Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
12
Return to list New
13211
View
38
Reply

Keladi Kemoyang

[Copy link]

Author: alifinara    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 3-11-2008 02:50 PM | Show all posts

Balas #18 alifinara\ catat

keladi ni ada bau.. cuba fina patahkan sikit daun nya dan cium.. ada bau cam herba gitu.itulah kelainan keladi kemoyan dengan keladi2 lain.dia termasuk dalam golongan pokok2 herba.dan tidak gatal.banyak khasiat keladi ni (boleh belek page belakang tuk melihat khasiatnya)

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 3-11-2008 02:53 PM | Show all posts
Originally posted by pakupayung21 at 3-11-2008 12:06 PM
ooOoo..ini ke keladinye
penah la tgk


tengok kat mana PP??.. nurseri ke??.kalau nak tau betol ke tidak keladi tu keladi kemoyan... cuba patahkan sikit daunnya dan cium.. kalau takde bau.. itu bukan keladi kemoyan.baunye cak akak cakap kat atas tu...bau herba .. dan wangii (bukan wangii bunga tau)
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 3-11-2008 03:14 PM | Show all posts

Reply #21 ayasofiya's post

Oh yeke kak...balik ni saya cuba, Insya-Allah....
Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2008 01:00 AM | Show all posts
pernah dengar namanya..belum pernah lihat rupanya....

macam sedap je buat ulaman gitu....
Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2008 08:11 AM | Show all posts
Originally posted by ayasofiya at 3-11-2008 02:53 PM


tengok kat mana PP??.. nurseri ke??.kalau nak tau betol ke tidak keladi tu keladi kemoyan... cuba patahkan sikit daunnya dan cium.. kalau takde bau.. itu bukan keladi kemoyan.baunye cak akak  ...



saya terjumpa pokok keladi yg daun dia spt dlm pic yg alig paste kat 1 rumah yg kawan saya park kete semlm...
selepas kak aya kata pkk ni, daun dia ada bau....saja la nk test keladi yg saya tgk tu keladi kemoyang atau tidak....
try la patahkan sket dan hidu.....emm.....nan ado bau....so bukan keladi kemoyang la....tp daun  dia mmg kelihatan serupa mmc dlm gambar...
Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2008 05:56 PM | Show all posts

Balas #25 Mas916\ catat

sama.. tapi tak serupa
keladi kemoyan ni.. seluruh pokoknye ada bau.. bukan daun je.. cuma akak suh patahkan daun sbb.. tak kan nak patahkan dahan/kelopak keladi tu plak.. sayang kan??... hehhee.akar pun bau gak (seluruh pokok lee ada aroma tu)
Reply

Use magic Report

Post time 6-11-2008 08:31 AM | Show all posts

Reply #26 ayasofiya's post

a'aa..sama  tp x serupa...
nanti nak buat xpdc mencari keladi kemoyang.....patahkan daun dan hidu..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-11-2008 11:43 AM | Show all posts

Reply #27 Mas916's post

Semoga berjaya....
Reply

Use magic Report

Post time 7-11-2008 01:15 PM | Show all posts
aik fina.... tak cuba test lagi ke bau keladi tu??
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-11-2008 02:18 PM | Show all posts

Reply #29 ayasofiya's post

Dah kak...habis lumat daun yg dikoyakkan sikit tu nak cium baunya. Memang ada bau cam herba...
Reply

Use magic Report

Post time 7-11-2008 03:07 PM | Show all posts
teringat kalo time musim durian....naik bukit...mesti mak/ayah ambik keladi kemoyan ni, buat sayur lemak.  Pastu suka patahkan batang dia utk buang kulit luar dia tu....wangi...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-11-2008 09:26 AM | Show all posts

Reply #31 Sunor's post

Wahhh...sayur lemak ye....tak pernah makanlah....mcm best jer bunyiknya....batang dia boleh masak sekali ker?
Reply

Use magic Report

Post time 11-11-2008 02:21 PM | Show all posts

Balas #32 alifinara\ catat

Pernah dgr nama tak xpernah tgk gbr.
Cume pernah makan batang dia tu masak gulai lemak atau asam tumis....
Cume tak pasti sama ke dgn batang keladi / ubi yg kita beli di pasar tu?
Reply

Use magic Report

Post time 11-11-2008 02:33 PM | Show all posts
Originally posted by alifinara at 10-11-2008 09:26 AM
Wahhh...sayur lemak ye....tak pernah makanlah....mcm best jer bunyiknya....batang dia boleh masak sekali ker?



Fina, yg disayur tu batang ngan daun dialah.  Patahkan batang dia buang kulit luar tu....dulu kakak2 kita biasa masak lemak putih...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-11-2008 02:57 PM | Show all posts
Originally posted by Sunor at 11-11-2008 02:33 PM



Fina, yg disayur tu batang ngan daun dialah.  Patahkan batang dia buang kulit luar tu....dulu kakak2 kita biasa masak lemak putih...


Lemak cile api pun sedap letak ikan bilis sebagai rencah dia upppphhh yummy yummy ratah aja tak makan dgn nasi pun...
Reply

Use magic Report

Post time 11-11-2008 05:07 PM | Show all posts
saya zaman kecik tak makan sayur...suka kuahnyer aje...skrg dah tua2 ni, suka makan sayur...tapi nak dpt plak susah dah...agaknyer dah pupus/sukar nak jumpa dah kat bukit durian ayah tu....
Reply

Use magic Report

Post time 14-7-2016 04:44 PM | Show all posts
kat rumah saya semai jer pokok kemoyang dari batang dia, tu

Reply

Use magic Report

Post time 16-6-2019 11:59 PM From the mobile phone | Show all posts
Iols suka sangat tengok batang kemoyan. Nak cuba tanam atas tanah boleh dapat pokok lagi besar
Reply

Use magic Report

Post time 17-6-2019 09:53 PM From the mobile phone | Show all posts
Ingatkan keladi ni sama dgn keladi laut..bila google dan tengok gambar di sini lain.
Reply

Use magic Report

12
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.089231s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list