JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
268417
View
1349
Reply

Proton Prototype (before launching model)

[Copy link]

Author: matmin77       Show all posts   Read mode

Post time 28-10-2005 11:48 AM | Show all posts
Disini lagi ada misinformation. Memang untuk kereta Perdana kita
impot
enjin dari Jepun. Untuk Savvy kita guna kan enjin Renault. Untuk
Isawara, Wira dan Waja kita buat enjin di Malaysia walaupun design
original dia dari Mitsubishi. Tapi enjin Gen-2 adalah enjin terkini
yang
di reka oleh jurutera Proton dan dibina di Malaysia. Enjin tersebut
menggunakan teknologi terkini. Jadi kenyataan diatas agak menyesatkan
sedikit. Naza, Perodua

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 28-10-2005 11:49 AM | Show all posts
o Gen2 - 100% dedesign oleh orang kita. Consultant dari luar hanya
sedikit sebab kakitangan kita semakin ramai. Kita mula menggunakan
enjin
yang didesign sendiri.

o Savvy - 100% dedesign sendiri. Cuma enjin sahaja kita menggunakan
Renault sebab kita tidak ada enjin bersaiz kecil. Well

Rate

2

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 28-10-2005 11:51 AM | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 28-10-2005 01:44 PM | Show all posts
Nak beli, nak beli!!!

Kalau price tag less than RM180,000  confirm aku beli!!

Sebab bila aku tgk budak2 Lotus Elise main track kat Sepang, depa memang nampak PUAS dan Happy giler!!!!
Lotus cars handle brilliantly at race tracks...  

I can have this as my track car... yahoooo!!!
Reply

Use magic Report

Post time 28-10-2005 02:18 PM | Show all posts
Originally posted by sas_world at 28-10-2005 01:44 PM
Nak beli, nak beli!!!

Kalau price tag less than RM180,000  confirm aku beli!!

Sebab bila aku tgk budak2 Lotus Elise main track kat Sepang, depa memang nampak PUAS dan Happy giler!!!!
Lotus c ...

kalau haku pakai lotus.. haku pong puas gak...
Reply

Use magic Report

Post time 11-11-2005 09:47 AM | Show all posts
Originally posted by HangPC2 at 14-6-2005 08:54 PM




[img]http://img196.echo.cx/img196/2493/protonsport ...



kalo proton nk kuarkan baguslah
Reply

Use magic Report

Post time 11-11-2005 10:22 AM | Show all posts
aku nak tmbh sikit.. aku pun tak suka kondem keta mesia ni.. tmbh2 kalau korg baca penjelasa TM dlm paper last week.. byk gak hujah dia yg kena sebijik2 w/pun interview tu ringkas jek

pasal hangpc2 ckp tu mmg betul kecuali sikit pada waja.. waja is totally new design.. tp bukan by malaysian.. proton beli platform mitsubishi tp yg mmg baru.. yg mmg mitsubishi tak penah kuarkan.. tp sbb dah guan platform yg hampir sama.. maka kita dpt tgk waja-evo berlambak atas jalan.. perasan tak hehe

tang savvy tu betul.. cuba korg drive savvy.. seresly marvelous utk keta bwh 1.3.. kdg2 aku rasa wira tu pun kalah.. tp aku tak berani nak komen lebih2 sbb aku tader savvy.. just try keta member jek... handling mmg superb.. tuned by lotus katakan hehe pasal gear auto-manual tu mmg renault kasi latest nyer tech yg dorg guna.. aku tak ingt apa benda nama dia.. tp ala2 shiftronic lah.. dan savvy gunakan version 5.. sama mcm renault guna skrg..
pasal AP isu ni rasa dah setel since Dasar Automotif Negara dgn Dr M explain pnjg lebar dalam tv3 itu hari.. tp korg kena study sikit lah sblm make any comment
Reply

Use magic Report

Post time 11-11-2005 09:19 PM | Show all posts
yg Waja tu proton beli paltform VW Jetta, Savvy Lak Palatform VW Polo akan datang SRM platform VW Golf GTi
Reply

Use magic Report

Post time 14-11-2005 06:27 PM | Show all posts
Proton SRM









Lotus-built Proton GTI caught in England


Hans G. Lehmann/ Hidden Image

Malaysian car maker Proton has gone to their high-performance acquisition Lotus to build the replacement for the Proton Satria, code-named SRM.

