JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
27873
View
217
Reply

MERGED : All About Greece - Yasas!

[Copy link]

Author: Mas916       Show all posts   Read mode

Post time 14-10-2010 07:04 PM | Show all posts
Reply  zetty1978

Salam,

Sapa2 yang pernah jenjalan ke greece dan terus continue ke turki plea ...
ezumi84 Post at 14-10-2010 03:42


so far research yg me buat,
ada train dr turkey ke thessoniki (camtu kot eja dia)..
friendship train gitu, 50 euro tuk bed...
so dr thess. tu sure ada train ke athen.
Reply

Use magic Report

Post time 14-12-2010 07:09 AM | Show all posts
Reply 32# hajar53


maaf sesgt lmbt betul nak reply dlm thread nieh ..
dah lama bebeno x check pm ke or check thread sendiri ..
ingat org dah xde yg nak baca dah ..
minta maaf ye, blog tuh lama dah saya tutup ..
sbb tuh kalau dah login pun still x bleh masuk ..
sorry ... sorry ...
kalau rerasa nak minta info ke bleh aje tanya saya ye ..
Insyaallah kalau berkesempatan saya akan jawab ...
saya still duduk kat Dubai so kalau sapa2 nak tau pasal dubai pun bleh gak :-)
Reply

Use magic Report

Post time 14-12-2010 07:14 AM | Show all posts
Reply 34# faraway1


kalau direct from Athens mmg xde transports ke Turkey sbb Athens tuh jauh sgt dari Turkey ..
mcm kita nak pegi Thai naik kete, tapi duduk kat Singapore ..
so, nak xnak kena pegi masuk Msia dulu then baru bleh pegi Thai ..
kes dr Athens ke Turkey pun mcm tuh gak ...
betul la tuh faraway1 ckp ..
kalau nak selesa, amik train kat Athens to Thessaloniki ...
drpd sana baru amik transport lain ke Turkey/Bulgaria/Macedonia atau Albania pun boleh ..
Reply

Use magic Report

Post time 14-12-2010 07:18 AM | Show all posts
Reply 33# ezumi84


dah pegi ke belum ek?
pegi Athens, amik train ke Thessaloniki ..
sampai kat sana, bila turun train ada kat area situ gak kaunter bas yg nak pegi negara2 lain ..
harga x sure brape tapi mmg x silap cuma ada satu jek kaunter tiket bas utk pg negara lain tuh..
Reply

Use magic Report

Post time 20-3-2011 01:03 PM | Show all posts
zetty...

kalau dari athens ke samos island...public transport yang sesuai apa yer?
tetiba ada conference kat sana... nak kena study sket pasal greece ni..

nak tanya beberapa soalan tetang:
1. public transport dari athens (direct flight turun athens) ke samos island.
2. kalau dari athens nak masuk turkey, malaysian perlu visa ke?
3. hotel yang recommended kat athens (dekat dgn tempat menarik, airport) dan budget
4. list of halal restaurant kat athens (kalau ada samos island sekali..
5. pakaian yang sesuai kat sana utk bulan jun & julai...
6. tempat menarik yang 'mesti pergi' kat athens...

tu dulu soklannya... tq
Reply

Use magic Report

Post time 20-3-2011 01:07 PM | Show all posts
mohon info tentang athens and greece...

samos island, siapa pernah pergi.... ?
Reply

Use magic Report

Post time 20-3-2011 07:38 PM | Show all posts
nampaknya memang tak ramai yang pernah sampai ng ni....
Reply

Use magic Report

Post time 4-1-2012 09:48 AM | Show all posts
salam semua...

since dah ade banyak thread pasal greece ni. sy akan merge sume sekali. harap maklum.
Reply

Use magic Report

Post time 4-1-2012 09:57 AM | Show all posts
Post Last Edit by bdk2 at 4-1-2012 11:19

-double posting-
Reply

Use magic Report

Post time 4-1-2012 09:57 AM | Show all posts
Post Last Edit by bdk2 at 4-1-2012 11:19

-double posting-
Reply

Use magic Report

Post time 4-1-2012 09:57 AM | Show all posts
Post Last Edit by bdk2 at 4-1-2012 11:18

-double posting-
Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2012 10:36 AM | Show all posts
Post Last Edit by nurabella at 7-1-2012 11:35

Hi !!!
Teruja tengok kenkawan di sini sharing2x info gituh,buat panduan yang lain2x..
SO,nak kasik up lah benang GREECE nih.. ..yang saya jejaki pada April tahun 2011.

[img][/img]

Pemandangan KOTA ATHENS dari atas bukit..gigihhh naik atas bukit
Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2012 11:45 AM | Show all posts
Reply 52# nurabella


   noxss... byk nyer gambar ko upload.........
Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2012 12:13 PM | Show all posts
Post Last Edit by nurabella at 7-1-2012 16:16

Ini pertama kali nak jejak kan kaki ke sana..so,saya seperti agak excited.

