Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
12Next
Return to list New
19726
View
28
Reply

Overhaul enjin wira 1.6 (M)

[Copy link]

Author: meerebus       Show all posts   Read mode

Author
Post time 1-1-2008 05:35 PM | Show all posts |Read mode
Salam perkenalan semua,
Saya masih baru di forum ini dan ingin bertukar pendapat dengan saudara2 di sini.

Untuk pengetahuan saya memiliki wira 1.6 xli(A) tahun 1997 1st hand, meter 305K.Saya telah kali kedua dengan menukar gearbox manual pada september 2006 setelah gear box automatic yang saya gunakan 'kong' pada tahun januari 2006.(pertukaran gearbox 1st time pada januari 2006). Baru 8 bulan menggunakan gearbox auto saya frust terus bertukar kepada manual pada september 2006 ini atas saranan mekanik. Baru-baru ini saya mengalami masalah enjin yg tiba-tiba mati di traffic light. Saya cuba start enjin, tapi gagal dan keluar asap putih di bahagian air filter.

Atas saranan mekanik saya diminta untuk menukar enjin atau membuat overhaul. Saya telah memilih pilihan kedua. Berikut adalah senarai barang yang telah ditukar oleh mekanik beserta harga.

1. Plug - RM 38.00
2.Oil Pump gasket - RM 15.00
3.Fly gear oil fuel (maaf jika tersalah ejaan) - RM 48.00
4.Minyak Hitam, oil filter coolant - RM 58.00
5.Aircond belt (x pasti sebab ditukar) - RM 38.00
6. 1 set piston ring - RM 138.00
7. 1 distributor oil ring - RM 10.00
8. 1 set piston rod bearing - RM 78.00
9. 2 set water stopper - RM 20.00
10.2 set water hose - RM 20.00
11. Timing belt, bearing, oli seal - RM 258.00
12. Left mounting - RM 58.00
13. Gear Oil - RM 30.00
14. 1 set stater (x pasti sbb ditukar..) - RM 155.00
15. 1 set drive shaft boosh (L) - RM 45.00
16. 1 set Wira 1.6 top gear gasket - RM 178.00
17. Timing gear - RM 68.00
18. Labor Cost - RM 580.00
TOTAL - RM 1835.00

Lepas 2 hari saya gunakan masalah timbul, dan kali ini mekanik minta tukar bateri berharga RM 215.00. So total adalah RM 2049.00. Saya baru bayar RM 1400.00.

Persoalan saya adalah jenis overhaul apakah yang dilakukan oleh mekanik??? sebab kalau overhaul kenapa piston tidak ditukar sekali.dan sekarang apabila ditrafik light atau jem, timing kereta saya akan turun.

Harap rakan - rakan dapat memberi pandangan dan nasihat kepada saya. Terima kasih..

waknin, JB

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 1-1-2008 06:32 PM | Show all posts
dia buat oberhol belah bawah je ke? Mcm takde usik bhgn head.

1. Plug - RM 38.00 <-- plug apa ni mahal bebenoo???

3.Fly gear oil fuel (maaf jika tersalah ejaan) - RM 48.00 <-- menatang ape ni?  buleh terbang ke kalu guna ni? ada kaitan sedara ngan flywheel tak? Tp kalu flywheel, minyal/bahanapi apo pulak ni?

16. 1 set Wira 1.6 top gear gasket - RM 178.00 --> top gear gasket???  ada kitan ngan head gasket? kalu ye, apsal mahal sgt?

17. Timing gear - RM 68.00 <--- errr... ni TB repair kit ke? Adehh.. pening aku weh

- bateri apa sampai 215? 3 bulan lepas aku tukar MF battery 160 jek
yg lenlain aku tak berani nk komen
Reply

Use magic Report

Post time 1-1-2008 08:07 PM | Show all posts
aku pun pelik apa mekanik tu buat kat kereta ko?
Reply

Use magic Report

Post time 1-1-2008 08:55 PM | Show all posts

Reply #2 neotoxin's post

battery Century kot
Reply

Use magic Report

Post time 1-1-2008 09:51 PM | Show all posts
Patutnya tukar enjin baru coz mileage dh tinggi (aku rasa laa). Cari mekanik lain lh bro
Reply

