Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
20344
View
123
Reply

Presiden yang Gila lagi kejam!!

[Copy link]

Author: cyborq       Show all posts   Read mode

Author
Post time 3-1-2008 08:01 PM | Show all posts |Read mode
Idi Amin Dada-bekas Presiden Uganda yang mati dalam buangan di Jeddah,
Arab Saudi,17Ogos2003,dilabelkan sebagai gila,seorang badut,sadis,diktator,pembunuh kejam
hingga kepada kanibal.
Dalam tempoh lapan tahun berkuasa 1971- 1979 - selepas mengulingkan Presiden Milton Obote yang ketika itu berada di Singapura,Idi Amin mendapat tempat di media serata dunia ekoran pelakuan ganjilnya.
Sesekali tindak-tanduknya kelihatan kejam,adakalanya berlagak bagai si dungu dan pada masa yang lain seperti terlalu bijak.Dia pernah mengarahkan empat lelaki kulit putih memikulnya di atas tandu,kemudianmengarahkanjurugambarmerakamkangambarnya itu untuk ditunjukkankepadadunia bahawabangsakulit hitamlebih mulia dapipada orangberketurunankulit putihyangselamaini menjajahnegaranya.
Tanpa segan silu, Idi Amin membunuh secara kejam suku kaum lain yang cuba menentangnya
kemudian menyimpan kepala-kepala mereka didalam petisejuk di istananya.
Disenaraikan serba ringkas perlakuan manusia aneh yang bernama Idi Amin Dada ini untuk difikir-fikirkan:

  • IdiAmin dilahirkan pada1925,bagaimanapun tarikh yang sebenar tidakdiketahui  kerana tiada rekod yang jelas.Bapanya daripadaKakwa,suku kaum minoriti disempadan Uganda-Sudan,sementara ibunyadaripada suku Lugbara.Kedua-dua suku kau mini berkomunikasi menggunakanbahasa Sudan.
  • Menyertai pasukan King African Rifles-sebuahunitkhas untukbangsa kulit hitam dalam PasukanTenteraBritish-padatahun1946 hanyasebagai tukangmasak.Dia dinaikkan menjawatpangkat sarjan bukan kerana kebolehan,tetapi sikapnya yang pandaimengambil hati pengawai British dengan merelakan dirinya menjadi badutdalam banyak acara di kem.
  • Ketikamemakai pakaian seragam tentera,Idi Amin pernah menyeksa anak bangsanyayang menentang penjajah British dengan mengerat kemaluan merekahidup-hidup.Dia kemudiannya terkekeh-kekeh melihat mangsanyaterkinja-kinja menahan sakit.
  • Suatuketika IdiAmin pernah berlari bogel dijalan raya diNakuru,selepas polistentera cuba memberkasnya ketika 'buat hal' dengan isteri sahabatbaiknya.
  • Sepanjang menjadiPresiden,IdiAmin membunuh lebih500,000 rakyatnya daripada pelbagaisukukaum tanpa sebab-sebab tertentu."Teragak nakbunuh,dia akanlakukan!"menurut bekas Menteri Kesihatan Uganda yang jugasahabatnya,DrHenry Kyemba.
  • IdiAminsesekali akan mencampakkan mayat mangsanya ke Sungai Nil,di tempat yangbanyak buaya.Dia akan bertepuk tangan dan bersorak-sorak gembira setiapkali buaya-buaya menyambar mayat yang dihumbankannya itu.
  • Senjatayang digemari ketika melakukan pembunuhan ialah pisau belati atautukulbesi.Walaupun tiada bukti kukuh mengatakan Aminseorangkanibal-makan dagingmanusia-  tetapi setiapkali adawartawan bertanyakan perkara itu,Amin akanmenjawab:"Cubalahsendiri...".Menurut laporan,petisejuk di istananyasentiasa di penuhi daging,tulang dan kepala manusia.

