Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
42000
View
134
Reply

Bawak Baby Keluar Jalan

[Copy link]

Author: morango       Show all posts   Read mode

Author
Post time 25-1-2008 12:03 PM | Show all posts |Read mode
Nak minta pendapat dan nak survey....

Semua parents bawak anak jalan
Single Polls, Total 139 Users voted
 
52.52% (73)
 
25.18% (35)
 
17.27% (24)
 
5.04% (7)
 

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 25-1-2008 12:14 PM | Show all posts
Su dulu mula bawak baby kuar gi shopping kompleks umur dia 4 bulan, kuar mlm pun sekali sekali kalo terdesak...

Advise su kalo baby tu masih kecil bawa jln waktu siang oklah, kalo boleh elakkan kuar di waktu mlm....
Reply

Use magic Report

Post time 25-1-2008 12:16 PM | Show all posts
mcm jambu lak..kalo kecik-kecik ni bawak kuar jambu takut cepat menjankit penyakit...sbb tak minum susu badan kan...so kalo boleh..jambu elakkan juga lah masa kecik ni...kalo jln mlm pun jambu elakkan jugak...tp masa kecik jerlah..kalo dah 7 bulan tu angkut jerlah..
Reply

Use magic Report

Post time 25-1-2008 12:29 PM | Show all posts
Ingat lagi my sis cite, dulu dia dok oversea kat uk, kalau owang putih nih anak dia tgh merah lagi mcm baru lepas branak sehari dua gitu, dah dibawa g shopping complex.  Selamba dekkk je, takdenya pantang2 macm kita nihh
Reply

Use magic Report

Post time 25-1-2008 12:29 PM | Show all posts
Za umo bb 42hr da bawa jln2 sogo,klcc,alamanda, tasik.tp bila smp rmh mandikn bb.klu smp rmh da mlm sgt tu just basuh muka,rambut,tgn & kaki dia.pastu tkr bj bb.alhamdulillah setakat ni xder masalah.
Reply

Use magic Report

Post time 25-1-2008 02:12 PM | Show all posts

Reply #1 morango's post

aku dulu bwk baby lepap bg aku pantang..tp bg aku susah nak bwk baby ke hulu ke hilir..nak bawak susu,diapers..semelaa nak kene angkut...tp bila aku jalan2 aku tgk selamba jer parents bawak anak g mana2 smapai pernah aku g jonker walk yg penuh sesak situu..mak bapak selamba jer bawak anak hihihi..x de hall
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 25-1-2008 02:39 PM | Show all posts

Reply #6 lady_yuna's post

tu laaa.... me nak pergi bercuti.... gathering.... nak bawak laaa baby... masa tu umur dia dah nak masuk 5 bulan ++...  tapi MIL x bagi....

kalau nk pergi groceries pun dia x bagi gak.... tapi mor bwk gak.... sbb mor menantu dia x berani la sgt nk sekat
Reply

Use magic Report

Post time 25-1-2008 02:40 PM | Show all posts
anak kita baru 3mo++ dah byk shopping mall dia masuk..siang malam pon selamba jek bawak dia   

tapi bila malam tu, balik umah mmg laa tukarkan baju dia tu... so far alhamdulillah dia tak byk ragam..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 25-1-2008 02:42 PM | Show all posts

Reply #4 tsukushi's post

mor pantang kat kg.... masa dlm pantang pun mor dah keluar g groceries.... tapi baby bapak mor pegang dlm kete....
Reply

Use magic Report

Post time 25-1-2008 02:55 PM | Show all posts

Reply #7 morango's post

kuikuikui..masalah ngan MIL bawak smpai ke sini morr..jgn jadi cam aku dah ler..ko nak gader2 kat mana ??
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 25-1-2008 04:34 PM | Show all posts

Reply #10 lady_yuna's post

dekat jer... kwn
Reply

Use magic Report

Post time 25-1-2008 05:48 PM | Show all posts
bukan pi shopping tp berulang rumah mak me ke klinik, sepital.
then melaka - shah alam - melaka - shah alam...
giler jalan...
Reply

Use magic Report

Post time 25-1-2008 05:47 PM | Show all posts
Kalau takat jalan2, g taman tu ada lah pas pantang dah bawak dah..Tapi kalau ms nak p shopping ke, kalau ada orang yang boleh jagakan kejap mcm my mom or mil, rela tinggalkan lagi...

Kalau p gathering ke, kenduri ke, raya ke ms  0 - 6 bulan mmg sengaja kurangkan bawak. Sebab dlm masyarakat kita, orang nak pegang baby lar...nak dukung lar, bawak kesana ke mari la ... bukan apa, my baby x dpt susu ibu sepenuhnya dulu. So pepeham je la, antibodinya kurang. So pada pendapat sy, tak elok sgt lah nak dedahkan die kat orang ramai...

