JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
27901
View
217
Reply

MERGED : All About Greece - Yasas!

[Copy link]

Author: Mas916       Show all posts   Read mode

Post time 7-1-2012 05:13 PM | Show all posts
Post Last Edit by lipsofanangel at 7-1-2012 17:17

Reply 55# nurabella

besaq beg hang wei..... buleh tertimbus aku.....
padat info ko bagi...senang aku goyang kaki klik2 ajer kat sini, esok boleh gi greece dah.....
Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2012 06:29 PM | Show all posts
Post Last Edit by nurabella at 7-1-2012 18:45

OK..bab tempat tinggal ataupon accomodation...
Aku decide nak duduk hostel.(pilihan di tgn masing2x).
So,aku guna www.hostelworld.com .
Bab cari hostel nih,aku rasa,elok baca review org2x yg dah pernah dok situh..Ini cara aku lah,dan dari pengalaman aku sendirik.Di takuti nanti..indah khabar dari rupa.Kita duduk situh bukan free,tapi bayar.Euro pulak tuh..so,naklah dpt duduk di tempat yg selesa....
Setelah baca review terutama di board travel lain( LP,TP etc) ,aku decided nak pilih Athens Backpacker.Tapi..utuk few days masa aku sampai,penuh lah pulakkkkkk.
Penuh as in..bagi org yg pernah stay di hostel,korang mesti tahu dah kan,pilihan bilik ada macam2x kombinasi..ada mix dorm(campor lelaki perempuan-biasanya lebih murah beberapa Euro..),,ada female only..ada private suite etc..yg aku pilih adalah Female ONLY dorm.DAH PENOH..erkkk..

So,apa aku buat?Aku stay dulu tempat lain..nak wat camne kan...so,aku book tempat lain dulu..then baru duduk AB.

Athens backpacker (AB)mmg recommended..lokasi stratergic,kawasan selamat,full view of Acropolis(fuuuhhhh!!idaman),senang nak carik makan,dekat metro,dekat2x dgn other tourist spot etc....memang nak duduk sinik lah...

Aku tahu,ramai tahu camne nak booked accomodation..saja aku letak,boleh gak jadik notes aku sendirik,or panduan bagi yg perlukannya..





Aku tulis pasal trip aku dan selitkan sedikit tips so that I wished,ia nya boleh lah jadik panduan..tuh panjang lebarr tuhhh...

Macam tuhlah rupa booking yg dah confirmed dari hostelworld.com.
Dan print lah hostel voucher tuh masa nak pergi.Dan anda kena bayar baki payment masa check-in...

Pasal hotel Zorbas,aku takdak gamborrr..ahahks..tapi yg tuh tak nampak macam dorm...more like bilik with few beds..very selesaa..and aku kenal dgn receiption dia yg berasal dari Turki,dah dok Athens 20 tahun...tapi lokasi memang tak best..dekat dgn Omonia pulak tuh(black area)..so..hati2x jerlah ..

Ini rupa bilik yg aku stay at AB.


Memula sampai,aku dpt bed tengah yg atas tuhh..nampak tak convinient..tapi aku SUKA!!!dekat dgn soket nak charge telepon,laptop ,camera bagai..hehehe.. bwh aku budak dari Thai,yg study kat UK,dok Athens 2 minggu..
Esoknya,ramai check out,so aku pilih new bed,bed bawah tepi..sukaaaa...
bilik ni ada org kemas yer..kelassss kau mariaaaa!!
DAN ADA FREE WI-FI.certain hostel bayor woah.azab kan?
kalau ada laptop sendrik,pakai jer wi-fi free tuh.
Kalau takde PC sendrik,kat floor bawah ada PC boleh pakai..tapi kena bayar...lupa ah brp..15 mins 1 euro kotss.

Toilet??? TIP TOP.Mmg bersih.dan sebenarnya,org yg duduk lah kena sama2x jaga kebersihan.memang puas hati.Masa aku pi sana,cuaca spring..so agak sejuk kalau awal pagi or malam..dan heater ko boleh control dan kawal.
Certain hostel,owner tentukan bila boleh off/on yg sgt tak convinient..kalo ko rasa sejuk ke tulang ,dan bagi dia suam2x kuku panas,how??so,ini factor yg aku ambik masa pilih hostel.Heater must be always available when needed....
Breakfast superbb..ada roti..hard boil eggs..kdg ada fruits..cereal..kat pantry tuh,ko nak masak pon bolehhh..takde hal..point to note:sesama jaga kebersihan..
Pantry dia besar..ada sofaaa..ada bar..ada meja kerusi,utensils bagaii..selesa lah pendek katanya...


nama2x attraction..ehehhe..

