Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
15939
View
51
Reply

Savvy owner tolong aku sket.....

[Copy link]

Author: Aedes_Aegypti       Show all posts   Read mode

Post time 27-12-2007 10:56 AM | Show all posts
keta haku dah 2 tahun..
once in a blue moon ada gak masalah susah start...
tapi most of the time hokay jer...
ala2 3-4 bulan sekali ada la certain period dia susah start..
haku bajet spark plug nak kong kots sbb tak pernah tukar lagi spark plug...next service baru kena tukar katanye
Reply

Use magic Report

Post time 27-12-2007 11:08 AM | Show all posts
klu takde prob cam ashna..... skit2 mungkin plug kot.

plug tuh jgn tunggu 40k seperti yg proton rekemen.... nanti muncul masalah coil plak.... lagi baik masa tukau plug nanti ko ader kat seblah dia masa dia cabut2 cable coil tuh... ada kes dia buat cabel jd rosak pastu drive jd tak sedap, tak mantap, engine tersedak2 sbb bocor... last2 berfungsi 3 silinder jer.... masa tuh coil kena tukau baru sbb kabel dan coil skali jual...

renault pomen cakap plug savvy nieh better tukau dlm 30k paling lama.... bukan aper untuk keterjaminan masa depan

tp masing2 punya keputusan laaa.....
Reply

Use magic Report

Post time 27-12-2007 11:19 AM | Show all posts

Reply #19 Aedes_Aegypti's post

lagik satu buat sementara waktu nieh klu susah nak start... press pedal sambil start..... kalo ko tak penah buat lagik ler... kalu dah selalu buat abaikan jer maklumat ini
Reply

Use magic Report

Post time 27-12-2007 02:22 PM | Show all posts
tukar spark plug savvy berapa hengget eh??
keta haku dah habis warranty so nak tukar spark plug kat kedai bawah  pokok apple pun dah boleh skang
Reply

Use magic Report

Post time 27-12-2007 03:12 PM | Show all posts

Reply #24 ashna's post

klu kat kedai spare part... buleh dapat

Bosch RM13/pc
NGK RM17/pc

klu gi proton SC yg kecik atau edar yg kecik2 gila2 dia letak 30 hinggit seketul..... 4 bijik mau 120 hinggit untuk brand champion tuh

klu gi SC besat2 boleh dpt murah 30% rasanya.....

aku pon masih pakai yg asal lagik sbb aku tukau masa balik kampung... tak tau nak tanya kedai mana brand lain.. last2 kat proton edar... takpelah skali skala kena katok bayar mahal.......
Reply

Use magic Report

Post time 27-12-2007 08:41 PM | Show all posts
Originally posted by rambutan at 27-12-2007 07:45 AM
haku tanya mekanik kat SC ampang dia kata dlm seratus lebey.... tp klu under waranty baik tukau terus walau dia kata kotor sbb kang tetiba lepas abih waranty dia problem lak....

aku bukan takn ...


ko selalu gi SC Ampang ke?.. SC Ampang kat mana ek?.. yg dekat jalan masuk Elevated Highway ke?
kat SC tu ok tak? tak cekik darah ke?
aku selalu hantar kat PE Batu Cave mcm cekik darah jek..
tak lama lagi nak service 40k.. sure mahal..
Reply

Use magic Report

Post time 27-12-2007 11:24 PM | Show all posts
Originally posted by archilless at 27-12-2007 08:41 PM


ko selalu gi SC Ampang ke?.. SC Ampang kat mana ek?.. yg dekat jalan masuk Elevated Highway ke?
kat SC tu ok tak? tak cekik darah ke?
aku selalu hantar kat PE Batu Cave mcm cekik darah jek. ...

haku pun tak decide nak pegi service 40k kat sc bawah pokok cherry or pegi authorised SC..
ingat nak beli barang2 yg kena tukar tu sket2 dolu..
tgk kat savoc ada senarai harga barang2 savvy yg ori dan non ori parts..
kalau campur2 boleh la save sket kots..
Reply

Use magic Report

Post time 28-12-2007 07:29 AM | Show all posts
Originally posted by archilless at 27-12-2007 08:41 PM


ko selalu gi SC Ampang ke?.. SC Ampang kat mana ek?.. yg dekat jalan masuk Elevated Highway ke?
kat SC tu ok tak? tak cekik darah ke?
aku selalu hantar kat PE Batu Cave mcm cekik darah jek. ...



