Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
122299
View
1240
Reply

Kelas Bahasa Jepun (Nihongo)

[Copy link]

Author: lin_okinawa    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 10-10-2011 03:49 PM | Show all posts
boleh rekomen class belajar japanese kat PJ..plss
Nisda_ Post at 5-10-2011 13:23



Sorry, baru reply.
Nih list kelas/sekolah yg embassy selalu bagi klu nk belajar nihongo kat Malaysia...
http://www.studyinjapan.org.my/04_study/04_study11_school.html
Reply

Use magic Report

Post time 20-10-2011 08:52 AM | Show all posts
ohaiyo... minna-san...
sy budak baru nak belajar....<--tak pandai nak ckp jepun kuikui...

nak tanya... kalu someone cubit lengan kita...kita akan sebut itai kan...
tapi kalu nak kata saya sedang sakit apa yea....
Aisyazurina Post at 12-4-2010 17:18


salam.

'saya sedang sakit' tu sakit dicubit ke?sakit ditendang ke?sakit demam ke?sakit gigi?sakit perut?
kebanyakannya mengikut maksud, menggunakan istilah yg lain..mmg agak kaya bahasa Jepun ni to be compared dgn Malay.
contohnya 'dame', nk direct translation dlm BM pun ada byk maksud ye.

ok.mengikut kefahaman saya, cik Aisyazurina bermaksudkan 'saya sedang tidak sihat'.
jadi berdasarkan pengetahuan saya(tolong tegur jika tersalah/silap), dalam nihongo;
1. watashi wa guai ga warui desu = saya punya condition(badan) buruk(tak baik)
2. watashi no karada wa fugenki desu = badan saya tidak sihat
3. watashi wa netsu ga arimasu/deteimasu = saya sedang demam
4. atama ga itai = sakit kepala..lebih kpd kene ketuk, atau sakit in terms of betul2 sakit secara fizikal.

dan byk lg sbnrnya.sori dah lama tak prektis nihongo mcm lmbt gile pop up nk keluar dari kepala.

ijou.
Reply

Use magic Report

Post time 20-10-2011 04:48 PM | Show all posts
Reply 1227# purplehyppo


    ahh.. sou desu ka.... ꤬ȤޤD
Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2012 09:35 AM | Show all posts
Konichiwa Ohio...
Reply

Use magic Report

Post time 3-9-2012 11:03 AM | Show all posts
ada nihongo gakuen rupanya kat sini. best. lama dah tak practice nihongo sejak grad. berkarat dah
Reply

Use magic Report

Post time 22-9-2012 06:40 AM | Show all posts
salam semua, kakak nk cari tuition/tutor yang boleh ajar bahasa jepun pada anak akak umur 12 tahun (boy). ada any recommendation tak coz dah janji bagi dia belajar lepas UPSR..tq
Reply

Use magic Report

Post time 13-12-2012 01:38 PM | Show all posts
amirezu posted on 3-9-2012 11:03 AM
ada nihongo gakuen rupanya kat sini. best. lama dah tak practice nihongo sejak grad. berkarat dah

hi
blh tlg ajar tak
sy ade roleplay jepun
Reply

Use magic Report

Post time 15-12-2012 07:43 PM | Show all posts
dakusayamabu posted on 13-12-2012 01:38 PM
hi
blh tlg ajar tak
sy ade roleplay jepun

alamak..berkarat dah. kena tanya rakan forum yg lain hehe. sikit2 bolehlah
roleplay kat mana? U ke? subarashii...