Soooooo...sebagai introooooo...saya cariklah info dan sebagainyaaaaa..almaklom,sebagai persediaan..




Greek merupakan sebuah negara yang terletak di kawasan Laut Mediterranean dengan muka bumi yang bergunung ganang. Sebahagian kecil sahaja dari kawasannya boleh diusahakan pertanian. Di dataran-dataran yang sempit mereka mengusahakan tanaman jagung, anggur dan zaitun(petikan yg di google)..

Memang benar,kat sana memang banyakkkk ladang Olive ( zaitun) di usahakan.Dan biasanya,kalau berckp tentang Greece,orang akan terbayang Olive oil,dan buah olive pelbagai color dan rasa etcccc......kalau suka olive dalam salad,haaaa..boleh borongggg..murah2x..

sedikit sejarah(google gak nih ..credit.. http://www.mohamadazhan.com)
Sebut saja tamadun Yunani pasti terkenang kembali zaman belajar subjek Sejarah di sekolah menengah dulu. Tamadun Yunani merupakan antara tamadun awal yang muncul sebagai kuasa besar ribuan tahun yang lalu. Antara negara kota yang terdapat dalam tamadun Yunani ini ialah Athens, Sparta,Thebes, Corinth, Olympia dan Argos. Athens merupakan salah sebuah negara kota dalam tamadun Yunani yang paling terkenal. Sehingga pertengahan abad ke-8 SM, Athens seperti negara kota lain di Yunani menjalankan pemerintahan secara monarki (beraja).Tamadun Yunani juga banyak melahirkan pemikir2 ulung seperti Socrates, Plato dan Aristotle yang menjadi rujukan2 khusus ahli falsafah sehingga kini. Namun sejarah tetap tertulis cantik dan indah, bagi mengekalkannya amat sukar tetapi sekadar menjadi tatapan dan buku kisah lampau semata. Greece negara kecil yang pernah membangun sebagai rujukan tamadun dunia bergolak akibat krisis ekonominya yang merudum teruk sehingga mencapai aras muflis. Salah satu punca utama adalah sikap boros kerana Greece pernah menjadi lambang kekayaan dan kehidupan mewah apabila berada di tangga ke 31 kedudukan ekonomi tertinggi di dunia..
Greece mempunyai jumlah hutang yang hampir mustahil dibayar iaitu sekitar RM1.48 trilion (data 2008) menyebabkan negara-negara seperti Portugal, Sepanyol dan Italy untuk menerima masalah yang sama. Kebimbangan semakin memuncak dek kerana penarafan hutang luar Greece diturunkan ke tahap `sampah oleh Standard & Poors dan krisis hutang  Greece menjadi tidak terkawal. Hakikatnya, masalah Greece sudah lama diketahui kerana dasar berbelanja yang besar, termasuk mengadakan Sukan Olimpik pada 2004 (RM34 bilion dibelanjakan) yang gah tetapi merugikan (Sukan Olimpik pertama dalam zaman moden iaitu 1896 juga diadakan di Greece). <---- Stadium ni sekarang dah jadik one of tourist attraction...gambar akan menyusullll...



Ya..Greece memang dah bankrappp,so...kalo nak membantu ekonomi mereka,bolehlah menjelajah kesana,dan kalau di kalangan european city,tak costly sangatt...
SO...bersambung...
Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2012 12:21 PM | Show all posts
Post Last Edit by nurabella at 7-1-2012 16:27

saya kat sini saya share2x sikit ..apa persediaan mental dan fizikal( )... mana saya tinggal etc...dan persediaan jalan sorang2x...perempuan pulak tuh...saya percaya,dalam forum ini pon banyak solo woman traveller mcm saya dan lebih berpengalaman...so,kat sini,saya share bebenda2x dari pengalaman saya sendiri..

are yoou readyyyy???



ok..first..ini backpack kuu...80 liter(!!!!)..
not adviseable nak carry besor ni,dgn badanku yg kecik..tapi,sbb bag ini RINGAN  tapi ,boleh carry secara backpack di belakang,dan jugak ada tayar dan boleh tarikk mcm suitcase,jadikk..saya sukaaa...
Kiranyaa,ada alternative,,,,its hard nak cari yg ringan dan ada dua fungsi ni..biasanya,yg ada gituh,agak berattt..

to be honest ,sy masih berusaha untuk jadik light-traveller !
yerlah,kalo jln secara backpack nih,masa keluar rumah,nak kendong bag tuh ker..nak tarik ker..nak dokong ker..MASIH KUAT lah tenagaaa..excited lah katanya..journey baru bermulaa...kalau dah berminggu travel,..haaa...tu diaaa...lutut dah ketaq..longgar..dah penat..time tuh rasa.."kan elokkk kalau aku travel light2x sajaa...haa..gituh)
..nyesal tak sudah karang..ehehkksssss.......ala2x bag yg carry ko..bukan ko carry bag tuh..hiks
letss GREECEEEEEEE!
Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2012 03:09 PM | Show all posts
Reply 53# lipsofanangel


    ahaksss...selow selow noxxx..jgn gelojohhhh nooo ...gambar akan menyusul di kemudian hari..
..ko kan tahu,betapa seksa nak membuat persediaaan gegambar ituh..berpinau bijik mata...
Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2012 04:02 PM | Show all posts
Post Last Edit by nurabella at 7-1-2012 17:46

Persiapannnn nya...