Use magic Report

Post time 1-1-2008 11:57 PM | Show all posts

Reply #1 meerebus's post

apa masalah sebenar keter ni? over heat ke yg sampai kuar asap putih ni??
camne maintenance & penjagaan keter sebelum ni?

btw, aku rasa mekanik ko ni.. carik untungg nyer laa.. rekemen bateri sampai rm215??..    carik ler mekanik yg jujur dan pandai buat kerja kalau melibatkan major repair niii...
Reply

Use magic Report

Post time 2-1-2008 12:02 AM | Show all posts
Originally posted by satriastendet at 1-1-2008 09:51 PM
Patutnya tukar enjin baru coz mileage dh tinggi (aku rasa laa). Cari mekanik lain lh bro

aku pakai Wira 1.5 sedan taon 99' mileage dah 315k...
kena tukor enjin baru eah?
bape kos dia??
Reply

Use magic Report

Post time 2-1-2008 12:12 AM | Show all posts

Reply #7 esprito193's post

nak tukau enjin turbo 4g63 kee?..
a-z dlm rm10 kot .. lebey lanjut tanya atok fastt....
Reply

Use magic Report

Post time 2-1-2008 12:14 AM | Show all posts
Originally posted by takumi86 at 2-1-2008 12:12 AM
nak tukau enjin turbo 4g63 kee?..
a-z dlm rm10 kot .. lebey lanjut tanya atok fastt....

tak mao ar enjin turbo..aku bkan nak race pon..
RM10?? biaq btuiiii.....
Reply

Use magic Report

Post time 2-1-2008 07:21 AM | Show all posts

Reply #9 esprito193's post

4G91 NA <-- paling murah kot
4G92 NA
4G92 MIVEC <-- recommended
4G93 NA <-- yg ni tak pasti la buleh lepas ke tak

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 2-1-2008 07:29 AM | Show all posts
Tq.aku pikir pun malas nak setell payment. mekanik tu betul2 cekik darah.:@ :@
sib baik belum settel abis lagi.
Reply

Use magic Report

Post time 2-1-2008 07:58 AM | Show all posts
Wira aku pun dah lebih 300,000 km. So far aku buat top-overhaul dan tukar throttle body ajer. The rest ok. Engine dan gearbox masih bagus. Engine kereta aku masih tip-top sebab aku sentiasa panaskan engine, waima pada pukul 2 ptg ketika matahari terik pun.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 2-1-2008 09:04 AM | Show all posts
hmm.. mcm ada lagi yg tak kena

5.Aircond belt (x pasti sebab ditukar) - RM 38.00 <--- belting ekon nih kalu tak salah aku 15 hinggit je

11. Timing belt, bearing, oli seal - RM 258.00 <-- ni ori MMC ke sampai 258 inggit ni?
Reply

Use magic Report

Post time 2-1-2008 09:50 AM | Show all posts
Aku biasa kalau repair kereta, aku simpan semua resit2 repair tu dlm laci dashboard utk dibuat rujukan , senang. At least kita dah ada idea berapa harga yg hendak direpair tu. Ini petua aku laa....
Reply

Use magic Report

Post time 2-1-2008 09:53 AM | Show all posts
4G91 NA <-- paling murah kot
4G92 NA
4G92 MIVEC <-- recommended

boleh bagitau tak model mana yg pakai enjin ni, niat dihati nak tukar enjin. kalau boleh yg power, minyak jimat dan sparepart senang.

MIVEC tu sparepart ok ker? malas nak pakai terubok-terubok ni.
Reply

Use magic Report

Post time 2-1-2008 10:16 AM | Show all posts

Reply #15 sedondon's post

model ape ek? Lancer lama2 tu ngan mirage/asti kot...
Reply

Use magic Report

Post time 2-1-2008 10:46 AM | Show all posts
Suggest 4G91 or 4G92. Cost not more than rm5k. Ada wshop kt danau kota melayu blh buat.
Reply

Use magic Report

Post time 2-1-2008 12:20 PM | Show all posts
mcm kena titik je nih.
Reply

Use magic Report

Post time 2-1-2008 12:24 PM | Show all posts
.. aku  pong   nak overhaul engin wira sedan 1.5.. agak2  berapa kos  tersembunyik   ekkkk... ???????
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 2-1-2008 02:00 PM | Show all posts

Reply #6 takumi86's post

Xsure nape lak jadi mcm tuh..
TQ 4 advice.
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.097263s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list