Selalu gak ngelat sbb tak nak orang pegang, bagi lah alasan mcm2...cth,baby nak tido la nanti takut meragam...

Tapi bila die dah besar dah start makan solid bw jer keluar mcm biasa kecuali shopping ms sale.
Reply

Use magic Report

Post time 25-1-2008 07:04 PM | Show all posts
baby slayang,16 hari dah bwk kuar..
Reply

Use magic Report

Post time 26-1-2008 02:28 AM | Show all posts
Anak eynda umur 40 hari dah ikut mama dia gi beli stroller... Malam plak tu...

Pas tu habis pantang tiap2 hari naik kete sebab eynda hantar/ambik si abang tadika.....

Weekend bawak jalan2 atau ke shopping kompleks....

Pendek citer anak eynda tak membesar kat dlm rumah je sejak baby.....pegi mana pun kena usung...
Reply

Use magic Report

Post time 26-1-2008 09:13 AM | Show all posts

Reply #13 AznieBunnie's post

jauh berjalan LUAS pengalaman ..agak2 nya anak aznie dah tahu jalan melaka - shah alam
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 28-1-2008 09:33 AM | Show all posts

Reply #13 AznieBunnie's post

  hebat betoi....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 28-1-2008 09:36 AM | Show all posts

Reply #12 guppy's post

sama laaa... kat rumah pun mcm 2 gak sbb ank SIL lasak yg teramat sgt.... risau aku di buatnye....
Reply

Use magic Report

Post time 28-1-2008 10:40 AM | Show all posts
mine..anak sebln dah kuar dok dlm carseat since mama dia nya ni kena attend bicara kuasa so bawak la baby kecik gak..abis dah satu family kena attend nak buh mana baby..tp my baby my mom buat kan tangkall utk dia..pegi memana memang pakai..then dah dok kl since 3 bln ni..memang bawak je kuar shopping..lagipun dah kena dok nursery..nak kata avoid org pegang2 pun payah gak...yela since dia on FM so memang riso la tp tak de choice..best la kalo family sendiri jaga..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 28-1-2008 12:26 PM | Show all posts

Reply #19 phoebe's post

me walaupun ddk ngan MIL tapi hantar anak kat nursery.... x yakin baby ddk umh sbb MIL ada 3 lagi cucu yg tgh lasak dia jaga....
Reply

Use magic Report

Post time 28-1-2008 02:51 PM | Show all posts
kat avatar tu bb mor ke?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 28-1-2008 03:06 PM | Show all posts

Reply #21 pu3cindy's post

Reply

Use magic Report

Post time 28-1-2008 05:49 PM | Show all posts
me plak....
my doter 21 hr dah bw g my abah kawin....
28 hr dah g giant beli breastpump...
35 hr dah g soping kat jusco....
42 hr tak ingat g mana....
45 hr g soping kat sogo yg sale 1 building tuh....
seharian kat sana....
2 bulan dah balik kg tganu...
mil aku seriau sbb aku dah bw budak jln jauh ms umur 2 bulan....
start 3 bulan aku mmg selalu travel ikut hubby os...
merata msia aku jalan...
tido merata hotel....
alhamdulillah...
anak aku x pernah buat hal or jadi apa2 yg x diingini.....
bak kata mil aku, anak aku membesar dlm kereta....
sbb every 2 weeks akan ikut hubby os for 1 week
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-1-2008 09:49 AM | Show all posts

Reply #23 anj2208's post

MIL selalu ckp... kalau ikutkan hati dia x bagi baby pegi mana
Reply

Use magic Report

Post time 29-1-2008 09:58 AM | Show all posts
so far tak ada apa2 lah
me anak abih pantang ajer dah bawak jenjalan
so balik tu terus arr mandi kan dorang semua
klu boleh time tu jgnlah balik time senja2 atau lewat malam

ikut pesan org2 tua
klu balik waktu senja @ malam
bila nak masuk umah tu pandang belah kiri
pastu ludah 3 kali

ada pernah mak mertua bg lidi .. soh bawak balik
me tak ikut pulak tu
cuma bila dah masuk rumah tu terus lah basuh muka
ke apa2 ke ...
harap2 tak ada lah apa2 berlaku @ mengikut

cuma klu nak g kenduri2 ke apa occasion yg ramai org tu
berat sket nak pergi sbb bb masa tu rimas .. panas
pastu mesti meragam ... sudahnya masuk keter bg nenen terus zoomm
balik umah
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.069218s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list