Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
94097
View
763
Reply

Kenapa Orang Melayu Kurang Prihatin ttg Takaful dan Medical Card

[Copy link]

Author: ibm632       Show all posts   Read mode

Post time 10-5-2007 10:46 AM | Show all posts
Originally posted by errynn at 10-5-2007 10:32 AM
tuelah tgh planning ambik insurance untuk anak cuma nak settlekan umah dulu after that nak search insurance yg terbaik


Takpe..pelan2..buat survey yg terbaik untuk anak..

Org non-bumi memang suka simpan duit anak2 kat sini..

Benefit in Prudential : sekurang2nya medical bill anak, insuran dah cover dan ada saving utk dia   & kalau parents dapat kritikal illness (mintak jauh), syarikat insuran plak akan sambung tabungan (auto-saving) utk anak kita sehingga 25 thn..
Reply

Use magic Report

Post time 10-5-2007 11:55 AM | Show all posts
Aku rasa bukan fobia insurans, tapi agen2 insurans, coz diorang meniaga mcm mendesak, pastu ayat2 yg digunakan tu, ayat2 yg sapa2 org pun mmg tak nak dengar.

"kata la awak amik insurans ni, n awak mati ke, accident ke, sakit kronik ke, kitorang akan cover bla..bla..bla.......tapi ye la, bukan kitorang nak awak mati"

cuba la guna ayat2 yg indah sikit

"kata la pemegang insurans kami mengalami sebarang kecelakaan contoh mati, pemegang insurans akan dicover bla..bla..bla......."  - takde la ngeri sgt!

ini tidak, direct cakap AWAK, itu dah mcm doa je tu
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-5-2007 12:07 PM | Show all posts

Reply #42 hike80's post

Betul tu hike80... idea yg bernas tu ...
Reply

Use magic Report

Post time 11-5-2007 09:41 AM | Show all posts
IBM632,

ko nie tak lah tak paham-paham.............camana orang melayu tak fobia Insuran....nak ambik insuran ko ingat tak pakai duit ke?????..........gaji orang-orang melayu nie banyak lebur pada kereta, beli rumah dan banyak plak yang masuk dalam akaun untuk menunaikan haji (paling kurang RM 14 ribu)........ko bayang kan betapa lah banyak nya nak kena sediakan duit....itu belum lagi anak-anak nak sekolah.....lagipun cuba ko tengok gaya hidup orang melayu wanita2 nya bergaya dengan barang kemas beribu-ribu, barang2 perhiasan rumah serba serbi ada.......pakaian plak jenis yang mahal dan selalu bertukar-tukar saban bulan........kalau bangsa lain plak deorang nie kurang sedikit habiskan duit beli pakaian tapi tiap-tiap bulan untuk bayaran insuran..........lagi satu budaya orang melayu nie tak macam bangsa lain......orang melayu nie suka berlumba-lumba bertukar-tukar kereta dah lah gaji paras hidung hutang melambak-lambak keliling pinggang....
Reply

Use magic Report

Post time 11-5-2007 10:33 AM | Show all posts
Originally posted by hasmania at 11-5-2007 09:41 AM
IBM632,

ko nie tak lah tak paham-paham.............camana orang melayu tak fobia Insuran....nak ambik insuran ko ingat tak pakai duit ke?????..........gaji orang-orang melayu nie banyak lebur ...


hasmania,

i rasa dah ramai gak melayu yg amik insurans skrg ni, for me i rasa org2 melayu perlu diberi pengetahuan yg jelas ttg insurans ni, once they well aware about it's benefits, rasa takde masalah, issue besarnye nak kluar duit yg agak banyak je (if prudential and GE), tapi kalo lain2 insurans rasa skit je kot bulan2, but in term of senang nak claim atau susah tak tau la pulak.
Reply

