Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
49066
View
236
Reply

Minta Pendapat Untuk Menetap di Arab Saudi

[Copy link]

Author: astina       Show all posts   Read mode

Post time 8-4-2009 11:43 AM | Show all posts
Originally posted by Mawlay at 2-4-2009 11:05
Kerja nurse kat sini kalau dah kahwin tak leh bawak laki & anak2 tak macam bidang lain boleh angkut laki bini & anak2

sekapal, pastu tekanan kerja memang le tinggi n pak arab wahabi ni suka m ...


thanks Mawlay. Saya akan beritahu dia cerita kamu ni. Diapun baru tengah fikir2. Dia syok ke duit tu... tapi takut.
Reply

Use magic Report

Post time 8-4-2009 11:54 AM | Show all posts
Originally posted by Baiduri Othman at 7-4-2009 08:53
Kawan saya ada kat sana sebab ikut suami dia. Syg lepas belajar kahwin sampai tak pernah kerja. Dia cakap dia kat sana tutup litup & hanya pakai warna hitam je. So color standard lah. Then pagar  ...


Ish bukan setakat tenguk, dengar pun SERR..RAAA...M!!

Ada satu cerita benar. Ni masa aku kat U di Canada. Ada sorang  lelaki Arab kat U kami. Pada suatu hari kami semua tengah berjalan. Ni summer. Arab dari Saudi  ni tenguk pompuan omputih pakai shorts dan spaghetti strap top tak pakai bra yg berjalan dari arah bertentangan dengan dia . Dia punya perhati pompuan tu sampai terlanggar tiang lampu. Aku gelak berdekah2. Diapun termalu.
Tudia...perangai teruk depa ni....kalau dah kemarauk sangat pun, jangan la tunjuk sangat. Ish! Ni berlaku depan mata aku. Dia duk perhati kawan tu, aku dan kawan2 duk perhati dia.

Ada gak French Canadien friend yg kawan dengan lelaki Saudi. Tahan duk di Saudi tak sampai setahun. Bila dia mengandung, dia kata nak balik beranak di Canada, pas tu dia tak pi dah. Nasib baik laki dia ok, laki dia pun ikut dia menetap di Ottawa sampai hari ini. Mentua memang marah la....tapi dia tak peduli.
Reply

Use magic Report

Post time 8-4-2009 02:18 PM | Show all posts

Reply #132 belanga's post

muahaha..bila bel crita mamat arab ni terantuk kapala asyik pandang pempuan seksi, teringat gue kisah lama gue..

gue punye laki angan2 nak mai dok saudi satu hari nanti..sebenarnya antara dubai atau saudi lah..aiseh..kalau saudi tu mak aku suka sgtlah nanti..but me prefer dubai..

[ Last edited by  nour2001 at 10-4-2009 06:48 ]
Reply

Use magic Report

Post time 8-4-2009 04:03 PM | Show all posts

Reply #132 belanga's post

memang lah kat saudi semua ladies pakai abaya hitam hari2 hitam mana nak usha, jadi macam curiosity bagi diorang .. bila pi luar saudi tu yang jadi sakai tgk pompuan tuhhh
Reply

Use magic Report

Post time 8-4-2009 04:28 PM | Show all posts

Reply #130 Baiduri Othman's post

Contoh rumah kat tempat saya tembok tinggi2 belaka, tujuannya tak mau bagi orang nampak wanita kat dalam & juga privacy pada tuan rumah cuma nampak macam tak mau kawan jiran je..



Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-4-2009 12:08 PM | Show all posts

Reply #135 Mawlay's post

Mcm ni rupa2nya tembok yg kawan saya cerita tu sampai tak nampak kat dlm. Memang rumah kat sana colour putih & cream je ke? Tapi sejuk mata memandang. BTW, org2 Arab ni jenis okay ke dgn org? Maksud saya ramah & berkawan dgn jiran.
Reply

Use magic Report

Post time 9-4-2009 12:10 PM | Show all posts

Reply #132 belanga's post

Saya baca dah gelak2 dah ni.   Teringatkan seseorg. Sekarang ni pun ramai students dr Timur Tgh belajar kat Msia kan. Yg saya tau diaorg ni suka kawan dgn wanita tempatan esp. students tempat sama2 belajar.
Reply

Use magic Report

Post time 9-4-2009 12:54 PM | Show all posts

Reply #136 Baiduri Othman's post

Camni la kak rumah nya pagar tinggi 6 kaki, kat sini kira rumah ni kecik je 2 bilik 1 bilik air..   Kawasan saya ni rumahnya warna camni je lebih kurang dan designnya berkotak tak macam malaysia rumah cantik sini boring..

