Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
44449
View
138
Reply

Bawak Baby Keluar Jalan

[Copy link]

Author: morango       Show all posts   Read mode

Post time 29-1-2008 10:01 AM | Show all posts
[quote]Originally posted by morango at 29-1-2008 09:49 AM
MIL selalu ckp... kalau ikutkan hati dia x bagi baby pegi mana
Reply

Use magic Report

Post time 29-1-2008 11:09 AM | Show all posts
my baby
2weeks  - dah ikut nis keluar jumpa doctor berdua aje tu sebab hubby sibuk keje. Alhamdullilah elok aje dia duduk dlm carseat.
30hari - keluar lagi berdua, beli barang.
40hari - dah jejalan shopping
sekarang 3months, every saturday keluar pergi jenjalan dari pagi sampai petang.
umur dia 6months plan nak holiday ke Penang
umur dia setahun pulak plan nak bawa dia ikut sekali gi holiday overseas. Hubby cakap suruh tinggal kat MIL tapi nis cakap kalau mcm tu baik takyah gi holiday, nanti fikiran asyik ingat kat dia aje.

kalau nis keluar balik malam, kami akan pasang keset ayat yassin dlm kete, carseat dia pulak tutup dgn kain. Kekdg takut gak tapi nak buat mcm mana, tinggal berdua so kalau pergi memana memang kene bawak baby sekali. Dah keje ni, kalau balik lambat, magrib baru ambik baby. Harap2 takde apa2.

[ Last edited by  Nisda_ at 29-1-2008 11:16 AM ]
Reply

Use magic Report

Post time 29-1-2008 12:06 PM | Show all posts
eenaz plak
my son 35 hari dah gie Midvalley....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-1-2008 12:14 PM | Show all posts

Reply #26 mamasaffiya's post

skang budak tu dah 5 tahun pun still lasak n jakun bila bwk kuar.... mak pak dia x kesah sgt attitude anak dia... berkawan pun kasar....
Reply

Use magic Report

Post time 29-1-2008 01:56 PM | Show all posts
Dalam bby seminngu-dua tu mmg everyday kuar g klinik chk bilirubin. Then Umur 14 hari travel balik Sgor. Umur 30 hari ikut kitaorg g giant and genap 40 hari gitu baru g jln midvalley. So my cara, sebelum 3mths, mmg bawak kuar tp siang and tak terlalu lama. If kuar mlm, make sure masuk umah bacakan fatihah/ayatul qursi. Amik air lap kat muka dia and muka kita. KKuar mlm pun jgn tmpt yg terlalu open..tak elok berembun. Tp paling nk elak g kenduri kawin time2 mcm ni. My bb g 4 weddings. YG my cousin nya okay..sbb my own family kan..ada bilik nk tidokan bb suma. Yg lain belah my hb. Ya Allah rimasnya. ditambah cuaca panas terik, kita nyusu badan.... yg sedara.mara jenis mulut kureng. Sakit hati je.

Basically, nk bwk bb ni up to kita. Nk keluar - doa je suma mudah dah dilindungi. Balik make sure basuh muka. And be sensetive tempat2 terbuka mcm taman/panti...yelah sungguhpun tak percaya just precautionary. Elak kuar/balik time maghrib or tengahari buta.
Reply

Use magic Report

Post time 29-1-2008 02:08 PM | Show all posts
my baby first time outing umo 2 bulan.. pergi alamanda coz nak cari car seat.. ok je letak dia dlm stroller.. then mmg selalu sat/sun g jenjalan.. now ni dah 8 months.. alhamdulilah takde masalah plak.  my mum pun takde larang kalu nak bawak baby kuar g mana2..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-1-2008 03:05 PM | Show all posts

Reply #30 asheput's post

yup.... nanti CNY ada wedding asben nyer family... x nk pegi... tapi MIL selalu pesan soh pegi.... ckp leh jumpe sedara mara... yg aku rimas x pikir lak...
Reply

Use magic Report

Post time 30-1-2008 09:38 AM | Show all posts
Originally posted by morango at 29-1-2008 12:14 PM
skang budak tu dah 5 tahun pun still lasak n jakun bila bwk kuar.... mak pak dia x kesah sgt attitude anak dia... berkawan pun kasar....



sama arr .. ni anak2 dia dah darjah 3
dorang 3 beradik .. sama gak
peliknya mak ayah wat tak tau ajer

klu aku lah anak2 mcm tu
mmg dah jeling dah
tak makan saman mulalah mulut aku membebel
Reply

Use magic Report

Post time 30-1-2008 10:29 AM | Show all posts
my bb lak...ari ke 45 dh bw kuar g jalan2...
so far, ok ler....cuma dia meragam nk tdo jer...
2 bulan bw g umah sepupu kawin...tdo kat hotel lg...
Alhamdulillah, dia xmeragam pun...maybe sbb ramai yg pegang dia...
skang ble dh besa bw g jln2, dh senang...
dia dh leh bdikari...xsusah pn...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-1-2008 10:53 AM | Show all posts

Reply #33 mamasaffiya's post

x makan saman la kalau marah... budak
Reply

Use magic Report

Post time 30-1-2008 03:19 PM | Show all posts
slalu bile kuar ni, kite kena tgk keselesaan bb n then kita as a mother..sbb kita yg handle bb kan!
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-1-2008 04:35 PM | Show all posts