Receiption dia silih berganti shift(24 jam lah katanya),,kebanyakkan nya mak2x saleh,mat2x saleh dari US..asutralia yg travel setahun dua ,so mereka kerja kat sana..no worries dari segi kepercayaan,aku amanahakan passport /valuables bila aku keluar jenjalan(aku bawak copy jer bila jalan2x),takpernah hilang atau ada masalah..mula2x aku bimbang..tapi dia senyummm ke hati ku sambil ckp.."i will guard your belongins with my life..no worry dear.."..ahaksssssssssss..{:4_182:}

kalau nak duduk hotel pon,silakan..takde hal..banyak sgt hotel dari takde bintang kepada yang 5,6 bintangggg..

bersambung....
Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2012 07:41 PM | Show all posts
Reply 55# nurabella


nice info... baru plann nk g ujung tahun ni... tp masih merancang... agak2 baper bajet ek utk g sana???
Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2012 08:07 PM | Show all posts
Reply 54# nurabella


    Gigih ya update {:4_182:}   .....cepat2 continue. Jgn TIDO mlm ni .
Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2012 08:41 PM | Show all posts
Reply 60# lipsofanangel


    Gebu ??err..tang mana tuhh?..ihiks!
Acctually,takleh sentuh tau parthenon tuh ( dinding etc)..sangat2x di jaga lah..tapi aku gataiiii amik tangan hiks..kekonon nak rasa "aWWwwww..i am touching things that exist many eonssss agoooo.....2500 tahun tuhh"..sekalik aku dengar.."execuseeeee meeee!!!!! don't touch!don;t touch!!!!!!..polis penjaga tuh jerit kat aku..gelupur kejapppp aku..hehhehehe.
Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2012 08:47 PM | Show all posts
Reply 61# lipsofanangel


    sila lah tertimbus...ahaks !!
tuhlah..berani mati bawakkk 80 liter tuhhhh....
Memang aku tak advise lahh..ahhahaha...bagi aku ok jer..cuma,kalau bag lagi kecik,lagik better..simple.

kalau info ni boleh berguna kat orang yang membacanya dan boleh dijadikan panduan,mak gembira noks..
tapi aku pon tulis ala kadar jer..more to tips tips...


gigih kan akuuu**sambil pusing kiri kanan
Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2012 08:55 PM | Show all posts
Reply 63# uncun


    Hi !

Salam..

    Saya gembira kalau info ni berguna pada yang membacanya,sesamalah kita sharing2x..sharing is caring mahhhhh..
saya pon belajar from others jugak...

Tang budget tuh,tak reti nak cakap lah,bergantung kepada what type of accomodations u nak ambil,where u eat,transport from one place to another place .. etc  ..etc..
But,what I can say is..kalau dok hotels, its about 70 euro ke atas per-night atleast...
Tapi ,kalu makan,bagi saya, Athens ni taklah semahal european city yg lain..
or..maybe after my following posting/or reading from other website,u will get the drift about the food price there..or living cost nyer..boleh bagi u idea camne u nak budget ..
Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2012 08:56 PM | Show all posts
Reply 64# badar5


    Buk Badar ,
Haruslah kannn...ahaks !

Gigih youuuuu...
Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2012 09:25 PM | Show all posts
Post Last Edit by nurabella at 7-1-2012 21:36

Ok..sambungggg...

Persediaan seterusnya...(eh!asyik persediaan jer nih...bila nak game?..ahaks! )

Oklah..tips saya ni menjurus kpd,hmmmm...org yg travel sendirik(terutama wanita sepertikuu )...IF lah apa2x jadik..so,kenalah sedia yer tak...kena fikir worst scenerio..

