Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
48988
View
236
Reply

Minta Pendapat Untuk Menetap di Arab Saudi

[Copy link]

Author: astina       Show all posts   Read mode

Post time 18-10-2008 10:13 PM | Show all posts
Salam..
just update, kita dah pun selamat menduduki bumi arab nih..
adale dalam seminggu...
but banyak kali asben pesan.. duduk sini jgn expec yg bagus2 sangat macam kat msia ke mana ke..
sabar asas utama nak duduk sini... kelembapan amat terserlah... hehehe
tapi advantage derang lebih respect msian dari bangsa negara lain..
Reply

Use magic Report

Post time 3-11-2008 05:30 PM | Show all posts

Reply #81 ardamia's post

wokey noted.. nnt ku melawat blog.. ku melawat selalu tau...
Reply

Use magic Report

Post time 3-11-2008 06:30 PM | Show all posts

Reply #81 ardamia's post

salam ardamia...

kalau dtg mekah jemput la dtg umah yea...last time my hasben ada terserempak dgn ur hasben kat Restoran Felda D'saji....sempat la btegur...heheh... last jumaat pun ada jumpa org yanbu yg dtg buat umrah...rajin betul org2  yanbu turun mekah bila weekend....

apa2 pun byk2 bsabar yea...penuhkan aktiviti...
Reply

Use magic Report

Post time 23-11-2008 11:49 AM | Show all posts

Balas #82 lilo_kill\ catat

haha..tok sah le slalu.. blog tak hangat pon..
Reply

Use magic Report

Post time 23-11-2008 11:57 AM | Show all posts

Balas #83 wjv2212\ catat

salam akak.. oooooo u ols dah kenal2 ek..
nnt sy dok cari siapala gerangan akk nih..
tu je le xtvt kami diYanbu..every weekend mesti ada yg pi mekah/madinah..jeddah tu kdg2 jek..
nasib baik ada D'saji tu arrr.. dekat sesangat plak dgn masjid.. senang lenang perut dibuatnya..
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2008 02:29 PM | Show all posts

Reply #85 ardamia's post

boleh ler kenal2 ngan akak tu... hehehhee... akak ker????

wjv... sorry... daku gurau2 jer...
Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2008 08:21 PM | Show all posts
tak best rupanya stay kat arab saudi...

pak arab nih perasan bagus gak ye
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2008 01:28 AM | Show all posts

Reply #87 Maxx's post

sapa kata best dok kat arab tu? teramat la musykil..yg best pun sbb dekat dgn masjidil haram senang nk buat umrah & haji....

lilo...wa tarak ambil ati...

ardamia...thn ni buat haji dak?
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2008 10:57 AM | Show all posts
tu lah...bila dengar depa treat asian cam sampah...tak seronok plak kan
Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2008 10:45 AM | Show all posts
Originally posted by wjv2212 at 28-11-2008 01:28 AM
sapa kata best dok kat arab tu? teramat la musykil..yg best pun sbb dekat dgn masjidil haram senang nk buat umrah & haji....

lilo...wa tarak ambil ati...

ardamia...thn ni buat haji dak?


bes ke dok arab??? hakhak.. hanya kami2 jek yang tau kan wjv...
hanya kerana mekah & madinah tu la sbb utama asben kerje sini..gaji sbb ke2 la kan..
perkara yang lain2 untuk tambah pengalaman..

Wjv.. kami tak buat haji tahun ni.. tunggu anak besar lagi sikit..kalau ada rezeki nx yr la kot..
tapi warga Yanbu adala dalam 40 family yang buat haji tahun nih.. anak memasing derang tggl kat rumah kenkawan..
Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2008 11:17 AM | Show all posts
Originally posted by Maxx at 28-11-2008 10:57 AM
tu lah...bila dengar depa treat asian cam sampah...tak seronok plak kan


