JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
27303
View
215
Reply

MERGED : All About Greece - Yasas!

[Copy link]

Author: Mas916       Show all posts   Read mode

Post time 4-1-2012 09:57 AM | Show all posts
Post Last Edit by bdk2 at 4-1-2012 11:18

-double posting-
Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2012 10:36 AM | Show all posts
Post Last Edit by nurabella at 7-1-2012 11:35

Hi !!!
Teruja tengok kenkawan di sini sharing2x info gituh,buat panduan yang lain2x..
SO,nak kasik up lah benang GREECE nih.. ..yang saya jejaki pada April tahun 2011.

[img][/img]

Pemandangan KOTA ATHENS dari atas bukit..gigihhh naik atas bukit
Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2012 11:45 AM | Show all posts
Reply 52# nurabella


   noxss... byk nyer gambar ko upload.........
Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2012 12:13 PM | Show all posts
Post Last Edit by nurabella at 7-1-2012 16:16

Ini pertama kali nak jejak kan kaki ke sana..so,saya seperti agak excited.

Soooooo...sebagai introooooo...saya cariklah info dan sebagainyaaaaa..almaklom,sebagai persediaan..




Greek merupakan sebuah negara yang terletak di kawasan Laut Mediterranean dengan muka bumi yang bergunung ganang. Sebahagian kecil sahaja dari kawasannya boleh diusahakan pertanian. Di dataran-dataran yang sempit mereka mengusahakan tanaman jagung, anggur dan zaitun(petikan yg di google)..

Memang benar,kat sana memang banyakkkk ladang Olive ( zaitun) di usahakan.Dan biasanya,kalau berckp tentang Greece,orang akan terbayang Olive oil,dan buah olive pelbagai color dan rasa etcccc......kalau suka olive dalam salad,haaaa..boleh borongggg..murah2x..

sedikit sejarah(google gak nih ..credit.. http://www.mohamadazhan.com)
Sebut saja tamadun Yunani pasti terkenang kembali zaman belajar subjek Sejarah di sekolah menengah dulu. Tamadun Yunani merupakan antara tamadun awal yang muncul sebagai kuasa besar ribuan tahun yang lalu. Antara negara kota yang terdapat dalam tamadun Yunani ini ialah Athens, Sparta,Thebes, Corinth, Olympia dan Argos. Athens merupakan salah sebuah negara kota dalam tamadun Yunani yang paling terkenal. Sehingga pertengahan abad ke-8 SM, Athens seperti negara kota lain di Yunani menjalankan pemerintahan secara monarki (beraja).Tamadun Yunani juga banyak melahirkan pemikir2 ulung seperti Socrates, Plato dan Aristotle yang menjadi rujukan2 khusus ahli falsafah sehingga kini. Namun sejarah tetap tertulis cantik dan indah, bagi mengekalkannya amat sukar tetapi sekadar menjadi tatapan dan buku kisah lampau semata. Greece negara kecil yang pernah membangun sebagai rujukan tamadun dunia bergolak akibat krisis ekonominya yang merudum teruk sehingga mencapai aras muflis. Salah satu punca utama adalah sikap boros kerana Greece pernah menjadi lambang kekayaan dan kehidupan mewah apabila berada di tangga ke 31 kedudukan ekonomi tertinggi di dunia..
Greece mempunyai jumlah hutang yang hampir mustahil dibayar iaitu sekitar RM1.48 trilion (data 2008) menyebabkan negara-negara seperti Portugal, Sepanyol dan Italy untuk menerima masalah yang sama. Kebimbangan semakin memuncak dek kerana penarafan hutang luar Greece diturunkan ke tahap `sampah oleh Standard & Poors dan krisis hutang  Greece menjadi tidak terkawal. Hakikatnya, masalah Greece sudah lama diketahui kerana dasar berbelanja yang besar, termasuk mengadakan Sukan Olimpik pada 2004 (RM34 bilion dibelanjakan) yang gah tetapi merugikan (Sukan Olimpik pertama dalam zaman moden iaitu 1896 juga diadakan di Greece). <---- Stadium ni sekarang dah jadik one of tourist attraction...gambar akan menyusullll...



