Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
129894
View
749
Reply

Mari Belajar Bahasa Korea (Hangul) ~ PART 2

[Copy link]

Author: isabel       Show all posts   Read mode

Post time 5-1-2008 08:40 PM | Show all posts

Reply #50 hadiff's post

오늘은 시험이 없었어요.... ㅋㅋㅋㅋ.. 다음 주에 있어요... 친구들, 아자 아자 화팅!!!
Reply

Use magic Report

Post time 6-1-2008 10:17 PM | Show all posts
korang kat sini tolong aku.... apa maksud jeo nan sarangheyo???
pleaseeeee...... apapun, ignore kalo ejaan salah..just meaning kata2 tuh......
Reply

Use magic Report

Post time 6-1-2008 10:22 PM | Show all posts

Reply #52 welds's post

yg nih aku tak sure sgt...rasenyer lebih kurang "do you love me?".. agaknyer ler kot2 ada yg leh tolong betulkan.. aku bab2 ayat nih tak reti lagi...

[ Last edited by  miss_mulan77 at 6-1-2008 10:24 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2008 07:16 AM | Show all posts

Reply #52 welds's post

klu dpt paste yg hangul lagi bagus... boleh kasi tau lebih tepat..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-1-2008 11:00 AM | Show all posts
ckucin & mulan,

ni bel nak mintak tlg..

bel nak taip hangul tapi masalah nyer software hangul bel tu dah x ada dlm pc..(pc office crash so byk software yg download hilang)
Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2008 12:08 PM | Show all posts

Reply #55 isabel's post

ko guna jer cd microsoft tu.. ada untuk language... aku ni kat opis, software2 ni ada orang yg menjaganya.. kena request..
Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2008 01:15 PM | Show all posts
takder tulisan hangul.... yang ada itu jek.....nie pun member aku tanya... aku tau sarangheyo jer....yang jeo nan tur aku pun tatau... ....
Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2008 03:08 PM | Show all posts
klu camni 저는 사랑해요.. mungkin ckucin boleh kata object or person yg diperkatakan sini telah diketahui.. jadi maksud perkataan - Saya cinta (object/person).

Sebagai contoh :
(S)       (O)        (V)
나는 할머니를 사랑해요.
(Saya sayang nenek)

는 - partical untuk subject.
를 - partical untuk object.

Tujuan partical ini untuk bezakan ini yg mana subject dan yg mana object.

[ Last edited by  ckucin at 7-1-2008 03:17 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2008 09:07 PM | Show all posts
aku ingat nak carik gak keyboard hangul nih... ada sesaper nak beli tak? hari tuh eyka kata dia nampak kat ner ntah...
Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2008 07:42 AM | Show all posts

Reply #58 ckucin's post

SAYA = Nanun, Jonun, Jega, Choyo / Naya(yg mana betul?)
AWAK/KAU = Nor,Chogi(kalo ade kesilapan kasi taw.. kekadang pening cam ner nk sebut yg betul ..

TERIMA KASIH = KAMSAHAMNIDA, kalo nak jawab SAMA-SAMA mcm mana? ..

dah cari dlm buku praktis tp tak pasan kot...
Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2008 06:02 PM | Show all posts

Reply #59 miss_mulan77's post

ko suruh je kedai komputer tu carikan utk ko...
Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2008 06:16 PM | Show all posts

Reply #58 ckucin's post

kekkeke ilmiah sungguh ko explain...

aku rasa sbb selalunya kalau kita tgk citer korea.. dia terus cakap 'sarangheyo' je utk 'I Love U'.. kalau direct translation mmg mcm ayat tergantung... jadi mungkin soalan welds tu 'joneun sarangheyo' bermaksud 'saya cintakan awak'
Reply

Use magic Report

Post time 9-1-2008 12:57 PM | Show all posts

Reply #60 Hana_Hirokawa's post

jawab jer DE....(sounds like there)...hehe.....
Reply

Use magic Report

Post time 9-1-2008 01:00 PM | Show all posts

Reply #62 eyka's post

hmm.... mungkin kut.... rasanya betul ler yang ayat tur bermaksud saya cintakan awak..... thx...
Reply

Use magic Report

Post time 9-1-2008 01:10 PM | Show all posts

Reply #63 welds's post

jongmal ... nae.. arasso.. komawo yo  
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-1-2008 01:49 PM | Show all posts
huh..nak tanya rakan sekelas...

