Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
12Next
Return to list New
29296
View
30
Reply

air ketuban pecah kandungan di awal 5 bulan...

[Copy link]

Author: mek_ja       Show all posts   Read mode

Author
Post time 12-11-2007 11:07 AM | Show all posts |Read mode
pada jumaat lepas my sil air ketubannya pecah sedangkan kandungannya baru berusia 5 bulan.Bila doc scan air ketuban skrg ni langsung takde...tp stakat ni bb alhamdulillah ok lagi...masih aktif gerak...cuma doc ckp kemungkinan terjadi 100 dalam satu air ketuban akan ada blk...dan sekiranya air ketuban takde jugak n bb still ada n hidup..mayb lahir akan effect kat paru2

smalam latest punya doc check up...sorang kata kena minum byk air utk hasilkan semula air ketuban n sorang doc lagi ckp takde kena mengena...

so di sini saya nak tya forumer semua kot2 anda pernah mengalami masalah ini...dan apa tindakan yg anda lakukan ? adakah bb anda selamat lahir ?

harap sudi membantu saya demi adik ipar saya...dah le nungggu 2 taun utk dpt first bb

Terima kasih
Reply

Use magic Report

Post time 12-11-2007 11:13 AM | Show all posts
anak sedara biras me penah alami kes ni. alhamdulillah takde apa dgn bb dia cuma dia bersalin awal n kena ceaser. and yet budak tu dah besar n sihat. kalu mcm tu bb sil u x protectionla...minta sil u xtra careful gn kandungan dia. yela susah nak dpt. apa2 pun semoga semuanyer selamat. amin.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-11-2007 11:20 AM | Show all posts
alahaiii mintak mod deletekan satu thread ni..tadi seber mengong igtkan x kluar..skali kluar 2 kali la pulak
Reply

Use magic Report

Post time 12-11-2007 11:21 AM | Show all posts

Reply #1 mek_ja's post

pernah terjadi pada saya... tapi baby tak dpt di selamatkan..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-11-2007 11:28 AM | Show all posts
Originally posted by innova77 at 12-11-2007 11:21 AM
pernah terjadi pada saya... tapi baby tak dpt di selamatkan..


ye ke ? masa tu kandungan bb nova brapa bulan ? terus x dpt diselamatkan ke ataupun ambik masa beberapa hari jugak slps air ketuba itu pecah ?
Reply

Use magic Report

Post time 12-11-2007 11:33 AM | Show all posts

Reply #5 mek_ja's post

5 bulan jugak masa tu.... bila doktor check nadi baby masih berdenyut...
tapi tak lama lepas tu, makin slow dan slow... tak boleh buat apa...
terima je lah...


sedih pulak bila ingatkan balik...
Reply

Use magic Report

Post time 12-11-2007 11:45 AM | Show all posts
siannyer....sedih pulak dengar citer korang nih...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-11-2007 11:54 AM | Show all posts
Originally posted by innova77 at 12-11-2007 11:33 AM
5 bulan jugak masa tu.... bila doktor check nadi baby masih berdenyut...
tapi tak lama lepas tu, makin slow dan slow... tak boleh buat apa...
terima je lah...


sedih pulak bila ingatkan b ...


ala siannya..sabar ye...doc ada ckp tak apa punca dia ? td baru tpon dia...still ok lagi
my sil doc takde ckp punca ...cuma skrg ni kena mkn ubat jela tk ttp lubang yg bocor tu
sabar ye vava.....saya pun trasa sedih gak ni...tah rasa cam kena kat diri sendiri lak...
Reply

Use magic Report

Post time 12-11-2007 11:57 AM | Show all posts
my SIL pun facing the same thing, mula
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-11-2007 12:05 PM | Show all posts
[quote]Originally posted by airynz at 12-11-2007 11:57 AM
my SIL pun facing the same thing, mula
Reply

Use magic Report

Post time 12-11-2007 12:08 PM | Show all posts
apa punca utama menyebabkan air ketuban pecah awal erk..
Reply

Use magic Report

Post time 12-11-2007 12:51 PM | Show all posts
My 3rd cousin...pernah alami masalah nih. Masa tu kandungannya 5 bulan...
Die kene tangguh pengajian, mintak cuti tanpa gaji dari majikan sebab doktor suruh masuk hospital. Kene tahan sampai baby usia 7 bulan, then kene c-sect. Dalam kes die, alhamdulillah babynya dapat diselamatkan dan panjang umurnya.

