JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
175421
View
361
Reply

HALAL ATAU HARAM

[Copy link]

Author: mummiena       Show all posts   Read mode

Post time 24-7-2007 10:17 PM | Show all posts
'whey' tu halal ke tak?...selalunya cookies dan coklat yg di import ada whey ni....mama suka famous amos.....memang ada whey ni...apa pendapat yg lain2
Reply

Use magic Report

Post time 24-7-2007 10:46 PM | Show all posts
Originally posted by mummiena at 16-7-2007 11:18 AM
My experience... ke Bagus...... kena sound ngan budak melayu kat situ.."Kak...yg tu tak halal"... Saya tanya "mana adik tahu??" .... Dia jawab.."Saya yang unpack and repack kak!" ... adoi!


brg apa tu mummiena???kot2 terambik...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 25-7-2007 09:41 AM | Show all posts

Reply #22 Diba_79's post

butter from New Zealand...lupa laa brand apa... but tak de cop halal
Reply

Use magic Report

Post time 25-7-2007 03:59 PM | Show all posts
Vanilla Essence kalau nak tau halal atau tidak selalunye yg ada alcohol botolnye gelap, kecokelat2an. Terbaca kat one of the Aussie cooking website. Dia tak de lah ckp halal ke apa, cuma dia explain cara pembotolan nye kenapa setengah botol cerah dan setengah lak botol gelap. Extract mmg payah nak dpt without alcohol.


I ada list of preservative dan whatsoever punya additive. Nanti senang I will scan and attached kat sini.

[ Last edited by  mallanhead at 25-7-2007 04:07 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 25-7-2007 04:11 PM | Show all posts
Originally posted by mallanhead at 25-7-2007 03:59 PM
Vanilla Essence kalau nak tau halal atau tidak selalunye yg ada alcohol botolnye gelap, kecokelat2an. Terbaca kat one of the Aussie cooking website. Dia tak de lah ckp halal ke apa, cuma dia expl ...


mallan...

attach cepat nanti kita kasi pinat
Reply

Use magic Report

Post time 25-7-2007 06:38 PM | Show all posts
ada x kengkawan di sini tahu ovalette halal ke tak?teringin nak buat apam puteri.....
Reply

Use magic Report

Post time 25-7-2007 07:17 PM | Show all posts
macam tu gak ngan sos yg dalam botoi kecik
kat pizza hut tu..TABASCO
tak da cop halal
hari tu dah ditarik
tapi sekarang dah ada semula atas meja..



Reply

Use magic Report

Post time 25-7-2007 09:35 PM | Show all posts
why wait for halal ke tak? lagi senang baca ingredients. so kalau pi mana2 pun tau ingredients yg under haram section or was2.

as for whey....is the product of cheese using the rennet ( animal enzyme). kalau haiwan yg guna tu di semebelih secara halal..maka halal la ia..kalau was2 better tinggalkan je la.
as kalau kat uk..me opt product yg suitable for vege..n also look for alcohol..sbb vegetarian pun minum alcohol.

tp yg heran..mcm kit kat..ada whey powder. but kalau kat mesia..byk choc imported mcm fererro rocher n kit kat ada whey powder..n sama je version choc tu ngan uk punya...jual selamba je...

so  kita as muslim consumer....perlukah tunggu jakim utk letak tanda halal pd suma brg yg di jual di malaysia?
Reply

Use magic Report

Post time 26-7-2007 08:47 PM | Show all posts
Originally posted by snowy at 25/7/2007 09:35 PM
why wait for halal ke tak? lagi senang baca ingredients. so kalau pi mana2 pun tau ingredients yg under haram section or was2.

as for whey....is the product of cheese using the rennet ( animal ...



eh apa tu whey powder?
aku tak makan coklat
tapi kawan aku suka sangat makan ferro tu..
Reply

Use magic Report

Post time 26-7-2007 09:44 PM | Show all posts
whey juga kena campur dalam biskut, wafer, cheese dan banyak lagi.....
Reply

Use magic Report

Post time 27-7-2007 01:09 PM | Show all posts
makanan yg ada whey powder dlm ingredient tak halal.....kira haram lah

[ Last edited by  pinKy180 at 27-7-2007 01:11 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 27-7-2007 02:07 PM | Show all posts
ish kalau macam tu banyak dah termakan makanan tak halal......
Reply

Use magic Report

Post time 27-7-2007 05:27 PM | Show all posts
taken fromvarious websites

Question: Is whey Halal?
Answer: Whey is the watery part of milk that is separated from the curd in cheesemaking. The enzyme most commonly used to make cheese is rennet, which comes from the stomach of calves. The rennet is Halal if the calf was slaughtered according to Islamic requirements. Whey prepared with microbial enzymes is Halal. Whey is used in processed foods such as crackers. Call the food manufacturer to determine the source of the whey.

