JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
268227
View
1349
Reply

Proton Prototype (before launching model)

[Copy link]

Author: matmin77       Show all posts   Read mode

Author
Post time 14-6-2005 07:14 PM | Show all posts |Read mode
Nie aku dapat dari satu website..very interesting..:hmm:

http://automobiles.allinfoabout.com/news/whatsnext.html

Proton:

MSX 2007 model
Status: Rumor
The MSX will be one of the first original products for this Malaysian
company, as well as its first ever SUV/crossover thingy.Proton MSX (code name) is using CamPro V6 engine with 2.++cc engine.

Putra 2008 model

Status: Rumor
The last Proton Putra (called simply Coupe in export markets due to the
horrible name) was just a badge-engineered version of the Mitsubishi
Lancer 2-door model that was sold until 1998. The Proton version, however,
has used this outdated design up until the present. The next Putra will
also be a badge-engineered version of another car: the Lotus Elise. While
this seems highly unlikely, the fact is that Proton bought Lotus way back
in 1996 and retains full ownership of the sports car company. Thuis ought
to do wonders for Proton's image.

Satria 2006 model, July 2005 debut

Status: Spied
Proton replaces the Satria, a rebadged version of the previous-generation
Mitsubishi Colt, with a new car, designed in-house. It has quite a
resemblance to the Rover 25. A GTi model will also be available, with a
turbo and suspension tuned by Lotus.

Tiara 2006 model

Status: Spied
The current Tiara is just the French Citroen AX, which has been out of
production for years, in a slightly reskinned body. This is finally
replaced with an original and fairly modern product by the Malaysian
company. It may have the ridiculous name of "Sassy."


[ Last edited by  takumi86 at 16-8-2007 12:02 AM ]
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-6-2005 07:20 PM | Show all posts
Nie gambar computer generated image of Proton Putra Replacement tu..based on Lotus sportscar..



Reply

Use magic Report

Post time 14-6-2005 08:44 PM | Show all posts
laaa citer lamer lah dulu yeye kater nak lancarkan maser f1 kat sepang...
Reply

Use magic Report

Post time 14-6-2005 08:54 PM | Show all posts






dah banyak orang dah terserempak keter TRM SRM....

[ Last edited by HangPC2 on 14-6-2005 at 09:02 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 14-6-2005 09:01 PM | Show all posts
keta no 3 dari belakang tu kereta apa tu ? nampak sporty aje..
Reply

Use magic Report

Post time 14-6-2005 09:03 PM | Show all posts
2004 Proton Satria R3 Stage 1



    PROTON Satria R3 1.6
  

    ENGINE
    4G92P, SOHC, inline 4-cyl, 16v

    BORE X STROKE
    81mm x 77.5mm

    TOTAL DISPLACEMENT
    1597cc

    COMPRESSION RATIO
    10.0:1

    MAX OUTPUT
    115hp@6500rpm

    MAX TORQUE
    14kgf@5500rpm

    EXHAUST
    R3 Stage 2 Header with Centre Muffler

    INTAKE
    R3 Stage 3 High Volume Air Box with Filter

    CLUTCH
    Single 4-spoke Dry Plate

    TRANSMISSION MODEL
    F5M22-2-ZMRC

    SUSPENSION
    Front
    R3 Stage 2 Height Adjustable Coilovers
    Rear
    Multi Link with R3 Stage 2 Height Adjustable Coilovers

    STABILIZER BAR
    Front
    R3 Stage 1 Stabilizer Bar 18mm
    Rear
    Stabilizer Bar 13mm

    SERVICE BRAKE TYPE
    Front
    ALCON Four Pot Calipers
    Rear
    ALCON Twin Pot Calipers

    BRAKE DISTRIBUTION
    Manual Brake BiasControl

    PARKING BRAKE TYPE
    Hydraulic

    TYRE SIZE
    19/58 R15

    WHEEL SIZE
    Alloy R15/6.0 jj ET44

    TYRE TYPE
    SILVERSTONE FTZ Sports Full Slick

    INTERIOR
    Sparco Steering Wheel
    Motordrive Safety Seat
    TRS 5-point harness

    EXTERIOR
    R3 Bodykit
    R3 Stage 2 Front Splitter
    Safety Clips










































Last edited by HangPC2 on 13-12-2013 12:15 PM

Reply

Use magic Report

Post time 14-6-2005 09:18 PM | Show all posts
tu aku tau..maksud aku yg bentuk rendah tu...Putra replacement model ke ?
Reply

