Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
51957
View
180
Reply

Import barang dari indonesia [MERGE]

[Copy link]

Author: mrpezzal       Show all posts   Read mode

Author
Post time 24-8-2007 10:00 AM | Show all posts |Read mode
Post Last Edit by elle_gogo at 22-7-2009 14:59

Akum tuan-tuan guru dan kawan2.. sesiapa yng boleh bantu...

Saya ingin mengimport barang daripada indonesia..
dan saya tak tahu mcm mana cara nak buat.. sapa2 yang boleh bantu.. dan tahu caranye..

segala bantuan.. diucapkan ribuan terima kasih
Reply

Use magic Report

Post time 24-8-2007 10:40 AM | Show all posts

Reply #1 mrpezzal's post

Mungkin saya dapat membantu anda sebab saat ini saya tinggal di Jakarta ...

Anda hendak mengimport barang apa ???

Tolong PM saya untuk lebih detal ...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 25-8-2007 12:40 PM | Show all posts

Reply #2 jf_pratama's post

abg saya pun ada di sana.. skrg kami cuba utk buat biz skit dgn membawa masuk brang2 daripada indonesia.
cuma nak tahu dari segi prosedurnye,
Reply

Use magic Report

realselamber This user has been deleted
Post time 25-8-2007 01:29 PM | Show all posts
jgn lew asyik pm jerk...
info2 ler kat sni ..
suor bmw mcm pisang goreng time raye nanti..
ade gak member bak masuk..tpi x byk lew..
Reply

Use magic Report

Post time 26-8-2007 10:59 AM | Show all posts

Nk tanya

Assalamualaikum...........


macam mana ngan project import barang2 dari Indonesia?
Dah start ke?. Boleh ke share info kat mana nak beli barang
yg murah di Indonesia? Saya ingat pun nak beli barang kat sana
tapi tak tau area mana?

Thank u.

[ Last edited by  mamanoni at 26-8-2007 11:00 AM ]
Reply

Use magic Report

Post time 26-8-2007 05:12 PM | Show all posts
Saya pernah gak bawa masuk barang dari indonesia tapi saya bawa tak banyak hand carry je.. nak bawa masuk ikut mana..klia atau port klang...kalau banyak pakai kontena...biasanye ken a bayar tax..kalau bawa masuk sendiri..hand carry tax dalam 30% prosedurnya macam juga orang bawa barang dari cina dan vietnam..cuba tanya sinar..dia banyak pengalaman...

mamamoni.. kalau nak cari barang yang cantik pegi kat bukit tinggi...ada kawan bawa masuk barang hari tu dia kata baju yang jual kat sini dalam RM39-49 kat sana bleh dapat dalam RM15 je..
Reply

Use magic Report

Post time 26-8-2007 05:47 PM | Show all posts
Originally posted by teena at 26-8-2007 05:12 PM
Saya pernah gak bawa masuk barang dari indonesia tapi saya bawa tak banyak hand carry je.. nak bawa masuk ikut mana..klia atau port klang...kalau banyak pakai kontena...biasanye ken a bayar tax.. ...


baju yg macam maner rm15 tu? bukit tinggi kat klang ker?
Reply

Use magic Report

Post time 27-8-2007 10:12 AM | Show all posts

Reply #7 Dzed's post

Biasanya blouse la yang ada sulam dan macam-macam lagi...bukit tinggi indonesia la...kat sana banyak baju kebaya sulam,telekong dan macam2 lagi...sedia duit je...tapi kalau nak pegi beli jangan beli kat jam gadang tu..beli kat aur kuning..memang jual borong kat situ.. nak lagi best pegi hari sabtu..sebab ada pasar jualan setiap hari sabtu..masa tu semua peniaga dari pelusuk bukit tinggi keluar meniaga masa tu bleh dapat harga lebih murah...sebab mostly peniaga ni nak habiskan barang yang diaorang bawak...
Reply

Use magic Report

Post time 27-8-2007 12:36 PM | Show all posts

Reply #8 teena's post

Salam

saya pernah gak import barang dari Indon, mula-mula g survey dulu kat Tanah Abang, bawak balik sendiri naik flight, nasib tak kena tax, then dah tau kat situ, nak replenish stock suruh member kat indon beli then hantar by FEDEX. Kita ambik telekung jer kat situ..
Reply

