JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
27862
View
217
Reply

MERGED : All About Greece - Yasas!

[Copy link]

Author: Mas916       Show all posts   Read mode

Post time 11-1-2012 01:34 PM | Show all posts
Reply 99# nurabella


itulaa plan nak pergi ujung bulan 4 nih
tapi nak jamakkan dengan Istanbul terus

tapi tgh tunggu rega tiket turun nih
ari2 dok refresh kayak.com dengan penuh harapan
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2012 09:50 PM | Show all posts
ok....sambung yerrrr...topic nyer WALKING TOUR ...
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2012 10:35 PM | Show all posts
Post Last Edit by nurabella at 12-1-2012 23:02

Kenapa nak join walking tour ?

Aku rasa,ini cara yang terbaikk untuk explore Athens.

OK..bagi aku,ini pilihan masing-masing.Tak nak join walking tour pon takper...ko boleh berjalan sorang2x pon takde hal.

Tapi...HELOOO!!Aku berada di antara site Archeology yang teragung youuu..dengan ilmu aku yang cetek(almost zero) tentang Greek ancient history and modern history,adalah rugii aku tak meutilizekan masa aku di sana untuk belajar sesuatu.Kalo nak soh aku baca buku sejarah karang,takut aku Kroh!krohh jer karang .So,aku sukaaa orang bercerita kat aku,nak2x lagi kalo orang local yg bercerita,dia bercerita dari pandangan orang sana,dan banyak bebenda yg tak tertulis dlm buku yg dia ceritakan...khusyukkk aku mendengar...dan guide2x ini adalah profesional guide yg kebanyakkan nya belajar kat Greek State College for Guides..tudiaaaaaaaaaaaaaa.Ada lesen noks...they have in-depth knowledge,sooooo..memanggg bestttttttt...tentang batu seketul pon depa boleh bercerita berjelaaaaa dari segala segi.Seronok dan kagum gituh mendengarnya.

Ok..dok pok pek pok pek jer..mari lihat gambar...

Ini antara tempat yg kami lalui dalam walking tour kami..


besar2x tauuu tiang2x tuh..banyakkkkk sgt di sana sini..kalau tak faham langsung,aku rasa aku akan tenung benda tu 30 saat dan menguap..

Ini Guide aku si Ge0rge ..tengah explain dari segala bentukk,sudut..sejarah,architecture,technical,arts..etc.....siap bawak rajah lagi untuk penerangan..
Well-prepared..english nyer TIP TOP !!!!
so..banyakkkk ilmu aku dapat....


OMGGGGGggggggg......hensemmmm nyaaaa!!!
gorjesssssss...dia memang GReek tulennn!!!
Kat mana aku jumpa dan hire dia?..ok..karang aku citerrr...ngeh!ngeh!ngeh!

dan lagi.....

Yg baju merah tuh fefeeling goddes Athena kotttttt.......
ko tengok,kemain tebal baju aku bersweater...pagi2x sejuk giloss!
yg gambar belah kiri,tuh ahli rombongan jemaah walking tour aku.
apsal depa sempoi jer ala2x summer pakaiannya..
aku salah majlis kerr???
.hehehehe..depa tuh org Canada yg winter mereka cecah minus 20 darjah suhunya..so..takat suhu cenggituh..suam2x kuku sajork..tak herann depa..ahahahhahahha!!!


Faham kerrr? takkkkkkk!!

Kat stadium olympic yg pertama..


takper..Ge0rge boleh cerita luar dalammmm ...
.
pasal sejarah lah!

Ini?..boleh baca?..


sooo..banyak TUJUAN + FAEDAH walking tour nih...

pendek kata,aku sukaa ..kat Pompeii pon aku amik walking tour jugakkk.

bersambungggg.....

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 26-1-2012 06:49 PM | Show all posts
Reply  nurabella


itulaa plan nak pergi ujung bulan 4 nih
tapi nak jamakkan dengan Istanbul te ...
lady_nF Post at 11-1-2012 13:34


saya pernah pegi greece and turkey sekaligus dulu, dalam 2 weeks. pegi pun dalam bulan 4 jugak la. ader la 3 tahun dulu..ingat2 lupa la details2 tu tapi kalau nak tanye ape2, buleh aje.

saya naik ferry dari samos island ke kusadasi in turkey. nak cover byk tempat punya pasal. tiket ferry tu beli dekat office dekat port je. berapa harga and berapa lama nak sampai turkey tu tak berapa ingat la. tapi saya amik ferry petang sampai dekat maghrib dekat kusadasi port, turkey.
Reply

Use magic Report

Post time 28-1-2012 11:48 AM | Show all posts
Reply 104# wittyone

oh ye ke?

kalau 3 hari turkey 3 hari athens ok tak?
ingat nak naik flight jek dari ist to ath sbb baca dalam forum macam lama jek kalau nak naik bas
Reply

Use magic Report

Post time 28-1-2012 06:19 PM | Show all posts
Reply 105# lady_nF

sy tak tau la pulak abt flight athens and istanbul tu. tapi kalau setakat nak pegi athens and istanbul , rasenye okay dah 3 hari untuk setiap tempat. saya dulu pegi pun 2 hari athens 2 hari istanbul. sempat cover tempat2 wajib pegi tu. dekat athens saya cuma pegi acropolis je, tak pegi tempat2 bersejarah lain. Pastu pegi tengok change of guards depan parliament square at syntagma square.
eh..alang2 dah sampai greece tu, tak nak pegi pulau die ke? pegi la santorini, serius cantik tempat tu!
Reply