Use magic Report

Post time 14-6-2005 10:15 PM | Show all posts
Proton Wira 1.8 EXi DOHC


April 1997



FIA Homologated Special Edition









[ Last edited by  HangPC2 at 2-9-2007 10:13 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 14-6-2005 10:55 PM | Show all posts
weh baru aku ingat....2 bulan sudah aku ade terserempak dgn tiga2 bijik kete ni kat highway ipoh-kl , aku ingatkan kete org hantar dari perak ke kl nak buat touch up body color ke haper...rupanya kete proton testing.....yg korang kata putra replacement model tu mmg depan mata aku kete tu....mmg sedap mata memandang walaupon body cincai2 mcm dlm gambar tu..

btw..aku tak sangka plak kete savvy ada dlm trip dorang kat highway 2 bulan sudah tu...yg kelakar ....kwn aku skali dlm kete aku tanya yg bentuk tinggi tu ape (yg savvy tu)...aku pon cakap la...ford focus ke haper kot nak bikin touch up kaler...wakaka..

anyway....mmg tiga2 model tu sejibon dgn yg aku terserempak...confirm!
Reply

Use magic Report

Post time 15-6-2005 09:52 AM | Show all posts
CAntik gak model yang Proton ambik dari rekabentuk asal Lotus tu....

Hemn... Aku just concern masalah reliability je skang ni nih....
Reply

Use magic Report

Post time 15-6-2005 10:02 AM | Show all posts
ganas gak keta yg ada arrow tu yek..
kalau dah kuar nanti agaknye brape hingget price dia tu ye... :hmm::stp:
Reply

Use magic Report

Post time 15-6-2005 04:45 PM | Show all posts
Originally posted by d34n at 15-6-2005 10:02 AM:
ganas gak keta yg ada arrow tu yek..
kalau dah kuar nanti agaknye brape hingget price dia tu ye... :hmm::stp:

sure dalam RM150k tu haku rasa... sebab dah katergori sport car 2 seater tu...
Reply

Use magic Report

Post time 15-6-2005 05:08 PM | Show all posts
Originally posted by Fast-N-Furious at 15-6-2005 04:45 PM:

sure dalam RM150k tu haku rasa... sebab dah katergori sport car 2 seater tu...


aku risau kalo RM150k, takde owang nak beli... tengok kat TD2000... siannnn....
Reply

Use magic Report

Post time 15-6-2005 09:59 PM | Show all posts
Originally posted by ryo_takahashi1 at 15-6-2005 05:08 PM:


aku risau kalo RM150k, takde owang nak beli... tengok kat TD2000... siannnn....

TD2000 tu memang kete paling biol they have ever produce.. sib baik wat tak banyak.. tapi haku rasa kalau RM150k, ramai gak yg beli nieh..

yg 2 bijik tu memang dah bocor rahsia, satu SRM, satu lagi TRM atau known to market as savvy dah skang nieh... yang rendah nie aper erkk rahsia dier..
Reply

Use magic Report

Post time 16-6-2005 01:10 AM | Show all posts
budget car
Reply

Use magic Report

Post time 17-6-2005 11:58 PM | Show all posts
2004 Proton Satria SE









[ Last edited by  HangPC2 at 2-9-2007 10:00 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2005 11:49 AM | Show all posts
Ni apa yg aku dpt la...



Proton has confirmed that the car, which has been codenamed Proton Ultimate, will ride on a modified version of the super-strong but lightweight, all-aluminium Monaco chassis developed by the British car maker. This chassis will first be used as the basis for the new Lotus flagship M250 coupe

The Lotus-developed core technology used by the Speedster - the exceptionally stiff and light chassis of extruded and bonded aluminium which also forms the load-bearing structure for the car - will also be used in the MSC as will a mid-engined layout. With Lotus having refined this technology - its ultimate form is in the Lotus M250 prototype - the development cost for the MSC would not be very high. According to Tan Sri Tengku Mahaleel, Proton's CEO, it will cost just a quarter of what it would cost to develop a high-volume sedan. Considering that the Waja was developed at a cost of RM970 million, this means the MSC should cost around RM400 million. The MSC will not be produced in large numbers and a figure of 3,000 units, to be produced over five years, is planned.

The powerplant for the MSC is still a secret but Tengku Mahaleel has indicated that it would have at least 147 kW/200 bhp. It could well be the Petronas engine or to reduce costs, a turbocharged or supercharged Satria GTI engine which is being developed by Proton. But because of the light weight of the car, it will not need a large engine to achieve real sportscar performance. The target is acceleration from standstill to 100 km/h in less than 6 seconds.