Nanti saya update gambar lagi rumah 2 kat saudi area Yanbu ni .. bab jiran pula kawasan ni ramai expat dari India, pakistan, bangladesh & pinoy.. Saudi plak mostly black tapi diorang ni langsung tak friendly sombong plak tu..  jiran arab ni sensitif tak boleh jenguk rumah dia suka hati nanti kena maki yele kan ada wanita kat dalam tak da can nak ajak ngumpat jiran lain ... Diorang plak tak pandai cakap english ni mmg betul membataskan pergaulan, kita plak mana pandai cakap arab..

[ Last edited by  Mawlay at 9-4-2009 17:18 ]
Reply

Use magic Report

Post time 9-4-2009 12:57 PM | Show all posts

Reply #137 Baiduri Othman's post

Betul tu ramai lagi student arab saudi ni nak mai malaysia, diorang cakap malaysia menarik
Reply

Use magic Report

Post time 9-4-2009 06:12 PM | Show all posts
Kawasan perumahan Arab kaya-raya   berkat anugerah limpahan minyak dari ALLAH SWT



Info: Pagar konkrit tinggi 7 kaki, bilik dari 10 hingga 20 kdg2 lebih sebab nak accomodate bini ramai & sedara mara in one house. Kebiasaan owner rumah ada yang kerja dengan ARAMCO level manager gaji SR100k sebulan (tu yg dtg mesia shopping satu lori treler) kayoo!!   dan ada yang buat bisnes lain2 yang nyata sini semua Banglo dah level Mansion dah

[ Last edited by  Mawlay at 9-4-2009 19:04 ]

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-4-2009 06:44 PM | Show all posts
Yang ni pula kawasan perumahan middle & lower class arab di yanbu al-sinaiyah



Sebelum minyak dijumpai org Arab duk tinggal rumah seperti di bawah dan juga di khemah, Ini gambar dari Old Town Yanbu Al - Bahar sekarang blok ini akan dirobohkan untuk dibina bangunan baru







[ Last edited by  Mawlay at 9-4-2009 18:59 ]

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-4-2009 10:15 PM | Show all posts

Reply #138 Mawlay's post

So memang msykt Arab ni berbeza lah dgn org2 kita. Tak best berjiran dgn org Arab. So jiran expats kira okay lagilah dr. Arab ni. Mesti diaorg rasa pelik dgn kepelbagaian budaya. Best jugak rumah tu w/p kecik. Selamat je nampak kan. Time kawan saya balik beraya memang dia ada cerita mcm2 psl Saudi Arabia ni. Sampai suruh saya buat umrah sp. saya boleh temankan dia di rumah. Dia cakap boring. Tak best je kalau berkurung dlm rumah.
Reply

Use magic Report

Post time 9-4-2009 10:18 PM | Show all posts

Reply #140 Mawlay's post

Serupa je rumah org kaya ni dgn rumah org middle-class. Yg middle-class nampak cantik sikit. Kayanya org Arab ni. Dah diberi Allah swt rezeki melimpah2 ttp yalah........ tak boleh nak continue.
Reply

Use magic Report

Post time 10-4-2009 02:58 AM | Show all posts

Balas #141 Mawlay\ catat

lama tak buka forum nih.. laptop rosak plak..

Aritu tak pegi pun pasar lambak kat jeddah tu.. ab kje.. tgk gak blog diorg dok tayang kicap& sos.. sayu jek tgk org dpt mkn ABC, & mknn2 Msia.. xpelah, lain kali bole pegi,.. Dgr citer kat Jeddah ada mall nak buka yg ada jual brg2 Msia..Betul ke Mawlay.?? U tau tak ? dah buka ke belum? kat mana tu yekk??
Reply

Use magic Report

Post time 10-4-2009 03:03 AM | Show all posts
mmg tak dinafikan umah2 pak arab yg kat area kaya2 tu mmg beso gilerr.... huiisshh... ntah apa kje diorg pun xtau...lagi satu, esmtilah diorg nak buat umah cantik2, supaya nnt anak bini tak bosan dok umah cam maman... huhu... dok perok dlm umah mmglah keras.. klu bole blk Msia naik bas, maman da blk..
Reply

