Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
40579
View
131
Reply

Bawak Baby Keluar Jalan

[Copy link]

Author: morango       Show all posts   Read mode

Post time 7-4-2010 04:06 PM | Show all posts
anakku 3 minggu dah kena naik flite dalam 10 jam....campur transit 2 jam...hehhehe....sib baik flite malam....dia takut jugakla and tak mo dok kat bassinette flite tu...dia takut...so just letak atas seat kat sebelah.....

masa aku ada anak no 2 aku ada pengalaman...aku nak gi klinik cucuk sebulan...masa tuh dalam kol 8 malam..mak aku dah pesan...tunggu lewat sikit...aku kata kol 8 lewat ahhh kang klinik tutup plak....hmmmm...natijahnya bantah cakap mak..anak au melalak sepanjang malam sampei 2 malam plak tuuuuuuu........sejak itu au mmg tak berani bwk baby kuar mlm and aku selau advisekan orang cam tu gakkkk

yang nih sbb ada kat negara orang aku mcm jadik selamba plak...abess pantang...aku sorong anak aku naik stroller gi panjat shopping mall..siap lepas azan maghrib ada fountain show aku dengan gigihnya bawak anak aku tengok...siap hujan renyai2 lagik tuuuuuuu...tapi alhamdulillah oklah..tak de pla susah na tido ke hape...

skang nih dia dah 3 bulan...dah 2-`3 weekend we all watch sunset depan umah....lepas azan maghrib baru balik....orang arab nyer style...maghrib kuar umah...maghrib semayang kat luar and start picnic.....hehehhee.....kalo mak2 kita mau kena jerit satu kampung...
Reply

Use magic Report

Post time 7-4-2010 04:18 PM | Show all posts
emm..
pada aku,elok bw bb kuar jalan2.bb ni suka blaja dr aper yg die tgk..kalu bw bb jalan2,mata melilau je tgk benda n org2.tang travel jauh2 tu,mmg payah sket la kan.tp,kita enjoy je la seadanya.. ...
ashleya Post at 30-3-2010 16:39


tu la. mmg kena bawak baby kuar jalan2. biar dia tgk dunia sket. hehehehe.
Reply

Use magic Report

Post time 9-4-2010 10:28 AM | Show all posts
aku pnah jmpe mak bapak bawak bby yg masih merah,berbedung lg jalan2 kat tesco, mak dia pun cam dlm pantang jer lg gayanya.. dah lah time tu tgh kecoh psl h1n1.. huhuh tau lah excited nk bawak baby jalan2, tp tggu lah besar sket.. anak sulung kot tu yg excited semacam..
Reply

Use magic Report

Post time 17-5-2010 10:00 AM | Show all posts
dh vote utk  6 bulan ke atas.. sbb bb ku premature...

Anak2 1st n 2nd normal.. 3 bulan ke atas dh bwak jenjalan...
Reply

Use magic Report

Post time 10-8-2010 03:33 PM | Show all posts
masa anak sulong dulu, 20 hari dah nak flite balik KL, cukup 30 hari dia hidup dalm kereta jer....pi sana sini..tapi alhamdulillah tak meragam n tak jadi benda2 pelik..la ni dia dah 8 tahun, asal dnegar nak berjalan , meraung2 merayu2 tak mo kuar umah, bosan tul laaa dr dlm hari duk berjalan

baby ke dua, twin , rasa stressss snagat sebab tak leh kuar umah, ada chance, tapi selagi umur depa tak cukup 6 bulan ke stahun, aku memang takkan kuar, renyah gila nak handle both baby...buatnya dua2 melalak dlm mall..mau kelam kabut aku laki bini nak handle...alangkan g klinik nak cucuk pun aku rasa serba tak kena nak handle both...ishhh lekas laaaa besar anak2 kuuu
Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2010 12:03 PM | Show all posts
anak narif first time keluar rumah masa 7 hari, tapi utk check up lah. pastu ada lagi keluar beberapa kali masa dalam pantang, tapi cuma ke hospital. ada la sekali gi one utama.

lepas pantang memang terus bawak dia keluar. dia pun suka keluar. kalau time jalan-jalan tu, lapar pun boleh tahan. elok aje duduk dalam stroller. kalau balik rumah, lambat sikit menyusu dia dah mengamuk, hehehe.

selalu bawak dia gi mall dengan lepak kedai mamak. kalau keluar malam pun, selalu jam 11 pm dah ada kat rumah. belum lagi cuba bawak dia lepas midnight.