  • IdiAmin membunuh salah seorangisterinya.Wanita malang itu dikerat-kerat,kemudian dia mengarahkandoktor mencantumkan mayat itu semula."Supaya dapat anak-anak melihatmayat ibu mereka."katanya.
  • Dia pernah mengahwini lima wanita sekaligus.Daripada semua perkahwinan itu serta skandalnya dengan ramai wanita,termasuk seorangwanita kulitputih,IdiAmin dikurniakan34oranga  nak-halal dan haram!
  • Pada suatu majlis harijadinya,Aminmenjemput rakan-rakan,terdiri daripada pengawai tinggi tentera danpolis kemajlis makan malam bersama keluarga di istana.Ditengah-tengahhidangan,dia meletakkan kepala manusia yangdihias indahseperti menuutama.
  • Menurut Duta UgandakeAmerika ketika itu,DrSolomon Asea,Idi Amin sepatutnyajadi pesakit dantinggal dihospital,bukannya menjadi Presiden."Amin taksiuman...kalautak,takkan dia bermain gitar dan melalak-lalak menyanyi selepasmembunuh."
  • MediaBarat mengejekAmin sebagai badut selepas beliau mengutus surat kepada Presiden Nixonketika itu,Richard Nixon semasa heboh skandal Watergate:  "Saya akan minta sendiri pertolonganTuhan untuk selesaikan masalah anda," tulisnya.
  • IdiAminmengelar dirinya raja seluruh makhluk didarat dan hidupan dilaut."Sayajuga adalah penakluk sebenar EmpayarBritish..." katanya pada suatuperhimpunan rasmi.
  • Selepassetahun menjadi presiden,IdiAmin mengusir lebih 50,000 bangsa IndiadariUganda selepas cintanya ditolak seorang gadis India yang menetap diKampala.Akibatnya ekonomi negara itu tunggang-langgang kerana selamaini orang Indialah yang memacu ekonomi Uganda.
  • Diapernah melompat kedalam kolam renang dengan pakaian field marshallsemasa menghadiri suatumajlis diplomatik kerana terlalu gembira.
  • IdiAmingemar memakai terlalu banyak pingat pada bajunya sehingga dia kelihatansusah untuk bergerak.Pernah sekali bajunya koyak kerana terlalu beratdengan pingat yang entah dari mana dikutipnya.
  • Tidakramai yang tahu,Idi Amin sebenarnya butahuruf dan tidak tahu langsungberbahasaInggeris.Kerana itulah,dia mengambil masa yang panjang untukmenandatangani sesuatu dokumen.
  • Idi Amin menulis surat rasmi mengajak Presiden Tanzania,Julius Nyererebertinju,semasahubungan kedua-dua negara retak."Jika awak setuju sayaakan ikat sebelahtangansaya kebelakang..."antara yang ditulisnya.Bagaimanapun Nyereretidak melayan hasrat IdiAmin itu.
Kejatuhan kerajaan pimpinan Idi Amin adalah kerana para balacinya yang terdiri daripada
rakan dan kroni yang suka mengampu.Kebanyakan mereka pula adalahsepertinya- buta huruf!.
Akhirnya Idi Amin diusir dan menjadi pelarian di negara orang.
Dia meninggal dalam buangan di Jeddah.


Idi Amin cukup seronok melihat orang lain takutkannya apatah lagi jika orang itu berkulit putih.
Sekumpulan wartawan berkulit putih di paksa mengangkat sumpah taat setia sebelum dibenar membuat laporan.


[ Last edited by  cyborq at 5-1-2008 01:29 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 3-1-2008 08:31 PM | Show all posts

Reply #1 cyborq's post

baru ku tau......
Reply

Use magic Report

Post time 3-1-2008 11:06 PM | Show all posts

Reply #1 cyborq's post

Giler betul!!!! :@ :@ :@ :@
Reply

Use magic Report

Post time 4-1-2008 12:37 AM | Show all posts
org ke binatang tu???kejam sgt :@ :@
Reply

Use magic Report

Post time 4-1-2008 09:54 AM | Show all posts
Sama Kejam dengan Polpot...
Reply

Use magic Report

Post time 4-1-2008 10:15 AM | Show all posts
ade orang kate kebanyakkan yang digembar-gemburkan tu sebenarnya propaganda british sbb idi amin ni waktu tu sibuk menasionalkan perusahaan milik british kat Uganda. Pasal bunuh bini dia tu, dia bunuh sbb bini dia buat hubungan ngan orang lain. Tak salah aku doktor. Korang tgk la filem The Last King of Scotland. Dia ade cerita tentang idi amin tapi dalam filem ni dah jadi fiksyen dan sbb ade tokok tambah.
Reply