Use magic Report

Post time 28-1-2012 07:44 PM | Show all posts
Reply 104# wittyone

memang plan nak gi santorini...tapi hujung april tuh khabarnya ferry x banyak lagik...
susah laa nak check schedule online
Reply

Use magic Report

Post time 28-1-2012 09:20 PM | Show all posts
Memang ferry tak banyak bulan 4 tapi ada rasenye sebab masa sy gi dekat port, nampak ade je ferry. Takpun ape kata u check aegean airlines. sy naik flight tu dari athens to santorini, dalam 30 mins je. I try bukak the website, ticket dari 23/4 - 26/4 cuma eur10. campur tax dalam eur40, harga lebih kurang high speed ferry dah tu. tapi depends on your budget la.
Reply

Use magic Report

Post time 31-1-2012 08:45 AM | Show all posts
Memang ferry tak banyak bulan 4 tapi ada rasenye sebab masa sy gi dekat port, nampak ade je ferry. T ...
wittyone Post at 28-1-2012 21:20


thank you!

rasanya naik flight je kot..sbb x banyak masa
xmo laa stuck 8 jam dalam ferry jek


plus baca review...byk cakap ferry greece mcm ferry from hell

kena gak gi santorini tuh
bleh feeling2 sisterhood in travelling pants
   

btw, dari main town athens tuh ke airport dlm brapa minit?
Reply

Use magic Report

Post time 8-2-2012 07:53 PM | Show all posts
Reply 109# lady_nF


rasenye dari athens nak ke airport around one hour kot. kalau byk luggage amik airport bus je senang, rege dulu dalam 3 euro.

hopefully awk dpt la flite to santorini yg murah. senang jimat masa. dia siap bagi refreshment lagi biarpun flite 30 mins je. and try check your guesthouse/hotel about airport pick up. masa sy pegi dulu, the guesthouse mmg provide free pickup dari airport biarpun sy sampai malam masa tu.
Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2012 09:53 AM | Show all posts
Reply 110# wittyone

Ok thanks

btw, bleh suggest tak ur guesthouse tuh
rasanya mmg nak ambik flite kot

harga pun within budget, lagipun bila lagi nak jejak santorini tuh
Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2012 09:34 PM | Show all posts
Reply 111# lady_nF

masa sy gi santorini sy dok san gorgio villa. ni link website dia http://www.sangiorgiovilla.gr/ tp dulu sy book tru hostelworld website. situted kat town fira, bukan oia. tp kalau awk nak pegi bulan 4, better duduk kat fira la sebab main town. masa sy pegi oia around that time nak tgk sunset, mcm tak happening sgt kat oia sbb bukan peak season lg. restoran pun tak byk bukak.

tp villa tu sy pilih sbb sy pegi on budget. mmg tak de view la. die close dgn main road fira tu. tp owner die baik and even cr org hantarkan kitorang pagi2 buta pegi airport for free amik early morning flight to athens.
Reply

Use magic Report

Post time 4-5-2012 04:02 AM | Show all posts
Athens sangat best
Masa pergi tgk kecoh sbb nak election
So police is everywhere

I love the grafitti around athens
http://instagr.am/p/KCODW2Kb4u/

But the sun is very harsh wpun spring katanya
So bekal sunscreen ye
Reply

Use magic Report

Post time 17-7-2012 02:03 PM | Show all posts
Athens sangat best
Masa pergi tgk kecoh sbb nak election
So police is everywhere

I love the gra ...
lady_nF Post at 4-5-2012 04:02



   Hi awak! Berapa lama awak lepak Greece dan budget? Teringin nya nak kesana. Ada itinerary or blog yg boleh saya rujuk?
Reply

Use magic Report

Post time 17-7-2012 02:05 PM | Show all posts
Kenapa nak join walking tour ?

Aku rasa,ini cara yang terbaikk untuk explore Athens.

OK..bagi  ...
nurabella Post at 12-1-2012 22:35



   Kak, berapa budget masa ko lepak Greece (tak termasuk tiket flight).....cerita ko tak abis kak bella....meh meh sambung bagi panduan adik2 yg nak kesana
Reply

Use magic Report

Post time 24-9-2012 11:49 AM | Show all posts
lady_nF posted on 11-1-2012 01:34 PM
Reply 99# nurabella

lady, pe khabar trip jemaah turki ngan greece ..  
ni plan akak gak ni ..

so, kasik up ini thread ..


Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2013 12:50 AM | Show all posts
up thread...calling for nurabella pls... nak gi greece juga
Reply

Use magic Report

Post time 13-2-2013 03:52 PM | Show all posts
lady_nF posted on 28-1-2012 11:48 AM
Reply 104# wittyone

oh ye ke?

Post tak nak keluar full. Will post again.
Last edited by grungeee on 13-2-2013 03:56 PM

Reply

Use magic Report

Post time 14-2-2013 11:05 AM | Show all posts


Tengah tunggu tengok sunset kat Oia
Reply

Use magic Report

Post time 14-2-2013 11:06 AM | Show all posts


The view from our cave house - Oia, Santorini
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.078059s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list