When the MSC was first announced, the price indicated was around RM150,000 but that was before any cost studies were done seriously. The figure has now been raised to ‘under RM200,000' which would still be quite a bargain against comparable imported sportscars.

source : autoworld


Tapi, kalau korang usha betul2, perasan tak body dia lebih kurang sama je mcm Ferrari Enzo. Tatau la kot kot aku yg terperasan lebih.



Kesimpulannya, aku tak mampu nak beli. Er, nak ke aku beli pun ah?:stp:
Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2005 11:55 AM | Show all posts
Tapi kan, kalaulah korang diberi pilihan antara kereta2 lain dengan Proton 2 pintu ni kan... Korang pilih mana satu?

Contohnya.... Alfa 156, Mazda 6, Renault Megane dan yang sewaktu dengannya....

Or maybe Mitsubishi Evolution 4-5-6, Subaru Impreza Ver5 (recond)..... NAk ke korang pilih this particular Proton?
Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2005 04:40 PM | Show all posts
rm 150 ribu .. terpaksa la cucu aku sambung bayar bulan bulan..
agreement 100 bulan . he he

kalo kaler silver tu ok gak, cuma belakang nmpk semacam ajer
Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2005 05:19 PM | Show all posts
Originally posted by matdue77 at 17-6-2005 10:55 PM:
Tapi kan, kalaulah korang diberi pilihan antara kereta2 lain dengan Proton 2 pintu ni kan... Korang pilih mana satu?

Contohnya.... Alfa 156, Mazda 6, Renault Megane dan yang sewaktu dengannya... ...

Any 4 doors sporty sedan against this car...I'll go for the 4 doors...else depend on the prices...
Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2005 08:11 PM | Show all posts
Originally posted by matdue77 at 18-6-2005 11:55 AM:
Tapi kan, kalaulah korang diberi pilihan antara kereta2 lain dengan Proton 2 pintu ni kan... Korang pilih mana satu?

Contohnya.... Alfa 156, Mazda 6, Renault Megane dan yang sewaktu dengannya... ...

kalau 2 doors, haku prefer intergra... 2nd lelama punyer mampu lar kot.. kuii kuii kuiii
Reply

Use magic Report

Post time 20-6-2005 11:02 AM | Show all posts
Originally posted by matdue77 at 18-6-2005 11:55 AM:
Tapi kan, kalaulah korang diberi pilihan antara kereta2 lain dengan Proton 2 pintu ni kan... Korang pilih mana satu?

Contohnya.... Alfa 156, Mazda 6, Renault Megane dan yang sewaktu dengannya... ...


Kalau Aku ambik Evo 3 jer...
Reply

Use magic Report

Post time 20-6-2005 03:45 PM | Show all posts
Haa.. korang tengok contoh2 kat atas ni kan?

Boleh dikatakan semua memilih selain daripada Proton? Why?

AKu pun kekadang tu terfikir, camne lagi nak selamatkan Proton daripada berada dalam Kelas 2 or 3 dalam industri permotoran? Camne haa??
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-6-2005 04:00 PM | Show all posts
Originally posted by matdue77 at 20-6-2005 03:45 PM:
Haa.. korang tengok contoh2 kat atas ni kan?

Boleh dikatakan semua memilih selain daripada Proton? Why?

AKu pun kekadang tu terfikir, camne lagi nak selamatkan Proton daripada berada dalam  ...


Matdue..ko pergi ker link "Cara2 utk selamatkan proton:Your opinion"

http://forum.cari.com.my/viewthread.php?tid=164573&fpage=1

Ada beberapa cadangan dari orang...ko letak cadangan ko pulak...:ah:
Reply

Use magic Report

Post time 20-6-2005 04:13 PM | Show all posts
kengkadang tuh aku heran gak kenapa le R&D proton ni leh kuarkan design yg ntah ape2 ntah ni..kalu nak kuar design yg baik sekalipun, jgn le kuarkan design yg trial and error..contoh pada tiara serta juara..kan dah rugikan duit..kerajaan plak nak tolong proton dan alih2 consumer jugak yg jadi mangsa..so, kat situ dan berlaku satu pembaziran yg mana production byk tapi market takda..dan terkuar le nanti version sport serta racing spec..hihii...bagus punya management..serupa macam kedai mamak..kalu tak laku.,.kasi panas sket pastu tambah ayam sket,leh jual besok plak..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.054171s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list