Ya..Greece memang dah bankrappp,so...kalo nak membantu ekonomi mereka,bolehlah menjelajah kesana,dan kalau di kalangan european city,tak costly sangatt...
SO...bersambung...
Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2012 12:21 PM | Show all posts
Post Last Edit by nurabella at 7-1-2012 16:27

saya kat sini saya share2x sikit ..apa persediaan mental dan fizikal( )... mana saya tinggal etc...dan persediaan jalan sorang2x...perempuan pulak tuh...saya percaya,dalam forum ini pon banyak solo woman traveller mcm saya dan lebih berpengalaman...so,kat sini,saya share bebenda2x dari pengalaman saya sendiri..

are yoou readyyyy???



ok..first..ini backpack kuu...80 liter(!!!!)..
not adviseable nak carry besor ni,dgn badanku yg kecik..tapi,sbb bag ini RINGAN  tapi ,boleh carry secara backpack di belakang,dan jugak ada tayar dan boleh tarikk mcm suitcase,jadikk..saya sukaaa...
Kiranyaa,ada alternative,,,,its hard nak cari yg ringan dan ada dua fungsi ni..biasanya,yg ada gituh,agak berattt..

to be honest ,sy masih berusaha untuk jadik light-traveller !
yerlah,kalo jln secara backpack nih,masa keluar rumah,nak kendong bag tuh ker..nak tarik ker..nak dokong ker..MASIH KUAT lah tenagaaa..excited lah katanya..journey baru bermulaa...kalau dah berminggu travel,..haaa...tu diaaa...lutut dah ketaq..longgar..dah penat..time tuh rasa.."kan elokkk kalau aku travel light2x sajaa...haa..gituh)
..nyesal tak sudah karang..ehehkksssss.......ala2x bag yg carry ko..bukan ko carry bag tuh..hiks
letss GREECEEEEEEE!
Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2012 03:09 PM | Show all posts
Reply 53# lipsofanangel


    ahaksss...selow selow noxxx..jgn gelojohhhh nooo ...gambar akan menyusul di kemudian hari..
..ko kan tahu,betapa seksa nak membuat persediaaan gegambar ituh..berpinau bijik mata...
Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2012 04:02 PM | Show all posts
Post Last Edit by nurabella at 7-1-2012 17:46

Persiapannnn nya...

Pertama nyaa....beli ticket dulu.
Saya terbang dari Changi Airport Singapore...banyak flight ke Athens,yg direct atau yg ada stop-over.
Masa saya pergi,kebetulan about on Easter Holiday (cuti besarrr di sana,ala2x kalo kita time raya puasa,or raya cina,di mana kebanyakkan org akan tinggalkan kota balik kampung)...orr,Greek yg dok di luar negara, akan balik ker negara depa...flight penuhhh gituk.



Keduanya..yang saya concern atau a bit disturbing was,petty crime di sana.Iaitu tak lain dan tak bukan PICKPOCKET .Katanya,PICK POCKET DI Greece adalah a WHOLE NEW LEVEL..hmmm...Legend katanya...
Memang common benda ni di mana2x europe cities.example Rome...or..err..Latiiiino punyer tempat... ,atau mana mana jerlah yang aku dah jejak,but I have never been warned about this pick pocket thingy,as much as I got when I said,I am going to Athens.Like SERIOUSLY.AKu cuba tak nak fikirkan sgt benda ni,tapi TOO MUCH warning tuh..di mana2x website yg expert pasal Greece..forum..!!!!Tapi,fikir2x takkan pokok bergoyang tanpa sebab yer tak???Mesti ada angin atau monyet yg goyang ek.Sampai aku fikir..hmm..naya ni kalo aku kena nih.Dah lah aku jalan seorang.Kalau hilang semua duit,document,dan waktu itu ada lah cuti besarr di sana(Easter),di mana aku percaya embassy M'sia(kotttttttttt lah aku nak mintak tolong) pon cuti..SO,apakah langkah2x berjaga2x ku??
**I don't rely on.."ehh..they have Emergency line u can call lah.."..sbb,dah terjadik dgn kwn aku,dia hilangg everything(!!!..bag tgn,laptop,PASSPORT..duit..ALL.)dek perampoks di Buenos Aireos Argentina ,happen on Friday,or was it Thursday?,and she have to wait till MOnday to be able to Malaysian consulat there..OMGGGG kan!Kalau aku,dah meraungg-raunggg hentakx kakik terduduk kot...
Memacam cadangan org bagi..ahhaha..yg funny2x pon ada..err..ada sesapa letak duit dlm bra?..cam zaman dedulu gituk..hek.hek..
One time,aku rasa,hmmm..letak jerlah dlm money belt macam biasa....tapi katanya still bahaya..sbb,pro pro prompaks ni ko takkan sedar langsunggg bila masa dia menjalar tgn dan merampoks...wlwpon dlm bag,money belt,baju..poket..dsbg u can name..u won't even notice,tgk2x valuables dah hilang.
..ok perampoks-perampoks  sekelian,...AGREE..AKU AKAN JAGA DIRI AKU +BARANG2x aku..SO,dah kalau asyik dok worrryy aja..tak ke manalah aku kan..so..at last,aku buat gini..beli bag ZRAss!!! ZREPPPppp!!!...seperti ,gambarr ini..



