JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
175387
View
361
Reply

HALAL ATAU HARAM

[Copy link]

Author: mummiena       Show all posts   Read mode

Author
Post time 13-7-2007 04:13 PM | Show all posts |Read mode
Salam...
Dalam pada keghairahan kita mencuba resepi baru, juga mencuba bahan-bahan baru... adalah juga tanggungjawab kita memastikan ianya adalah 100% halal. Apa kata kita share info berkenaan bahan-bahan yang kita tahu ada kandungan yang tidak diluluskan oleh Jakim etc...

[ Last edited by  Kacip_Fatimah at 2-1-2008 11:47 AM ]
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-7-2007 04:23 PM | Show all posts
Contohnya... pewarna yang mengandungi Yellow 5 (E 102), Yellow 6(E110) pernah diberitahu oleh beberapa orang beberapa kali, ianya adalah haram... saya tidak pasti kesahihannya..cuma sentiasa avoid to use it... tapi akhirnya saya 'kalah' dgn keghairahan' mencuba resepi...    saya telah TERbeli dan TERguna a few item jenama Wilton like Color Paste yang mengandungi bahan2 tersebut... Cuma hari ni saya baru terperasan...nyaris saya terbeli Marker Wilton yg juga mengandungi bahan yang sama...  

Pls correct me if Im wrong..pls also share if you know more...
Reply

Use magic Report

Post time 15-7-2007 11:50 AM | Show all posts
O ya ker? Kuda lagila jahil tang tu...?
Ketam ader gak yg tak halal ker? *Pasai penah dengor depa kata lagu tu...*
Reply

Use magic Report

Post time 15-7-2007 12:03 PM | Show all posts

Reply #3 kuda_itam77's post

orang kata ketam batu tak halal. pasal dia boleh sesuai hidup dua alam.
Reply

Use magic Report

Post time 15-7-2007 12:06 PM | Show all posts
lagi satu, gelatine serbuk brand Nur, kat supermarket byk ada jual. i'm a bit sceptical whether it is halal or not. w/pun brand tu nama ala islam, not sure if manufactured by non-muslim (byk foods yang guna muslim name tapi dimiliki oleh non-muslim -- marketing strategy lah, ada yg memang strictly ikut panduan halal, ada yang semata2 nak kaut untung guna nama islam tapi tak halal).

yg saya confirm gelatine halal is brand HALAGEL.

tapi nak beli kena beli online. and a bit pricey.

sebab brand halagel punya gelatine ni mahal sikit, tu yg was-was dgn brand Nur tu, sebab murah... i'm guessing it's not halal, tapi tak pasti.
Reply

Use magic Report

Post time 15-7-2007 12:10 PM | Show all posts
ovalette halal ke tak?


lagi satu, vanilla flavor / vanillin. kalau yg artificial, maybe halal kot (??).

yg asli, proses nak extract dia akan produce alcohol (tak reti nak explain, tapi kalau search on the web memang akan keluar cara2 dia ni, and mmg tak halal).

melainkan kita dapatkan tumbuhan vanilla pods tu, and kikis from that, macam chef2 dok buat dalam TV on channel 11 tu.


huiiii payah nye...
Reply

Use magic Report

Post time 15-7-2007 12:51 PM | Show all posts

Reply #6 mclaren's post

pure vanilla extract ada alcohol; ada dinyatakan di kotak ...... dah terbeli hari tu....
Reply

Use magic Report

Post time 15-7-2007 01:26 PM | Show all posts

Reply #2 mummiena's post

setahu naz...memana produk E coding ni berasaskan vavi.... pnah terbaca kat dalam cari ni gak...
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2007 09:40 AM | Show all posts
...ESEN VANILLA STAR BRAND TU PUN BUAT DARI ALKOHOL GAK KE????