Use magic Report

Post time 12-5-2007 12:09 AM | Show all posts

Reply #46 white01whale's post

good info.. tak semua org aware pasal nih.. cerita lah lagi...
Reply

Use magic Report

Post time 12-5-2007 01:27 AM | Show all posts
ni aku nak kongsi citer la...... masa aku keja kat tempat lama dulu (hospital)... ader la sorang lelaki ni... accident... cedera tak teruk manapon... fracture clavicle.... (tulang selangka)... dah repair... tangan boleh gerak cuma limited movement.. tapi standard la... baru operate kan.... (anyway... laki aku accident clavicle dia bengkok selamba jer dia biar sampai skarang)

tapi... dia boleh mintak doktor tulis surat untuk declare status dia as OKU untuk claim insurance dan tak nak kerja tapi dibayar sepanjang masa dia tak bekerja tu... boleh gitu??? patot ker tak patot??
Reply

Use magic Report

Post time 12-5-2007 02:19 AM | Show all posts
kenapa kontrak perlu berbelit? x leh ke buat yg straight forward yg layman pun bley paham?
Reply

Use magic Report

Post time 12-5-2007 10:59 AM | Show all posts
Originally posted by white01whale at 11-5-2007 11:39 PM
soal reimbursement or claim ni bergantung pada kes tu sendiri.....

setengah orang... ingat ader medical card... ader polisi... lepas la masuk hospital.... ader yang kena kes pay & file (ba ...



Ok ini perbincangan yg menarik, jadi adalah tanggunjwb aku sebagai ejeninsuran utk menjelaskan (mengikut pendapat peribadi) apa yg kabur..Apa yg aku tau ni pun sbb masakursus b4 jd ejen..

Firstly about premium (ada co offer murah, ada juga co yg cekik darah)Contohnya: co A kata premium utk kita RM30 sebulan jek..co B katapremium dia RM150 sebulan. Then ko tanya ejen tu balik apa medicalcoverage nya? Sure medical coverage yg bernilai RM30 & bernilaiRM150 berbeza. Mcm kita beli kete Kancil RM30ribu dgn kete Honda RM150ribu mesti ada beza dr specifikasi betul tak? Kesimpulannya 'u pay the value that u get'..Soini lah antara sebab pemegang polisi itu sendiri terasa tertipu, samadadi tipu oleh ejen itu sendiri atau tak ambil tau or tak baca langsungpun buku polisi. Sedangkan kita sendiri beli insuran kete pun, ada kdg2tak baca langsung pun policy tu.

Begini ringkasan step servis seorg ejen pd client nya:
1. Jumpa dan present tentang produk insuran pd client
2. Sekiranya bersetuju, sign borang dan ejen submit di opis
3. Setelah buku polisi siap, dan tugas ejen run-tru the policy book (menerangkan page by page) face2face dgn client
4. Sekiranya:
        - Client rasa policy tak menepati citarasa keperluannya, boleh cancel policy within 2 weeks & premium di kembalikan
        - Client berpuas hati, boleh teruskan mencarum
5. Every 6 months, it's the ejen responsible to run-tru lg skali policy dgn client (mengingatkannya tentang medical coverage)
6. Kalau ada claim, hubungi ejen anda
7. Sekiranya tak puas hati samada dgn ejen atau syarikat insuran itu sendiri, kita ada hak utk buat report pada Bank Negara (sbb Bank Negara yg memantau sume ni)


Berkenaan dgn 30 hari atau 120 hari baru bole claim sesetengah penyakiteg. darah tinggi, kencing manis, gastrik - sbb apa penyakit2 mcm niafter 30 days baru bole claim? Tapi apsal lak denggi, food poisoningbole claim trus 24 jam?
Sbb co. insuran tak mau suatu penipuan/cheating berlaku. Biasanyapenyakit darah tinggi, kencing manis, gastik ni sume adalah penyakit ygbkn bole ada on the spot mcm denggi td..Penyakit ni kene dpt pengesahandr doctor dulu, dan biasanya ujian pengesahan akan mengambil masa. Sbbtu masa kita isi borang apply insuran jgn menipu. Kalau ada penyakitdeclare awal2. Dah ada penyakit then baru nak amik insuran, sorryla..tak ada lg insuran nak tanggung kita. Kalau ada pun, sume org sakitdah byk beli insuran dgn aku..silap2 co insuran pun bankrupt. Sama lamcm, kalau kete kita eksiden tanpa roadtax & insuran, pastu besokbaru nak buat..sorry la beb..tu menipu namanya..

