Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
38329
View
202
Reply

Kalau Kereta CALAR/KEMEK dsb...

[Copy link]

Author: freekey       Show all posts   Read mode

Post time 3-8-2007 11:49 PM | Show all posts

Reply #60 takumi86's post

aar... soo tadi aku call kawan aku.. dia pon kater tak yah claim insuran.. g jer kedai keruk..

so camner nie... tak yah calim insuran ker... konpius laa aku...
Reply

Use magic Report

Post time 3-8-2007 11:50 PM | Show all posts
baru 7 bulan pakai...
Reply

Use magic Report

Post time 3-8-2007 11:57 PM | Show all posts

Reply #61 True-X's post

camni.. ko gi memana bengkel... seraya bertanya dengan konfiden nyer..

"tokei... ini macam punyer kemek lima ratus kasi kawtim boley kaaa?..
sikittt ajer maahh..... esok kasi siap aar..."  (sambil meletak kan kunci keter atas meja dan berlalu pergiiii.......) hehehe...
Reply

Use magic Report

Post time 4-8-2007 12:09 AM | Show all posts

Reply #63 takumi86's post

huh?.. leh tak 250 ker..150 ker... sambil wat muker konfiden gak....
Reply

Use magic Report

Post time 4-8-2007 12:15 AM | Show all posts
boley... boley... (tapi kalau murah sangat, awas quality cat mungkin tak bagus.)
aku rasa paling reasonable price dlm rm300 gamaknyerr..
sebab betoi2 area pintu jer.. senang jer kerja tu..

tektik nak ckap.. ko kata semlm ada kedai offer repair dlm rm350 orr.. tapi itu kedai jauh sikit laaa... hehehe.. tektik beb...

kalau bab tawar menawar ni.. si ryo memang pandai..
ko tanya laa tips kat diaa nanti... hehehe..
Reply

Use magic Report

Post time 4-8-2007 05:45 AM | Show all posts
kalo <500 tu tak yah claim ins la.. sayang ncb tu... krang kena bayo ins full pulok..
gi tanya kedai & tawar la harga yg reasonable...
Reply

Use magic Report

Post time 4-8-2007 11:24 AM | Show all posts
yup...xpayah claim insurance...kalau boleh cari member yang boleh rekomen kedai ketuk/cat yang ok...
Dulu waktu kereta aku kena langgar pun, ex-member club yang rekomen 1 workshop yang...kualiti dan hasil kerja!!!Top habis!!.....puas hati!!!
Reply

Use magic Report

Post time 4-8-2007 12:53 PM | Show all posts

Reply to takumi's ,d34n's & madura's post

ok.. thank u  uols... sat lagi nak g bengkel.. aku ajak kawan aku yg dah slalu bantai keta org...( keta dia yg penah kemek... waja, city, neo.... arap dia pandai laa bargain.. )
Reply

Use magic Report

Post time 4-8-2007 01:14 PM | Show all posts
Originally posted by True-X at 4-8-2007 12:53 PM
ok.. thank u  uols... sat lagi nak g bengkel.. aku ajak kawan aku yg dah slalu bantai keta org...( keta dia yg penah kemek... waja, city, neo.... arap dia pandai laa bargain.. )


aduhai dinda ku true...  kerosakan minor aje tu... kos baik puih estimate RM300 tak lari jauh la... (ketuk / simen / cat)

i rasa la u jangan claim insuran... sbb...

lost of 25% NCD.. ikut simple calculation lebih kurang RM250++ rugi masa renewal...saman RM300... biasa mmg kena.. taley nak lari.... so yg nampak dah kat sini ko hilang RM550.... bila claim insuran... bukan bule buat time tu gak.. byk keje.. tunggu adjuster nak value.. keta kena simpan... nak claim lost of usage...?? silap hari bulan dapat satu hari jer.... insuran plak ada excess... kalo excess RM300... kerosakan dinilai RM500.. syarikat insuran bayar RM200 ajer...

why don't claim pada lori yg langgar... RM200 pun jadi la... so kalo repair cost RM300.. u just  keluar RM100.. kawtimmmm... takde RM100 kumi buleh kasi... kerosakan tu dalam masa 1 hari buleh settle...

ok...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 4-8-2007 05:25 PM | Show all posts

Reply #69 ryo_takahashi1's post

kekanda ryo...saman aku dah lepas dah.... . lepas gelak skit ngan polis tuh semalam.. sooo kier save lahh aku 300. ... tak leh claim lori yg langgar tuh.. sbb polis tuh dah cakap salah aku....

baru jer g bengkel tadi.. dia kater kene rm550.. sbb ader lagi calar kat bontot kanan belakang tuh...
Reply

Use magic Report

Post time 4-8-2007 05:26 PM | Show all posts
memula cina tuh cakap kemek 300 lebey jer.. pastu dia nengok tingkap aku.. tolak naik dah bunyik2.. pastu calar kemek kat bontot kanan.... jadi dah 550 daaa
Reply

Use magic Report

Post time 4-8-2007 05:49 PM | Show all posts

Reply #71 True-X's post

cermin tu tak perlu la wat dulu..bukannya penting pong..wat mana yang penting dulu..i think shud be okay harga 300 lebey without claim insurance..buat kat pintu dulu la..yang belakang tuh wat kemudian bleh gak..
Reply

Use magic Report

Post time 4-8-2007 09:59 PM | Show all posts

Reply #72 heart^break^kid's post

tadi dah check insuran MISG

tiap thn  kene bayar 1093... kl tak kene eksiden first year diskaun 25%.. which is only around 260..