Use magic Report

Post time 28-8-2007 12:26 PM | Show all posts
brg hantaran pun leh dp murah kat situ..

rasanya kat bkt tinggi kot...

time emma kawin dulu, mak emma beli bekas mengkuang yg bentuk mcm pencil box memanjang.. hopefully leh la imagine...

masa emma recce price kat sini, ada kedai tu jual rm8, padahal mak emma dpt rm1 je.. nie pure mengkuang tau...
Reply

Use magic Report

Post time 28-8-2007 12:50 PM | Show all posts
tuelah mcm maner nak cari koleksi baju kat saner eenaz ader beli satu nanti nak try tepek
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2008 11:38 PM | Show all posts

bagaimana nak import barang dari indonesia? ader sape tau

salam..aku nak tanya forumer kat sini.sbenarnya aku tgh plan nak amik / import kain dari indonesia . tapi aku xtau dari segi prosedurnya?
kena tax ker? kalo nak amik brg byk kena bukak sykt ker? tax lg?
ade saper2 yg experince dlm import mengiomport nih tlg bg tauu
Reply

Use magic Report

Post time 6-8-2008 01:35 AM | Show all posts
Ada 2 cara dlm isu ini iaitu samada gunakan khidmat sykt pengimport atau anda import sendiri tetapi anda perlu ada sykt dan mempunyai lesen kewangan dlm bidang mengimport barang2 baru atau lusuh dan tax sudah terang sebab buat masa skg ini tiada barang yg dikecualikan cukai kecuali Beras kalau sy tak silap la tapi sedara kena rujuk pada panduan kastam duti dan eksais,tapi kalau setakat nak import 2-3 helai rasanya tak perlu semua tu just order je nanti mereka hantar la menggunakan courier service ke atau apa2 cara.

Kalau nak cari sykt pengimport sedara boleh cuba masuk ke alibaba.com disana ramai juga yg import export dlm kuantiti yg besar mungkin boleh contact dan runding dgn mereka insyallah. tetapi apa2 sedara cuba dptkan khidmat nasihat kastam atau pergi ke lamannya yg berbahasa melayu sebab yg sy ada dlm bahasa inggeris takut sedara kurang paham procedure dia.
Reply

Use magic Report

Post time 6-8-2008 01:24 PM | Show all posts
sy xde sykt. so mungkin boleh pakai cara ke2 kot.
thanks for the advise..nti nak try tgk website alibaba tuh..
btw, sy nih saudari...
Reply

Use magic Report

Post time 6-8-2008 03:36 PM | Show all posts
Originally posted by lastchaos at 6-8-2008 01:24 PM
sy xde sykt. so mungkin boleh pakai cara ke2 kot.
thanks for the advise..nti nak try tgk website alibaba tuh..
btw, sy nih saudari...


Hehehehe Maaf sy tak tahu,id pun tak mcm saudari so maaf la ye
Reply

Use magic Report

Post time 17-10-2008 12:21 AM | Show all posts
aku ada member bisnes kat bandung..
kalau berminat nak pergi survey, pm aku..
Reply

Use magic Report

Post time 11-11-2008 12:36 PM | Show all posts
Originally posted by SUPERCOBRA at 6-8-2008 01:35 AM
Ada 2 cara dlm isu ini iaitu samada gunakan khidmat sykt pengimport atau anda import sendiri tetapi anda perlu ada sykt dan mempunyai lesen kewangan dlm bidang mengimport barang2 baru atau lusuh  ...


Kurang paham... lesen kewangan dalam bidang mengimport barang2 tu macamana? nak apply kat mane? apa syarat2 die? siapa tau boleh bantu...
Reply

Use magic Report

Post time 16-11-2008 04:09 PM | Show all posts
bulan jan thn depan aku nk pi indon. nak borong kain..
nti aku update how it goes  pas ni..
Reply

Use magic Report

Post time 16-11-2008 04:10 PM | Show all posts
Originally posted by nazruljr at 17-10-2008 12:21 AM
aku ada member bisnes kat bandung..
kalau berminat nak pergi survey, pm aku..


aku dah pm ko xde reply pun..bleh tau kedai member ko kat mana? leh la aku survey sampai sana nti
Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2008 11:39 AM | Show all posts
Kena isi Borang 1 Kastam dulu kan?

Sapa tahu prosedur utk import barang2.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.105545s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list