Use magic Report

Post time 10-4-2009 11:20 AM | Show all posts

Reply #142 Baiduri Othman's post

Memang berbeza betul kak, kawasan yanbu ni kira mcm kaw kampung arab juga dan diorang ni tak open sangat macam komuniti arab jeddah makkah,riyadh dgn madinah nun.. Jiran saya yg ok pinoy,bangla & india yg arab ni je sekor tak ok..   ada gak msian lain jiran arab dia ok pemurah lak tuh . Biasa la kak manusia. Rata2 memang siapa duk sini esp yg tak bekerja memang akan rasa boring duk rumah.. tu yg ajak sedara mara dtg teman tu. Tak caya tanya mamanet dia dah rasa
Reply

Use magic Report

Post time 10-4-2009 11:30 AM | Show all posts

Reply #143 Baiduri Othman's post

Rumah sini design berkotak tu rupa sama cuma dari segi saiz berbeza dalam gambar rumah org kaya tu memang betul besar kak jarak ambil gambar dalam 40 meter,  kaw dalam gambar2 tu kaw terancang dibawah projek Royal Commision ala ala mcm projek putrajaya kat mesia

Betul tu kekayaan yg Allah beri tu sebenarnya ujian besar buat org arab ni kak, tu yg ramai kantoi tuh, amalan diorang kpd Allah nampak bagus cuma diorang ni selalu fail bab hubungan dengan manusia pd pandangan saya, maksudnya kdg2 ada yg sombong, rasa tinggi diri walaupun jalan dgn tasbih dgn mulut ada kayu sugi tu. (bukan semua cuma majoriti diorang) & kasar terhadap orang yang bukan Arab tapi yg peliknya kalau dgn Pinoy (Ada yg Muslim) baik pulak tu heran-heran . Tapi saya ada jumpa juga yg alim kat masjid memang betul 2 ikut sunnah Nabi Muhammad SAW bila tgk dia sayu mata saya mcm nak nangis pun ada, belum jumpa Nabi yg sebenar lagi tu    . Kalau dia senyum manis je rupa

[ Last edited by  Mawlay at 10-4-2009 11:46 ]
Reply

Use magic Report

Post time 10-4-2009 11:33 AM | Show all posts

Reply #144 mamanett's post

Boleh le mama at least dapat le merasa suasana malaysia   Jumpa gak dgn zek & wife dia,  Lobo, hj ghaz & ramai ada dari Yansab ni..  

Pasal jeddah tu tak da plak dengar nanti kena cek dgn kwn kut dia tahu

[ Last edited by  Mawlay at 10-4-2009 11:39 ]
Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2009 02:22 AM | Show all posts

Reply #148 Mawlay's post

salam mawlay...

sajer nk bgtau...22/4 ada trip ke Yanbu...nk gi snorkeling la...leh la bawa gi jejln yea...
Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2009 02:23 AM | Show all posts
mawlay, jgn la citer yg buruk2 jer fsl arab saudi w/pun sini mmg gitu..nnt xde org nk dtg buat umrah or haji....
Reply

Use magic Report

Post time 14-4-2009 12:46 PM | Show all posts

Reply #146 Mawlay's post

Mawlay, org Arab tu sombong sebab diaorg rasa korang cari makan di negara diaorg. Yalah lebih sama mcm Bangla, Nepalese, Pakistanis, Indon, Pinoy etc yg cari makan di negara kita. Ignore je. Kata pepatah masuk kandang kambing mengembik & kalau masuk kandang harimau/singa, kena jugak mengembek.

Tapi at least ada jiran2 dr. negara2 lain. So gang dgn diaorg je lah. BTW, Mawlay pernah raya kat sana kot. Mesti best kan dpt mengerjakan puasa & beraya di sana w/p jauh dari sanak-saudara. Mesti juadah diaorg special time raya.
Reply

Use magic Report

Post time 14-4-2009 12:48 PM | Show all posts

Reply #150 wjv2212's post

Kalau yg duduk sana okay rasanya dr neighbors Mawlay tu.
Reply

Use magic Report

Post time 14-4-2009 02:29 PM | Show all posts
rumah co laki daku kt dlm camp tu tak ler beso.. biasa jer...
Reply

Use magic Report

Post time 14-4-2009 07:12 PM | Show all posts

Reply #149 wjv2212's post

W'salam

wjv2212 dari dubai ke? tgk location wjv2212 burj al arab   By land ke or by air ? . Saya tarikh tu yimken rah ila makkah insyak allah anyhow Ahlan Wa Sahlan Ala Yanbuq
Reply

Use magic Report

Post time 14-4-2009 07:15 PM | Show all posts

Reply #150 wjv2212's post

Tak dak effect la kalo nak gi umrah wa hajj pasal ibadat nun, tapi kalu nak mai pasal taqmal pikiaq 5 X le diorang yg baca Thread ni Kat UAE ke awak tinggal ?
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.054600s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list