Fakta:inilah stadium Olympic di mana..
The 1896 Summer Olympics, officially known as the Games of the I Olympiad, was a multi-sport event celebrated in Athens, Greece, from April 6 to April 15, 1896. It was the first international Olympic Games held in the Modern era. Because Ancient Greece was the birthplace of the Olympic Games, Athens was perceived to be an appropriate choice to stage the inaugural modern Games

Bag ni,kalo aku bukak,dia akan berbunyik zrassss..zreZzsssss...macam STRAP gituh..so,aku akan sedar lah kaedahnya kalo perampok bukak bag aku.. ..ada BUNYIK maaaaaa....
mcm pethatic jer kan persediaan aku ni..tapi..better safe than sorry lah cik kiahhh...
dlm gamabr tuh aku sling tepi,(nak nampak vogue dalam gambor lah kaedahnya ..but,in acctual fact ,aku senantiasa letak belah depan...esp bila jln kattempat ramai org..dlm train,mrt etc,aku letak depan dan PEGANG,pekap dgn tangan.

Masa aku Stop-over di DOHA ,Qatar( belom sampai athens lagik nih kan...),banyakk Greek people yg nak balik negara depa..ala2x naik balik raya ler dak..eheks.. naik di DOHA.Depa2x tanya aku,first time ke sana?aku ckp YEs..ALL the guys there(with suit bagai lah).."hey!!take care your belonging2x..take care your belonging..hold your bag infront(sambil buat gaya pekap bag kat depan)....I welcome you to my country,glad that u come,but i want to advise you,bout pick pocket.Not greek people are bad,but many black or Bulgarian there doing this crime..as they said...CAREFUL L!!CAREFULL young lady !!! was said again,when we reached the Elefterios Venizelos Airport ,the Athens international airport ,about 30km east of Athens..was officially opened in March 2001, after five years of construction at a total cost of around euro 2.1 billion..


JAGA2x cik kiahhhhh...

Ini dalam train nak menuju ke Athens city center ..
Metro line 3 runs from athens airport to syntagma in the city centre. In addition tree 24 hour express bus services cover the 27 km (18 mile) stretch between the airport and the city.Taxis also readily available and the journey takes approximately 35 minutes.

bersambunggggg........
Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2012 04:55 PM | Show all posts
Post Last Edit by nurabella at 7-1-2012 17:38

Persediaan seterusnya..kalau rajin baca pasal sejarah,pasal tamadun Yunani zezaman dulu,sangat-sangat lah bagus..sejarah mereka ini sungguhlah mendalam..dan oleh itu ,kat sana,banyakk sungguh ruins.(tinggalan2x sejarah,tugu,patung,acropolis.)..bila faham tentang sejarah dah susur galur,bila tengok ruins tuh,baru rasa teruja..terutamanya..

THE PARTHENON !!


baru akan anda rasa...""ohhh ah my gawdddd..aku dapat berjalan2x di sekitar tempat yg telah wujud 2500 tahun dahulu!!di sinilah Puteri Athena berjalan2x time tuhh...main sorok2x bagai..oh......2500 tahun dulu !!!!.2500 freaking years!!!..can u imagine???.ohhhhhh...kagummm..kagummmmm...".gituk.



Kalau tak faham kaitan sejarah dengan ruins2x yg wujud tuh,anda mungkin hanyalah melihatnya sebagai batu biasa..

kaedahnya macam.."banyakknya batuuuu...batu again..there another batu??..again there?"..hehehhe..aku memula camtuh juga..tapi slow2x aku baca..heheheh..mak ngaku saja noks..