1. Buat passport 2 copies
2.print hostel voucher/hotel address 2 copies
3.Print maklumat Embassy Malaysia (phone ,address etc) 2 copies
4.Duit separate kan( to be honest,aku jenis tak buat yg ni sgt esp in Asia ,but masa pi Athens,aku buat..ahhahaa..warning pickpocket byk sgt oh!sampai aku rasa nak buat secret pocket DALAM baju kat dada(ahaks) untuk keep some money masa pi keluar jenjalan..tapi..takyah lah..ahahaha)..money belt + bag zrass zrepp ku dah membantu.I don;t like money belt..rimass..,but i have to what is right,rather what i don't like.
Pouch kat pinggang ka....cargo pants ka..TOLONG ELAKKAN.JANGAN PAKAI LAH.Kalo ko berjalan ramai2x,kalo duit ilang,kwn ko boleh lah tolong ko kan?tapi kalo sensorang?nangissss meraung je karang...
5.bawaklah chocolate/sweets dlm bag sesikit..sweet mebantu kita beri tenaga bila kita letihhh..
6.bawak lah basic ubat sesikit..panadol ka..salonpas selai dua ka..handy plus kaa..kalau terdesak,ko ada dah benda tu.Again,ko jalan sensorang,apa2x jadik,sempat ke ko nak lari cari farmasi..???dgn tak faham bahasa bagai..dgn panik lagik,takleh berfikir dah tuh karanggg..
7.Bawak shawl -ringan,boleh berfungsi bermcm benda.
8.haaaa..INI CRUCIAL.
Always2x locked ..MANGGAAA,SOLEX(hehe!) your luggage bag.Kalau dulu,orang mangga bag ,takut barang hilang..zaman laaaa ni,kita takut orang "MASUKKAN BARANG" dalam bag kita..fahamkan?terutamanya,insan lemah cam kita nih ,ada jer yg nak ngambik kesempatan...



OK,hakikatnya,aku jalan sensorang,tapi tak berseorangan pon,sbb ,aku dok hostel( this is the beauty of hostel!),banyak woman traveller ko jumpa,contohnya dorm-mate engkau..trust me,more often,ko akan jumpa org yg punya minat yg sama, dan nak pergi jugak tempatyg ko nak pergi..jenis yg nak kenal2x org luarrr( we are traveller mannnnn!ahaks!) dan suka belajar the different of culture ,bangsa,..so..tak bersendirian pon..ada yg nak bantu.YANG INI AKAN AKU CERITA di posting yg seterusnya.....


so,atas tu utk worst case scenerio..
Buat 2 copies tu,satu letak di bag besar,satu letak kat sling bag(ini masa travelling).So,kalau incase satu bag (na'uzubillah lah kan)kena rampoks ka,hilang kaaa,ko still ada satu lagi backup.
And,bila dah sampai tempat tuh pulak,bila keluar jenjalan,satu aku bawak dlm sling bag,satu aku tinggalkan kat hostel.Aku tak carry passport around pon kat dlm bandar Athens..bahaya noks..(selalu aku bawak jer...but greece special mahh.ahaks..).AKu bawak bila aku travel jauhhh sikit,pi day trip yg lama keluar dari Athens..

opsss..aku dah jadik cam kak sri siantan pulaks...point2x tuh semua common sense ,semua org tahu dah lah kak sri oii..ehehe.


akan di sambung...
Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2012 09:41 PM | Show all posts
Post Last Edit by nurabella at 8-1-2012 00:50

[img][/img]

Goodys ni di katakan punca sebab kenapa Mac Donalds tak berapa berkembang di Greece..
Orang sana lebih suka Goodys..ada juai Souvlaki..(speciality di sana ).



Mac Donald..price dia dalam 5 ++ euro ..

Dia ada vegi patty burger tauuuu!!!

sini takde ek..
Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2012 09:50 PM | Show all posts
Post Last Edit by nurabella at 7-1-2012 22:16

My first meal there.(fish dish).tak sampai 10 Euro ..kat sana,kalo order food,mesti datang dengan Bread..roti..by default ..mcm dlm gambar tuh..of course bayo lah kan..hahaha..
kalo taknak,ckp jer taknak,aku tak tahulah rude ker tak..
tapi,aku senantiasa lapor..semua aku belasahh..sedap mah..and sejukk mah...ahaks!



Greece kan di kelilingi oleh laut,soooo...seafood dia fresh freshh bangettttt...

dannn......

Mesti cuba sotong Kurita yer....meletops!!!





