View: 86709|Reply: 58
|
[kompilasi] SAUCE, TOPPING & BUTTERCREAM
[Copy link]
|
|
CREAM COKLAT [hanieliza]
250 gm cooking coklat
1 sudu besar majerin
1/2 cawan fresh cream/whipping cream
Cara:
1. Cairkan cooking coklat secara double-boil.
2. Angkat dari air panas tadi dan masukkan sfresh cream/whipping cream dan majerin dan kacau sehingga sebati.
3. Tuangkan atas kek dan hiaslah mengikut citarasa sendiri. |
|
|
|
|
|
|
|
CHOCOLATE TOPPING [ummiauni]
Bahan topping :
1. 1/4 cawn butter
2. 1/2 cawan serbuk koko
3. 1 cawan gula halus
4. 2 biji kuning telur
5. 1/4 cawan tepung jagung
6. 3/4 cawan air
7. 1 cawan susu cair / fresh milk
8. 1/4 sk esen vanilla
1/2 sk garam
Cara :
1. Campur semua bahan kecuali butter dan gula. Bila dah sebati, tapis. Masukkan gula halus, kacau atas api sederhana. Masukkan butter. kacau sehingga adunan tu betul2 pekat, barulah dipadamkan api.
Kemudian sapu lah atas kek. Kek ni perlu disimpan dalam peti agar toppingnya tak cair. |
|
|
|
|
|
|
|
CHOCOLATE GLAZE [shidaaziz]
250gm coklat masak diparut
300gm cream
1 sudu besar honey
30gm butter
1. masak cream & honey hingga agak2 panas.
2. masukkan coklat masak
3. kacau hingga pekat
4. akhir sekali masuk butter & terus tutup api
5. kacau sehingga sebati. |
|
|
|
|
|
|
|
CHOCOLATE TOPPING [sunsuria3]
Source : BWY
1 cup susu cair
1 cup water
1 cup sugar
1/2 cup coco
1/2 cup tepung jagong
2 egg yolks
kacau atas api jgn tinggal..dah nak likat tutup api boh butter 1/4 cup..then boleh boh topping dua biji kek zaima ni..kadang terlebih gak sebab saya kukus guna bekas plastic tu tepi tak yah boh..simpan dlm fridge next time buat kek, kek panas2 lagi boh topping baru kuar dari fridge ni terus dia jadi lembut tak payah perhangat kan lagi= kerja orang malas ni...ha ha kalau rajin perhangat lah balik...eh |
|
|
|
|
|
|
|
CHOCOLATE TOPPING [ahpek]
Bahan
1 tin susu pekat - boleh kurangkan jika takut manis
1 sudu teh esen vanila
1/2 cawan minyak jagung atau apa2 minyak lah
1/3 cawan serbuk koko
sedikit garam
Cara membuat (sentiasa kacau sehingga selesai)
1. Campurkan susu, koko dan minyak.
2. Masak di atas api yang sederhana sehingga pekat, sambil gunakan whsiker, kacau sentiasa dgn membuat bulatan (faham ke ni??).3. Masukkan garam dan vanila.
4. Tak perlu menggelegak - nanti hangus, agak2 je pekat dia.
5. Bila dah sejuk betul, tuangkan ke atas kek rata2. Kalau tercair, senang je nak kasi pekat, masuk je dlm peti ais.
Saya suka sgt resepi ni sbb topping dia x keras bila sejuk.tp untk sesape yg x suka topping cair x sesuai kot resepi ni. |
|
|
|
|
|
|
|
CHOCOLATE GANACHE [nina]
300-400 gm cooking chocolate - potong kecil2
100 gm whipping cream
1. Panaskan cream hingga mendidih (sebentar saja). Angkat.
2. Masukkan chocolate tu dan kacau hingga cair semuanya. Kalau x cukup pekat, tambah lagi cooking chocolate tu....until consistency dia jadi agak berat.
3. Biar sebentar - then baru tuang atas kek - goyang2 sikit board tu (kalau pakai board), kalau pakai wire rack tu terus tuang je....tp nina malas nak angkat pulak atas board, so terus tuang je....lepas tu kemaskan le....kalau nak lagi tebal, biarkan first coating tu sejuk sikit, tuang sekali lagi. Baki ganache tu boleh buat bunga, tp susah sikit sbb coklat mudah lembik. |
|
|
|
|
|
|
|
CHOCOLATE TOPPING [Kacip_Fatimah]
Source : bepop
Bahan-bahan:
250 gm cooking choc
50 gm susu cair
2sdb marjerin [nie saya tambah sendiri]
Cara:
1. Masak bersama hingga likat.Kemudian sapukan kek dan di sekelilingnya.Pastikan kek benar-benar sejuk. |
|
|
|
|
|
|
|
CHOCOLATE TOPPING [epal_hijau2429]
200 gm cooking choc
100 gm emborg
1 tbsp butter
@
200 gm cooking choc
60 gm susu segar
1 tbsp butter
cara2nya - masukkan emborg/susu bersama butter ke dlm periuk ( masakdouble boiler ). emborg/susu hdklah panas dan butter hdk sebati dgnsusu/emborg tadi. then masukkan cooking choc yg dipotong cube2 ( cepatcair cooking choc tu ), then kacau sebati. |
|
|
|
|
|
|
|
CHOCOLATE TOPPING [ainunaina]
1 tin kecil susu pekat manis
3/4 cawan serbok koko
1/2 cawan minyak jagung (minyak lain pun tak pe)
caranya:-
campurkan semua bahan, dah sebati kacau atas api perlahan sampai pekat. |
|
|
|
|
|
|
|
CHOCOLATE TOPPING [holmes]
2 cawan gula (bleh kurang/tambah mengikut kesesuaian)
2/3 cawan susu pekat
3 squares (3 oz) cooking chocolate *
1/4 cawan mentega
1 sudu teh vanilla esen
cairkan semua bahan dengan api yang perlahan |
|
|
|
|
|
|
|
CHOCOLATE TOPPING [ribena_beri]
100gm air
1 sudu besar margerin planta
70 gm gula kastor
10 gm tpg jagung}
20 gm serbuk koko} dikacau bersama
cara2:
-panaskan air dan masukkan campuran koko.