..dan Acroplois nih..di istihar sebagaio salah satu UNESCO World Heritage

The Parthenon has stood atop the Acropolis of Athens for nearly 2,500 years and was built to give thanks to Athena, the city's patron goddess, for the salvation of Athens and Greece in the Persian Wars. The building was officially called the Temple of Athena the Virgin; "Parthenon" comes from the Greek word parthenos, "virgin."

nota kaki:**Kat Malaysia pon ada a few places di istihar sbg UNESCO World Heritage


bersambung..
Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2012 05:03 PM | Show all posts
Post Last Edit by nurabella at 7-1-2012 17:10

OK..tips pada yang nak ke sana..



dah ada org kasik kot..saja aku tulis lagik..ehhehee..

1.Matawang yang di gunakan adalah EURO..

2.System pengangkutan nya bagus..Metro..Bus...tram, train di dalam bandar Athen adalah bagus dan effisien.Masa kat sana,kau takde masalah nak ke sana ke mari.So,untuk yg nak travel seorang,kalo pi bandar besar,bagi aku,itu bukan satu masalah.
dari airport nak pi town and dari Town nak pi airport ponnnn mudahhh banget.

3.Tourist Attraction pon kebanyakkan nya terletak tak jauh dari jalur system pengangkutan Metro..kalo ko boleh jumpa Stesen Metro Monastiraki...boleh jumpa Syntagma (sebutan,sindakma)..haaa...boleh survive dah tuhh...Note: kalau tengok berita pasal riot mogok,tunjuk perasaan(esp pasla ekonomi) rakyat jelata depa,haa..tuh memang selaluuuuu di adakan kat Syntagma Square lah tuhh....kat parlimen situhhh....
Depa ni asyik buat demo,yerlah..negara dah bankrap noks..ramai takde kerjaaaa..tuh pasal lah petty crime pon banyakk.

4.Bahasa mereka...bahasa Greek...jenuhh noks aku menghafal basic greetings...basic conversation...tapi otak dah karatzzsss...time nak guna..LUPA ajaaa..ahaks..
TAPI,usah bimbang!!!..English di fahami di sana..so,kalo cakap english aja pon..boleh survive..no hal !..

4.tempat tinggal..penginapan......    ....ok..bersambungggg...
Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2012 05:10 PM | Show all posts
Reply 58# nurabella

gebu.............
Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2012 05:13 PM | Show all posts
Post Last Edit by lipsofanangel at 7-1-2012 17:17

Reply 55# nurabella

besaq beg hang wei..... buleh tertimbus aku.....
padat info ko bagi...senang aku goyang kaki klik2 ajer kat sini, esok boleh gi greece dah.....
Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2012 06:29 PM | Show all posts
Post Last Edit by nurabella at 7-1-2012 18:45

OK..bab tempat tinggal ataupon accomodation...
Aku decide nak duduk hostel.(pilihan di tgn masing2x).
So,aku guna www.hostelworld.com .
Bab cari hostel nih,aku rasa,elok baca review org2x yg dah pernah dok situh..Ini cara aku lah,dan dari pengalaman aku sendirik.Di takuti nanti..indah khabar dari rupa.Kita duduk situh bukan free,tapi bayar.Euro pulak tuh..so,naklah dpt duduk di tempat yg selesa....
Setelah baca review terutama di board travel lain( LP,TP etc) ,aku decided nak pilih Athens Backpacker.Tapi..utuk few days masa aku sampai,penuh lah pulakkkkkk.
Penuh as in..bagi org yg pernah stay di hostel,korang mesti tahu dah kan,pilihan bilik ada macam2x kombinasi..ada mix dorm(campor lelaki perempuan-biasanya lebih murah beberapa Euro..),,ada female only..ada private suite etc..yg aku pilih adalah Female ONLY dorm.DAH PENOH..erkkk..

So,apa aku buat?Aku stay dulu tempat lain..nak wat camne kan...so,aku book tempat lain dulu..then baru duduk AB.

Athens backpacker (AB)mmg recommended..lokasi stratergic,kawasan selamat,full view of Acropolis(fuuuhhhh!!idaman),senang nak carik makan,dekat metro,dekat2x dgn other tourist spot etc....memang nak duduk sinik lah...

Aku tahu,ramai tahu camne nak booked accomodation..saja aku letak,boleh gak jadik notes aku sendirik,or panduan bagi yg perlukannya..





Aku tulis pasal trip aku dan selitkan sedikit tips so that I wished,ia nya boleh lah jadik panduan..tuh panjang lebarr tuhhh...

