JAWATAN KOSONG DIPERLUKAN SEGERA! Jana pendapatan dari rumah sebagai penulis freelance kami. Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
74545
View
367
Reply

Bahasa Korea

[Copy link]

Author: Ameenya       Show all posts   Read mode

Post time 10-6-2008 05:27 PM | Show all posts

Reply #60 inan's post

nea, arrasoyo...gomapseumnida for the explanation...

td bru bljr word bru...Dong Bang Shin Gi 동방신기...penat tangan praktis tulis wordingnyer...
Reply

Use magic Report

Post time 10-6-2008 09:15 PM | Show all posts
Originally posted by se7enstarz at 10-6-2008 16:51
ko tak nmpk aku tgh berkobar2 nih nk ckp hangul?

hahaha
tu la
berkobar2 gila mcm bendera kat abatar mung tuh
Reply

Use magic Report

Post time 11-6-2008 09:49 AM | Show all posts
annyeong-haseyo inan-min...

aper pelajaran kita pd ari nih?  han gung-mal yon sup'aeya dwoeyo...
Reply

Use magic Report

Post time 11-6-2008 03:26 PM | Show all posts
Originally posted by se7enstarz at 11-6-2008 09:49 AM
annyeong-haseyo inan-min...

aper pelajaran kita pd ari nih?  han gung-mal yon sup'aeya dwoeyo...


hari ni kita belajar cara nak tukar perbuatan dari perkataan dasar ke stail yang ada 'yo'.
nanti senang bila kita tengok perkataan tu kita convert dari 'yo' stail ke dalam bentuk kata dasar agar senang kita cari dalam kamus nanti.

1.bila kita buang '다' dan tengok huruf terakhir ,jika vowel  ㅏ. kita buang je '다' dan diganti dengan 요-yo terus.
contoh
만나다 -  jumpa --> 만나요   ---> man na yo
자다    -  tidur    ---> 자요     ---->   tulis sebutannya
가다    -  pergi   --->  yang ni cuba ganti sendiri dan sebutannya
사다    -  beli     ---->  yang ni cuba ganti sendiri dan sebutannya

2.bila kita buang '다' dan kita tengok huruf terakhir , jika '하' , kita ganti '하' kpd '해' dan terus tambah '요'
contoh
사랑하다 - sayang ---> 사랑해요.
공부하다 - belajar ----> yang ni tukar sendiri  
피곤하다 - letih.   -----> cuba ganti lak yang ni

perhati kes 1 dan 2 beza cara ganti .paham ke apa yang saya cuba terangkan ni?

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-6-2008 04:36 PM | Show all posts

Reply #64 inan's post

nae, nnti starz tgk dulu...
Reply

Use magic Report

Post time 11-6-2008 05:25 PM | Show all posts
만나다 -  jumpa --> 만나요   ---> man na yo
자다    -  tidur    ---> 자요     ---->   tulis sebutannya ja + yo
가다    -  pergi   --->  yang ni cuba ganti sendiri dan sebutannya 요 = ka + yo
사다    -  beli     ---->  yang ni cuba ganti sendiri dan sebutannya 요 = sa + yo


2.bila kita buang '다' dan kita tengok huruf terakhir , jika '하' , kita ganti '하' kpd '해' dan terus tambah '요'
contoh
사랑하다 - sayang ---> 사랑해요 = sarang + ae + yo
공부하다 - belajar ----> yang ni tukar sendiri 공부해요 = gong + bu +ae + yo
피곤하다 - letih.   -----> cuba ganti lak yang ni 피곤해요= pi + kon + nae + yo


[ Last edited by  se7enstarz at 11-6-2008 05:33 PM ]

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2008 10:35 AM | Show all posts