servis klu kat PE memang mahal laaa.... takat tukau sensor under waranty ok ler..
Reply

Use magic Report

Post time 28-12-2007 10:32 AM | Show all posts
riso pulak nuhha bile dok denga savvy sthn dah buat hal.... huhu..
Reply

Use magic Report

Post time 28-12-2007 08:38 PM | Show all posts
Originally posted by nuhha_ney at 28-12-2007 10:32 AM
riso pulak nuhha bile dok denga savvy sthn dah buat hal.... huhu..



dont worry la... savvy aku lg 4 bulan cukup 2 tahun.. alhamdulillah.. takde problem langsung setakat ni..
cuma penah tukar bulb lampu depan aje.. yg lain ok aje...
tapi aku risau gak la pasal spark plug tu.. takut mekanik tu tak reti pasang.. boleh rosak ignition coil..

kereta kalau nak buat hal.. tak kira jenis apa..
kakak aku beli Hyundai Matrix.. pagi ambik.. petang buat hal.. central lock tak berfungsi..:@
Reply

Use magic Report

Post time 28-12-2007 08:41 PM | Show all posts
Originally posted by ashna at 27-12-2007 11:24 PM

haku pun tak decide nak pegi service 40k kat sc bawah pokok cherry or pegi authorised SC..
ingat nak beli barang2 yg kena tukar tu sket2 dolu..
tgk kat savoc ada senarai harga barang2 savvy y ...


40k km still under warranty sampai 50k kan?
aku maybe hantar kat authorised SC kot..
lepas abis warranty
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 28-12-2007 10:01 PM | Show all posts
Originally posted by rambutan at 26-12-2007 07:52 AM
tukar jer speed sensor tuh.... setle.. takyah pergi COE pon... kaat sana lembab... gi mana2 dealer yg ader bende tuh settle..

SC mana ko hantar tuh...? speed sensor pon takde stok... tp ada ...



Setakat petang tadi, dah 4 SC aku call... semuanya kata takde stok speed sensor TDC nih..  Alih2, dorang suruh aku pergi Glenmarie atau COE.  

Aku saspek dorang saja taknak buat benda tu..  leceh sebab position nya yang terceruk kat gearbox.. padahal cajnya bukan banyak pun.. under warranty..
Reply

Use magic Report

Post time 29-12-2007 01:18 AM | Show all posts
Originally posted by archilless at 28-12-2007 08:41 PM


40k km still under warranty sampai 50k kan?
aku maybe hantar kat authorised SC kot..
lepas abis warranty 50k/2thn maybe hantar kat bawah pokok..


haku punya baru lepas 2 tahun katanye...
so nak hantar bawah pokok pun dah boleh coma nye..gusar ttg kepandaian mekanik bawah pokok itu nak tukar itu ini kat keta savvy...sbb service 40k bnayak benda gak nak kena tukar rasanye...
Reply

Use magic Report

Post time 29-12-2007 11:40 AM | Show all posts
Hallow guys aku bawak savvy jugak...prob ni memang common sebab renault punya hal...renault kat uk pun ada prob ni...nak kata problem besar tak juga sebab mudah nak solve problem ni..minor servis jer..nak bukak mudah janji ada tools..

Sensor tak tukar ker baru lagi, ok jer lepas cuci..kalu tersadai kat tepi jalan dok leh nak start dok leh nak buat aper boleh try sentuh2 wiggle2 sikit wayar hitam kat sensor tu..confirm leh start pas tu..gambar sensor baru ambik dari savoc nru jugak..designnya lain sikit...yang peliknnya shunt cablenya yang tak seberapa tu harganya sampai dua ratus, sensor baru cuma 60 ringit..tak tau sebab apa..

harap ni leh bantu sedara Aedes
Copy straight dari http://www.savoc.net/forum/viewtopic.php?t=4552


Top Dead Center sensor is also known as Crankshaft Position sensor, Crank Angle sensor, Magnetic Speed sensor. It's known in Proton inventory as Engine Speed sensor.


A video on TDC aka Crankshaft Position sensor. Our type of sensor is inductive type.
http://www.youtube.com/watch?v=RuIislTGOwA

Symptoms of problems related to TDC sensor.