Macam tuhlah rupa booking yg dah confirmed dari hostelworld.com.
Dan print lah hostel voucher tuh masa nak pergi.Dan anda kena bayar baki payment masa check-in...

Pasal hotel Zorbas,aku takdak gamborrr..ahahks..tapi yg tuh tak nampak macam dorm...more like bilik with few beds..very selesaa..and aku kenal dgn receiption dia yg berasal dari Turki,dah dok Athens 20 tahun...tapi lokasi memang tak best..dekat dgn Omonia pulak tuh(black area)..so..hati2x jerlah ..

Ini rupa bilik yg aku stay at AB.


Memula sampai,aku dpt bed tengah yg atas tuhh..nampak tak convinient..tapi aku SUKA!!!dekat dgn soket nak charge telepon,laptop ,camera bagai..hehehe.. bwh aku budak dari Thai,yg study kat UK,dok Athens 2 minggu..
Esoknya,ramai check out,so aku pilih new bed,bed bawah tepi..sukaaaa...
bilik ni ada org kemas yer..kelassss kau mariaaaa!!
DAN ADA FREE WI-FI.certain hostel bayor woah.azab kan?
kalau ada laptop sendrik,pakai jer wi-fi free tuh.
Kalau takde PC sendrik,kat floor bawah ada PC boleh pakai..tapi kena bayar...lupa ah brp..15 mins 1 euro kotss.

Toilet??? TIP TOP.Mmg bersih.dan sebenarnya,org yg duduk lah kena sama2x jaga kebersihan.memang puas hati.Masa aku pi sana,cuaca spring..so agak sejuk kalau awal pagi or malam..dan heater ko boleh control dan kawal.
Certain hostel,owner tentukan bila boleh off/on yg sgt tak convinient..kalo ko rasa sejuk ke tulang ,dan bagi dia suam2x kuku panas,how??so,ini factor yg aku ambik masa pilih hostel.Heater must be always available when needed....
Breakfast superbb..ada roti..hard boil eggs..kdg ada fruits..cereal..kat pantry tuh,ko nak masak pon bolehhh..takde hal..point to note:sesama jaga kebersihan..
Pantry dia besar..ada sofaaa..ada bar..ada meja kerusi,utensils bagaii..selesa lah pendek katanya...


nama2x attraction..ehehhe..

Receiption dia silih berganti shift(24 jam lah katanya),,kebanyakkan nya mak2x saleh,mat2x saleh dari US..asutralia yg travel setahun dua ,so mereka kerja kat sana..no worries dari segi kepercayaan,aku amanahakan passport /valuables bila aku keluar jenjalan(aku bawak copy jer bila jalan2x),takpernah hilang atau ada masalah..mula2x aku bimbang..tapi dia senyummm ke hati ku sambil ckp.."i will guard your belongins with my life..no worry dear.."..ahaksssssssssss..{:4_182:}

kalau nak duduk hotel pon,silakan..takde hal..banyak sgt hotel dari takde bintang kepada yang 5,6 bintangggg..

bersambung....
Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2012 07:41 PM | Show all posts
Reply 55# nurabella


nice info... baru plann nk g ujung tahun ni... tp masih merancang... agak2 baper bajet ek utk g sana???
Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2012 08:07 PM | Show all posts
Reply 54# nurabella


    Gigih ya update {:4_182:}   .....cepat2 continue. Jgn TIDO mlm ni .
Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2012 08:41 PM | Show all posts
Reply 60# lipsofanangel


    Gebu ??err..tang mana tuhh?..ihiks!
Acctually,takleh sentuh tau parthenon tuh ( dinding etc)..sangat2x di jaga lah..tapi aku gataiiii amik tangan hiks..kekonon nak rasa "aWWwwww..i am touching things that exist many eonssss agoooo.....2500 tahun tuhh"..sekalik aku dengar.."execuseeeee meeee!!!!! don't touch!don;t touch!!!!!!..polis penjaga tuh jerit kat aku..gelupur kejapppp aku..hehhehehe.
Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2012 08:47 PM | Show all posts
Reply 61# lipsofanangel


    sila lah tertimbus...ahaks !!
tuhlah..berani mati bawakkk 80 liter tuhhhh....
Memang aku tak advise lahh..ahhahaha...bagi aku ok jer..cuma,kalau bag lagi kecik,lagik better..simple.

kalau info ni boleh berguna kat orang yang membacanya dan boleh dijadikan panduan,mak gembira noks..
tapi aku pon tulis ala kadar jer..more to tips tips...


gigih kan akuuu**sambil pusing kiri kanan
Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2012 08:55 PM | Show all posts
Reply 63# uncun


    Hi !

