Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
48999
View
236
Reply

Minta Pendapat Untuk Menetap di Arab Saudi

[Copy link]

Author: astina       Show all posts   Read mode

Author
Post time 9-11-2007 03:53 PM | Show all posts |Read mode
assalamulaikum..

anybody can share about living in Saudi?
insyaallah, saya akan tinggaldi yanbu tak lama lagi.. tq

[ Last edited by  lilo_kill at 29-7-2008 03:08 PM ]

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2007 04:16 PM | Show all posts
my fren duk sane..ari2 menanges..dier lelaki n susah sket nak feeling2 sedih nie..tp sejak duk sane..ari2 mnanges..
n he did told me that, few places kat sane..orgnye tak brape frenly..dier hampir2 nak kene blasah ngan brader2 arab..
ksian dier..ari2 chat sedih jek
Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2007 04:31 PM | Show all posts

careful sket frens....

my saudi fren ada gak yg friendly kat sana. tapi mostly depa regard org kita (asia) ni mcm org india, pakistan... i.e. labor intensive which depa boleh suruh apa jer .... and depa jer muslim sejati. depa tgk kita ni muallaf.

my hubbynya colleague ada sorang tu kena masuk penjara few hours. pasal katanya langgar lampu merah (dekat jeddah kot). tapi dia sumpah kata tak pasal keter pak arab lain lepas .... (dia keter no 2 drpd traffic light tu) depa ni satu jer.... tak leh lawan sket, lawan masuk lokap jer....
Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2007 04:33 PM | Show all posts
kawan i skang nie tinggal di yanbu mengajar d kolej yanbu...
banyak masalah
Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2007 04:37 PM | Show all posts
astina... u dapat keje apa kat sana?
Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2007 04:38 PM | Show all posts
ada tak sesapa kawen ngan org arab???apa pengalaman korang...
Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2007 04:38 PM | Show all posts
salam, hubby keja kat sana tp d Riyadh..so far ok ja, dh setahun keja kat sana
Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2007 04:40 PM | Show all posts
Originally posted by sang_kuriang at 9-11-2007 04:16 PM
my fren duk sane..ari2 menanges..dier lelaki n susah sket nak feeling2 sedih nie..tp sejak duk sane..ari2 mnanges..
n he did told me that, few places kat sane..orgnye tak brape frenly..dier hamp ...


teruk sangat ker layanan dorg???
Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2007 04:44 PM | Show all posts
pak arab nie keje lembab sikit..nak dapat iqamah pun makan masa... selagi tak dapat iqamah tu dey all tak akan bg gaji kat kita... dan urusan nie semua kadang2 mengambil masa selama 3 bulan...
Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2007 04:45 PM | Show all posts
lagi satu arab nie bg gj kat kita mmg best tapi dey all akan kerah habis2an la tenaga kita setimpal dengan berapa yg diaorg bayar...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-11-2007 07:13 PM | Show all posts
alamak.. macam kurang menyenangkan la pulak dgr citer nie..
fide, sy dapat kerja kat Yanbu for oil & gas industri, offer pun mcm ok jer..
tapi skarang nie still dlm pertimbangan lagi, thats y nak survey dulu..

pernah juga dgr yg org arab nie kerek siket & diorang tak suka kita melawan,maklumlah diorang anggap diorang nie keturunan suci..

boleh describe lagi tak pasal yg hidup kat sana nak menangis tuu, takkan aku pun nak nagis juga nanti kot, ker pada permulaan 3 bln sahaja...?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-11-2007 07:22 PM | Show all posts
Originally posted by fide at 9-11-2007 04:33 PM
kawan i skang nie tinggal di yanbu mengajar d kolej yanbu...
banyak masalah


fide, camner ngan kawan you nie skang? dah brp lama dia kat sana?
coz mungkin sy pun akan stay kat tmpat yg sama tgk gaya nyer nanti..
Reply

Use magic Report

Post time 10-11-2007 06:37 AM | Show all posts
Rasanya kalau pergi area sana, mmg kena be careful sikit. Kalau you muka asian, generally, layanan tak seadil or semesra layanan terhadap mat saleh esp. americans. Misalnya, blood money utk Asians much lower than utk Westerners, mcm lah nyawa Asians not worth as much.

Tapi ada juga org sana yg baik   One of my close friends is an Emirati.

Org lain tak nak share cerita pasal layanan terhadap Asians di sana ke.

Originally posted by duchessofkent at 9-11-2007 04:31 PM
my saudi fren ada gak yg friendly kat sana. tapi mostly depa regard org kita (asia) ni mcm org india, pakistan... i.e. labor intensive which depa boleh suruh apa jer .... and depa jer muslim seja ...