Maxx dengar dari mana cerita tu eh..
sebelum dtg kesini, kami pun byk baca citer camtu kat internet..
so far la kan.. xperience kami la..kalau asian, derang respect orang Malaysia..
kalau beli barang / sewa rumah mmg harga kaw2, than ayat2 sikit kata kita org M'sia terus dia down harga..
kalau dia tengok kanak2 plak.. biasanya derang akan tanya.. sape nama & dari mana?? bila kita kata dari M'sia.. ditimang ciumnya budak tu..
kenapa M'sian spesel kat mata derang eh??? pjg nak cerita sejarahnya..hehe

untuk asian negara lain plak.. lebih kepada derang tak suka sbb non-muslim.. tapi kwn kami frm philipin hampir 30yrs dok sini.. wahh bahagia jek..hehe
alaaa kalau kat M'sia tu cam sesetengah org kita yg pandang rendah pada bangla,nepal yg kerja biasa2 tu la..
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2008 12:49 AM | Show all posts
Originally posted by ardamia at 5-12-2008 11:17 AM


Maxx dengar dari mana cerita tu eh..
sebelum dtg kesini, kami pun byk baca citer camtu kat internet..
so far la kan.. xperience kami la..kalau asian, derang respect orang Malaysia..
kalau ...


Orang Arab suka dengan orang Malaysia sebab dia orang ni respect dengan Tun Dr Mahathir.

Dulu aku tak percaya tapi bila pernah kesana orang Arab sendiri yg cakap mcm tu.Dia orang memang respect habis dengan Che Det ni dan di tambah pula orang Malaysia ni baik2.
Reply

Use magic Report

Post time 16-12-2008 06:47 PM | Show all posts
Originally posted by kimoree at 7-12-2008 12:49 AM


Orang Arab suka dengan orang Malaysia sebab dia orang ni respect dengan Tun Dr Mahathir.

Dulu aku tak percaya tapi bila pernah kesana orang Arab sendiri yg cakap mcm tu.Dia orang memang re ...


yessszaaa... :victory:..pendek je cite sebenar dia..ekeke
Reply

Use magic Report

Post time 16-3-2009 12:54 AM | Show all posts

Ada sesiapa tinggal kat Yanbu,KSA?

Salam..saya br join forum nih..Nak cari kengkawan yg sma2 stay kat yanbu,KSA..Sbg kwn borak2 & berinformasi...
Hrp2 ada yg sudi berteman....
Reply

Use magic Report

Post time 16-3-2009 01:18 AM | Show all posts
Originally posted by mamanett at 16-3-2009 00:54
Salam..saya br join forum nih..Nak cari kengkawan yg sma2 stay kat yanbu,KSA..Sbg kwn borak2 & berinformasi...
Hrp2 ada yg sudi berteman....



KSA?
Reply

Use magic Report

Post time 16-3-2009 01:39 AM | Show all posts

Balas #2 KIM.mafia\ catat

Nape KIM? KSA=Kingdom of Saudi Arabia... Nmpk pelik ke takut?? jgn lah cmtu... huhu
Reply

Use magic Report

Post time 16-3-2009 01:42 AM | Show all posts
Originally posted by mamanett at 16-3-2009 01:39
Nape KIM? KSA=Kingdom of Saudi Arabia... Nmpk pelik ke takut?? jgn lah cmtu... huhu


yanbu 2 penah dgr..tapi x sure kat mana huhu..KAEC tau la..
Reply

Use magic Report

Post time 16-3-2009 03:07 PM | Show all posts
Originally posted by KIM.mafia at 16-3-2009 01:42


yanbu 2 penah dgr..tapi x sure kat mana huhu..KAEC tau la..


Hmm..KAEC tu apa plak Kim ??

Sbnrnyer, sy nak cari member2 yg boleh sma2 sharing pengalaman hidup kat Yanbu nih.. Sama2 bleh share apa xtvt lapang, kat mana kedai jual brg2 msia, mana nak dpt belacan ke... Pastu, cmne diorg spend time kat umah since tak bole kuar umah sesuka hati..

