JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
27302
View
215
Reply

MERGED : All About Greece - Yasas!

[Copy link]

Author: Mas916       Show all posts   Read mode

Post time 6-2-2009 11:58 AM | Show all posts
Greece ni banyak tempat bersejarah ..dan ada muzium dalam tube dia...satu lagi yg unik bagi sy lagu dia ni ala2 arab, hindi dan latin...confuse i masa dgr lagu dia org..
Reply

Use magic Report

Post time 6-2-2009 11:58 PM | Show all posts

Reply #18 kirawang's post

Greece kena masuk last list?

kena nengok TROY dulu?
Reply

Use magic Report

Post time 7-2-2009 12:16 AM | Show all posts
org greece ni kaye2 ke mcm western european or mcm negare bekas kesatuan soviet ker...kalu matawang euro mesti negare kaye kot,pasti kos pelancongan tu mahal...hotel die nrape per nite?makan minum mahal x?kalu nasi beriani 2euro tu mcm murah lak rasenyer...
Reply

Use magic Report

Post time 8-2-2009 08:02 PM | Show all posts
Originally posted by maxxsa at 6-2-2009 07:58 PM
Greece kena masuk last list?

kena nengok TROY dulu?


mungkin sbb org suka pegi ke negara2 yg lain cam italy, france etc ..
maksudnya typical europe countries yg org lain pilih ..
so greece nieh sbb dia tak brape glamer + bersempadan ngan negara bukan europe, sbb tuh laa kot jadi last choice ..
but ini ikut citarasa memasing la kan ..
for me, i'm more to the places yg bukan typical tourist attraction ..
org tak crowded, tak rimas nak jenjalan sana sini ..
Reply

Use magic Report

Post time 8-2-2009 08:09 PM | Show all posts
Originally posted by kentutmanis at 6-2-2009 08:16 PM
org greece ni kaye2 ke mcm western european or mcm negare bekas kesatuan soviet ker...kalu matawang euro mesti negare kaye kot,pasti kos pelancongan tu mahal...hotel die nrape per nite?makan minu ...


greece antara negara terlewat yg masuk europe group ..
kos untuk melancong tak tinggi sgt ..
average hotel per night dlm 50 Euro ( dlm 200 ++ ), ini pun yg dekat dgn kawasan tumpuan pelancongan ..
mana yg agak jauh bleh dpt dlm 30-45 Euro ..
makanan halal susah sket nak cari except kat bandar utama cam Athens tuh sendiri ..
kalau kawasan2 hulu sket mmg takde jumpa ..
minuman pun harga dia laa, 1 Euro .. 2 Euro .. kalau convert mmg la rasa mahal ..
but kalau ikut dorangnya currency, kira dah murah la kan ..
yg paling best masa me balik ke dubai semula ..
ohh, harga branded items dia mmg sgt murah ..
the perfumes + sunglass sgt murah ..
specs yg my hubby beli rupanya twice the price kat dubai .. hohohoho ...
Reply

Use magic Report

Post time 10-2-2009 06:20 PM | Show all posts
Zetty, if ke Greece/Macedonia/Bulgaria semua tuu kena visa ke?? Just curious...

Pas tu ok ke if nk ke sana via Istanbul, Turkey??.....if nk jalan sendirik tak perlu
guide rasa2 line clear tak??...

BTW, thanks for sharing the experience....
Reply

Use magic Report

Post time 16-2-2009 12:13 AM | Show all posts
Originally posted by kakct at 10-2-2009 02:20 PM
Zetty, if ke Greece/Macedonia/Bulgaria semua tuu kena visa ke?? Just curious...