quiz yg songsengnim nak buat this saturday tu adakah berkaitan gan list kertas yg dia bagi tu...?

nasib baik masa erenah call ada mention yg this saturday ada quiz tapi lupa lak tanya quiz ttg apa...
Reply

Use magic Report

Post time 9-1-2008 01:57 PM | Show all posts

Reply #66 isabel's post

bukan ler... list yg dia bagi baru2 nih pasal kata kerja kan...

ko hafal jer bab bangunan tuh & buat ler latihan dlm work book tuh.. rasenyer quiz lebih kurang cam dalam workbook tuh jer.. ko kena wat dari awal.... make sure ko hafal spelling...
Reply

Use magic Report

Post time 9-1-2008 01:57 PM | Show all posts

Reply #66 isabel's post

InsyaAllah korangnya quiz tu swiwoyo.........
Reply

Use magic Report

Post time 9-1-2008 04:48 PM | Show all posts
bel... make sure ko jgn nak translate perkataan hangul ke roman2 tu.. try baca perkataan direct dari tulisan hangul tu...
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2008 04:59 PM | Show all posts

Reply #70 Hana_Hirokawa's post

sorry.. hana, ckucin tak sempat... yg mana tau tu tolong2 jawabkan soklan hana..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-1-2008 09:01 PM | Show all posts

Reply #69 ckucin's post

tu ler masalah yg bel try nak atasi ni...

skrg ni tgh try seboleh mungkin...
Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2008 03:26 PM | Show all posts
Originally posted by Hana_Hirokawa at 8-1-2008 07:42 AM
SAYA = Nanun, Jonun, Jega, Choyo / Naya(yg mana betul?)
AWAK/KAU = Nor,Chogi(kalo ade kesilapan kasi taw.. kekadang pening cam ner nk sebut yg betul ..

TERIMA KASIH = KAMSAHAMNIDA, kalo nak jawab SAMA-SAMA mcm mana? ..

dah cari dlm buku praktis tp tak pasan kot...


I, me = 나, 저
mine, my = 내, 제

나야 usually digunakan masa tak formal, guna sesama kawan2.

thank you = 감사합니다, 고마워요, 고맙습니다.
klu nak jawab boleh aje dengan 괜찮습니다[no problem], 괜찮아요[no problem],천만에요 [you're welcome].

contoh:
A : 고마워요.
B : 괜찮아요 / 천만에요.

p.s. fuhh letih aku nak cari huruf2 hangul ni since my office pc ni tak ada.

[ Last edited by  ckucin at 13-1-2008 03:35 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2008 03:40 PM | Show all posts
mlm nnt ckucin bubuh apa yg ckucin belajar dlm kelas bahasa korea.. hope boleh bagi benefit pada thread ni..

Satu jer nasihat ckucin.. bagi yg nak belajar bahasa korea ni, mula-mula sekali musti tahu huruf-huruf hangul. biasakan baca huruf-huruf dia rather dari romanizekan huruf2 tu.. Klu nak menyanyi lagu korea ker better dptkan lirik hangul.

[ Last edited by  ckucin at 13-1-2008 07:26 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2008 07:36 PM | Show all posts
1. 'Be' verb

Question - 이분이 누구예요?
Answer - 이진영 씨예요.
reason - apabila perkataan berakhir dengan vowel - guna 예요.

이 분 - orang ini
누구 - siapa

Question - 이름이 뭐예요?
Answer - 저는 데이빗이에요.
reason - penggunaan 이에요 kerana perkataan berakhir dengan consonant.

이름 - nama
뭐 - apa
저 - saya
데이빗 - david

Question - 미국 사람이에요?
Answer - 네, 미국 사람이에요.

미국 사람  - orang Amerika
한국 사람 - orang Korea
일본 사람 - orang Jepun
캐나다 사람 - orang Kanada

Jadi adalah lebih polite biler bertanya dan menjawab dengan menggunakan 예요/이에요.

2. 이 게/ 저 게 - This (thing)/ that (thing)

이게 - is used to indicate an object that is closer to the speaker.
저게 - is used to indicate an object that is far from both listener and speaker.

eg:

이게 의자예요. [ini kerusi.]

저게 가방이에요. [itu beg.]

[ Last edited by  ckucin at 13-1-2008 08:04 PM ]
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-1-2008 08:04 PM | Show all posts
언녕하세

finally bel dah dpt gak download hangul dlm pc bel kat umah...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.046156s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list