Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
45366
View
140
Reply

Bawak Baby Keluar Jalan

[Copy link]

Author: morango       Show all posts   Read mode

Author
 Author| Post time 11-2-2008 09:51 AM | Show all posts
baby mor sekarang suka mengamuk time nak tido.... nk kuar rumah pun dh malas.... dia akan mengamuk x makan pujuk langsung....
Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2008 09:58 AM | Show all posts

Reply #1 morango's post

I start bawak my baby jalan2 in public places masa umur dia 1 tahun...

Mainly bcoz of 'health' reasons... My baby was born premature, so senang nak kena infection... Takut plak bawak dia outing in public masa dia kecik... Sekarang nih, kalau bawak keluar pun, kejap jer... Tak bley lama2... and kat areas yg tak crowded sangat...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-2-2008 10:03 AM | Show all posts

Reply #52 kikilalat's post

mor dh bwk baby keluar since dlm pantang lagi... dulu ok ajer... skang ni yg x ok... x tau kenapa???
Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2008 10:21 AM | Show all posts
Originally posted by morango at 11-2-2008 09:51 AM
baby mor sekarang suka mengamuk time nak tido.... nk kuar rumah pun dh malas.... dia akan mengamuk x makan pujuk langsung....



benda nih biasa... dalam buku dr miriam stoppard, she said that babies will create a fuss when dah nak tido sebab nak lawan mengantuk tuh... nak spend more time dengan kita.

i akan bawak my baby keluar lepas dah tido or masa yg bukan his nap time... then he bley enjoy his outing... i tak bawak dia keluar often, just once a week... so i want him to appreciate his outing time more ;)

another thing he enjoys is masa balik kampung... his cousins on both sides of our family dotes on him, sebab he's so small & cute!
Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2008 11:23 AM | Show all posts
pipikanan da bwk baby adriana shopping mase die 45 hari..br je abis pantang.shopping pun sbb nk beli stroller baby.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-2-2008 02:43 PM | Show all posts

Reply #54 kikilalat's post

mor pun baca gak buku dr miriam ni....


kalau balik umh PIL lagi penat... kena hold jer baby sbb anak SIL mcm hantu... dah kena cakar sekali.... berdarah.... baik ddk umh letak dpn tv x de sapa usik....
Reply

Use magic Report

Post time 14-2-2008 08:26 PM | Show all posts
umur baby 3 bulan baru bwk kuar jln2..
tu pon time weekdays sbb lengang time tu..
dia pon byk tido jer bila duk dlm stroller..

sekarg ni umur dia hampir 5 bulan
ok skit berjln walaupon kadang2 mengamuk
sbb rasa rimas bila time org ramai atau panas...
Reply

Use magic Report

Post time 20-2-2008 11:40 AM | Show all posts
1st bawa bb jalan soping complex masa dia 3 bulan......

kecik dari tu tak bawak.. bawak jalan yg kejap2 je... just in case le..
Reply

Use magic Report

Post time 20-2-2008 11:42 AM | Show all posts

Reply #54 kikilalat's post

true.. time management is very important... kena ikut timing bb..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-2-2008 10:01 AM | Show all posts
?
Originally posted by an4zaara at 14-2-2008 08:26 PM
umur baby 3 bulan baru bwk kuar jln2..
tu pon time weekdays sbb lengang time tu..
dia pon byk tido jer bila duk dlm stroller..

sekarg ni umur dia hampir 5 bulan
ok skit berjln walaupon kada ...


baby mor lak... kalau dia tido letak jer dlm stroller terus bangun.... tgk mood dia laaa.... kalau ok lama la leh shopping....

kalau dia x ok.... terpaksa la balik......
Reply

Use magic Report

Post time 7-3-2008 01:11 PM | Show all posts

Reply #1 morango's post

Me bawak masa baby umur 2 bulan lagi. Masa tu dia dah travel jauh2 ke utara dan selatan.   

Memang la susah sikit sebab time ni kena banyak kali masuk pit stop. Dia kencing la, berak la, nak susu la.. tapi lama2 nanti, dia dah terbiasa, sure ok punya.

Kena latih baby kita jadi seasoned traveller.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-3-2008 03:28 PM | Show all posts
Originally posted by duquesne at 7-3-2008 01:11 PM
Me bawak masa baby umur 2 bulan lagi. Masa tu dia dah travel jauh2 ke utara dan selatan.   