Reply

Use magic Report

Post time 15-12-2012 11:58 PM | Show all posts
amirezu posted on 15-12-2012 07:43 PM
alamak..berkarat dah. kena tanya rakan forum yg lain hehe. sikit2 bolehlah
roleplay kat mana?  ...

yup u
ooo teror jepun ke?nk tnya yg biasa2 je..blaja yg level 1  je
Reply

Use magic Report

Post time 16-12-2012 12:46 AM | Show all posts
dakusayamabu posted on 15-12-2012 11:58 PM
yup u
ooo teror jepun ke?nk tnya yg biasa2 je..blaja yg level 1  je

boleh je. mana yang boleh saya tolong, saya tolong. level 1 boleh lagi. kalau level 2 dah merangkak dah hehe

Reply

Use magic Report

Post time 16-12-2012 04:34 AM | Show all posts
amirezu posted on 16-12-2012 12:46 AM
boleh je. mana yang boleh saya tolong, saya tolong. level 1 boleh lagi. kalau level 2 dah merangka ...

ok..kalo gitu nk tnya la

customer
ask the shop keeper to show you the big one near the shop keeper
-sumimasen,ano mo si po si no o misete kudasai?

shop
you have bigger bag
-ookino wa de su

ask if they have bigger one or not
-mo su ko si akinowaarimasenka

ask if they have white one or not
-shiroiwa akinowaarimasenka

shop
you dont have white bag.your stocks are all on display
moushiwa ke arimasen koredakedesu

you dont want to buy.say i will be back
-zoudesuka mata kimasu


hihihi blh tlg cek tak
pastu nk tnya ade tip tak nk senang wat ayat




Last edited by dakusayamabu on 16-12-2012 04:35 AM

Reply

Use magic Report

Post time 17-12-2012 01:53 AM | Show all posts
owh..vocab sy sangat terhad skang ni. maklumlah dah berkarat hehe. akino tu ape? cari dalam kamus tak jumpa pulak.

kalau abaikan vocab, sy rasa macam dah betul. asalkan tahu kat mana noun, vocab dengan predikat nak letak (awal, akhir atau tengah) insyaAllah betul ayat tu.

tips senang buat ayat...kalau sy...banyakkan dengar org jepun bercakap. cara paling mudah tengok jdrama yg guna bahasa jepun standard..at least sikit. jangan tengok GTO untuk belajar sebab banyak bahasa pasar yg dia guna, lagi2 si Onizuka tu kalau tengok Liar Game boleh rujuk skrip Kanzaki Nao, ayat dia polite2 gitu tak pun tengok je Doraemon versi jepun ataupun Hello Kitty.
Reply

Use magic Report

Post time 25-12-2012 03:13 PM | Show all posts
amirezu posted on 17-12-2012 01:53 AM
owh..vocab sy sangat terhad skang ni. maklumlah dah berkarat hehe. akino tu ape? cari dalam kamus ta ...

"akino tu ape? " tu rasanya Ooki no kot, tengok pada ayat..
Reply

Use magic Report

Post time 25-12-2012 09:51 PM | Show all posts
maja07 posted on 25-12-2012 03:13 PM
"akino tu ape? " tu rasanya Ooki no kot, tengok pada ayat..

eh, silap eja pulak. patutlah cari tak jumpa haha. thanks maja

Reply

Use magic Report

Post time 25-12-2012 11:57 PM | Show all posts
amirezu posted on 25-12-2012 09:51 PM
eh, silap eja pulak. patutlah cari tak jumpa haha. thanks maja

Tapi gua masih tak faham apa dia " mo si po si " kat 1st ayat tu..
Reply

Use magic Report

Post time 26-12-2012 12:06 AM | Show all posts
maja07 posted on 25-12-2012 11:57 PM
Tapi gua masih tak faham apa dia " mo si po si " kat 1st ayat tu..

entahlah. aku pun tak paham dan tak pernah jumpa perkataan ni. mungkin ejaan sebenar lain kot. tapi kalau tengok pada ayat mo si po si tu macam tak berapa kena.

Reply

Use magic Report

Post time 7-4-2015 10:52 PM | Show all posts
Wow! jajaja
Reply

Use magic Report

Post time 20-10-2015 05:30 PM | Show all posts
Ohayo. Ogenkidesuka. Watashiwa akulaki des

Pagi. pekabor. den akulaki
Reply

Use magic Report

Post time 26-2-2017 07:47 PM From the mobile phone | Show all posts
Wahh! Best nye benang ni...

Nak tnye ade sape2 mmg boleh aja online tak bahasa jepun...
berminat la.. klau tahu, do PM okayyyy
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.054342s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list