JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
27260
View
214
Reply

MERGED : All About Greece - Yasas!

[Copy link]

Author: Mas916       Show all posts   Read mode

Post time 5-6-2013 03:26 PM | Show all posts
i akan ke greece this september
insya allah
confirm !
main destination, santorini !
from KL - Athens via KLM.
transit kat amsterdam dulu,baru gi athens
nnt kat athens either domestic flight or ferry to santorini .
then masa nak otw balik from greece to KL, transit paris and singapore.
so..yeah
excited !
kaki jejak amsterdam - greece - paris

nanti da balik dari greece, i update la kat sini
3 bulan lagi la tapi nya
Reply

Use magic Report

Post time 8-6-2013 10:19 PM | Show all posts
langitluas posted on 5-6-2013 03:26 PM
i akan ke greece this september
insya allah
confirm !

Saya juga akan ke Santori & Athens bulan October nanti lepas pusing Turki. InshaAllah.
Di santorini cadang sewa kereta pusing island & di Atehns join free walking tour.
Tix IST-JTR-ATH-IST dah beli dengan Aegean.
You balik nanti post lah info kat sini.

Reply

Use magic Report

Post time 21-10-2013 07:48 PM | Show all posts
Oia, Santorini, Greece.

Last edited by transporter on 21-10-2013 07:50 PM

Reply

Use magic Report

Post time 21-10-2013 07:51 PM | Show all posts
Oia, Santorini, Greece.

Reply

Use magic Report

Post time 21-10-2013 07:59 PM | Show all posts
Oia, Santorini, Greece.

Reply

Use magic Report

Post time 21-10-2013 08:02 PM | Show all posts
Fira, Santorini, Greece.
Sunrise dari bilik hotel.

Reply

Use magic Report

Post time 22-10-2013 02:21 PM | Show all posts
transporter posted on 21-10-2013 07:51 PM
Oia, Santorini, Greece.

nice pic..hmm, kene plan nih..
Reply

Use magic Report

Post time 28-10-2013 02:19 PM | Show all posts
Kerana mereka2 ni, jalan tutup, bas tak boleh masuk jalan, saya kena heret bag 1km ke hotel.

   
Reply

Use magic Report

Post time 28-10-2013 02:21 PM | Show all posts
   
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2014 08:56 AM | Show all posts
nurabella posted on 7-1-2012 06:29 PM
Post Last Edit by nurabella at 7-1-2012 18:45

OK..bab tempat tinggal ataupon accomodati ...

Hi Nurabella..

Thanks for the info...byk soklan nak ty kau ni nok ni..satu2 eh...

nok, ko duduk hostel as solo traveller..mcm mana ko handle you personal belongings semua tu eh mcm notebook, hp, pasport, etc masa kau pi mandi ke apa? Aku pernah duduk dorm tapi in group tapi masa tu kat m'sia je. Masa nak turun dive, wallet semua tinggal kat reception, ada loker. So aku nak tahu experience ko stay kat hostel..derang ada provide locker kat bilik ke mcm mana eh? selamat ke?

Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2014 09:12 AM | Show all posts
transporter posted on 21-10-2013 07:48 PM
Oia, Santorini, Greece.

Hi Transporter...wah...bestnya!!!!. dah sampai Santorini...Juan dok tgh plan ni..
Btw, you tahu tak how to get to Athens..from Istanbul?..tanak amik flight...
sapa2 ada pengalaman?
u spend berapa hari kat athens sebelum masuk santorini?
you amik flight ke..by ferry?



Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2014 12:25 PM | Show all posts
dujuan posted on 11-1-2014 09:12 AM
Hi Transporter...wah...bestnya!!!!. dah sampai Santorini...Juan dok tgh plan ni..
Btw ...

Santorini memang best, terutama mid October dah kira off-peak. Syukur, alhamdulillah dgn izin dia dapat jejak.

Me & wife sebab umur dah banyak, tak larat naik/turun train atau ferry ..... jadi kami fly dari Istanbul (Artaturk) dgn Aegean Airlines. Flight transit 2:55 jam di Athens then onwards to Santorini(JTR). Flight time dari IST ke JTR hanya 1:05 hrs. Berada di Santorini 4D/3N. Sewa kereta 2 hari ronda2 Santorini. Island ni 4km wide & 11km long ..... actually half day dah boleh cover whole island. Makan memang tiada yg halal. We stay di apartment nearby Fira square and depan apartment ni ada grocery store. Jadi beli telur, sayur, minyak masak di apartment.

