Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
55232
View
1397
Reply

MESIN JAHIT

[Copy link]

Author: Umm_Umar       Show all posts   Read mode

Post time 19-7-2006 12:48 PM | Show all posts

Reply #64 roxana's post

Dulu ada singgah kat kedai Singer. Dptlah tengok sewing mch yg best2 & gah rupanya termasuk yg heavy duty, ada bnyk patterns on embroidery. Salesman cakap boleh trade-in sewing lama kat rumah kalau berkenan. Dia cakap boleh bayar installments tapi fikir2kan time tu, tak payahlah dulu. Mujurlah Kak Noor cakap mesin jahit lama boleh jahit sulam. Memang yahooooooooooo!!!

Unless kita ni memang jahit yg heavy duty sampai kena jahit berlapis2 kain, then it's a different case nak beli sewing mch mcm tu.
Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2006 02:03 PM | Show all posts
sekarang ni rin guna mesin jahit singer yg portable tu..  dah umur 8-9 tahun mesin tu.. bila jahit lama sikit mula la panas..pastu benang berserabut jer.. kalau jahit langsir pulak kerap sangat la jarum patah.

agaknya kalau trade in berapa ek? boleh le amik mesin baru
Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2006 04:27 PM | Show all posts
Originally posted by maRgeRin at 19-7-2006 02:03 PM
sekarang ni rin guna mesin jahit singer yg portable tu..  dah umur 8-9 tahun mesin tu.. bila jahit lama sikit mula la panas..pastu benang berserabut jer.. kalau jahit langsir pulak kerap sangat la  ...


tahan le jugak dah 8-9 tahun baru buat hal...i penah beli FUJIMARA, first time beli mesin ....pun selalu gitu..padahal baru beli jer...jahit langsir memang patah jarum...setahun je pakai, tak sanggup.. terus trade-in...dah tu tokey PFAFF tu amik SGD$50 je mesin Fujimara tu...
Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2006 06:04 PM | Show all posts

Reply #66 maRgeRin's post

Maybe sebab dia portable & kecik kot. Dahlah guna electricity. Saya jarang jugak guna mesin jahit EPAL. Memang kalau guna lama sikit mesti panas. Bukan jenis yg heavy duty & cuma utk jahit biasa2 je tu. Dulu pernah tengok mesin jahit SINGER portable tapi jenis yg lama punya. Dulu arwah nenek ada.
Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2006 06:05 PM | Show all posts

Reply #67 roxana's post

Memang ada kes mcm tu rupa2nya. Mujurlah mesin jahit saya tak adalah mcm tu. Kalau guna lama2 kot mesti boleh jadi mcm tu agaknya. Maybe threading dia kot lari & kena check from to time. Sebab mesin tu guna electrik. Tu lah antara puncanya jarum patah.
Reply

Use magic Report

Post time 20-7-2006 02:14 AM | Show all posts
Originally posted by maRgeRin at 19-7-2006 02:03 PM
sekarang ni rin guna mesin jahit singer yg portable tu..  dah umur 8-9 tahun mesin tu.. bila jahit lama sikit mula la panas..pastu benang berserabut jer.. kalau jahit langsir pulak kerap sangat la  ...



Baru2 ni my fren ada beli mesin portable singer.. RM700 (beli cash).. beli hari tu sbb sibuk belajar jahit langsir... baru je beli tak sampai sebulan pun... tiba bab langsir yg tebal2... tak boleh jln kat portable tu.. so dia pun cadang nak trade in le yg baru tu dgn mesin industry...

Ingatkan tak le kena tolak apa2.. sbb baru je belikan mesin tu.. rupanya kena tolak gak.. kedai tu tolak RM200... so dpt jual RM500 je.. itu yg baru.. baru je tak sampai sebulan pakai.. so dia beli le mesin industry dlm RM1450... so yg dah 8 - 9 thn tu.. tak tahu le pula kedai ambil berapa...
Reply

Use magic Report

Post time 20-7-2006 12:46 PM | Show all posts
Originally posted by Iman_Baby at 18-7-2006 04:36 PM



roxana,

mesin dah canggih ni.. tentu byk gak barang jahitan yg dah terhasil... tepek le gambar kat sni... bole le kita sama2 cuci mata...


sebahagian hasil jahitan saya...baru je menjahit semula kat sini pasal baru je dapat balik mesin ni lepas 2 tahun tinggal kat spore...baru2 ni in-laws dtg bawakkan mesin ni...punya la lama tak menjahit..sampai nak jahit lubang butang pun lupa...kena tgk buku balik....hehe...apa2 yg buruk2 tu..kasi ler komen yg membina....



pyjamas my hubby ngan anak



tote bag


selimut anak

kalau tak sesuai masuk thread ni...kak Melur or Kak Hannah letak ler kat mana2 yg sesuai ye...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 20-7-2006 01:57 PM | Show all posts
roxana

cantiknye.. pandainye... kalau cam ni mmg tak sia sia le beli mesin mahal ekk.. saya kalau bab nak jahit baju berkolar - kolar ni..mmg le fail..
Reply

Use magic Report

Post time 20-7-2006 02:39 PM | Show all posts
Originally posted by maRgeRin at 20-7-2006 01:57 PM
roxana

cantiknye.. pandainye... kalau cam ni mmg tak sia sia le beli mesin mahal ekk.. saya kalau bab nak jahit baju berkolar - kolar ni..mmg le fail..