kerosakan keta cost 500.. soo better claim insuran kaan..... atau camner..
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2007 12:35 AM | Show all posts

Reply #73 True-X's post

lerr..nak claim gak kee?.. ko survey satu kedai jer ke?..

seperti yg kekanda ryo ko bagitau tu.. (siap aku bagi tacang lagi)
claim insuran ni time consuming lerr... pening kapla ko nak melayan kerenah panel bengkel, adjuster bagai tu..
tapi kalau ko boleh kenyit mata ngan adjuster insuran n bengkel nak repair keter ko nanti.. go ahead laa.. at least u learn lesson"how to claim insurance" nanti... heheeee...

gud luck!..
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2007 12:39 AM | Show all posts
Originally posted by ryo_takahashi1 at 4-8-2007 01:14 PM

why don't claim pada lori yg langgar... RM200 pun jadi la... so kalo repair cost RM300.. u just  keluar RM100.. kawtimmmm... takde RM100 kumi buleh kasi... kerosakan tu dalam masa 1 hari buleh settle...
.


betoi tu.. naper tak meraung kat mamat driver lori tu?.. suh laa dia bear responsible ckitt..
gath lambat lagi, kalau x aku ingat nak buat tabung derma kilat utk mangsa keter kemek..

btw, tghr tadi masa aku nak gi dating, keter aku dihimpit oleh myvi (side mirror dia ada blind spot gamaknyer)
nyaris aku naklanggordiadlmkelajuaantinggi..nasibbaikABSakudapatberfungsidgnberkesan..
kalau x, aku pun join club jiwa luka ni... wakakakaka...
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2007 07:05 AM | Show all posts

Reply #71 True-X's post

nasib baik dia tolak tingkap & bontot kanan sket tu je.. nasib baik apek tu tak kat" aiyaaa amio aaa... ini kemek arr, manyak susa mau mikin orrr... mau kasi kituk, simen & cat itu tempat... itu kemek manyak dalam orrrr.... lagi wa nampak itu cermin arrr.. suda ada sikit crack larrrrrrrr.... lagi ada munyi bila lu kasi naik.. itu dalam punya balang musti suda ada patah ka mengkok ka... kulang-kulang lu musti mau kasi spare RM1000 lorrrrrrrrrr......"
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2007 09:23 AM | Show all posts
TRUE..................aku sedih sbb keta kita sama........

lain kali ko pasti lebih hati2.......ada hikmah tu.......
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2007 08:34 PM | Show all posts
heheh thanks everione...

aku ingat nak claim skali calar bontot ngan depan kiri.. soo sumer 750... cina tokey bengkel tuh kater leh claim 600 utk aku.. pastu bengkel ni lak panel workshop utk insuran aku nieh...... soo utk kemek aku yg lain2 tuh ... dia bg diskaun lahh

hehehhe kat bawah ni adelah conversation aku dengan sarjan penyiasat... pada ari aku wat polis report tuh....

sarjan : camner keta awak leh eksiden nie.. ( sambil bg sekeping kertas kosong ngna penseil suh aku criter..)
aku : .. camni.. keta say.. blah.. blah.. blah
sarjan : cuber criter betol kat maner...
aku :... ader keta blok keta say... say pon.. clah..blah... blah.. ni hah gambo keta yg blok keta sy tuh
sarjan :.. sah lahh salah ko.. KO YG MASUK LINE ORG..maner leh ko nak salahkan keta depan tuh.. lagi pon keta dia tak kemek pon.. takkan dia nak g buat repot
aku :.. tp sy dah bg signal....
sarjan :... abislah ko kene saman 300... ermmm nak saman ker tak
aku : kl leh sy tak mo lah kene saman...
sarjan :  ko keje aper.. ayah keje aper,, mak keje aper..
aku :.. saya keje... bah..blah..blah
sarjan : aku pon tak tauler nak saman ko ker tak.....susah nie..sbb even awak dah bg signal pon... awak nak kene saman ker?
aku ; adertak alternative lain supaya sy tak kene saman
sarjan :.. tuh lah .. susah laa nak cakap.. ORG POMPUAN NI SUSAH PAHAM .. sy pon tak tau nak terang camner.( sambil senyum2 pandang aku..)<<< aku ingatlahh ayat ni sampai biler2...aper maksud dia ni..
aku : ( aku dah terdiam... dan aku senyum2 gak... dia nak suruh aku bg rasuah ker..)... sy leh tulun design rumah encik...blah..blah..blah... (sambil bg name kad aku....)
sarjan : oklah sy usahakan.. supaya tak yah kene saman...( dia ader sebut satu perkataan utk kes macam ni yg takyah kene saman... aper ntah...)





[ Last edited by  True-X at 5-8-2007 09:28 PM ]

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2007 11:00 PM | Show all posts

Reply #78 True-X's post

dah dia senyum sengih tu ko pepaham je lerrr.... tapi jagnan sesekali bagik rasuah kat pak polisi tu.. ko kata je lenkalik.. nak saman, saman jek... ble saya claim skalik saman tu kat insurance saya....
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2007 11:09 PM | Show all posts
cat aje... kalau cat pintu pun tak mampu, jgn beli MyVi... beli ajer kereta buruk, time tu kau nak main himpit ke, kasi flashlight ke bawah 360K/m J kat lorong kanan ker... x de gentar....
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.141349s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list