   
   

Back from Santorini baru singgah Athens for 3D/2N. Pada saya yang sudah pernah tengok tiang patah, dinding roboh elsewhere before, seen one seen them all. Semua agak serupa. So, bagi kami yg tak minat sejarah kalau tak singgah Athens pun rasa tak rugi. Baik stay di Santorini lama sket. Jika you plan to go to Santorini dari Athens, you boleh gi ke Piraeus Port about 45mins train ride from Athens. But ferry ride is 5~8 hrs depending which ferry you ambil compared to 40mins flight time. Kerana balik KUL dgn MH, kami rtd ke IST for flight home. IST-JTR-ATH-IST +/- RM1300.

   
   

Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2014 12:38 PM | Show all posts
transporter posted on 11-1-2014 12:25 PM
Santorini memang best, terutama mid October dah kira off-peak. Syukur, alhamdulillah dgn izin dia  ...

Owh kira PakCik la ye...
thanks for the info...Juan tgh dok wat itinerary ni..memang plan nak stay lama kat Santorini..sebab itu adalah target utama..may be 4D3N je kot kat Athens...
Member opis Juan pon baru balik dari sana..amik peluang biss trip..so segala map semua dah ada dlm tangan...hahah..memang membantu
dia siap pau magazine dlm flights...so juan koyak2 tampal kat my workstation in the office..motivation katanya..
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2014 07:06 PM | Show all posts
dujuan posted on 11-1-2014 12:38 PM
Owh kira PakCik la ye...
thanks for the info...Juan tgh dok wat itinerary ni..me ...

Panggil Uncle lah ..... sedap sket dengar.

Why not put all Santorini pics into one folder dan jadikan your desktop wallpaper. Tiap2 hari tak kan miss gambar Santorini. Then, your sub-conscious mind will interact with the universe to achieve your intended goal.

Off topic sket.
In 2008 saya kumpul gambar2 Morocco (my dream location) from the internet dan pics of a few other places into one folder. Sesekali jenguk gambar2 ni. In 2012 my dream came thru me & wife gi Morocco. 6 mths after we came back, tenggok balik gambar2 dalam folder dan kami teperanjat, 80% of the pictures, the exact location we visited during our trip !!. Subhanallah.

One other picture is a boat with a roof cantik gambar ni tapi tak tau mana negara asal. During our flight back from Morocco, kami stop-over di Dubai. To my surprise, the boat with a roof called Abrar in Dubai is a means of transport to cross the Dubai creek. Its right infront of my eyes. Mashallah!!


Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2014 08:11 PM | Show all posts
transporter posted on 11-1-2014 07:06 PM
Panggil Uncle lah ..... sedap sket dengar.

Why not put all Santorini pics into one folder dan j ...

Baiklah Uncle...
keep sharing more info ok...
tepek la gambar lagi...
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2014 07:22 PM | Show all posts
dujuan posted on 11-1-2014 08:11 PM
Baiklah Uncle...
keep sharing more info ok...
tepek la gambar lagi...

OK, boarding pass Istanbul-Santorini siap.   Aegean Airline seat, Recaro yg buat lah.
Naik Aegean bukan Lufthansa.                     Ruang kaki amat selesa.
   

Bila buat reservation, dah minta kosher       Transit di Athens 2:55 jam. Kena kuar &
meal. Since afternoon flight dapat snack.     masuk domestic. Beg besar dah tag ke Santorini.
     

Santorini international airport. Kecil aje.      Free hotel transfer to & fro
     

This is hotel view. Low season hotel tutup.   Hyundai Atos yang kami sewa untuk 2 hari.
Apartment membelakang kami.                   Left hand drive. Saya ada intl driving license.
     

bersambung nanti ..... lagi gambar2 Santorini.



Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2014 08:06 PM | Show all posts
Fira town .... kecil aje. Dulu ferry berlabuh di bawah kaki bukit pekan Fira. Sekarang jeti baru di Athinios, about 20 min driving ke pekan Fira.
Pekan ni kebanyakan restaurant & kedai souvinier.

  






Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2014 08:28 PM | Show all posts
Firostefani town. Juga pekan kecil, lebih kepada penginapan dan restaurant. Few kms dari Fira dan agak sunyi sedikit. Gambar sunset di atas di ambil di sini. Banyak ruang/tempat untuk tenggok sunset di Firostefani, tak perlu berkelompok di satu tempat.

  
  
  
  


Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2014 09:01 PM | Show all posts
Oia town, the gem of Santorini Island. About 12km & 25 mins driving from Fira. Tempat ni, you simply ambil gambar and you'll be surprise gambar2 will turn out as good as you seen on calendars and in the internet. A town for accomodation and restaurant. Di Oia, sunset is also spectacular but ada beberapa building obstructing your view. Kena cari tempat yang stategik unlike di Firostefani.

  
  
  
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2014 09:05 PM | Show all posts
  
  
  

Besuk/lusa saya add gambar beaches, country side & Athinios port.
Last edited by transporter on 14-1-2014 09:08 PM

Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2014 08:17 PM | Show all posts
Athinios adalah jetty ferry2 dari Piraeus (Athens) berlabuh di Santorini jarak 10km dari Fira pemanduan dalam 20 min. Jetty ini is off the cliff and jalan nya zig-zig all the way. Ada beberapa car rental company di jetty ini tapi tak sure ada bas/taxi service. Pada masa dulu, jetty ferry adalah betul2 bawah kaki bukit pekan Fira. Naik ke atas tunggang keldai atau naik cable car. Jetty Fira masih di gunakan untuk island hopping dan cruise ke pulau2 berhampiran.

Ini high speed ferry. Feri bawa prime
loader tarik container pun ada.                  Antara beberapa sykt kereta sewa.
  
Jalan zig-zag ke atas untuk bersambung   
dengan jalan utama ke Fira.                      Permandangan jetty dari atas cliff.
  



Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2014 08:25 PM | Show all posts
Countryside Santorini tidaklah breathtaking. Nothing much dan pertanian pun not obvious.

  
  
  
  
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2014 10:09 PM | Show all posts
Part akhir gambar2 Santorini ...... beaches.

Perivolia. Bersebelahan dengan approach runway 34 Santorini airport. Pantai ini berbatu2 kecil, tiada pasir. Walaupun ombak tidak tinggi tapi bunyi ombak bertemu pantai agak kuat. Terletak 10km dari Fira, kira2 20 min driving.

  

Kamari. Pantai yang berpasir hitam. One of the better known beaches dengan penginapan & restaurant. Jarak dari Perivolia +/- 3km driving <10 min.

  

Perisa.
Juga pantai yang berpasir hitam. Juga banyak penginapan & restaurant. Walaupun on the same eastern side of Santorini Island tiada jalan terus dari Kamari ke Perisa. The only way is head west & patah balik ke east .... 15km, 25min driving. On the way you'll pass by Carrefour .... di mana boleh dapat berbagai barang keperluan. Tumpuan pelancong di sini lebih.

  

Walaupun Santorini ada juga pantai berpasir merah ..... kami tak jumpa jalan ke sana.

Reply

Use magic Report

Post time 16-1-2014 01:41 PM | Show all posts
dujuan posted on 11-1-2014 08:56 AM
Hi Nurabella..

Thanks for the info...byk soklan nak ty kau ni nok ni..satu2 eh...

Ada locker di sediakan..
Saya pilih hostel yg ada repo bagus ( baca di tripadvisor..lonely planet etc) ..
so biasanya memang ada locker..
sy selalu pilih female dorm( 4 org ..6 org sebilik)..dan baisanya semua baik baik jah....ehhehe...
Kadang dia ada locker tapi takde mangga...
so,,,bawaklah mangga spare sebijik...senang nak memangga mangga bila perlu...ehehhehe
Reply

Use magic Report

Post time 30-1-2014 12:44 PM | Show all posts
ada konferens kat athen... hmm flight ke athen dari KLIA apa ye? selain Qatar atau Emrates?
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.050809s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list