[ Last edited by  bitterchoc at 10-11-2007 06:44 AM ]
Reply

Use magic Report

Post time 10-11-2007 11:08 AM | Show all posts
kalau paras rupe korang mcm pinoy...baik korang belajar ckp pinoy sket2 senang nak jwb kalau ade pertanyean...wakaka
Reply

Use magic Report

Post time 14-11-2007 06:36 PM | Show all posts
Originally posted by bitterchoc at 10-11-2007 06:37 AM
Rasanya kalau pergi area sana, mmg kena be careful sikit. Kalau you muka asian, generally, layanan tak seadil or semesra layanan terhadap mat saleh esp. americans. Misalnya, blood money utk Asian ...



Saudis mmg keje bela 'teloq' Americans!

So far belum pernah Arabs tegur dlm bhs indon or malay or tagalog. hahaha.. asyik ckp arab dgn aku. tapi aku ckp melayu laa!  lagi best kalau jln2 dgn mak uda aku yg Moroccan. Dia siap kelentong kat tokey kedai yg aku & familiy aku semua pandai ckp arab, cuma buat2 tak faham. Semua yg dia (tokey) tu ckp dgn Mak Uda aku, kitorg dengar & faham. Pak Arab tu muka merah! wahhahaha..
Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2007 12:41 AM | Show all posts
kat sana pak arab ni pandang kita macam kita pandang Indo, Bngla dan Pakistani lah.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-12-2007 02:08 PM | Show all posts
alamak, mcm tak best la pulak ek nak stay kat sana? any malaysian there yg boleh explain lagi?
ini macam, boleh kena buli kat sana nanti.. terok sgt ker diorang tu eh?
Reply

Use magic Report

Post time 22-12-2007 08:59 PM | Show all posts
  alamak, apa kaitan nak krja saudi ngan pires7 nie??
Reply

Use magic Report

Post time 22-12-2007 09:00 PM | Show all posts
  eh silap, ddaarrsiitaa la..
Reply

Use magic Report

Post time 26-12-2007 10:57 PM | Show all posts

menetap di saudi...

aku kat saudi dah nak masuk 5 taun...

tapi aku kat riyadh...

so far...keje wise aku mmg puas ati...

mungkin sbb kami control keje sundri...

mmg xdinafikn arr mostly depa nie maleh...yg rajin xramai...

asian majority rajin...westerner lak praktical work cam yg atas tue...tapi kalu bahagian management mmg derg innovative...
Reply

Use magic Report

Post time 26-12-2007 11:05 PM | Show all posts
yg menjadi xbestnya...

life kat saudi nie...

pada aku just keje ajer...

nak shopping pun...pada aku xder yg menarik sgt pun...berbeza sgt dgn malaysia...

nak g jln pun...mungkin sbb aku bukan traveller so i've no comment...tapi byk jugak trip2 g dessert kat sini eg. red sand,end of the world..

kelebihan disini...mudah tuk kiter ke mekah brbanding kiter kat tmpt yg lain...
Reply

Use magic Report

Post time 26-12-2007 11:26 PM | Show all posts

entertaiment wise...

secara terbuka mmg xder arr...cth wayang ker,discotheque

but kalu nak pie gak...port derg kat luar saudi arr cam bahrain,dubai

secara tertutup...party arr kat living compound...mmg sntiasa ada...sape yg nak join tue mmg bole ajer...so far tmpt2 mcm nie xkena kaco...

kalu nak dating2 tue mmg xleh arr...bukn muhrim...kalu nak jugak nasib xbaik tido arr kat bilik berjeriji...then xbaik agi...kena anta balik...

certain area cth: riyadh...abaya (jubah hitam) wajib tuk sume pompuan...xder accuse2...tapi tmpt lain cam mekah ker..xder lak
Reply

Use magic Report

Post time 26-12-2007 11:36 PM | Show all posts

agi...

pompuan mmg xleh drive...itu yg pasti...nak kuar kena arr pki driver..

umah kat sini besar2...tapi pagar pun melangit...

tuk yg ada anak brsekolah kat international skewl arr...so far aku xnampak arr bebudak main2 secara trbuka laki pompuan kat sini...
Reply

Use magic Report

Post time 26-12-2007 11:45 PM | Show all posts

attitude wise...

ngan derg nie mmg kena sabar jerr arr...sama cam kat mesia gak..manusia kn...

yg aku pasti...derg nie xleh kiter nak paksa2...xnak sudah...maleh aku nak argue...sbb dier jugak nak menang...

kalu pekerja bangsa derg tue...ermm alahai...service nya...kalu kata kul 9 start keje...kul 9 arr baru nak bukak pintu..lap2 meja...minum2 kopi bagai...biler time semayang tutup arr service lam 15-30mins...then kalu abis keje kul 4...kul 330ptg tue dah xleh keje dah...sabar jer arr..
Reply

Use magic Report

Post time 26-12-2007 11:56 PM | Show all posts

tapi...

kalu niat nak bekerja & tambah income...keje jerr arr...

keje ajer dgn elok...yg xbest tue...sabar2 jerr arr...

rasa xtahan...balik jer mesia...pengalaman tue yg paling utama...

dan juga biler kiter dok kat negara org nie baru kiter lebey menghargai negara sundri...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.060152s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list