hari tu masa umur dia 2 bulan 26 hari, kami bawak balik US. adalah dia menangis kadang-kadang, tapi terkawal lah. alhamdulillah... takut jugak kan, 30 jam traveling, kesian baby.
Reply

Use magic Report

Post time 21-10-2010 03:58 PM | Show all posts
saya bawak kuar g jalan2 time baby umur 4 bulan..perasaan takut tu mmg ada..tapi excited pun ada..tapi mmg banyak nyer excited la..
Reply

Use magic Report

Post time 22-10-2010 12:07 PM | Show all posts
My parents tak galakkan bawa anak jalan-jalan waktu maghrib dan malam takut ke'tegur'... + senang demam kalau tak tahan sejuk malam. Memang berlaku untuk kedua2 anak saya. Lebih gemar bawa anak jalan siang-siang sahaja.
Reply

Use magic Report

Post time 26-10-2010 10:47 AM | Show all posts
Reply 1# morango


    depends pada masa & tempat. klo saja jalan-jalan lps pantang dah bawa. tp klo tgh sales @ shopping jarang bawa baby  & anak2. tompang ltk anak rumah mak.
Reply

Use magic Report

Post time 26-10-2010 04:10 PM | Show all posts
dah vote! vote yg no 1... he..he..he...

anak sulung

day 4 - travel dr kl balik kpg kat utara. balik malam lak tu. lalu terowong ipoh...alhamdulillah tak jadi apa2
day 40 - balik kl balik.
day 41 - gi jln kat suria KLCC
sampai umo 6 bulan merata ceruk dah pi....

anak ke-2
day 1 - tidur kat hotel sbb dah boleh discharge tp tak larat nak balik rumah. masa ni dh pindah ke kampung...pegi kl jalan2 and terberanak kat kl. hu...hu..hu..
day 2 - balik rumah kat utara
day4 - pegi pulau pinang sbb kakaknya masuk hospital pulau pinang.
sama jugak dgn kakaknya....umo belum 6 bulan dah merata ceruk aku bawak.

paling extreme umor anak ke-2 mencecah 1 tahun 11 bulan aku & hubby bawa pegi camping kat teluk batik. well aku dan hubby mmg kaki jalan...dan heret anak2 bersama. so far alhamdulillah anak2 sihat dan jarang sakit sbb dah memang melasak dari kecik lagi
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2010 12:16 PM | Show all posts
aku pulun bawak jalan time umur 6 bulan ke atas...
Reply

Use magic Report

Post time 9-5-2011 02:24 AM | Show all posts
Reusable diaper liner

As slm mommies...

Any earth frenly mom would like to give a comfort bump to ur little one? lets try NEW reusable diaper liner!!

-made from microfleece
-available in 4 yummies colour: fuschia, ocean blue, grasshopper green and baby blue (actually d grasshopper green liner is made from AA grade microfleece compared to another 3 colours(A grade microfleece) but, i sell them at equal price as it was my mistake when purchasing d material )
-size:<5" x 11.5">
-price:rm10/set of 3 pieces....FREE one piece for avery 3 sets
-please add rm3 for postage via registered post
-picture .. http://littleponnyshop.blogspot.com/

Reusable diaper liner
-made for lining cloth diapers or disposable diaper when you want that extra stay-dry feel on your baby's bottom (sesuai digunakan on both diaper whether it is cloth diaper or disposable diaper eg.mamipoko,petpet, diapex etc.
-for non cloth diaper baby, sgt2 la berguna bila baby kena cirit-birit/for newborn yg kerap poop sikit2...so, x perlu la nk tukar diaper avery second...just change d liner only...JIMAT!!
-Place inside nappy next to babys skin to draw wetness away.
-Provide a soft, comfy, breathable layer between skin and absorbent material in diaper.
-Need to change the liner at each diaper change, whether it is soiled or not.
-Protects cloth diaper from staining and makes it easier to dispose of the contents of the nappy down the toilet (soo agree!!!!) .