Pertama nyaa....beli ticket dulu.
Saya terbang dari Changi Airport Singapore...banyak flight ke Athens,yg direct atau yg ada stop-over.
Masa saya pergi,kebetulan about on Easter Holiday (cuti besarrr di sana,ala2x kalo kita time raya puasa,or raya cina,di mana kebanyakkan org akan tinggalkan kota balik kampung)...orr,Greek yg dok di luar negara, akan balik ker negara depa...flight penuhhh gituk.



Keduanya..yang saya concern atau a bit disturbing was,petty crime di sana.Iaitu tak lain dan tak bukan PICKPOCKET .Katanya,PICK POCKET DI Greece adalah a WHOLE NEW LEVEL..hmmm...Legend katanya...
Memang common benda ni di mana2x europe cities.example Rome...or..err..Latiiiino punyer tempat... ,atau mana mana jerlah yang aku dah jejak,but I have never been warned about this pick pocket thingy,as much as I got when I said,I am going to Athens.Like SERIOUSLY.AKu cuba tak nak fikirkan sgt benda ni,tapi TOO MUCH warning tuh..di mana2x website yg expert pasal Greece..forum..!!!!Tapi,fikir2x takkan pokok bergoyang tanpa sebab yer tak???Mesti ada angin atau monyet yg goyang ek.Sampai aku fikir..hmm..naya ni kalo aku kena nih.Dah lah aku jalan seorang.Kalau hilang semua duit,document,dan waktu itu ada lah cuti besarr di sana(Easter),di mana aku percaya embassy M'sia(kotttttttttt lah aku nak mintak tolong) pon cuti..SO,apakah langkah2x berjaga2x ku??
**I don't rely on.."ehh..they have Emergency line u can call lah.."..sbb,dah terjadik dgn kwn aku,dia hilangg everything(!!!..bag tgn,laptop,PASSPORT..duit..ALL.)dek perampoks di Buenos Aireos Argentina ,happen on Friday,or was it Thursday?,and she have to wait till MOnday to be able to Malaysian consulat there..OMGGGG kan!Kalau aku,dah meraungg-raunggg hentakx kakik terduduk kot...
Memacam cadangan org bagi..ahhaha..yg funny2x pon ada..err..ada sesapa letak duit dlm bra?..cam zaman dedulu gituk..hek.hek..
One time,aku rasa,hmmm..letak jerlah dlm money belt macam biasa....tapi katanya still bahaya..sbb,pro pro prompaks ni ko takkan sedar langsunggg bila masa dia menjalar tgn dan merampoks...wlwpon dlm bag,money belt,baju..poket..dsbg u can name..u won't even notice,tgk2x valuables dah hilang.
..ok perampoks-perampoks  sekelian,...AGREE..AKU AKAN JAGA DIRI AKU +BARANG2x aku..SO,dah kalau asyik dok worrryy aja..tak ke manalah aku kan..so..at last,aku buat gini..beli bag ZRAss!!! ZREPPPppp!!!...seperti ,gambarr ini..



Fakta:inilah stadium Olympic di mana..
The 1896 Summer Olympics, officially known as the Games of the I Olympiad, was a multi-sport event celebrated in Athens, Greece, from April 6 to April 15, 1896. It was the first international Olympic Games held in the Modern era. Because Ancient Greece was the birthplace of the Olympic Games, Athens was perceived to be an appropriate choice to stage the inaugural modern Games

Bag ni,kalo aku bukak,dia akan berbunyik zrassss..zreZzsssss...macam STRAP gituh..so,aku akan sedar lah kaedahnya kalo perampok bukak bag aku.. ..ada BUNYIK maaaaaa....
mcm pethatic jer kan persediaan aku ni..tapi..better safe than sorry lah cik kiahhh...
dlm gamabr tuh aku sling tepi,(nak nampak vogue dalam gambor lah kaedahnya ..but,in acctual fact ,aku senantiasa letak belah depan...esp bila jln kattempat ramai org..dlm train,mrt etc,aku letak depan dan PEGANG,pekap dgn tangan.