Pas tu ok ke if nk ke sana via Istanbul, Turkey??.....if nk jalan sendirik tak perlu
guide rasa2 line clear ta ...



me and hubby mmg pegi sendiri aje ke sana sini ..
survey2 kat internet, mmg pening gak awal2 sbb nama pelik2 ..
kalau rasa2 nak ikut my itinerary selama 9 hari bleh la masuk dlm blog ye ..
for msian, mmg tak payah nak isi visa ke hapa ..
kita tunjuk aje pasport kat checkpoint ..
terus dorang chop ..
cumanya tak brape nak recommend utk pegi from/to Turkey ..
masa kat Sofia Bulgaria terjumpa ngan pasangan Msian suami isteri, veteran dah ..
dorang berdua pun jenjalan mcm kitorang ..
but dtg from Turkey, bertolak naik bus .. sekalinya kena tahan kat border lebih sejam ..
dorang tak puas hati pasal msian tak payah pakai visa sume ..
kena soal memacam .. so kenalah menunggu ..
last2 bila bus dah jalan, barulah dorang dilepaskan and bleh masuk Greece tapi kena naik teksi sendiri ..
hah, susah la plak kan sbb nak kena cari transport lain plak ...
so far, yg 4 countries nieh senang sket nak masuk ...
Reply

Use magic Report

Post time 19-2-2009 12:16 PM | Show all posts
Originally posted by zetty1978 at 16-2-2009 12:13 AM



me and hubby mmg pegi sendiri aje ke sana sini ..
survey2 kat internet, mmg pening gak awal2 sbb nama pelik2 ..
kalau rasa2 nak ikut my itinerary selama 9 hari bleh la masuk dlm blog ye . ...



thanks zetty for da info....

ingat nk buat plan gi Turkey pas tu cover gi Greece, Sofia n Macedonia pas tu balik semula ke Istanbul...
jwp nya kena rombak balik lerr cover Turkey jerr.....
Reply

Use magic Report

Post time 27-6-2009 06:36 PM | Show all posts
Pernah sekali ke greece..
Budaya dan perwatakan dia ornag berbeza betul dengan the rest of the europe walaupun dia ornag ni duduk dlm europe..
Reply

Use magic Report

Post time 7-7-2009 04:15 PM | Show all posts
13# zetty1978

berminat nak masuk blog tu.. tp kena ada password lak.. susah la..
Reply

Use magic Report

Post time 19-5-2010 11:22 AM | Show all posts
sapa yang pernah sampai ke santorini island tu ek?

cantiknya tengok bangunan2 kat situ. seme warna putih dan berbumbung biru.
penginapan situ mahal ke?
Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2010 08:54 PM | Show all posts
me and hubby mmg pegi sendiri aje ke sana sini ..
survey2 kat internet, mmg pening gak awal2  ...
zetty1978 Post at 15-2-2009 11:13


betul ke,
cam rumit pulak kalau berlaku..
sbb kami ingat nak ke Thessaloniki, naik friendship train dari istanbul,
me baca kat kementerian luar msia dan gogreece, no visa for malaysian..
harus me print benda ni sebagai copy tuk tunjuk kat dorang.
kami ke greece ni sbb nak ambil plane ke dortmund, jerman,
Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2010 10:34 PM | Show all posts
zetty1978

berminat nak masuk blog tu.. tp kena ada password lak.. susah la..
reddots Post at 7-7-2009 16:15


nenek,
farha,
saya pun nak tengok blog tu tp tak dapat gak, dia nak ac gmail tp dah taruk gmail pun tak lepas gak, apa problem tak pasti.
Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2010 10:37 PM | Show all posts
zetty1978

berminat nak masuk blog tu.. tp kena ada password lak.. susah la..
reddots Post at 7-7-2009 16:15


nenek,
farha,
saya pun nak tengok blog tu tp tak dapat gak, dia nak ac gmail tp dah taruk gmail pun tak lepas gak, apa problem tak pasti.
Reply

Use magic Report

Post time 14-10-2010 04:42 PM | Show all posts
Reply 25# zetty1978

Salam,

Sapa2 yang pernah jenjalan ke greece dan terus continue ke turki please tolong...dah pening kepala mcm mana nak pergi kesana...nk guna ferry mahal sgt..dan lama...yg tngk paling affordable bus la tapi dah search sume website bus turki takde la utk dari athens ke turki...kene beli kat athens nnti ke?? iskk...isk..takut nnti sampai sana takde laks...ada opinion tak??
Reply