Reply #36 asheput's post

mort x kesah... tapi bila blk lmbat mula laaa MIL bising kat asben....
Reply

Use magic Report

Post time 31-1-2008 02:12 PM | Show all posts

Reply #37 morango's post

hehehhe...tp kalau org2 tua mmg pantang bwk bb jln mlm2.
ADvantage jln2 shopping kt KL/Penang/JB kebanyakkan shopping mall/hypermart ada da bilik bb. So senang nk tidokan bb, susukan (if breastfed). If jusco siap provide thermos air panas.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-2-2008 11:34 AM | Show all posts

Reply #38 asheput's post

MMG LAAA...nak pegi mana
Reply

Use magic Report

Post time 5-2-2008 11:04 AM | Show all posts
boleh aje bawak keluar jln2
tapi jgn bawak p tempat sesak, ramai org
anak wa umo 1 bln lebey dah naik kapai terbang
no hal la
lagi cepat die didedahkan ngan alam sekitar, lagi bagus
lagi kuat immune system die melawan penyakit

tapi jgn la saja2 carik penyakit heheeh
mcm penyakit kaki n mulut tu
menteri kesihatan kata jgn bawak baby p tempat ramai org, takut terjankit
tapi ada jugak mak bapak yg kurenggg p bawak anak p tempat sesak
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-2-2008 11:13 AM | Show all posts

Reply #40 wombat's post

kat rumah kalau ramai org pun baby mor rimas.... nk bwk poi tmpt sesak... x de laaa... shopping pun masa x ramai org....
Reply

Use magic Report

Post time 5-2-2008 11:20 AM | Show all posts
anak pu3 lak..
14hari - pi hosp check sbb kuning..so every week check kat pakar
38hari - balik jhr
39hari - pi pasaraya
2bulan - travel ulang alik umah baby sitter, pasaraya..bla..bla..
3bulan - travel from kl-klate
skang hari2 jenjalan.. tapi afiq selalu tido kalo pu3 bawak pi pasaraya..isk..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-2-2008 11:35 AM | Show all posts

Reply #42 pu3_krizalid's post

baby mor susah sgt nak tido.... mesti kalau pegi shopping dia mengamuk....

dah ajar dari kecik lagi.... tapi x jalan jugak....kalau nk tido mesti kena msk bilik....
Reply

Use magic Report

Post time 5-2-2008 11:53 AM | Show all posts
Originally posted by morango at 5-2-2008 11:35 AM
baby mor susah sgt nak tido.... mesti kalau pegi shopping dia mengamuk....

dah ajar dari kecik lagi.... tapi x jalan jugak....kalau nk tido mesti kena msk bilik....

maybe afiq suka duk slm aircond tu yg tido..ngam2 kuar kat parking mata buntang tgk org..kalo dah beso sikit kalo still tido gakleh jimat sbb dia tak mintak benda yg bukan2
Reply

Use magic Report

Post time 5-2-2008 01:36 PM | Show all posts
ank ma 10 hari dah p jj belik keperluan
then,
dia membesar atas kete,
sbb dlm sebulan,mesti balik kg..travel dr penang-melaka-kelate.
dia pun dah biasa,x bnyak ragam.
kalau p shopping..seminggu 2x.
nanti nak test naik plane pulak.kut x duk diam dlm tu
Reply

Use magic Report

Post time 5-2-2008 01:38 PM | Show all posts
ank ni ikut moodlah..
kekadang bukan tempat sesak pun dia leh meragam.
lawan mata x mau tdo.
ank ma probnya,
jenjalan kuar,mesti x nk tdo,tp ngantuk..buh dlm stroller lelapkan pun x nak.
sanggu lawan mata..masuk je dlm kete leh tdo.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-2-2008 02:26 PM | Show all posts
anak mor pun sama suka lawan mata.... ada satu tahap dia akan mengamuk sbb ngantuk tapi x mow tido...
Reply

Use magic Report

Post time 6-2-2008 12:38 PM | Show all posts
tulah,bebudak mmg gitu kan.suka lawan mata.
time tdo budak kecit kene ada sced.
ikut betul2 timing,kalau terlebih/terlajak waktu,
nanti lagi kuat dia mengamuk.
Reply

Use magic Report

Post time 7-2-2008 07:43 AM | Show all posts
baby umo 38hari kitorang dah start bawak gi shopping..
nak raya pun masa tu...mana bleh x soping..ekekeke
umo 40hari da start jln jauh..  jb-T'ganu..
umo 55 hari blk hari dr tganu-jb-tganu
umo 2bln stgh dah lepak kat danga bay sampai 4pg.. seb bek ok..risau gak..
umo 5bln cuti2 t'ganu-s.alam-cameron-kelantan-terengganu dlm masa 5hari..
Alhamdulillah sihat  x demam..
Reply

Use magic Report

Post time 8-2-2008 12:52 AM | Show all posts
Adam mummy umo sebulan lebih dah start gi giant, sampai sorang makcik ni pandang slack je bila bagitau masih dalam pantang...
cukup je 100 hari dah start merata gi jalan.. open house, bbq, palyground tak yah crite la... hampir setiap hri kot... shoppig complex pun tak yah crite... kami jejalan berdua je... daddy nye asyik balik lambat jer...

mummy rase baby ni kalo kita tak pantang sangat... dia pun tak de la sensetif sangat.. tak de keluar malam menangis etc.. biarkan dia biasa ngan orang ramai... cuma kita jauhkan aje dari org yang sakit , kalo nampak dia mcm pandang lain macam tu bisik kan ayat kursi ke apa... ok la
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.051315s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list