JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
27137
View
210
Reply

MERGED : All About Greece - Yasas!

[Copy link]

Author: Mas916       Show all posts   Read mode

Author
Post time 16-5-2007 11:37 AM | Show all posts |Read mode
Post Last Edit by bdk2 at 11-1-2012 16:59

Kawan aku baru balik dari Greece....
ni saja nk share ngan korang, gambar2 dia....


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-5-2007 11:44 AM | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2007 07:50 PM | Show all posts

Reply #1 Mas916's post

greeeece......
Reply

Use magic Report

Post time 26-6-2007 09:34 PM | Show all posts

Reply #2 Mas916's post

insha` ALLAH saya plan untuk tahun depan nak lawat Jordan, Mesir dan dari Syria masuk ke Turkey sehingga Istanbul. Dari Istanbul ke Greece dan Italy. Setelah itu pulang ikut Istambul dan ke Makkah. Sesiapa yang nak ikut serta dialu-alukan. Kos rasnya anggaran 7000RM.   Setakat ini baru 2 orang yang plan nak ikut serta.
Reply

Use magic Report

Post time 4-6-2008 10:40 AM | Show all posts

SANTORINI, GREECE

Sapa kat sini pernah sampai di Greence and Santorini in particular? nak tau lah accommodation mana yang reasonable.. kicap tengah survey untuk kawan yang nak pi honeymoon nih
Reply

Use magic Report

Post time 4-6-2008 01:37 PM | Show all posts
marisa pernah sampai Athens, Greece...

tp honestly la...kalo kwn kicap nak ke Greece for honeymoon...
rasanya tmpt tuh cam x sesuai jer...baik ke Istanbul...leh jugak tengok
tmpt2 tinggalan Islam yg bersejarah tuh...Istanbul memang best...D
Reply

Use magic Report

Post time 29-9-2008 10:17 PM | Show all posts

Aegina, Greece

Warisan silam Aegina
Oleh Mohd Arshad bin Musa



Tinggalan sejarah, kebudayaan singkap keunikan tamadun Greek

JIKA berkunjung ke Greece, jangan lupa menyenaraikan Aegina sebagai satu daripada destinasi lawatan anda. Terletak di dalam gugusan kepulauan Saronic, Aegina adalah antara pulau tercantik di Laut Mediteranean. Dengan reputasi itu, Aegina tidak putus-putus menerima kunjungan pelancong dari dalam dan luar negara.

Mewarisi tamadun Greek yang panjang, pulau dengan populasi sekitar 13,500 penduduk ini telah didiami sejak zaman neolitik lagi (kira-kira 3,000 tahun sebelum masihi). Suatu ketika dulu Aegina pernah menjadi pangkalan tentera laut yang utuh kepada Greece. Pulau ini juga menjadi benteng pertahanan dan penyumbang kepada kedaulatan Greece ketika peperangan dengan Turki pada 1821.

Sebaik saja tiba di pelabuhan Piraeus yang menghubungkan Aegina dari tanah besar Greece, jelas menunjukkan pesatnya industri pengangkutan laut dan perkapalan di negara ini. Difahamkan sebahagian besar pemilik kepada syarikat pengangkutan laut di Laut Mediteranean ini dikuasai oleh rakyat berbangsa Greek.

Dengan jarak kira-kira 16 batu nautika, perjalanan menaiki feri atau popular dengan perkhidmatan Flying Dolphin dari Piraeus mengambil masa hampir sejam.

Sebaik saja menjejakkan kaki di jeti pelabuhan di Pulau Aegina, pengunjung terus bertemu dengan bandar Aegina yang terletak di bahagian barat pulau. Pelabuhan ini kelihatan sentiasa sibuk dengan deretan kapal dan bot berulang alik atau sedang berlabuh.
Mirip Acropolis, Athina Afea terletak di Pulau Aegina.

Tidak jauh dari pelabuhan, terdapat deretan premis perniagaan menjual pelbagai barangan termasuk cenderamata untuk dibawa pulang. Di antara barangan yang terdapat di sini termasuk tembikar, pakaian, barangan kulit, barang-barang hasil kesenian Greek seperti barangan kemas tradisional yang diperbuat daripada emas dan perak. Pengunjung juga berpeluang untuk bersiar-siar dengan menaiki kereta kuda yang memang terkenal dan sinonim sebagai tarikan ke destinasi ini.