Use magic Report

Post time 14-10-2010 07:04 PM | Show all posts
Reply  zetty1978

Salam,

Sapa2 yang pernah jenjalan ke greece dan terus continue ke turki plea ...
ezumi84 Post at 14-10-2010 03:42


so far research yg me buat,
ada train dr turkey ke thessoniki (camtu kot eja dia)..
friendship train gitu, 50 euro tuk bed...
so dr thess. tu sure ada train ke athen.
Reply

Use magic Report

Post time 14-12-2010 07:09 AM | Show all posts
Reply 32# hajar53


maaf sesgt lmbt betul nak reply dlm thread nieh ..
dah lama bebeno x check pm ke or check thread sendiri ..
ingat org dah xde yg nak baca dah ..
minta maaf ye, blog tuh lama dah saya tutup ..
sbb tuh kalau dah login pun still x bleh masuk ..
sorry ... sorry ...
kalau rerasa nak minta info ke bleh aje tanya saya ye ..
Insyaallah kalau berkesempatan saya akan jawab ...
saya still duduk kat Dubai so kalau sapa2 nak tau pasal dubai pun bleh gak :-)
Reply

Use magic Report

Post time 14-12-2010 07:14 AM | Show all posts
Reply 34# faraway1


kalau direct from Athens mmg xde transports ke Turkey sbb Athens tuh jauh sgt dari Turkey ..
mcm kita nak pegi Thai naik kete, tapi duduk kat Singapore ..
so, nak xnak kena pegi masuk Msia dulu then baru bleh pegi Thai ..
kes dr Athens ke Turkey pun mcm tuh gak ...
betul la tuh faraway1 ckp ..
kalau nak selesa, amik train kat Athens to Thessaloniki ...
drpd sana baru amik transport lain ke Turkey/Bulgaria/Macedonia atau Albania pun boleh ..
Reply

Use magic Report

Post time 14-12-2010 07:18 AM | Show all posts
Reply 33# ezumi84


dah pegi ke belum ek?
pegi Athens, amik train ke Thessaloniki ..
sampai kat sana, bila turun train ada kat area situ gak kaunter bas yg nak pegi negara2 lain ..
harga x sure brape tapi mmg x silap cuma ada satu jek kaunter tiket bas utk pg negara lain tuh..
Reply

Use magic Report

Post time 20-3-2011 01:03 PM | Show all posts
zetty...

kalau dari athens ke samos island...public transport yang sesuai apa yer?
tetiba ada conference kat sana... nak kena study sket pasal greece ni..

nak tanya beberapa soalan tetang:
1. public transport dari athens (direct flight turun athens) ke samos island.
2. kalau dari athens nak masuk turkey, malaysian perlu visa ke?
3. hotel yang recommended kat athens (dekat dgn tempat menarik, airport) dan budget
4. list of halal restaurant kat athens (kalau ada samos island sekali..
5. pakaian yang sesuai kat sana utk bulan jun & julai...
6. tempat menarik yang 'mesti pergi' kat athens...

tu dulu soklannya... tq
Reply

Use magic Report

Post time 20-3-2011 01:07 PM | Show all posts
mohon info tentang athens and greece...

samos island, siapa pernah pergi.... ?
Reply

Use magic Report

Post time 20-3-2011 07:38 PM | Show all posts
nampaknya memang tak ramai yang pernah sampai ng ni....
Reply

Use magic Report

Post time 4-1-2012 09:48 AM | Show all posts
salam semua...

since dah ade banyak thread pasal greece ni. sy akan merge sume sekali. harap maklum.
Reply

Use magic Report

Post time 4-1-2012 09:57 AM | Show all posts
Post Last Edit by bdk2 at 4-1-2012 11:19

-double posting-
Reply

Use magic Report

Post time 4-1-2012 09:57 AM | Show all posts
Post Last Edit by bdk2 at 4-1-2012 11:19

-double posting-
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.046478s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list