Salam..

    Saya gembira kalau info ni berguna pada yang membacanya,sesamalah kita sharing2x..sharing is caring mahhhhh..
saya pon belajar from others jugak...

Tang budget tuh,tak reti nak cakap lah,bergantung kepada what type of accomodations u nak ambil,where u eat,transport from one place to another place .. etc  ..etc..
But,what I can say is..kalau dok hotels, its about 70 euro ke atas per-night atleast...
Tapi ,kalu makan,bagi saya, Athens ni taklah semahal european city yg lain..
or..maybe after my following posting/or reading from other website,u will get the drift about the food price there..or living cost nyer..boleh bagi u idea camne u nak budget ..
Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2012 08:56 PM | Show all posts
Reply 64# badar5


    Buk Badar ,
Haruslah kannn...ahaks !

Gigih youuuuu...
Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2012 09:25 PM | Show all posts
Post Last Edit by nurabella at 7-1-2012 21:36

Ok..sambungggg...

Persediaan seterusnya...(eh!asyik persediaan jer nih...bila nak game?..ahaks! )

Oklah..tips saya ni menjurus kpd,hmmmm...org yg travel sendirik(terutama wanita sepertikuu )...IF lah apa2x jadik..so,kenalah sedia yer tak...kena fikir worst scenerio..

1. Buat passport 2 copies
2.print hostel voucher/hotel address 2 copies
3.Print maklumat Embassy Malaysia (phone ,address etc) 2 copies
4.Duit separate kan( to be honest,aku jenis tak buat yg ni sgt esp in Asia ,but masa pi Athens,aku buat..ahhahaa..warning pickpocket byk sgt oh!sampai aku rasa nak buat secret pocket DALAM baju kat dada(ahaks) untuk keep some money masa pi keluar jenjalan..tapi..takyah lah..ahahaha)..money belt + bag zrass zrepp ku dah membantu.I don;t like money belt..rimass..,but i have to what is right,rather what i don't like.
Pouch kat pinggang ka....cargo pants ka..TOLONG ELAKKAN.JANGAN PAKAI LAH.Kalo ko berjalan ramai2x,kalo duit ilang,kwn ko boleh lah tolong ko kan?tapi kalo sensorang?nangissss meraung je karang...
5.bawaklah chocolate/sweets dlm bag sesikit..sweet mebantu kita beri tenaga bila kita letihhh..
6.bawak lah basic ubat sesikit..panadol ka..salonpas selai dua ka..handy plus kaa..kalau terdesak,ko ada dah benda tu.Again,ko jalan sensorang,apa2x jadik,sempat ke ko nak lari cari farmasi..???dgn tak faham bahasa bagai..dgn panik lagik,takleh berfikir dah tuh karanggg..
7.Bawak shawl -ringan,boleh berfungsi bermcm benda.
8.haaaa..INI CRUCIAL.
Always2x locked ..MANGGAAA,SOLEX(hehe!) your luggage bag.Kalau dulu,orang mangga bag ,takut barang hilang..zaman laaaa ni,kita takut orang "MASUKKAN BARANG" dalam bag kita..fahamkan?terutamanya,insan lemah cam kita nih ,ada jer yg nak ngambik kesempatan...



OK,hakikatnya,aku jalan sensorang,tapi tak berseorangan pon,sbb ,aku dok hostel( this is the beauty of hostel!),banyak woman traveller ko jumpa,contohnya dorm-mate engkau..trust me,more often,ko akan jumpa org yg punya minat yg sama, dan nak pergi jugak tempatyg ko nak pergi..jenis yg nak kenal2x org luarrr( we are traveller mannnnn!ahaks!) dan suka belajar the different of culture ,bangsa,..so..tak bersendirian pon..ada yg nak bantu.YANG INI AKAN AKU CERITA di posting yg seterusnya.....


so,atas tu utk worst case scenerio..
Buat 2 copies tu,satu letak di bag besar,satu letak kat sling bag(ini masa travelling).So,kalau incase satu bag (na'uzubillah lah kan)kena rampoks ka,hilang kaaa,ko still ada satu lagi backup.
And,bila dah sampai tempat tuh pulak,bila keluar jenjalan,satu aku bawak dlm sling bag,satu aku tinggalkan kat hostel.Aku tak carry passport around pon kat dlm bandar Athens..bahaya noks..(selalu aku bawak jer...but greece special mahh.ahaks..).AKu bawak bila aku travel jauhhh sikit,pi day trip yg lama keluar dari Athens..