1. Hard to start problem especially in the morning. Sometimes need many turns then can only start.

2. Second gear jerking at low RPM. ( A minor symptom that will lead to more serious hard starting No.1 and stalling No.3)

3. The engine will suddenly stall at traffic lights. Needs many turns to restart the engine.


The causes of the Problem
1. Small metal filings from the flywheel/clutch area will stick to the magnetic tip of the sensor and corrupt the signal.

2. The bleeder screw is directly above the sensor. The coolant from the bleeder could contaminate the sensor area which does not seal against the hole. After removing the sensor, you could actually see the rusty coloured flywheel/sensing teeth while peeking into the rectangular hole.

3. Loose connection of the sensor's wire socket.

How to solve the Problem
1. Claim for a new sensor from Proton if your car is still under warranty,

else

2. Clean the sensor.


How to locate, remove and clean the sensor.


Firstly, need to remove the stock airbox. A step by step instruction on how to remove it is shown in the link. The area we're going to work on is between the engine and battery.

http://www.savoc.net/forum/viewtopic.php?t=4429


Tools needed, a ratchet, an extension bar, 10mm socket to remove the bolts. A pocket magnet pickup comes in handy to insert the bolts in such a lack of space engine bay.



Remove the 2 big white clips fastening the small and big coolant hoses. Try locate the sensor which is under the coolant pipe and thermostat housing. Remove battery for easier access (optional).



Remove the metal bracket that's holding a wiring loom which directly obstruct the sensor. The bracket is bolted on the back of the engine block using 1 bolt.



You can pull the wire loom to work on the sensor's two bolts. Use and extention to unscrew the bolts.





Clean the sensor, especially on the magnetic tip with a clean cloth.



The rusty colour flywheel inside the hole.






How to install the new type of TDC sensor

New TDC sensor with Shunt Cable package. Pictures were contributed by fhartzli from Savoc NRU. Thanks bro!




Remove and unsheath the TDC sensor wires.


Cut and strip the wires of its insulator.


Join the two pairs of wires, yellow to yellow and green to pink. Insert the protective tubes that come with the shunt cable package.


Wrap with insulator tapes. Then sheath the wires back with the corrugated tubes. Done and it's that easy.

[ Last edited by  hypermount at 29-12-2007 11:42 AM ]
Reply

Use magic Report

Post time 31-12-2007 07:33 AM | Show all posts
waaa... hypermount tolong jawab.... savvy lagend nieh

korang tanyalah a-z..... apa2 saja pasal savvy nieh.... kompem dia buleh jawab
Reply

Use magic Report

Post time 31-12-2007 10:00 PM | Show all posts
tq...
alhamdulillah.. sofar takde problem susah nak start kete..
cuma sometime ada gak jerking kat gear 2..

Reply

Use magic Report

Post time 1-1-2008 01:59 PM | Show all posts
Originally posted by archilless at 31-12-2007 10:00 PM
tq...
alhamdulillah.. sofar takde problem susah nak start kete..
cuma sometime ada gak jerking kat gear 2..




eh nak tanya my kete pun aritue jerking kt gear 2.....kenapa erk...major ke minor problem tu..?...sehari jerk dia jd gitew now dh tkde plak....aku tk g SC pun esoknyaa bawak dh ok:re: gelabah gak aku tiba2 jd gitew:cf:
Reply

Use magic Report

Post time 2-1-2008 08:53 AM | Show all posts

Reply #6 rambutan's post

Aku setuju dengan RAMBUTAN... mmg SPEED SENSOR....

AKu pun dah kena, tapi stil bawah waranty, beres semua...
Reply

Use magic Report

Post time 9-1-2008 02:35 PM | Show all posts
ooo.. jadiknye tue semua speed sensor ler ek.. bukan bateri?...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-1-2008 07:39 PM | Show all posts
Update terbaru...

last week aku hantar keta aku kat glenmarie.. aku cerita panjang lebar problem aku.. pastu aku mintak dia tukar jer speed sensor..

Bila aku datang balik petang tu (aku ni jenis bizi sket, tak dapat nak tunggu kat situ)... aku tengok kat borang tu, mekanik tu tulis "clean sensor" .. he'eleee..  

Bila aku approach mekanik tu, dia kata sensor orait lagik.. perlu bersihkan saja..  Anyway, dia janji kalau jadik lagi ... dia akan tukar sensor tu..

So far, dah dekat seminggu.. orait jer nampak. Kalau nak meragam pun, aku harap biarlah cepat2 sikit sebab mileage aku dah 43000.. takut abis warranty nanti..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.150177s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list