Alhamdulillah sejak guna liner ni (since 3 yrs back,starting from my son) jarang sgt2 la my kids kena ruam or any skin problem (kt bump)...ada la sekali dua je kot...why i'm opt for reusable diaper liner?bcoz baby selesa sbb liner ni made from fabric...compared to usual diaper liner yg mcm tissue tu...n....yg paling best,liner ni boleh dibasuh berulang2 kali..sgt2 menjimatkan...siap boleh diperturunkan dr abang ke adik...hehe....from my experience,i dh pakaikan liner ni kt my elder son since he is 3mon...means dh 3thn...but,still ok lg liner tu...no tear,no stain problem...

interested?dun hesitate to email me at insan.rabbani@gmail.com/ sms-0134350016
Reply

Use magic Report

Post time 3-6-2011 11:43 AM | Show all posts
Aku plak, anak ke-3 ni lepas je 50 hari dah bawa pi shopping. Maklum le.. gian lama tak pi shopping. Yang syok nye hubby yang dukung anak.... So, aku..........enjoy..........
Reply

Use magic Report

Post time 13-6-2011 08:21 AM | Show all posts
anak daun bln 7 ni masuk 7bln..family wat bercuti ke krabi..rasanya sesuai yak kalau me bwk bbay travel jauh ni.
Reply

Use magic Report

Post time 14-6-2011 01:51 PM | Show all posts
anak aku masa umur 30 hari dah kuar g cucuk...ps2 umur dia 42 hari aku pegi kl...abang aku meninggal...waktu umur dia 2 bln setengah balik kampung kt kelantan...waktu umur 6 bln aku bwk anak aku g cameron highland...anak aku mmg suka sb dari dlm hari lg dh bejalan...kalu hujung minngu kitaorg x bwk dia ge jalan...siap menangis sakan...naik kete baru senyap...
Reply

Use magic Report

Post time 23-6-2011 11:05 AM | Show all posts
baby umur 3 hari.. kena tahan wad sebab jaundice, ms kuar wad tu singgah shopping complex nk cari susu kambing.. huhuhuhu
Reply

Use magic Report

Post time 26-7-2011 11:58 AM | Show all posts
Ice bawa dia keluar ke shopping complex n berjalan seawal 2 bulan. Mama ice bising sikitlah..tapi ice bawa juga. Short trips only sebab takut germs. Kadang-kadang ada balik at midnight. Sentiasa baca ayat kursi pada baby dalam kereta. Beri salam sebelum masuk rumah, basuh kaki dan langkah ke pintu dengan kaki kanan. So far alhamdulillah tiada pengikut.
Reply

Use magic Report

Post time 17-11-2015 02:49 PM | Show all posts
Hana replied at 7-4-2010 04:18 PM
tu la. mmg kena bawak baby kuar jalan2. biar dia tgk dunia sket. hehehehe.

Nak anak tengok dunia luar? Ini ayat dari seorang Mak yang hidupnya kohnon  dah lali dgn dunia luar tapi sebenarnya masih hidup dibawah kepompongnya?




Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2015 09:57 AM | Show all posts
aku bawak je. lepas pantang dah g klcc tutup la kepala baby. doa-doa sikit. mintak2 tak kena penyakit apa2.
Reply

Use magic Report

Post time 17-12-2015 05:48 PM | Show all posts
ooo..bawak gi jlan2 shopping mall...ingatkan bawak pi jln2 bercuti tadi....

abis pantang jek terus bawak kuar jln2......


tapi klu bawak pi bercuti after 6 months baru i bawak...
Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2016 02:11 PM | Show all posts
lepas pantang cukup jek 44 hari dh keluar jalan2.
almaklum maknye yang selok nk keluar.
Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2016 03:51 PM | Show all posts
klu tak der keperluan tak perlu la kut. dah nama dlm pantang, kena la berpantang betul2.
Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2016 03:51 PM | Show all posts
rasanya zaman moden ni ramai je yg lepas beranak terus gi jalan shopping compleks
acah2 beli pempers...
Reply

Use magic Report

Post time 3-3-2016 12:09 PM | Show all posts
baiknye baby korang x meragam ye.baby meols kalau bwk kuar kemain dia meragam.duk umah elok je main2 sendiri.nak bwk pegi umah mak mertua pun meols klau boleh taknak bermalam.org kata rajin2 la bawak baby berjalan bagi biasakan diri dgn dunia luar.as for me, kalau bawah 3 bulan tu kecik sgt.tunggu la da 6 bulan nnt baru jalan jauh sikit.
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2016 07:43 PM | Show all posts
Hey bro! Hi kawan2!!


Nikmati bonus deposit anda dialu-alukan pada deposit pertama, kedua dan ketiga anda sehingga 254% sekarang !!!




Hari2 miskin, bila la nak kaya!!!
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.062951s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list