Just bayangkan, kalau kita sendiri owner sesuatu co insuran, sudahtentu kita akan set regulation utk customer kita. Kita nak customerkita terjamin risiko nya, awak untung kerana kami jamin risikoawak..kami kenakan upah sewajarnyauntuk jenis perkhidmatan yg kami sediakan utk kemudahan awak..bukankami menzalimi awak..so win-win situation la..Lg pun, amik insuran bknutk buat untung duit, tapi utk protection..kalau kita ingat kita lgcerdik, co insuran lg cerdik, diorg pun ada lawyer, ada doctor sendiri..

Di sbb kan kemudahan protection yg di sediakan ni td, maka adalahsesetengah pemegang polisi yg menipu syarikat insuran or misused thebenefit..maka bermula lah restriction dlm polisi itu td.

Sekiranya lah, kita berisiko tinggi eg. obese atau dlm famili adakencing manis, mungkin syarikat insuran akan request kita  buat medicalcheck-up, dan bil ini sume di tanggung oleh syarikat. Bkn utkmenyusahkan kita, tapi kan lg bagus kesan penyakit lebih awal drpterlambat..


Knp  kdg2 pemegang polisi itu terasa tertipu?
1. Kene tipu dgn ejen yg buat keje tak ikhlas
2. Pemegang polisi tak baca buku polisi

Adakah syarikat insuran menipu?
Jika co insuran menipu, aku rasa takada la Prudential, Great Eastern, AIA or byk2 lg insuran (sedangkanmereka wujud lebih 100 thn lg). Tapi ejen insuran yg menipu ada! akutak nafikan..tapi korang jgn takut, kalau dia menipu ari ni..besok diadah tak lama lg la tu..
Kalau lah syarikat insuran tu menipu, agak2 korang ada tak doctor atau lawyer yg nak amik insuran??? Rata2 yg doctor clinic tu mostly ada..


akhir skali nasihat aku:

1. Jgn lah kita menipu
2. Ambil la insuran waktu kita muda & sehat (kerana caruman rendah & lebih menguntungkan dlm jangka masa pjg)
3. Dah ambil, BACA BUKU POLICY (tak paham, tanya!) Jgn buat anak main conteng2..
Reply

Use magic Report

Post time 12-5-2007 04:10 PM | Show all posts
stuju sesangat ngan jenglut......
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-5-2007 07:23 AM | Show all posts
Bagus Jenglut,  panjang lebar awak terangkan. Harap semua dah faham
Reply

Use magic Report

Post time 13-5-2007 11:03 AM | Show all posts
Originally posted by white01whale at 12-5-2007 01:09 AM
paling penting... kalau beli insurans kesihatan, jgn sorokkan penyakit dgn harapan lepas insurans boleh digunakan... kita pergi jumpa doktor konon macam penyakit tu baru terjadik..... kalau terle ...


Ok sambungan..

Sebelum ambil polisi, cuba kira2 protection yg apa kita mau..pastikan ianya memenuhi keperluan kita...

eg. Kalau aku mati la agaknye, brapa byk ek utang aku tinggal kan utk mak aku/bini aku/anak aku langsaikan..
      Kalau dlm famili tu parents penah ade penyakit eg. kanser/jantung/kencing manis..tanya balik diri...Eh agak2 ek..brapa    kos pembedahan kalau nak buat by-pass jantung/kos dialysis buah pinggang/kos ubat kanser or diabetic
(sebab penyakit2 ni berisiko dan maybe related dgn kita, mcm kita ada sebidang tanah..suatu hari tentu kita akan agihkan
part tanah2 ni pada anak kita betul tak? sama jg dgn penyakit td..it may runs in the family..)

Dari sini kita dah bole tau apa keperluan medical coverage kita. So jgn tersilap ambil polisi yg tak sepatutnya..Discuss lah dgn ejen awak, your needs & not ejen needs..so tat dia bole cadangkan polisi mengikut keperluan & budget kita..