Reply #66 se7enstarz's post

ok .. semua jawapan yang di beri betul. boleh ingat lagikan cara2 tukar ke yo style.
1. bila kita buang '다' dan tengok huruf terakhir ,jika vowel  ㅏ. kita buang je '다' dan diganti dengan 요-yo terus.
2. bila kita buang '다' dan kita tengok huruf terakhir , jika '하' , kita ganti '하' kpd '해' dan terus tambah '요'.
sekarang saya sambung lagi
3. bila kita buang '다' dan tengok huruf terakhir , jika vowel ㅣ, kita gantikan ㅣ tu dengan ㅕ(yoe) dan tambah 요.
contoh (보기)
a- 마시다 (masida - minum) ---> 마셔요. ma syoe yo.
b- 가르치다 (ga ru chi da - ㅡmengajar)  ---->
c- 시키다    (si ki da -- order) ---->

4. bila kita buang '다' dan tengok huruf terakhir , jika konsonan , dia ada syarat pulak dan akan ditambah 어/아 dan 요 berpandu pada huruf vowel sebelum konsonan.
4.1  vowel  ㅏ/ㅗ --> kena tambah 아요.
contoh :
a- 살다 -tinggal
             [ cara baca - 살다 - sal + da --> kenapa tak baca sar + da?
             'ㄹ' bila dok atas, dia bunyi 'R' tapi bila dok bawah dan
              selepas tu dia jumpa dengan konsanan , bunyi 'L']
    perhati bila buang '다' huruf terakhir dia konsanan 'ㄹ' ,lepas tu
    tengok pulak sebelum konsanan huruf ㅏ , jadi buang je '다' dan
    terus tambah  아요.--> 살아요.
    cara baca - sa + ra + yo. --> kenapa tak baca sal + a + yo?
    ait .. yang ni dok bawah sepatut baca sal .. tapi dia bunyi lain
    pulak bila selepas dia jumpa dengan 'ㅇ' ..kena jadi 'R' dan
    sambung terus dengan vowel tu.. tu yang jadi sarayo.        

  b - 팔다 - jual
  c -  좋다 - bagus
  
  4.2 - selain tu kena tambah 어요. (ingat yang ni final konsonan)
  contoh
   a- 먹다 - mokda - makan ---> 먹어요  mo go yo. konsep baca sama  
      dengan 'ㄹ' . ㄱ - atas baca 'g' , bawah 'k', bawah dan jumpa 'o'  
      baca 'g'.
   b - 읽다 - ikda - baca  --->
   c - 울다 - ulda - nangis

k .. nanti saya sambung lagi .. banyak lagi syarat yang perlu tahu ..sambil2 tu saya akan terus masuk ke grammar.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2008 04:14 PM | Show all posts

Reply #67 inan's post

waaaa...ulgoyo sat... susahnyer yg nih...letih nk memahamkn nyer...konpius...

contoh (보기
a- 마시다 (masida - minum) ---> 마셔요. ma syoe yo.
b- 가르치다 (ga ru chi da - ㅡmengajar)  ----> ga ru cyoe yo 가르셔요
c- 시키다    (si ki da -- order) ----> si kyoe yo 시ㅋㅕ요 (choesong hamnida nih cam pelik tulisannyer sbb pc tak support hangul so terpaksa copy paste )

contoh :
a- 살다 -tinggal 아요.--> 살아요 sa + ra + yo
            
  b - 팔다 - jual --> pir da = pa ra yo 팔아요
  c -  좋다 - bagus -- > choa da = cho a yo 좋아요
  
  4.2 - selain tu kena tambah 어요. (ingat yang ni final konsonan)
  contoh
   a- 먹다 - mokda - makan ---> 먹어요  mo go yo. konsep baca sama  
      dengan 'ㄹ' . ㄱ - atas baca 'g' , bawah 'k', bawah dan jumpa 'o'  
      baca 'g'.
   b - 읽다 - ikda - baca  ---> ik go yo 읽어요
   c - 울다 - ulda - nangis ---> ul go yo 울어요