[ Last edited by  khairuns at 16-7-2007 09:41 AM ]
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-7-2007 11:18 AM | Show all posts
My experience... ke Bagus...... kena sound ngan budak melayu kat situ.."Kak...yg tu tak halal"... Saya tanya "mana adik tahu??" .... Dia jawab.."Saya yang unpack and repack kak!" ... adoi!
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2007 06:03 PM | Show all posts

Reply #10 mummiena's post

Bagus tu ape mummiena?
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2007 06:06 PM | Show all posts
yg vanilla essence tu selalunya halal.
yg ada alcohol ialah vanilla extract.
Reply

Use magic Report

darkchoc This user has been deleted
Post time 16-7-2007 11:15 PM | Show all posts

halal atau tidak

kat Bagus ada vanilla essence yg imported dan yg tak, yg tu ke tak halal?
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2007 11:19 PM | Show all posts

Reply #11 mclaren's post

mueheheheh BAGUS tu kedai supply barang bakeri
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2007 11:34 PM | Show all posts
Kalau ikutkan alkohol, tapai.. jus oren pun ada alkohol...

Sepaham aku, alkohol kalau terdedah akan evaporate, dan kalau kena masak/haba pun hilang sifat alkohol... so, kira dah tak de la...

Pernah baca kt buku agama.. arak yg dah menjadi cuka tu HALAL.. tapi masih mencari apa maknanya...

I would still use vanilla extract.. sbb bila dan masak dia akan hilang kandungannya... sedangkan tapai yg mmg beralkohol tu halal....

Tapi ni ikut keyakinan memasing.. kalau rasa ragu2 tak payah guna.. lagi senang kan?

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 17-7-2007 07:31 AM | Show all posts

Reply #15 nenekglamer's post

tu la nenek, sebab ni lah saya ada kemusykilan sikit.

since we all know alcohol will evaporate bila heated, does that means kalau recipes yg warrant for the use of rum / wine / brandy etc in it, end result of the cooked food is halal?
betul2 nak tau ni.


yang macam tuang brandy atas food then bakar direct atas api, maybe 'lebih' ke arah halal kot? entah lah.
kalau macam kek, ada ingredient arak, pun kira halal ke?
Reply

Use magic Report

Post time 17-7-2007 08:24 AM | Show all posts

Reply #16 mclaren's post

bukan setakat evaporate tapi jadi penyedap......
Reply

Use magic Report

Post time 17-7-2007 09:14 AM | Show all posts
Originally posted by nazurah at 15-7-2007 01:26 PM
setahu naz...memana produk E coding ni berasaskan vavi.... pnah terbaca kat dalam cari ni gak...


from website JAKIM:

assalamualaikum, untuk makluman, bagi bahan makanan/perasa/emulsifier yang bertanda e-coded seperti E 471, E 122 dan lain-lain adalah berkemungkinan ianya haram atau halal dengan merujuk terlebih dahulu kepada sumber yang digunakan dalam penghasilan bahan-bahan tersebut. Merujuk kepada E 471 (bahan emulsifier makanan), ia mempunyai 2 kemungkinan iaitu boleh diperbuat dari bahan yang halal atau haram. Oleh sebab itu bagi sesetengah makanan yang diperbuat di Malaysia, yang telah disahkan halal oleh JAKIM tetapi terdapat penggunaan E471, diharap para pengguna tidak panik kerana JAKIM telah memastikan bahawa bahan tersebut adalah bersumberkan kepada bahan yang halal. Emulsifier 471 boleh diperbuat dari sumber lemak haiwan dan sumber lemak tumbuhan, bagi produk import atau luar negara, pengguna Muslim perlulah berhati-hati kerana tidak ada pengesahan yang dapat dibuat bagi menentukan kehalalan bahan tersebut, tetapi selagi produk itu diperbuat di Malaysia dan telah mendapat pengesahan halal JAKIM, insya-allah produk/bahan tersebut telah dikenal pasti dari sumber yang halal walau pun menggunakan kod yang sama dengan bahan yang dikhuatiri haram
Reply

Use magic Report

Post time 17-7-2007 11:37 PM | Show all posts
Originally posted by mclaren at 15-7-2007 12:03 PM
orang kata ketam batu tak halal. pasal dia boleh sesuai hidup dua alam.


O....gitu pasai tu kuda tak penah nak beli/bawa balik ketam kat umah takut tersilap beli...
Ma ceh....utk info nan berguna itewwwwwwwwww..........
Reply

Use magic Report

Post time 18-7-2007 01:50 AM | Show all posts

Reply #19 kuda_itam77's post

kalau setakat ketam yang biasa jual kat pasar warna biru tu (bila masak jadi oren) yang tu halal. ketam bunga tu.

tapi saya pun tak pernah lagi beli ketam, sebab tak minat sangat pun makan ketam hi hi hi.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.050592s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list