opsss..aku dah jadik cam kak sri siantan pulaks...point2x tuh semua common sense ,semua org tahu dah lah kak sri oii..ehehe.


akan di sambung...
Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2012 09:41 PM | Show all posts
Post Last Edit by nurabella at 8-1-2012 00:50

[img][/img]

Goodys ni di katakan punca sebab kenapa Mac Donalds tak berapa berkembang di Greece..
Orang sana lebih suka Goodys..ada juai Souvlaki..(speciality di sana ).



Mac Donald..price dia dalam 5 ++ euro ..

Dia ada vegi patty burger tauuuu!!!

sini takde ek..
Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2012 09:50 PM | Show all posts
Post Last Edit by nurabella at 7-1-2012 22:16

My first meal there.(fish dish).tak sampai 10 Euro ..kat sana,kalo order food,mesti datang dengan Bread..roti..by default ..mcm dlm gambar tuh..of course bayo lah kan..hahaha..
kalo taknak,ckp jer taknak,aku tak tahulah rude ker tak..
tapi,aku senantiasa lapor..semua aku belasahh..sedap mah..and sejukk mah...ahaks!



Greece kan di kelilingi oleh laut,soooo...seafood dia fresh freshh bangettttt...

dannn......

Mesti cuba sotong Kurita yer....meletops!!!





Ini sedap to the maxxxxx!!!!!

jangan bayangkan sotong kurita dalam takoyaki yg ala2x ko kena pakai kanta pembesar nak nampak sotongnyer...yang ini besarrr dan juicyyy...dan lembuttttttttttt....rasadia almost chicken aku rasa..gebu2xxx youuu...

ini aku makan dalam proper Taverna ( resto )..dalam 12 euros...
sedap gilossssssss...kalau di takdirkan aku ke Athens lagik,aku nak pi makan ni lagi sekali.!!
kecurrr nyer aku la nihhhhhhhhh............
seriously!!!!!!
kedai ni tak jauh dari Athens Backpackerrr...dan tak jauh one of metro kat situh..aku pasti ingat..ehehehhehehehe...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2012 10:33 PM | Show all posts
Post Last Edit by nurabella at 8-1-2012 11:35

Sebut pasal makanan....2 speciality food sana adalah Souvlaki( ala2x kebab,kapit dgn bread ) dan Mousaka ..tapi aku tak jumpa yg halal,so..telan air liurrr jerlah kan.

Masa aku duduk Zorbas Hotel,receiption dia muslim..orang Turki yg dah berjaman2x dok Athens..aku tanya dia..kat mana aku nak makan souvlaki yg halal..
Dia ckp.."ada..dedekat Monastiraki Station,ada Souvlaki ayam..".
Perghh..harapan aku menggunung!!!kalau aku tak makan,ibaratnya aku pi India tak try capati or biryani depa..gituk.Gila kan?

Halal ker,aku tanya?
Dia ckp.."Halal!!!!You just say Bismillah ,and it will be halal".

Terusss harapan aku menjunamm dari tingkat 17 ker ground floor noxxx.
Pecah berderaiii..

So u ols..sila lah google sendrik gambor souvlaki tuh....
hehehe..frusttt aku.




Gambar kiri atas tuh Mousaka ( mcm ala2x lasagna..daging+bechamel sous+eggplant)..aku boleh bayangkan betapa sedapnya dish tuh..but..telan ayaqq liur jer..
Kanan tuh desert..kat sana,aku rasa desert tuh mesti dpt,wlwpon kita tak mintak..tak tahulah custom ke apa..tapi....maan2x aku pi resto..tak mintak pon sure dpt..paling bodo pon fruits platter..selalu choco cake kaaaa gituk.
gamabr bawah tuh..my fish dish with potato n vegii..
OMG,the fresh-ness???? AAA++++ you!

Food depa ni,ada pengaruh turki lah,dah negara dedekat mahhh..
Kalo pi resto turki kat Singapore( arab street tuh),ada aja menu mousaka tuh...
tapi bila aku order..manjanggggggggggg takde..manjangggg "today we don't have,.."