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-6-2008 03:51 PM | Show all posts
b- 가르치다 (ga ru chi da - ㅡmengajar)  ----> ga ru cyoe yo 가르셔요
맞아요 - ma ja yo - betul
c- 시키다    (si ki da -- order) ----> si kyoe yo 시ㅋㅕ요 (choesong hamnida nih cam pelik tulisannyer sbb pc tak support hangul so terpaksa copy paste )
맞아요

b - 팔다 - jual --> pir da(pal da) = pa ra yo 팔아요 --> 맞아요
c -  좋다 - bagus -- > choa da(choat da) = cho a yo 좋아요 --> 맞아요
  
b - 읽다 - ikda - baca  ---> ik go yo 읽어요
   ---> tulisan betul ..utk sebut tu salah sikit
    sebutan  il + go + yo .. perhatikan bila ㄺ dok sekali kat bawah, klu selepas dia adalah konsonan(kena ingat huruf2 konsonan) bunyi berakhir dengan 'K-ㄱ' , 'L-ㄹ' tak de bunyi.. tapi selepas dia berjumpa dengan vowel ,'L-ㄹ'  ada bunyi dan 'K-ㄱ' pun ada bunyi.
contoh lagi:
맑다 - perhatikah selepas ㄺ dia jumpa dengan ㄷ(konsonan) jadi cara baca 'makda'
          tapi bila tukar ke 'yo' style -
          맑아요 - perhatikah selepas ㄺ dia jumpa dengan 아(NI KATEGORI VOWEL),jadi
                    'ㄹ' dan 'ㄱ' berasingan bila baca .. bila baca dia jadi 'MAL GA YO (말 가 요)'

c - 울다 - ulda - nangis ---> ul go yo 울어요
    - ejaan korea betul tapi sebutan salah.
      sebutan 'ㄹ' kat bawah kena sambung dengan 어 tu sekali sebab dia jumpa dengan vowel -- jadi U RO YO.




Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-6-2008 04:24 PM | Show all posts

Reply #69 inan's post

kamsahamnida...tgh digest nih jwpn yg perlu diperbetulkn...klu tak phm nnti starz revert...
Reply

Use magic Report

Post time 13-6-2008 05:10 PM | Show all posts
PERGGHHH

hanya itu yg aku termampu
Reply

Use magic Report

Post time 13-6-2008 08:15 PM | Show all posts
wah syoknya korang belajar korea. kalo nak aku ada banyak nota ngan kamus. aku belajar ikut ariang TV. tapi video ni punya la lama. sampai tergelak2 tgk dorang berlakon. aku ader siap bukukan lagi. tapi eloknya kene pandai hangul dulu la. kalo tak payah nak ikut. inan ko terer neh. blajo kat maner? aku nak blajor jugak!
Reply

Use magic Report

Post time 16-6-2008 08:30 AM | Show all posts

Reply #72 meiruo's post

majayo...mmg kena pandai hangul dulu...nih pn tgh praktis abis2an...hapal konsonan & vowel...
adesss...'senang' btl nk mengingatkn nyer...
ko ikut arirang sure terrer cam inan-shhi kot...aku langsung takder basic...
basic yg ciput je arrr...bljr dr drama/file korea...
ekceli ada aper2 tips tak nk permudahkn bljr hangul nih...share ler...
Reply

Use magic Report

Post time 16-6-2008 09:23 AM | Show all posts
Originally posted by meiruo at 13-6-2008 08:15 PM
wah syoknya korang belajar korea. kalo nak aku ada banyak nota ngan kamus. aku belajar ikut ariang TV. tapi video ni punya la lama. sampai tergelak2 tgk dorang berlakon. aku ader siap bukukan lag ...