Use magic Report

Post time 4-1-2008 10:53 AM | Show all posts
memang kejam sungguh manusia nie.....:@ :@ :@
Reply

Use magic Report

Post time 4-1-2008 12:05 PM | Show all posts
fuhh...kuss semangat aku baca riwayat hidup dia nie ..psycho sungguh!
Reply

Use magic Report

Post time 4-1-2008 12:15 PM | Show all posts
Kalau nak penghayatan lg best, tgkla The Last King Of Scotland. Aku tgk crite tu dari ngantuk trus jd segar bugar...
Reply

Use magic Report

Post time 4-1-2008 01:00 PM | Show all posts
mcm mana dia boleh memerintah sesuah kerajaan? dasat ah!
Reply

Use magic Report

Post time 4-1-2008 03:44 PM | Show all posts
ala gangster...
Reply

Use magic Report

Post time 4-1-2008 05:43 PM | Show all posts
memang gilo...pernah sekali tertengok VCD horror...salah satunya semasa pemerintahan Idi Amin. Selamba jer tentera2 dia potong tangan dan kaki...aku tengok menjerit2 ketakutan...mak aku lagi lah...keluar muntah hijo...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-1-2008 02:28 PM | Show all posts
Idi Amin Dada

Idi Amin Dada2

Idi Amin Dada3

Pemerintahan Idi Amin

Pemerintahan Idi Amin 2

Dia seperti Aruah Saddam Hussien..benci pada Barat - kafir (mungkin utk kepentingan politik ? )
tapi tak pula 'copy cat' atau jadikan cara Rasullullahhandle/memerintah negara sebagai 'blue print' cara untuk merekamemerintah negara mereka,
Mereka menjadi terlalu nak mempertahankan kedudukan sehingga secara tak langsung menjatuhkan maruah/imej sebagai pemimpin Islam



[ Last edited by  cyborq at 5-1-2008 03:22 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 5-1-2008 04:27 PM | Show all posts
SAIKO...:geram:
Reply

Use magic Report

Post time 5-1-2008 07:39 PM | Show all posts
Last2 skali dia hidup di dalam buangan dekat Arab Saudi. Arab Saudi pon sudi terima si idi amin ni pon sbb nak stop dia dari terus memalukan islam dengan perangai dia tu, tapi dengan syarat, jangan campur tangan dalam politik lagi.
Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2008 10:20 AM | Show all posts
sakit jiwa = cacat... buleh jadi pemimpin?
Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2008 02:46 PM | Show all posts
ini mcm org sakit mental ajer...... saiko ya amat....
Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2008 11:50 AM | Show all posts
org afrika nie mcm kejam2 selamba jerk.....

skang kat kenya..sana sini bawak parang....

belum kes puak hutu n tutsi lagik...

sampai skang kat sana ada puak2 yg bunuh2 selamba jerk...gilo arr deir org...dah ler ALLAH kurniakan dier org nie fizikal yg besar dan kuat...

cuma...akal kurang kot...
Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2008 06:51 PM | Show all posts
woh..1st time baca..gila betul..aku rasa dia mmg benci org putih nih..
Reply

Use magic Report

Post time 9-1-2008 04:00 PM | Show all posts
kejam giler nihh...
Reply

Use magic Report

Post time 9-1-2008 05:06 PM | Show all posts
ishh..kepala betul ke tu???
Reply

Use magic Report

Post time 10-6-2008 03:04 PM | Show all posts
errrr...smpt tobat ke??
tp da duk kat area jeedah kan?
mgkin smpt kot..
Reply

Use magic Report

Post time 10-6-2008 03:17 PM | Show all posts
Ade sesetangah pesakit jiwa yg mmg gemar simpan mangsa2 pembunuhan mereka. Rasa mcm satu kepuasan, satu koleksi peribadi mereka...

Hmm...tak sangka pula peti ais idi amin tu mempunyai fungsi yg berlainan...
Reply

Use magic Report

Post time 10-6-2008 06:08 PM | Show all posts
layan the last king of scotland..syok
Reply

Use magic Report

Post time 10-6-2008 11:13 PM | Show all posts
Org sakit metal pon boleh jadi president.Harap2 janganlah org macam ni ada kat bumi malaysia ni.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.074073s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list