-dengan api perlahan kacau sehingga mendidih dan masukkan marjerin planta dan kacau sebati.
-bila sejuk sapukan atas kek coklat..
-kalau nak pekat sikit just lebihkan tepung jagung.
1 sudu teh vanilla esen
cairkan semua bahan dengan api yang perlahan |
|
|
|
|
|
|
|
CHOCOLATE TOPPING [blue_jambu]
200ml susu
200gm coklat masakan
satu sudu tepung jagung bancuh dgn sedikit air
masak atas api sehinggs agak pekat dan tuang atas kek. |
|
|
|
|
|
|
|
AISING MENTEGA [speedial]
Source : Alaf21
500 g marjerin (mentega enak tetapi agak lembik)
500 g krimwell/marvello/creamlight
200-250 g gula aising (atau ikut manisnya)
Sedikit vanilla
Putar marjerin dan creamlight hingga sebati. Masukkan sedikit demi sedikit gula, putar lagi hingga ringan dan gebu. Akhir sekali, campurkan dengan vanila kemudian kacau rata-rata.
NOTA: Krim jenis ini, jika disimpan di dalam peti sejuk, mesti dibiar pada suhu bilik dan diputar sebelum digunakan. Gunakan marjerin jenis baik kerana ia akan menjamin krim enak serta halus. |
|
|
|
|
|
|
|
BUTTERCREAM [alin_raaz]
230 gm gula icing (diayak)
45 gram butter
2 camca besar susu sejat
Secubit garam
Perisa ikut suka, (kopi, coklat, oren atau strawberri)
Cairkan butter, tapi jgn sampai mendidih. Campur susu, masak sekejap. Jgn. biar sampai mendidih. Tuang gula icing. Angkat dari api dan putar hingga gebu.
Cream jenis ni sesuai untuk melapis kek atau sebagai isian kek, contoh cupcake atau kalu nak buat bun (mcm. roti cream la) |
|
|
|
|
|
|
|
BUTTERCREAM [alin_raaz]
250 gm butter
250 gm marvello (atau creaming margerin)
250 gm gula icing diayak
1 camca teh esen vanila
Putar butter dan marvello hingga kembang, Masukkan gula sedikit2, putar hingga gebu. Sedia utk. digunakan.
NOTE : Yang ini sesuai untuk menyalut kek dan untuk tulisan. |
|
|
|
|
|
|
|
BUTTER ICING [alin_raaz]
250 gm butter
Gula icing secukupnya - diayak
1. Kacau butter hingga lembut, tuangkan gula sedikit2.
2. Kacau sehingga icing tidak melekat ditangan.
NOTE : Cream jenis ni akan mengeras sedikit bila salutan dibiar agak lama dan rasanya jugak agak manis. |
|
|
|
|
|
|
|
CAKE ICING [tarbiah]
Source : Bakery Class
100gm Mentega
100gm Marvello
100gm Shortening
Gula - 250g - dididihkan dengan sedikit air hingga menjadi sirap yang agak likat, sejukkan
1. Pukul ketiga-tiga bahan diatas hingga kembang dan masukkan sirap tadi sedikit-sedikit
2. Pukul lagi hingga gebu dan ringan.Bolehlah dihias di tengah dan atas kek setelah diletak pewarna yang disukai. |
|
|
|
|
|
|
|
BUTTER CREAM [bepop]
400 gm butter
100 gm marvello / cream margerine / shortening
180 gm icing sugar
1 tsp esen vanilla
1. Pukul butter dgn marvello hingga gebu.
2. Kemudian masukkan icing sugar dan pukul lagi.
3. Akhir sekali masukkan esen dan pukul hingga halus dan gebu. |
|
|
|
|
|
|
|
SUGAR SYRUP BUTTER CREAM [bepop]
250 gm gula castor
1 cawan air
250 gm butter
200 gm marvello or cream margerine
2 tsp vanilla
1. Masak gula dan air hingga menjadi syrup.
2. Pukul butter dan marvello hingga gebu.
3. Kemudian masukkan syrup gula dan esen vanilla dan pukul lagi sehingga halus dan gebu. |
|
|
|
|
|
|
|
BUTTERCREAM [inai]
Source : Amy Beh
55g butter
1 cup icing sugar
1/2 cup cocoa powder
2 egg yolks
1/2 tsp salt
250ml UHT milk
180ml water
1 tsp vanilla essence
1/2 cup corn flour
1. put butter, cocoa powder, sugar, egg yolks and the rest of the ingredients into a saucepan.
2. Stir well to combine over a low fire until mixture turns into a fairly thick spreadable consistency.
3. Cool the mixture completely, then gently pour the chocolate topping over the cake.
4. Allow the chocolate topping mixture to spread by itself over and down the sides of the cake.
5. Place cake on a stand and let the topping set. |
|
|
|
|
|
|
| |
Category: Makanan & Resipi
|