Satu daripada tempat yang terkenal serta menarik perhatian pelancong di sini ialah Aghia Marina. Ia dapat dihubungkan melalui jalan raya dan terletak kira-kira 14 kilometer dari Aegina. Sepanjang perjalanan pengunjung akan dapat menikmati kehijauan pulau juga panorama menarik dengan laut membiru, pantai yang bersih dan cantik. Sememangnya Aghia Marina menjadi pilihan pengunjung yang berhasrat menikmati keindahan laut dan pantai..

Peluang menikmati makanan laut segar dari Laut Mediteranean memberikan suatu pengalaman menarik. Terdapat banyak restoran, caf dan hotel menghidangkan makanan laut yang cukup istimewa di sini. Kelihatan banyak bot nelayan moden berlabuh di sekitar perairannya. Perdika dan Vaia adalah penempatan nelayan moden yang indah dan terkenal di pulau ini.

Aegina turut terkenal dengan arkeologi dan monumen bersejarah. Di antara yang terkemuka ialah Athina Afea. Rumah ibadat zaman kuno ini hampir menyamai bentuk dan struktur bangunan Acropolis di Athens. Athina Afea disifatkan sebagai monumen paling cantik di Teluk Saronic. Ia dibina dengan bahan tempatan pada abad ke-5 Sebelum Masihi (SM). Jaraknya hanya empat kilometer dari Aghia Marina

Lokasi Aegina, Greece
Satu lagi warisan Greek tua di sini ialah gereja Aghios Nektarios. Bangunan berciri Byzantine ini mempunyai seni bina unik yang bertingkat-tingkat dengan corak hiasan daripada batu-batu mozek. Melihat kepada kesan dan tinggalan sejarah silam tamadun Greek di sini, pengunjung bagaikan berada pada suatu peradaban zaman lampau yang amat jauh.

INFO: Aegina


Pulau ini mempunyai keluasan kira-kira 87 kilometer persegi

Puncak tertinggi di pulau ini ialah Gunung Oros dengan ketinggian 531 meter (1742 kaki)

Bandar Aegina didiami kira-kira 55 peratus, iaitu 7,500 penduduk daripada keseluruhan populasi pulau ini.

Ramai di kalangan hartawan Greece dari tanah besar mempunyai kediaman di pulau ini dan mendiaminya pada musim panas.
Reply

Use magic Report

Post time 4-2-2009 12:39 AM | Show all posts

Jenjalan ke Greece

Dah selak2 kat belakang tapi tak nmpk plak crite psl Greece .. kalau ada, minta maaf la ye mod .. minta tlg mergekan .. tqvm ..


Last Hari Raya Haji sempat spend few days kat Athens, Thessaloniki & Kastoria kat Greece ..
Itupun pusing kejap2 aje sana sini sbb masa tuh spend gak few days kat Bulgaria, Macedonia & Albania ..
Apa2 pun mmg betul2 pengalaman sbb masa kat Athens, me and hubby termasuk sekali dalam strike & riots yg berlarutan for few days masa kat sana ..
Kalau bukak berita kat internet melambak cerita pasal riots nieh ..
Masa kat sana tuh mmg cuak gak dlm hati sbb polis siap ada yg terbakar masa kejadian ..
Haruslah tak expect kan tetiba aje ada gaduh2 and strike2 sume masa kat sana ..
Reply

Use magic Report

Post time 4-2-2009 12:43 AM | Show all posts



Reply

Use magic Report

Post time 4-2-2009 12:45 AM | Show all posts


bangunan2 and kereta byk kena bakar ..



kebetulan plak termasuk dlm strike tersebut .. nasib baik sempat jalan balik ke hotel before strike nieh jadi ganas ..

Reply

Use magic Report

Post time 4-2-2009 12:48 AM | Show all posts
walaupun begitu, Greece nieh mmg byk tmpt2 menarik and bersejarah ...
Reply

Use magic Report

Post time 4-2-2009 12:50 AM | Show all posts




Reply

Use magic Report

Post time 4-2-2009 12:53 AM | Show all posts
parthenon yg terkenal ..


masjid lama ..