Mmg doktor dah cakap kat die awal2 tu, peluang tu ada, kene usaha lain2 semua serah pada Allah. Sebab ada yang dpt diselamatkan dan ada yang x.
Reply

Use magic Report

Post time 12-11-2007 03:30 PM | Show all posts
myu SIL dulu pun kena cmni gak.. bb kembar lak tu.. so kena bed rest kat spital... katil pun dekat ngan toilet... sbb x kasi jln jauh n byk... so genap2  7 bulan c-set... tp lepas 2 minggu sorang dr twin tu meninggal.. sorang lagi tu dah umo 4 thn sekarang.. cerdik sgt...
Reply

Use magic Report

Post time 12-11-2007 03:43 PM | Show all posts
myu SIL dulu pun kena cmni gak.. bb kembar lak tu.. so kena bed rest kat spital... katil pun dekat ngan toilet... sbb x kasi jln jauh n byk... so genap2  7 bulan c-set... tp lepas 2 minggu sorang dr twin tu meninggal.. sorang lagi tu dah umo 4 thn sekarang.. cerdik sgt...
Reply

Use magic Report

Post time 12-11-2007 03:43 PM | Show all posts
sori.. terpost 2 x.. server mengong....
Reply

Use magic Report

Post time 12-11-2007 03:52 PM | Show all posts
takot jugak yek...
Reply

Use magic Report

Post time 12-11-2007 04:23 PM | Show all posts
Originally posted by mek_ja at 12-11-2007 12:05 PM


7 bulan ok la ryn...ni 5 bulan semua tak matang lagi...tu yang takut tu...yalah rasa mcm sayang jugak kan...dah le nak dpt tu susah..ni dpt ujian mcm tu pulak....tp awal2 lagi saya ckp ngan m ...



dr kata probably sbb stress, maybe ada betul nya gak kot, sbb masa raya tu we all raya sakan dr perlis ke jb then jb ker kota baharu. so for those yg preggy to dun stress urself sgt.....hv a good rest
Reply

Use magic Report

eye_da79 This user has been deleted
Post time 12-11-2007 04:25 PM | Show all posts
allo.....

saya dulu memang dr 5 bulan tak cukup air, tak tau kenapa.........air ada paling banyak pun 8cm je, doktor kata tak tau kenapa. takde bocor whatsoever. kalau u all ingat, dulu saya ada post dalam ni, tajuk sedih.....

anyway, saya MC till beranak, and teruskan makan vitamin walaupun doktor kata takkan membantu. doktor memang kata only a miracle boleh selamatkan baby saya, and alhamdulillah, the miracle called ALLAH memang dah selamatkan baby saya. yg penting, kena banyak sabar, tawakal dan redha while at the same time banyakkan doa dan beramal ibadat. sedekah makanan ke apa ke......ini mungkin cara DIA nak hapuskan dosa kita........

macamana pun, baby saya alhamdulillah dah pun 5 bulan lebih and sihat sejahtera, alhamdulillah.........kalau your SIL nak tempat curah perasaan/share experience, email lah saya......... eye_da79@hotmail.com.......

tuhan maha adil, serahkanlah pada DIA....memang senang cakap dr buat, saya pun alaminya, tapi memang kita tak berdaya...........
Reply

Use magic Report

eye_da79 This user has been deleted
Post time 12-11-2007 04:26 PM | Show all posts
saya pernah alaminya........email me at eye_da79@hotmail.com
Reply

Use magic Report

Post time 12-11-2007 04:29 PM | Show all posts

Reply #1 mek_ja's post

Camne nak tau yang air ketuban pecah? ada terasa air keluar ke?  or kita detect bila movement baby slow??
Reply

Use magic Report

Post time 12-11-2007 07:15 PM | Show all posts
Originally posted by rtac at 12-11-2007 04:29 PM
Camne nak tau yang air ketuban pecah? ada terasa air keluar ke?  or kita detect bila movement baby slow??


kalo ikut pengalaman i masa mengandung dulu....air tu keluar cam vagina discharge tapi dlm kuantiti yg byk esp kalo kita aktif...contohnya kalo kita bgn drp sujud dan terus berdiri, memang boleh basah panty....

me byk gak baca pasal benda nie dedulu, memang takde ubat....minum air bergelen pun takleh membantu, apa yg boleh doc buat cuma ..suruh kita rehat atas katil...

masalah dgn kekeringan amniotic fluid nie, pergerakkan baby akan tersekat ....cam my son terus complete breech...bila keluar kena buat therapi utk 6 bulan sebab kepala dia tak simetri.....doc agak sebab dia terlalu sempit dan tak pusing lansung...
Reply

Use magic Report

Post time 12-11-2007 09:41 PM | Show all posts
pelik btol server nie
Reply

Use magic Report

Post time 12-11-2007 09:42 PM | Show all posts
pelik btol server nie
Reply

Use magic Report

Post time 12-11-2007 09:42 PM | Show all posts
pelik btol server nie
Reply

Use magic Report

Post time 13-11-2007 08:31 AM | Show all posts
me mengandung empat bulan setengah..... air tuban pecah...
tapi memang time tue keguguran lah....
doktor kata memang baby dah tak melekat dah kat rahim, means jatuh....
memang tak dapat diselamatkan....

yang penting doa banyak..dan tawakal pada Allah....
dengar nasihat doktor...rehat banyak2...
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.056057s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list