Masa aku Stop-over di DOHA ,Qatar( belom sampai athens lagik nih kan...),banyakk Greek people yg nak balik negara depa..ala2x naik balik raya ler dak..eheks.. naik di DOHA.Depa2x tanya aku,first time ke sana?aku ckp YEs..ALL the guys there(with suit bagai lah).."hey!!take care your belonging2x..take care your belonging..hold your bag infront(sambil buat gaya pekap bag kat depan)....I welcome you to my country,glad that u come,but i want to advise you,bout pick pocket.Not greek people are bad,but many black or Bulgarian there doing this crime..as they said...CAREFUL L!!CAREFULL young lady !!! was said again,when we reached the Elefterios Venizelos Airport ,the Athens international airport ,about 30km east of Athens..was officially opened in March 2001, after five years of construction at a total cost of around euro 2.1 billion..


JAGA2x cik kiahhhhh...

Ini dalam train nak menuju ke Athens city center ..
Metro line 3 runs from athens airport to syntagma in the city centre. In addition tree 24 hour express bus services cover the 27 km (18 mile) stretch between the airport and the city.Taxis also readily available and the journey takes approximately 35 minutes.

bersambunggggg........
Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2012 04:55 PM | Show all posts
Post Last Edit by nurabella at 7-1-2012 17:38

Persediaan seterusnya..kalau rajin baca pasal sejarah,pasal tamadun Yunani zezaman dulu,sangat-sangat lah bagus..sejarah mereka ini sungguhlah mendalam..dan oleh itu ,kat sana,banyakk sungguh ruins.(tinggalan2x sejarah,tugu,patung,acropolis.)..bila faham tentang sejarah dah susur galur,bila tengok ruins tuh,baru rasa teruja..terutamanya..

THE PARTHENON !!


baru akan anda rasa...""ohhh ah my gawdddd..aku dapat berjalan2x di sekitar tempat yg telah wujud 2500 tahun dahulu!!di sinilah Puteri Athena berjalan2x time tuhh...main sorok2x bagai..oh......2500 tahun dulu !!!!.2500 freaking years!!!..can u imagine???.ohhhhhh...kagummm..kagummmmm...".gituk.



Kalau tak faham kaitan sejarah dengan ruins2x yg wujud tuh,anda mungkin hanyalah melihatnya sebagai batu biasa..

kaedahnya macam.."banyakknya batuuuu...batu again..there another batu??..again there?"..hehehhe..aku memula camtuh juga..tapi slow2x aku baca..heheheh..mak ngaku saja noks..

..dan Acroplois nih..di istihar sebagaio salah satu UNESCO World Heritage

The Parthenon has stood atop the Acropolis of Athens for nearly 2,500 years and was built to give thanks to Athena, the city's patron goddess, for the salvation of Athens and Greece in the Persian Wars. The building was officially called the Temple of Athena the Virgin; "Parthenon" comes from the Greek word parthenos, "virgin."

nota kaki:**Kat Malaysia pon ada a few places di istihar sbg UNESCO World Heritage


bersambung..
Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2012 05:03 PM | Show all posts
Post Last Edit by nurabella at 7-1-2012 17:10

OK..tips pada yang nak ke sana..



dah ada org kasik kot..saja aku tulis lagik..ehhehee..

1.Matawang yang di gunakan adalah EURO..

2.System pengangkutan nya bagus..Metro..Bus...tram, train di dalam bandar Athen adalah bagus dan effisien.Masa kat sana,kau takde masalah nak ke sana ke mari.So,untuk yg nak travel seorang,kalo pi bandar besar,bagi aku,itu bukan satu masalah.
dari airport nak pi town and dari Town nak pi airport ponnnn mudahhh banget.

3.Tourist Attraction pon kebanyakkan nya terletak tak jauh dari jalur system pengangkutan Metro..kalo ko boleh jumpa Stesen Metro Monastiraki...boleh jumpa Syntagma (sebutan,sindakma)..haaa...boleh survive dah tuhh...Note: kalau tengok berita pasal riot mogok,tunjuk perasaan(esp pasla ekonomi) rakyat jelata depa,haa..tuh memang selaluuuuu di adakan kat Syntagma Square lah tuhh....kat parlimen situhhh....
Depa ni asyik buat demo,yerlah..negara dah bankrap noks..ramai takde kerjaaaa..tuh pasal lah petty crime pon banyakk.

4.Bahasa mereka...bahasa Greek...jenuhh noks aku menghafal basic greetings...basic conversation...tapi otak dah karatzzsss...time nak guna..LUPA ajaaa..ahaks..
TAPI,usah bimbang!!!..English di fahami di sana..so,kalo cakap english aja pon..boleh survive..no hal !..

4.tempat tinggal..penginapan......    ....ok..bersambungggg...
Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2012 05:10 PM | Show all posts
Reply 58# nurabella

gebu.............
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.047102s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list