Ini sedap to the maxxxxx!!!!!

jangan bayangkan sotong kurita dalam takoyaki yg ala2x ko kena pakai kanta pembesar nak nampak sotongnyer...yang ini besarrr dan juicyyy...dan lembuttttttttttt....rasadia almost chicken aku rasa..gebu2xxx youuu...

ini aku makan dalam proper Taverna ( resto )..dalam 12 euros...
sedap gilossssssss...kalau di takdirkan aku ke Athens lagik,aku nak pi makan ni lagi sekali.!!
kecurrr nyer aku la nihhhhhhhhh............
seriously!!!!!!
kedai ni tak jauh dari Athens Backpackerrr...dan tak jauh one of metro kat situh..aku pasti ingat..ehehehhehehehe...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2012 10:33 PM | Show all posts
Post Last Edit by nurabella at 8-1-2012 11:35

Sebut pasal makanan....2 speciality food sana adalah Souvlaki( ala2x kebab,kapit dgn bread ) dan Mousaka ..tapi aku tak jumpa yg halal,so..telan air liurrr jerlah kan.

Masa aku duduk Zorbas Hotel,receiption dia muslim..orang Turki yg dah berjaman2x dok Athens..aku tanya dia..kat mana aku nak makan souvlaki yg halal..
Dia ckp.."ada..dedekat Monastiraki Station,ada Souvlaki ayam..".
Perghh..harapan aku menggunung!!!kalau aku tak makan,ibaratnya aku pi India tak try capati or biryani depa..gituk.Gila kan?

Halal ker,aku tanya?
Dia ckp.."Halal!!!!You just say Bismillah ,and it will be halal".

Terusss harapan aku menjunamm dari tingkat 17 ker ground floor noxxx.
Pecah berderaiii..

So u ols..sila lah google sendrik gambor souvlaki tuh....
hehehe..frusttt aku.




Gambar kiri atas tuh Mousaka ( mcm ala2x lasagna..daging+bechamel sous+eggplant)..aku boleh bayangkan betapa sedapnya dish tuh..but..telan ayaqq liur jer..
Kanan tuh desert..kat sana,aku rasa desert tuh mesti dpt,wlwpon kita tak mintak..tak tahulah custom ke apa..tapi....maan2x aku pi resto..tak mintak pon sure dpt..paling bodo pon fruits platter..selalu choco cake kaaaa gituk.
gamabr bawah tuh..my fish dish with potato n vegii..
OMG,the fresh-ness???? AAA++++ you!

Food depa ni,ada pengaruh turki lah,dah negara dedekat mahhh..
Kalo pi resto turki kat Singapore( arab street tuh),ada aja menu mousaka tuh...
tapi bila aku order..manjanggggggggggg takde..manjangggg "today we don't have,.."

WHY???? WHY OH WHYYYYYYY????:@

tolonglah jgn mainkan perasaan kuwwwww..:@



My friend from Brazil taht I 've got to know during the WALKING TOUR ,enjoying their MOUSAKA !!


**i will talk about the walking tour later ..

we were damn hungry after the walking tour...ahahaa...
si Marcus makan cepat benorrr ah...aku baru nak start enjin..food aku lamabt sampai ah..ramai sgt ummah yg makan situh..sedap gilos.
Karen ni keje ngan Bank of Brazil ko.....Marcus ni keej O& G..
Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2012 10:54 PM | Show all posts
Reply 72# nurabella


bella... curlastt nama mcm bini edward... sukaaa ai baca postiong uols niee... Hahaha... buat ai excited gituh nak pergi greece.. ihikss...
Teruskan bercerita yah... best baca... btw kan banglatambakjohor tu adakah blog uols bella...
Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2012 11:50 PM | Show all posts
Reply 69# nurabella

noxss, pembetulan...cik sri santan........



noxs... ikan2 bakar depa tu rasa mcm kat turki jugak ka, tawar gitu??
Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2012 11:57 PM | Show all posts
Post Last Edit by nurabella at 8-1-2012 00:07

ok..sambung...enough bout food for now(haruslah ada food part 2 kan,...heheheh)..

Now, we go into business(ewah!).

Attractions dan area ..
Aku rasa,tak perlu aku tulis detaily,sbb benda  ni semua org boleh google dan dpt info lengkap..
So,aku tulis sesikit jer lah...secara ringkas..1st..sebab nama pon susah nak sebut dan ingat..ahaks.so,takmo lah aku buat ajaran sesat pulak karang neh..ahahaa.