WHY???? WHY OH WHYYYYYYY????:@

tolonglah jgn mainkan perasaan kuwwwww..:@



My friend from Brazil taht I 've got to know during the WALKING TOUR ,enjoying their MOUSAKA !!


**i will talk about the walking tour later ..

we were damn hungry after the walking tour...ahahaa...
si Marcus makan cepat benorrr ah...aku baru nak start enjin..food aku lamabt sampai ah..ramai sgt ummah yg makan situh..sedap gilos.
Karen ni keje ngan Bank of Brazil ko.....Marcus ni keej O& G..
Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2012 10:54 PM | Show all posts
Reply 72# nurabella


bella... curlastt nama mcm bini edward... sukaaa ai baca postiong uols niee... Hahaha... buat ai excited gituh nak pergi greece.. ihikss...
Teruskan bercerita yah... best baca... btw kan banglatambakjohor tu adakah blog uols bella...
Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2012 11:50 PM | Show all posts
Reply 69# nurabella

noxss, pembetulan...cik sri santan........



noxs... ikan2 bakar depa tu rasa mcm kat turki jugak ka, tawar gitu??
Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2012 11:57 PM | Show all posts
Post Last Edit by nurabella at 8-1-2012 00:07

ok..sambung...enough bout food for now(haruslah ada food part 2 kan,...heheheh)..

Now, we go into business(ewah!).

Attractions dan area ..
Aku rasa,tak perlu aku tulis detaily,sbb benda  ni semua org boleh google dan dpt info lengkap..
So,aku tulis sesikit jer lah...secara ringkas..1st..sebab nama pon susah nak sebut dan ingat..ahaks.so,takmo lah aku buat ajaran sesat pulak karang neh..ahahaa.

So,biasanya,inilah yg wajib visit..
1.ACROPOLIS ..PARTHENON <<--- WAJIB noks..kalo takpi,ibarat ko pi order mee udang ,udang tak mau.. or order mee goreng,cili lebih,mee taknak.
2.National Archaeological Museum
3.The Acropolis Museum
4.The Ancient Agora
5.Cape Sounion
6.Mount Lycabettus <<--ini aku tak pi panjatt..kurang gigih...hehee..sampai kakinyer ajaaaa,dan area2x situh
7.Temple of Olympian Zeus
8.Hadrian's Arch


dah menguap???

OK...bebenda yang tersenarai di atas,adalah berkaitan dengan ruins..sejarah ancient greek..
SO,how to say ek..aku tak minat sejarah sgt,lelagi yg ancient2x ni haa(we not talking about when japanese accupation in malaya,or who is Stamford Raffles here...),but to appriciate bebenda di atas,dan atleast ko ada idea apakah bebenda itu(ruins tuh semua besar2x)yang ko sedang tengok,sedikti sebanyak ko kena bacaaa.tentang ANCIENT greece.or grab some idea..hmm..cerita beribu tahun dulu noks..
aku bukan pakar sejarah..so tettttttttttttt..takde fakta2x lanjut yg akan ku tulis,..my advisee..google lah pasal benda2x kat atas tuh..supaya bila cek sampai sana..cek tak ngangaaa!
Bila ko dah nganga,seterus,apa yg akan terjadik ialah,ko baru tenung "batu" tuh 30 saat,ko dah menguap....and nexttt,terus jalan berlalu meninggalkannya...betul tak anak-anak sekalian????
takkanlah dah datang jejauh takat nak beli fridge magnet aja yer tak???ekekekekekkekkekekekek........
Dan aku dapati,bila ko faham kaitan bebenda di atas,ko akan rasa terujaaaaaaaaa...macam aku cakap tuh laa..."oh..kagum nyaaa!!"..
haa..akan datang perasaan itu..ehhehehe.sexcitedddd gituh tauuuu.itu dari pengalaman aku larrrrrr...
Kat europe,banayk tau student yg amik architecture,yg akan buat short course ka..summer class ka ,apa ka..kat Athens..because..u can really admireeee their errrrr....i lost my word here..
budak2x yg se dorm dgn aku kat Hotel Zorbas,datang dari italy(4 orang)...budak archi lah..di hantar ke athen..aldephii..untuk belajar emmm..mmm..aku tak tahu lah relevant ker tak,but hanya jauhari mengenal manikam..dan,ada satu budak AB sedorm pon,sama jugakk..
so..bagi merekaaa,banaykkkk benda yg boleh di admire di bumi Greece itu.................

anda bagaimana??

ahaks..

akan ku sambung....
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.055895s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list