Question: Why are pure and artificial vanilla Haram?
Answer: Vanilla is a plant product, however, it is taken from the vanilla bean using alcohol. Vanilla is available in powder or liquid form. If you look at a bottle of liquid pure or artificial vanilla extract, you will find alcohol listed as an ingredient, along with the percentage of alcohol it contains. Some people may feel it is okay to use baked products containing vanilla extract because the alcohol evaporates during the baking process. However, studies have shown that the alcohol does not completely evaporate during baking. Vanilla is also available in a powdered form. In this form, the beans are either crushed without the addition of alcohol, or they are crushed and dissolved in alcohol and then purified. During purification, the alcohol is removed. Powdered vanilla is Halal. For specific products, the label will only list vanilla or vanilla flavouring. In such cases, contact the manufacturer of the product to determine which form of vanilla was used.


Question: What is lecithin and is it a concern for Halal foods?
Answer: Lecithin is used to prevent oil and water from separating. It is found in plants such as soybeans, as well as egg yolks and other animal sources. If lecithin is derived from plants, egg yolks or Halal animals slaughtered according to Islamic Law, it is Halal. Most lecithin is made from soybeans, however, it is possible that some may come from animal sources. Unless the ingredient label specifically lists "soy lecithin" or "vegetable lecithin", call the food manufacturer to determine the source of the lecithin.


Glycerol (Glycerine):
It could be of animal, plant or Glyceryl-Stearate synthetic origin. If animal source is used, it is haram.
Reply

Use magic Report

Post time 27-7-2007 05:32 PM | Show all posts
Kalau kat kedai bakery supplier tu kan byk yg dah di repack dan cuma dilekatkan label kedai tu jer, there's no list of ingredients and of course no Halal label...camna nak tau halal ke tak? Korang tanya ke ? Maisya malas betul nak membeli kat kedai cam tu sebab perasaan was-was tu ada....dah le tokei kedai semua non muslim

[ Last edited by  maisya at 27-7-2007 05:34 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 27-7-2007 05:42 PM | Show all posts

Reply #34 maisya's post

I usually tanya even suruh tunjukkan kotak or tin........
kalau yang guna microbial enzymes tu selalunya ada tulis dan suitable for vegetarian juga....
Reply

Use magic Report

Post time 27-7-2007 06:05 PM | Show all posts

PETIKAN EMAIL..