Macam kita nak travel jauh2 balik kampung eg. KL ke Alor Star..kete kita mesti check, air radiator kene penuh..minyak itam mesti full..tayar spare kene ada angin cukup..etc...Takkan kita nak jln jauh kat hiway, gamble isi minyak takat RM5 kot..Pastu blame petrol station..tak adil la cam tuu..
Reply

Use magic Report

Post time 13-5-2007 11:38 AM | Show all posts
Originally posted by hike80 at 10-5-2007 11:55 AM
Aku rasa bukan fobia insurans, tapi agen2 insurans, coz diorang meniaga mcm mendesak, pastu ayat2 yg digunakan tu, ayat2 yg sapa2 org pun mmg tak nak dengar.

"kata la awak amik insurans n ...


Memang kdg2 ejen tu terlalu mendesak utk clientnya..

Ada 2 kemungkinan:
1. Ejen tu nak close-sale sbb keperluan komisen-nya ATAU
2. Ejen tu nak close-sale sbb utk memenuhi keperluan kawan/client dia

Kalau ejen tu berjaya close-sale utk keperluan komisen..maka samaada ko untung n ejen untung atau dia untung n ko rugi..depends on polisi yg ko amik..maka ko la yg akan buat decision utk masa dpn ko..

Tapi kalau ejen tu berjaya close-sale utk memenuhi keperluan ko..maka dua-dua akan untung! In fact ko untung lebih drp untung ejen!!!

Ko percaya tak, dlm hidup..apa yg berlaku ke atas kita, 10% di sbb kan oleh pengaruh luar persekitaran..dan 90% adalah di sbb kan oleh decision kita sendiri..

eg.  ko naik kete kat hiway..ko bwk slow, tetiba org blakang bawak laju sondol kete kita...maybe 10% je yg berlaku
       ko naik kete kat hiway..ko decide whether ko nak bawak laju atau slow..kalau ko bwk laju..next destination either ko slamat or ko kene saman..so 90% yg jd ni sume kita yg decide

Sama gak kat sini, kalau ejen tu betul2 ikhlas..dia memang nak tolong ko..memang dia akan desak ko cara hikmah

Sbb mende ni sendiri penah terjd pada kawan aku 2 thn lepas..Dia ejen insuran co A..Dia meninggal eksiden selepas tolong client dia admit hospital..Masa tu dia on the way utk submit lebih 30 polisi pada customer dia yg lain..Masa tu aku ingat lg waris family dia dapat almost 1/2 milion..(bkn nak kasi family dia kaya, tapi skurang2nya terbela)

So masa tu, aku terpikir..kalau aku jumpa client..n tak close, ada 2 kemungkinan..sama-ada aku ada lg atau client aku..kalau aku tak ada, skurang2nya keluarga aku terbela..tp kalau kawan aku ni tak amik, aku belom tau bgaimana dgn keluarga dia...

[ Last edited by  jenglut at 16-5-2007 02:59 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 13-5-2007 11:52 AM | Show all posts
Originally posted by wira_wirawan at 2-5-2007 12:33 AM
kesedaran orang melayu islam dlm bab ni masih berada tahap yg rendah...tak dinafikan la...budget antara penghalang kepada perkara ni....


Memang perkara alasan utama adalah budget bagi masyarakat kita..Aku tak nafikan

Budaya menabung belom ada lg dlm masyarakat kita..

Agak2 kalau kita mana pilihan utama?
1. Simpan dulu, belanja kemudian ATAU
2. Belanja dulu, Simpan kemudian..

Kalau kita slalu buat no 1, insyallah tak de masalah..

Memang susah ajak org menabung, dan susah jg nak menabung..apa lg dlm bentuk yg tak nampak, yg nampak buku polisi aje..baca pun tak paham..

Menabung ni adalah salah satu cabang pengurusan kewangan kita..

Biarlah kita susah2 dahulu menabung, jgn kita susah kemudian..