This turbo-charged hatch (note the huge inter-cooler) will be competition for the VW Polo GTi and the Opel Corsa VXR. The small package also features a low-suspension and center-mounted exhaust.

Now back to American issues like bankruptcies, high gas prices and the Z06.



Sources :

MPH Magazine

http://www.mph-online.com/web/spyphotos/0015

Paultan.org

http://paultan.org/archives/2005 ... del-turbo/#more-520




[ Last edited by  HangPC2 at 19-8-2007 09:50 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 15-11-2005 08:15 AM | Show all posts
Turbo-charge tu!!!! Wow... kat Mesia nanti akan kuar ke version turbo nih?
Reply

Use magic Report

Post time 22-11-2005 07:45 AM | Show all posts
Proton Akan Lancarkan "Chancellor" Pada 15 Dis


PUTRAJAYA, 21 Nov (Bernama) -- Proton Holdings Bhd akan melancarkan sedan kelas eksekutif terbarunya iaitu "Chancellor" pada 15 Dis, 2005, kata pengerusi Datuk Mohammed Azlan Hashim.

Beliau berkata kereta itu boleh didapati di cawangan-cawangan dan wakil peniaga Proton Edar dan Edaran Otomobil Nasional (EON).

Mohd Azlan, bagaimanapun, enggan mengulas lanjut mengenai perkara itu.

"Keluaran secara umumnya ialah pada bulan depan. Kami akan meneliti harganya yang akan bergantung kepada spesifikasi," kata beliau kepada pemberita selepas menyerahkan 295 kereta termasuk 40 unit Chancellor kepada Kementerian Luar Negeri.

Kereta itu akan diguna oleh para delegasi yang menghadiri Sidang Kemuncak Asean ke-11 mulai 12-14 Disember, 2005.

Beliau berkata pilihan menggunakan kenderaan Proton sebagai kereta rasmi untuk sidang kemuncak yang bakal diadakan itu akan membolehkan Proton memperlihatkan keupayaan industri negara di samping menyediakan wadah yang paling ideal untuk memperkenalkan produk terbarunya "Chancellor" kepada pasaran.

Model Chancellor, direka bentuk khas sebagai sebuah sedan kelas eksekutif bagi memenuhi keperluan eksklusif para pegawai kerajaan atasan, pemimpin korporat, ketua peniagaan dan eksekutif kanan hari ini.

"Chancellor" direka bentuk atas platform Waja yang telah terbukti dengan asas tayar 2850mm. Kenderaan itu juga telah dibina dengan mematuhi semua standard keselamatan antarabangsa yang relevan dan telah menjalani ujian menyeluruh dan mendapat pengesahan daripada pihak-pihak berkuasa yang berkaitan.

-- BERNAMA

amboi, dlm dediam jer.... takde gambar ker korang..?:hmm:
Reply

Use magic Report

Post time 22-11-2005 08:55 AM | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 22-11-2005 09:47 AM | Show all posts
ler.. rupa proton waja rupernyer.. dah banyak kali dah haku tengok si Tan Sri Salleh Sulong Pakai... aper salahnyer bagi nama Proton Waja Executive macam Perdana yang dipanjangkan tu, Perdana Executive..

haku memula ingat replacement for perdana ker tadi.. cehh..
Reply

Use magic Report

Post time 22-11-2005 09:49 AM | Show all posts
takde idea lain ke proton ni ... asik guna konsep lapuk tu aje ... kasi kuar mpv la woi ...
Reply

Use magic Report

Post time 22-11-2005 09:53 AM | Show all posts
Originally posted by waksir at 22-11-2005 09:49 AM
takde idea lain ke proton ni ... asik guna konsep lapuk tu aje ... kasi kuar mpv la woi ...