[ Last edited by  zetty1978 at 3-2-2009 08:59 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 4-2-2009 12:56 AM | Show all posts
ancient agora .. kawasan yg sgt besar menempatkan byk tinggalan2 lama dan bersejarah ..





gmbr2 kat atas semuanya kat Athens ...
Reply

Use magic Report

Post time 4-2-2009 12:58 AM | Show all posts
yg nieh plak kat Kastoria Greece.. sempadan ngan Albania ...

Reply

Use magic Report

Post time 4-2-2009 01:00 AM | Show all posts
lagi gmbr menarik di Athens ..




Reply

Use magic Report

Post time 4-2-2009 01:06 AM | Show all posts
nak jenjalan dr satu tmpt ke tmpt yg lain dalam Greece nieh mmg sgt senang sbb dorang punya public transport sgt byk and harga pun berpatutan .. dorang ada train utk perjalanan jauh, ada metro ( mcm lrt putra ) and ada gak train yg cm komuter tuh .. bus dia pun ada byk jenis .. ada yg utk hop in hop off utk tour, ada yg bus utk perjlnan jauh and ada gak bus eletrik tuh .. kalau dlm athens lagi senang sbb tmpt2 menarik dia cuma walking distance aje ..
Reply

Use magic Report

Post time 4-2-2009 01:11 AM | Show all posts
kat sini dorang guna matawang Euro .. living cost rasanya takde la mahal sgt ... dpt makan nasi beriani kat satu kedai nieh, sepinggan 2 Euro ..


Reply

Use magic Report

Post time 4-2-2009 06:13 AM | Show all posts

Balas #11 zetty1978\ catat

murah la sepinggan 2 euro jer... best nya tgk pics u
Reply

Use magic Report

Post time 4-2-2009 02:15 PM | Show all posts
Post Last Edit by zetty1978 at 14-12-2010 03:20

nak kata selalu berjalan tuh tdk laa ..
Reply

Use magic Report

Post time 5-2-2009 11:49 AM | Show all posts

Reply #12 finest_solution's post

ye lah...2 euro lebey kurang RM10...kat Malaya, briyani dalam 6-12 hinggit jugak...depends on lauk aper..kambeng mmg mahal sket..
Reply

Use magic Report

Post time 5-2-2009 12:20 PM | Show all posts
Originally posted by maxxsa at 5-2-2009 11:49 AM
ye lah...2 euro lebey kurang RM10...kat Malaya, briyani dalam 6-12 hinggit jugak...depends on lauk aper..kambeng mmg mahal sket..

2 euro tu very the murah la sbb nasi beriani kat tanah melayu ni pun lebih kurang or lagi mahal drp itu harga nya
Reply

Use magic Report

Post time 5-2-2009 04:49 PM | Show all posts
Originally posted by ashna at 5-2-2009 08:20 AM

2 euro tu very the murah la sbb nasi beriani kat tanah melayu ni pun lebih kurang or lagi mahal drp itu harga nya


cuma pinggannya comel sket laa, bukan besar mcm kat kedai biasa tuh ..
tapi kira orait sesgt la kan sbb dia letak lauk ayam dlm tuh ..
dpt makan nasi kat negara omputih pun dah cukup bersyukur dah
Reply

Use magic Report

Post time 5-2-2009 07:23 PM | Show all posts
canteknnyer.... byk bgnn yg uniquee
Reply

Use magic Report

Post time 5-2-2009 09:05 PM | Show all posts
Greece / athens ..Bg aku...
Nak kata best sangat pon....tak de lah, biasa je..

pendapat aku..
kalau anda belom melawat Europe...
Greece ni, boleh U all list antara terakhir..

Yang kelakar
Appetizer dia..
Wajib ada sekor paling kurang ikan macam bilis, tapi besar...

Budaya tarian mereka..
Lebih kurang Turki..
Macam mereka copy Turki je..

peminat history, U all tengok cerita TROY dulu..
Senang nak pahamkan history mereka..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.051892s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list