A'ah.. cantik2 le roxana.. boleh ajar cara2 buat tote bag n tebuk lubang tak.. Nani dok cari manual mesin jahit masa beli.. tak jumpa2.. dlm tu ada ajar cara2 nak buat lubang butang... tak payah nak beli mesin khas..
Reply

Use magic Report

Post time 20-7-2006 02:47 PM | Show all posts
Originally posted by maRgeRin at 20-7-2006 01:57 PM
roxana

cantiknye.. pandainye... kalau cam ni mmg tak sia sia le beli mesin mahal ekk.. saya kalau bab nak jahit baju berkolar - kolar ni..mmg le fail..


Thanks Margerin...ni 1st time buat Pyjamas...yg tote bag tu pun 1st time gak...actually senang je buat collar baju...dulu ingatkan susah jugak..masa belajar jahit baju kurung kat singapore dulu penah le tanya cikgu tu camne nak jahit collar utk baju2 lain le..dia kata susah sikit...lepas belajar kat sini...sebenarnya senang jerr..
Reply

Use magic Report

Post time 20-7-2006 02:54 PM | Show all posts
Originally posted by Iman_Baby at 20-7-2006 02:39 PM



A'ah.. cantik2 le roxana.. boleh ajar cara2 buat tote bag n tebuk lubang tak.. Nani dok cari manual mesin jahit masa beli.. tak jumpa2.. dlm tu ada ajar cara2 nak buat lubang butang... tak pa ...


thanks..InshaAllah kalau ada masa..i buat tutorial...tebuk lubang apa? lubang butang ke?
Reply

Use magic Report

Post time 20-7-2006 03:03 PM | Show all posts
cantikla raxona,
Reply

Use magic Report

Post time 20-7-2006 04:22 PM | Show all posts
canteknyer roxana...dlu wak2 skolah2 de blajr wat pyjama tp skrg nih mmg dh lupa abis
Reply

Use magic Report

Post time 21-7-2006 09:25 AM | Show all posts
thanks for the compliments Balquen ang Luvly...kita ingat tak cantik jer pasal hubby takde pun nak puji2..hehehe
Reply

Use magic Report

Post time 21-7-2006 12:43 PM | Show all posts

cantiknya bag ni..tak sangka ya bag camni boleh buat sendiri..very da creative la..
Reply

Use magic Report

Post time 21-7-2006 07:04 PM | Show all posts
Originally posted by roxana at 20-7-2006 12:46 PM


sebahagian hasil jahitan saya...baru je menjahit semula kat sini pasal baru je dapat balik mesin ni lepas 2 tahun tinggal kat spore...baru2 ni in-laws dtg bawakkan mesin ni...punya la lama tak  ...


hi roxana....tahniah...

pandai la awak menjahit....cikdak masa mula2 dapat siap kan baju mesti rasa hepi sangat kan?...over the moon gitu....

sekarang ni pun...kalau dapat siapkan baju anak ker...walaupun tak tak secantik mana ...rasa kembang semacam jer....:bgrin:

sebab itu..some people say.... menjahit tu is a kind of theraphy.....
Reply

Use magic Report

Post time 22-7-2006 09:12 AM | Show all posts
Originally posted by cikdak at 21-7-2006 07:04 PM


hi roxana....tahniah...

pandai la awak menjahit....cikdak masa mula2 dapat siap kan baju mesti rasa hepi sangat kan?...over the moon gitu....

sekarang ni pun...kalau dapat siapkan baju an ...


Yaaaa..betulll!! ni 1st time buatkan baju utk hubby n anak2..bila 1st time diorg pakai memang happy sesangat..kembang2 rasanya....bila yg i nyer dah siap pun...bila pakai tu rasa puas semacam...kalau baju yg beli takde rasa camni....biar ler walaupun tak cantik yg macam yg jual kat kedai tu pun...janji happy!

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

itafidi This user has been deleted
Post time 24-7-2006 11:51 AM | Show all posts
iii sy pun minat menjahit.. semalam baru beli mesin jahit epal...ehehehe teruja sgt tgk hasil kerja yg dorang pamerkan... paling best sbb ada kelas jahitan. Dia org ajar buat macam2.. Oleh kerana tak sabar nak belajar semalam jugak start belajar buat baju smocking.. rupa2nya yg kedut2 tu pakai mesin lain plak.. tertipu den
Reply

Use magic Report

Post time 24-7-2006 02:35 PM | Show all posts
itafidi

laa ye ke yang smocking tu pakai mesin lain pulak??? baper lak rega mesin tu?? sy berkira kira gak nk beli mesin EPAL ni..
Reply

Use magic Report

Post time 25-7-2006 12:12 AM | Show all posts

Reply #83 maRgeRin's post

Kalau nak beli mesin jahit kena pilih yg betul2. Dah semestinya citarasa & apa yg kita ingini serta keperluan kita. Kalau harga lebih sikit ttp bagus memang patut beli. Tiba2 je mlm ni mesin jahit EPAL saya meragam. Rasanya sebab lama dah tak guna utk menjahit. Selalu guna mesin antik Singer tu. Tapi syukurlah lepas bubuh minyak, mesin EPAL tu dah okay & boleh guna mcm biasa. Tu lah barangan electrik. Kalau tak guna mesti meragam.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.090977s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list