Apa diorg buat utk ssesuaikan cara idup kat sini... Ada tak kelas belajar bahasa Arab ke, mengaji ke, menyanyi ke, memasak ke..apa2 lah yg bole di sharing bersama... Selain tambah kenalan,:handshake: bole tambah ilmu sekali....

tak gitu KIm??? :hug:
Reply

Use magic Report

Post time 16-3-2009 03:22 PM | Show all posts
Originally posted by mamanett at 16-3-2009 15:07


Hmm..KAEC tu apa plak Kim ??

Sbnrnyer, sy nak cari member2 yg boleh sma2 sharing pengalaman hidup kat Yanbu nih.. Sama2 bleh share apa xtvt lapang, kat mana kedai jual brg2 msia, mana ...



hahahahha..KAEC 2 ialah King Abdullah Ecocnomic City...new projek blah2 arab jugak...
malangnya saya dok kl huhu..ade keje kosong x sana?nak pi sanala..bawa diri..huhu..
Reply

Use magic Report

Post time 16-3-2009 03:30 PM | Show all posts
Salam 3lykum Ahlan bi kum ...

Salam perkenalan   aku duk Yanbu Al Sinaiyah, aku lama duk dlm Cari ni..   Ko org Yansab ka? or YIC ka? Bila mai sini ....   

Ko boleh join malaysian yanbu group nun ni web dia........     http://groups.yahoo.com/group/malaysianyanbu/       sana ramai melayu yg boleh bantu ko

Khalas!
Reply

Use magic Report

Post time 16-3-2009 03:36 PM | Show all posts

Reply #5 mamanett's post

Ko boleh tgk pengalaman Malaysian kat blog ini > http://kembaraksa.blogspot.com/  dia kira org lama kat sini  owner blog ni an - nisaq so maybe wife ko boleh le kenal kalau kau dah kahwin ...
Reply

Use magic Report

Post time 16-3-2009 03:46 PM | Show all posts

Reply #5 mamanett's post

Dan juga blog ini orang lama gak     http://ghazaaz.blogspot.com/
Reply

Use magic Report

Post time 16-3-2009 04:36 PM | Show all posts
Originally posted by Mawlay at 16-3-2009 15:36
Ko boleh tgk pengalaman Malaysian kat blog ini > http://kembaraksa.blogspot.com/  dia kira org lama kat sini  owner blog ni an - nisaq so maybe wife ko boleh le kenal kalau kau dah kahwin ...


OOhh... assaalmualaikum... blog Haji Ghazz & frens kaa?? alahai.. kat sini pun jmpa.. hehe.. actually, i m one of wife of Malaysian yg kerja kt Yansab tuh.. hehe.. dan pasti tak pasti mesti kenal gak dgn my hubby... alhamdulillah.. jmpa gak org2 Yanbu kat CARI nih... hehe..

saje cari kenalan..
Reply

Use magic Report

Post time 16-3-2009 04:50 PM | Show all posts
Alaykumsalam !  Oh Ok  ingat laki     malunyaa ..... Saya dah agak musti org minyak Yansab ni   apa pun seronok ada org sekampung yanbu kat dlm CAri ni Blog hj Gaz org Yansab mmg kenal punya.... kira tok penghulu tuu

Dlm CARI ni ada sorang lagi forummer duk Yanbu ni tak silap saya nick dia ardamia wife pd zeck ni blog dia

http://akukaudia.blogspot.com/ mungkin mamanett kenai kot .. dia biasa kat thread ni http://eforum3.cari.com.my/viewt ... page%3D2&page=3 tapi thread ni lama mendap
Reply

Use magic Report

Post time 16-3-2009 05:03 PM | Show all posts

Reply #6 KIM.mafia's post

Hi KIM ko try pegi link ni http://www.expatriates.com/classifieds/saudi/jobs/ sini biasanya aku guna nak cari keta kat Kingdom of Saud Family ni   ok gak byk keje ada di offer
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.080504s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list