안녕하세요 meiruo shi,

saya belajar korea dengan cikgu korea dulu2 tapi sekarang dok belajar sendiri sebab dah tak mampu nak bayar yuran dia bulan2.takat nak baca boleh le belajar sendiri tapi bila nak cakap , ada susah sikit..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 16-6-2008 02:31 PM | Show all posts
samer la inan. nak baca bukan susah pon. kalo ko dah terer hangeul. tapi yang problem tuh, bukan semer yang dibaca tuh kita paham. ahaks...
bagus la inan pernah blaja ngan cikgu. aku ni dari mula sampai sekarang blajar  sendiri jek.


se7enstarz paling mudah belajar hangeul nih, ko buat chart untuk konsonan ngan vowel and dia nyer terjemahan. dulu mase aku mula2 study hangeul, aku hafal and tulis dalam buku ulang2 sampai ingat. buat la sehari ingat 3,4 huruf.
Reply

Use magic Report

Post time 16-6-2008 02:38 PM | Show all posts
sesaper nak install korean characters kat keyboard bleh tgk web nih :
http://www.declan-software.com/korean_ime/#XPinstall

aku siap wat label baru kat keyboard. lepas ni sesape malas nak tulis hangeul leh taip. tapi tak digalakkan bagi yang baru belajar menulis.
Reply

Use magic Report

Post time 16-6-2008 03:02 PM | Show all posts
choayo... jap lg nk install hangul kt pc...gomapseumnida...

ooo senang wat chart ek?  bgs gak idea tuh...nnti aku wat chomei2 chart konsonan & vowel...skg pn aku nmpk maner2 wording hangul aku cuba eja then baca...setakat nih ok la cuma blm familiar btl2 lg...blh ek ko bljr tanpa cikgu?  aku bljr online pn cam fenin2 nk phm...
Reply

Use magic Report

Post time 16-6-2008 03:54 PM | Show all posts
kerja keras! hahaha...aku ingat lagi ayat nih maser tgk citer all bout eve kat TV.
Reply

Use magic Report

Post time 16-6-2008 04:09 PM | Show all posts

Reply #78 meiruo's post

nae, arrassoyo...hwaiting...:pompom:
Reply

Use magic Report

Post time 17-6-2008 10:41 AM | Show all posts
hari tu saya ada cerita cara2 nak tukar ke 'yo' stail(nanti saya akan sambung lagi
cara pertukaran tersebut.. banyak lagi tu...) . sekarang saya masuk ke struktur ayat dia.
ayat dalam korea ni terbalik sikit ... perbuatan dia sentiasa dok kat belakang .

contoh :

saya makan nasi.
perbuatan dia 'makan - 먹다' --- > bila tukar dalam yo stail jadi 먹어요.
saya - 저 (jo)-saya / 나(na)-aku
nasi - 밥 (bab)

klu translate ke korea jadi 'saya(subject)  nasi ( object)  makan(verb)'
so aturan dia --> subject + object + verb
저  +  밥  +  먹다
-ayat ni tak lengkap lagi sebab dalam b.korea dia kena ada particle pula untuk memudahkan kita tahu mana subject dan mana objek.  
-verb biasanya ditukar dalam 'yo' stail dan beberapa lagi stail yang akan saya cerita.

klu subject kita kena tambah 가(ga) , 이 (i) dan 는 (nen) --- subject particle
가 ditambah pada subjek yang mana ejaannya berakhir dengan vowel.
이 ditambah pada subjek yang mana ejaannya berakhir dengan konsenan
는 - subject yang dah di ketahui.

klu object kita kena tambah 을 atau 를 --- object particle.
을 - ditambah pada objek yang mana ejaaannya berakhir dengan konsonen
를 - ditambah pada objek yang mana ejaannya berakhir dengan vowel.

jadi ayat kat atas perlu ditambah particle dan perbuatan perlu di tukar ke 'yo' stail.
저는  +  밥을  +  먹어요.
jonen     babel  mogoyo.

latihan:
sila tambah 가  atau 이 pada subject berikut.
1- 친구 - kawan
2- 동생 - adik
3- 남편 - suami
4- 책 - buku
5- 가방 - beg
6- 지갑 - dompet
7- 어머니 - ibu
8- 언니 - kakak

sila tambah 을 atau 를 pada objek berikut
1- 친구 - kawan
2- 동생 - adik
3- 남편 - suami
4- 책 - buku
5- 가방 - beg
6- 지갑 - dompet
7- 어머니 - ibu
8- 언니 - kakak

[ Last edited by  inan at 17-6-2008 10:42 AM ]

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.087155s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list