> Untuk makluman semua.
>
> MINTAK TOLONG SEMUA KAWAN-KAWAN BACA NI SAMPAI HABIS
>
>
> Kes macam ni bukan kes baru. Memang betul cakap Cina
> tu! daging ayam dan
>
> lembu tak cukup lemak untuk membentuk apa-apa shape.
> Jika sebarang
> proses
> tidak menggunakan lemak babi, ia senang pecah.
> Berdasarkan pengalaman
> saya
>
> dalam industri memproses makanan, boleh dikatakan
> semua product dari
> oversea yg bertanda halal sebenarnya tidak halal.
>
> Bagi mereka haram itu pork iaitu daging babi
> manakala pork product yg
> lain
>
> saperti lard (minyak babi),pork fat(lemak babi), ham
> (ini asal nama
> hamburger) dan bacon (hirisan nipis daging babi yg
> biasa serve during
> breakfast), pork instestine(perut babi) dll tidak
> apa bagi Muslim.
>
> Saya pernah bekerja di Shangri-laHotelKL, di situ
> terdapat satu BUTCHER
> Dept....
> 1. Semua jenis sausage menggunakan pork casing. Pork
> casing adalah
> saluran
>
> usus yg digunakan sebagai k ulit sausage. Semua
> ingredients untuk
> sausage
> diblend bersama pork fat untuk membuat sausage itu
> firm dan tak mudah
> break. Jadi kalau sausage itu Chicken or beef still
> contain pork.
>
> 2. Pork fat juga digunakan dalam proses membuat
> turkey roll,chicken
> roll,
> meatloft, pastrami dan salami. Benda ni semua boleh
> didapati di
> supermarket dan digunakan secara meluas sebagai
> toping PIZZA
>
> 3. Bagi sesiapa yg suka makan buffet.. cold cuts yg
> disusun lawa-lawa
> pada
>
> buffet table seperti Terrine dan Pate pun ada lemak
> babi. Menyentuh
> sedikit aktiviti kaum Cina , saya ada satu kisah
> yang menarik untuk
> diceritakan .
>
> Salah seorang kawan telah menceritakan kepada saya
> ini,Bapanya adalah
> seorang pekerja TNB bahagian pembaik pulih bekalan
> elektrik.Pada satu
> hari
>
> bapanya bertugas membetulkan bekalan elektirk di
> kawasan Jenjarum
> Banting.
>
> Semasa pekerja-pekerja lain sedang melakukan
> kerja-kerja pembaikan pulih
>
> bekalan beliau telah meraya u-rayau dikawasan
> sekitar.
>
> Setiap pekerja pembaiki pulih bekalan TNB mempunyai
> kebenaran memasuki
> kawasan yang melibatkan penggunaan elektrik, jadi
> secara tidak sengaja
> beliau telah memasuki sebuah kilang memproses
> makanan, dilihatnya
> daging-daging ayam berlongok-longok. Kemudian
> daging-daging babi
> berlongok-longok disebelahan.Rupa-rupanya kilang
> tersebut membuat burger
>
> dan daging- daging ayam dan babi tersebut dicampur
> dan di gaul bersama
> kemudian dijadikan burger.
>
> Beliau telah bertanya kepada tokeh tersebut mengapa
> dicampurkan daging
> babi dengan daging ayam! Tokeh tersebut berkata
> kalau tak campur burger
> yang hendak dibuat susah untuk melekat dan dibentuk.
>
>
> Dengan mencampurkan daging ayam dan babi burger
> mudah dibentuk. Katanya
> lagi, burger ini tidak dijual terus kepada orang
> Melayu. Tapi jika
> mana-mana supplier yang tak cukup stok akan ambil
> burger daripada kilang
>
> tersebut.
>
> Lu ingat itu supplier cukup ka u ntuk supply satu
> Malaysia (Tak tahu
> supplier mana yang ambil dari dia). Tokeh tersebut
> siap kata "SIAPA KATA
>
> MELAYU TAK MAKAN BABI", menyirap darah bapanya.
>
> Balik tu dia buat aduan di JAIS. Bila JAIS buat
> serbuan tak ada apa-apa
> yang jumpa,kilang tersebut pun tak ade. Mungkin dah
> pindah bila
> menyedari
> ada orang melayu dah tahu aktiviti beliau.
>
> P/S Siapa yang suka makan burger tu berhati-hatilah
> mungkin ada yang
> bercampur dengan daging babi.
>
> Patut lah bila kes JE timbul rupanya berjuta-juta
> babi ada kat Malaysia
> .
> Purata satu hari babi dikeluarkan dari ladang
> ternakan beratus ribu.Yang
>
> peliknya takan beratus ribu babi ini dilantak oleh
> orang Cina saja.
> Mungkin sebahagian darinya dibuat bahan makanan yang
> lain, lepas tu bagi
>
> orang Melayu makan. Yang peliknya lagi kebanyakan
> yang jual burger tu
> orang Melayu. *fwdkan.. kepada rakan dan saudara
> seagama anda.
Reply

Use magic Report

Post time 27-7-2007 08:40 PM | Show all posts
terkeduk sungguh baca isi email tu
Reply

Use magic Report

darkchoc This user has been deleted
Post time 5-8-2007 06:34 PM | Show all posts
Nak tanya kengkawan, saya terjumpa dlm website jakim. Boleh tak apply fatwa yg sama dlm penggunaan vanilla yg ada alcohol?
http://www.halaljakim.gov.my/content_view.php?IDarticle=79
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2007 08:31 PM | Show all posts
Bila bincang bab2 halal n haram nie jadi seram

sbb terlalu bnyk sgt makanan, minuman, bahan2 yg x halal

tp pihak berwajib seperti amek ringan....

nih baru bahan2 yg kita tau bahan2 yg kita x tau?
Reply

Use magic Report

Post time 6-8-2007 11:47 AM | Show all posts
Originally posted by mclaren at 17-7-2007 07:31 AM
tu la nenek, sebab ni lah saya ada kemusykilan sikit.

since we all know alcohol will evaporate bila heated, does that means kalau recipes yg warrant for the use of rum / wine / brandy etc in  ...


memang saya ade juga mendengar chef mengatakan yg wine/alcohol didlm makanan akan evaporate bila dimasak, tapikan pada saya b4 it evaporates, iakan sudah meresap dlm makanan tu, sebab tu kan makanan yg dmasak dgn alcohol dan tidak akan rasa lainkan?  kalau tidak menyedapkan kenapa nak bubuh alcohol dlm makanan....ada sesiapa boleh membantu. tks
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.048061s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list