Memang la susah sikit sebab time ni kena banyak kali masuk pit stop. Dia kencing la, berak la, nak ...


bulan april nanti nk travel sorang g singapore.... hubby tggu kat sana... naik plane... x tau la mcm mana nanti....
Reply

Use magic Report

Post time 8-3-2008 01:37 AM | Show all posts
Originally posted by morango at 7-3-2008 03:28 PM


bulan april nanti nk travel sorang g singapore.... hubby tggu kat sana... naik plane... x tau la mcm mana nanti....

kita yg paniknya bila travel jauh2 ni takut baby buat hal..
takut dia meragam or mengamuk yg xleh dipujuk..
lg2 kalau baby yg nangis jenis pitching tinggi..
skali kuar volume dia, sume org keliling akan pndg..
kang org sangka kita x reti jg anak lak..
padahal anak kita mmg jenis cmtu nangisnya..
Reply

Use magic Report

Post time 8-3-2008 02:43 AM | Show all posts
ni masa saya bersalin anak ke-4 November lepas...

omo 14 hari - travel naik keta dari Keningau ke KK ...2 jam perjalanan

                 - fly dari KK- KL....2 jam 30 minit

omo 26 hari - fly dari KL- KB....50 minit

                 - jalan kaki (Saya la ygjalan....takkan la my newborn plak kan?hehehe) mengharung air banjir sejauh 3 km....ni nak balik kampung saya punye pasal.....banjir2 pon redah..!

omo 40 hari - fly balik dari KB- KL - KK and naik keta plak sampai keningau......

hehehe...sumer tu ketika masih dalam pantang.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-3-2008 02:26 PM | Show all posts
Originally posted by hairanaz at 8-3-2008 02:43 AM
ni masa saya bersalin anak ke-4 November lepas...

omo 14 hari - travel naik keta dari Keningau ke KK ...2 jam perjalanan

                 - fly dari KK- KL....2 jam 30 minit

omo 26 hari  ...


wahhh boleh tahan ek.... ngan hubby jer ker?
Reply

Use magic Report

Post time 5-4-2008 05:25 PM | Show all posts
saya plak semua anak umo 30 hari kuar umah pi klinik wat injection...

yg puas jalan masa anak pertama....lepas je pantang terus berjalan sana sini bwk baby...

anak kedua dan seterusnya dah ada maid..so nak pi mana2 takyah bawak dah kecuali pi klinik je.
Reply

Use magic Report

Post time 5-4-2008 09:55 PM | Show all posts
Rindu plak nak bwa baby jln2, dh lma xde baby nie, sume dh sekolah
Reply

Use magic Report

Post time 6-4-2008 11:32 AM | Show all posts
hi i baru je kat sini tapi nak share la skit.....i ada doter umo 6 bln...i dah start bawak dia jalan masa dia cam dalam2 weeks camtu g buat passport..cukup 30 ari dah g ikea,one utama.....since kita org duk obersea i dah bawak dia naik flight masa dia umo 2 bln lebih camtu lepas abis pantang la....alhamdulillah tade pape....tapi make sure dia ada bnyk baju bersih cause nak kasi dia selesa for traveling kan...
Reply

Use magic Report

Post time 7-4-2008 01:31 PM | Show all posts
umur baby  belum cukup dua bulan dah bawak dia pi makan angin hehehe
sebab mak dia boring kena kurung time pantang aritu hehehehhe
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-4-2008 09:32 AM | Show all posts
me baru balik holiday.... sedey nyer flight mor n hubby lain
Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2008 12:37 PM | Show all posts
me bawak anak jalan2 gi shoping complex masa dlm pantang...dlm 3 wks mcm tu.
2 bln dah bawak long flight balik mesia

so far manageable.
tp bawak dierg masa baby ni bestt la sgt..sbb tido je. nangis kasik susu. nak shopping pun aman. now..kirim salam la dah umur setahun lebih ni.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 22-4-2008 04:00 PM | Show all posts
skang ni bila
Reply

Use magic Report

Post time 5-5-2008 03:57 PM | Show all posts
kalo kuar jalan2 kt luar umah dikira jalan2 ke tak ek
sbb aku bwk baby kuar jalan2 kt luar umah masa lom abis pantang lg
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-5-2008 11:21 AM | Show all posts

Reply #73 N_DIA's post



aku hari ketiga bersalin dah kuar jln
Reply

Use magic Report

Post time 28-5-2008 04:17 PM | Show all posts

Reply #51 morango's post

lor..aku ingt ank aku jer yg suka mengamuk time nk tido..mengamuk yg mmg tahap bleh buat aku gelabah... maklumlah 1st baby...skang kalu nk bwk jln2 mesti blk umah cepat2 kalu dia dah hint nk mengamuk...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.047796s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list