So mula lah menabung, tak kira lah di mana2...ASB ke UNit Trust ke..Tabung Haji ke..Insuran ke
Reply

Use magic Report

Post time 17-5-2007 09:10 AM | Show all posts
ejen insuran ni, time kita belum jd klien dia, bukan main baik, cakap lembut sj...siap ajak dtg makan di rumah
bila da jd klien, aku dtg bayar monthly premium, dia dok dlm ofis tu, buat tak nampak aku sj

aku ada ambik health card AIA, time aku nk ambik kad tu, baru dia bgtau rupanya tak sumer doktor di specialist center tu akan trrima helath card tu...dlm hati aku dah menyumpah2
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-5-2007 03:40 PM | Show all posts
Betul cakap anda ... mungkin sesetengah ejen ni time nak suruh kita masuk ... huuhhh punya lah baik ... tapi bila dah masuk .. dia buat kita ni mcm tak wujud ajer.... Itu kalau ejen yg nak berniaga jangka masa pendek. Kalau ejen yg nak berniaga  untuk jangka masa lama ... dia orang akan niat dlm hati lain .. bukan duit semata2 ... Dia orang tak tau kalau dia orang  jaga betul2 klien yg ada ... klien yg ader tu jugalah yg akan provide lebih ramai klien yg baru ... Cuba bayangkan komisyen(profesional fee) RM 15.... tapi anda kena ready servis untuk dia 24 jan sehari ...

Originally posted by PEPPERMAN at 17-5-2007 09:10 AM
ejen insuran ni, time kita belum jd klien dia, bukan main baik, cakap lembut sj...siap ajak dtg makan di rumah
bila da jd klien, aku dtg bayar monthly premium, dia dok dlm ofis tu, buat tak namp ...
Reply

Use magic Report

Post time 19-5-2007 11:50 AM | Show all posts
Originally posted by PEPPERMAN at 17-5-2007 09:10 AM
ejen insuran ni, time kita belum jd klien dia, bukan main baik, cakap lembut sj...siap ajak dtg makan di rumah
bila da jd klien, aku dtg bayar monthly premium, dia dok dlm ofis tu, buat tak namp ...


patutnya kau sumpah aje dia idup2..jgn sumpah dlm ati..

anyway..there are bad apples in every profession..

Sama la dgn client..kata janji nak buat appointment..tapi last minute ghaib camtu jek..

The insuran ejen is only the middle man who stands between your problems n the solution to your problem. So kalau your concern is quality then it's our responsible to advice him to improve his/her service..to be more efficient as n agent!

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-5-2007 10:57 PM | Show all posts
Sampai sekarang ramai lagi orang kita yg tak boleh beza ASB dengan Insuran. Mmm... objection yg senang nak patahkan tapi melalui penerangan yg lengkap bukan nyer penulisan kat sini.
Reply

Use magic Report

Post time 24-5-2007 08:13 AM | Show all posts
Originally posted by jenglut at 13-5-2007 11:38 AM


Memang kdg2 ejen tu terlalu mendesak utk clientnya..

Ada 2 kemungkinan:
1. Ejen tu nak close-sale sbb keperluan komisen-nya ATAU
2. Ejen tu nak close-sale sbb utk memenuhi keperluan kawa ...



wow! never thought akan ader org reply back on my message yg dah agak lama, anyway jenglut thank you 4 the reply and info.  yeap i do agree with you, and fyi aku dah amik insurance in almost 2 years now.  aku sendiri mmg very interested nak amik insurance sebelum aku start keje lagi, coz i know the benefits (i thanked my aunt for this, she used to be an insurance agent (part-timer).  Aku rasa dier dah berenti skrg coz insurance comp that she used to work with dah pun kena beli dgn other company.  So from her aku realize 2 things:

1 - amik insurance from very stable insurance comp
2 - amik agent yg work full time selling insurance (coz aku ader a few members yg pernah jual insurance then berenti, so his clients satu hal plak nak kena tukar agent).
Reply

Use magic Report

Post time 24-5-2007 09:03 AM | Show all posts
Originally posted by hike80 at 24-5-2007 08:13 AM



wow! never thought akan ader org reply back on my message yg dah agak lama, anyway jenglut thank you 4 the reply and info.  yeap i do agree with you, and fyi aku dah amik insurance in almos ...


Tahniah Hike80!..mudah2an kita sume di jauhi segala musibah..


Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.082244s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list