So,biasanya,inilah yg wajib visit..
1.ACROPOLIS ..PARTHENON <<--- WAJIB noks..kalo takpi,ibarat ko pi order mee udang ,udang tak mau.. or order mee goreng,cili lebih,mee taknak.
2.National Archaeological Museum
3.The Acropolis Museum
4.The Ancient Agora
5.Cape Sounion
6.Mount Lycabettus <<--ini aku tak pi panjatt..kurang gigih...hehee..sampai kakinyer ajaaaa,dan area2x situh
7.Temple of Olympian Zeus
8.Hadrian's Arch


dah menguap???

OK...bebenda yang tersenarai di atas,adalah berkaitan dengan ruins..sejarah ancient greek..
SO,how to say ek..aku tak minat sejarah sgt,lelagi yg ancient2x ni haa(we not talking about when japanese accupation in malaya,or who is Stamford Raffles here...),but to appriciate bebenda di atas,dan atleast ko ada idea apakah bebenda itu(ruins tuh semua besar2x)yang ko sedang tengok,sedikti sebanyak ko kena bacaaa.tentang ANCIENT greece.or grab some idea..hmm..cerita beribu tahun dulu noks..
aku bukan pakar sejarah..so tettttttttttttt..takde fakta2x lanjut yg akan ku tulis,..my advisee..google lah pasal benda2x kat atas tuh..supaya bila cek sampai sana..cek tak ngangaaa!
Bila ko dah nganga,seterus,apa yg akan terjadik ialah,ko baru tenung "batu" tuh 30 saat,ko dah menguap....and nexttt,terus jalan berlalu meninggalkannya...betul tak anak-anak sekalian????
takkanlah dah datang jejauh takat nak beli fridge magnet aja yer tak???ekekekekekkekkekekekek........
Dan aku dapati,bila ko faham kaitan bebenda di atas,ko akan rasa terujaaaaaaaaa...macam aku cakap tuh laa..."oh..kagum nyaaa!!"..
haa..akan datang perasaan itu..ehhehehe.sexcitedddd gituh tauuuu.itu dari pengalaman aku larrrrrr...
Kat europe,banayk tau student yg amik architecture,yg akan buat short course ka..summer class ka ,apa ka..kat Athens..because..u can really admireeee their errrrr....i lost my word here..
budak2x yg se dorm dgn aku kat Hotel Zorbas,datang dari italy(4 orang)...budak archi lah..di hantar ke athen..aldephii..untuk belajar emmm..mmm..aku tak tahu lah relevant ker tak,but hanya jauhari mengenal manikam..dan,ada satu budak AB sedorm pon,sama jugakk..
so..bagi merekaaa,banaykkkk benda yg boleh di admire di bumi Greece itu.................

anda bagaimana??

ahaks..

akan ku sambung....
Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2012 12:20 AM | Show all posts
....Habis tuh????kat Athens tuh ada ruins aja kerrrr????
dari tadik citer ruin ruin ruinnn..

jawapan : TIDAK lah wehhhh...


BANYAKKKKkkkk lagi attractions lain tauuu!!!!...

Of course saya akan ketengahkan attraction yg lain...pasal shopping etc....

cerah balik dah mata????

teaser..
Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2012 12:37 AM | Show all posts
Post Last Edit by nurabella at 8-1-2012 00:42

ok....

ahahah...sikit  lagik pasal ruins yer..ekkekeke



Acropolis...

This...di bahagian mana pon anda berada,jika anda berada di Athens lah..(kalo ko ada kat parit buntar ka..pasir ris ka..kompem tak nampak),ko akan boleh nampak Acropolis nih..nampak jauhhh nun atas bukit.dan ko fikirrr...camne nak dakii bukit tuhhh???tapi,si nurabella kata,wajibb pergi situh..

Haaa....jgn tertipuk yer.Sebenornya,tak tinggi mana pon..senang aja nak sampai sana..dah aada path tersedia..nak masuk ni..tak silap aku 12 euro..ker 20 euro??google silaaa...
TAPI,masa aku pergi tuh was a holiday season,so,roumour ada kata tempat ni tutup lah..apa lah..infact,kalo pi forum2x berkaitan,soalan ni la paling banyak di tanya(termasuk aku lah tuuhh)..
yang indahnya...ahaks!! BUKAK TAU...boleh masuk FREEE lagik time tuhh...aku masuk FREE aja u ols !!!!
yeahh..aku ada extra 12 euro,so boleh makan sotong kurita again..hehehe

ok..one more..