Dah kuar dah... tapi tak laku... .. juara..
Reply

Use magic Report

Post time 22-11-2005 09:54 PM | Show all posts
Originally posted by Fast-N-Furious at 22-11-2005 09:47 AM
ler.. rupa proton waja rupernyer.. dah banyak kali dah haku tengok si Tan Sri Salleh Sulong Pakai... aper salahnyer bagi nama Proton Waja Executive macam Perdana yang dipanjangkan tu, Perdana Execu ...



betul ke dlm gambar tu proton chancellor?.. ataupun masa tu mmg takde sbb proton nak tunggu masa launch nanti baru tunjuk..

tapi .. aku pun heran.. tak penah nampak spyshot ke.. even kabar angin proton ada model baru selain dari srm dgn yg sporty tu..
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2005 06:58 PM | Show all posts
Originally posted by HangPC2 at 28-10-2005 11:49 AM
Savvy - 100% dedesign sendiri. Cuma enjin sahaja kita menggunakan

:stp: AMT protong punya?
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2005 09:48 PM | Show all posts
Originally posted by Fast-N-Furious at 22-11-2005 09:47 AM
ler.. rupa proton waja rupernyer.. dah banyak kali dah haku tengok si Tan Sri Salleh Sulong Pakai... aper salahnyer bagi nama Proton Waja Executive macam Perdana yang dipanjangkan tu, Perdana Execu ...


base waja tapi guna engine eterna.. tak pasti le eterna NA atau TT....
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2005 09:28 AM | Show all posts
Originally posted by archilless at 22-11-2005 09:54 PM



betul ke dlm gambar tu proton chancellor?.. ataupun masa tu mmg takde sbb proton nak tunggu masa launch nanti baru tunjuk..

tapi .. aku pun heran.. tak penah nampak spyshot ke.. even kabar ...

memang betul gambar tu, dah masuk surat kabar pong...

ala setakat waja yg dipanjangkan sket, tak payah spyshot, buang karan jer.. Tan Sri Salleh Sulong, CEO DRB Hicom tu selalu pakai ulang-alik gi function,,
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2005 12:46 PM | Show all posts
Originally posted by tuah_r at 22-11-2005 08:55 AM


tak silap aku dulu aku pernah tengok waja excutive
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2005 12:48 PM | Show all posts
Originally posted by HangPC2 at 26-11-2005 12:46 PM


tak silap aku dulu aku pernah tengok waja excutive

dier nak komersialkan, bagi lar nama lain.. hagaknyer ler..
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2005 01:04 PM | Show all posts
Originally posted by Fast-N-Furious at 26-11-2005 12:48 PM

dier nak komersialkan, bagi lar nama lain.. hagaknyer ler..


ialah aku ingatkan model ganti perdana yg pakai base VW Prasat
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 26-11-2005 01:16 PM | Show all posts
Deal gan Volkswagon tu ada masalah..ada rumour mengatakan rundingan dah mati setengah jalan...so tak tau ler dapat lihat Proton Perdana ala Passat ker tak...
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2005 07:38 PM | Show all posts
Originally posted by Fast-N-Furious at 25-11-2005 09:28 AM

memang betul gambar tu, dah masuk surat kabar pong...

ala setakat waja yg dipanjangkan sket, tak payah spyshot, buang karan jer.. Tan Sri Salleh Sulong, CEO DRB Hicom tu selalu pakai ulang-al ...



hampehh.. aku dah separa teruja kot2 model baru..
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2005 07:39 PM | Show all posts
Originally posted by HangPC2 at 14-11-2005 06:27 PM
gambar latest SRM






nampak lebih pada satria lama berbanding dgn gen2..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.043922s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list