Kat sana, bila ko jenjalan di antara ruins2x ,depa ada mak guard..pak guard..yg berkeliaran memerhatikan..
aku tak perasan pon..bukan pakai uniform pon depa tuh..

Sampailah di satu ketika,aku ngan kenkawan aku si Kaaren dgn marcus tuh,duduk lah atas "batu "..
melepaskan lelah lah kan..setelah panjat bukit bagai nih..


tetiba,terdengarrrr jeritannnn... "hey !!move away..move away!!".

terpinga2x aku..

Dia dtg mai...explain..

La...rupanya .."batu " yg ala2x bench yg aku duduk tuh pon RUINS !!!...

OMG !!!! Goddess Athena sure dah sumpah aku kan.

soryyyyyyy...terus aku bangun,dan lebih berhati2x..

tuh yg dlm gambar tuh..tengah kissy kissy huggy huggy tuh..haruslah kena halau gak kan..nak memadu asmara atas ruins??

nak kena panah petir ke u ols??????

ok..we have enoughhh(!!) about ruins lah i guesss...so.shall we move to topics yg lebih ringan ringan????


bersambunggg..
Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2012 01:26 AM | Show all posts
Post Last Edit by nurabella at 8-1-2012 09:18



Ini station metro Monastiraki ,yg di sebut2x..

Penting ni..kalau u ols jenjalan sesat,balik jer area ni..insyallah,jumpa jalan pulang...ahaks.
Dari sini,nak pi mana pon dekat...nak pi Plaka ker..nak pi shopping area ker..nak pi beli souvinier ker...ko jalannn jerlah dari sini...dan tetengah tuh macam ada tempat lepak2x muda mudi pepetangg or pagi ptg siang malam..happening lah sini...so,bagi org yg susah ingat arah bagai macam aku nih...aku jadikkan benda ni landmark aku..



Ini..another metro station..
dedekat ni ada pasar wet market..salah satu kegemaran aku pi negara orang ialah pi market depa..interesting woahhh..karang ek aku tepek gambar..jenuhh +penat nak edit,resize segala noks...letih dah..eheks..
OK..Omonia ni..kawasan di kenali black area..sbb  banyak immigrant..bulgarian,black....drug dealer..penagih dadah..dan jugakkk...of course the longest career ever exist,prostitution..
Dressingg mautttt wehhh depa tuhhhhh..amatlah menggiurkannnn..mmg pompuan tulen la..bukan tak tulenn....
Aku kan pernah area tak jauh dari situ..boleh nampak,yg dok lepak situh ,black people...aku nampak prostitute buat "business deal"..penagih dadah beli "barang"..org melepak2x lelaki perempuan yg mata kurang senang tengokkk.....
so,bila lalu situ,aku laluuu buat tak nampak jer..kita tak usik orang,orang pon tak usik kita..

**bebaik ek pickpocket..!
Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2012 01:36 AM | Show all posts
ok..sebelom lupa...

tipping !

kat sini custom memang kena bagi tip..

aku selalu tip tgk harga aku makan..aku less than 10 euro bill aku..aku tip 1 euro ..
kalau more..aku tip 2 euro...
kdg2x situational jugak...kalau aku happyyy service nya,aku bg more lah..ikutlah brp nak bagii...
ada jugak yg sediakan USD1 notes nak bagi tips tuh...motiffff??...sbb USD rate lagik rendah dari euro..so,penjimatan katanya..not wrong..betui jugak..yg penting kasik..
kalo tak kasik,mcm rude lah sikittt....tapi,kalo aku tak happy service nyaa,aku tak kasik lerr....ehehehhee.
Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2012 01:45 AM | Show all posts
Post Last Edit by nurabella at 8-1-2012 12:11

Ok..there is one day,aku just roam around...and i went to the Port of Pireus..
Naik Metro lahh..(bus ke sana pon ada)




kat sana pon ada pasarr...eheheh..aku sukaa pi pasarrr ok....tengoklah..tukang juai ikan pon hok tahap2x merembesss okkkkk!!!
haaaaa,,baru perasan,kat belakang dia tuh ada phone number kedai tuh???
ada yg nak call jejaka tuh???...country code Greece +30 ..ahaks !


Shopping di Plaka....

boleh tawarrrr tawarrrrr!..

wet market ..yg dekat Omonia tuh..ada nama market tuh..kang aku tepek nama..lupak..

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.053889s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list