Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
113425
View
987
Reply

M-MRCA utk TUDM

[Copy link]

Author: windof       Show all posts   Read mode

Post time 21-2-2008 05:47 PM | Show all posts
Saya pun baru tahu mengenai missile set-up tu. Thanks Tin.
Reply

Use magic Report

Post time 21-2-2008 09:09 PM | Show all posts

Reply #28 tin's post

So what's the best choice of u .. n ur opinion ...
Reply

Use magic Report

Post time 21-2-2008 10:54 PM | Show all posts
Model lain takde ke....maksud aku other option...
Reply

Use magic Report

Post time 22-2-2008 08:49 AM | Show all posts
Aden suka J10..tapi menurut Tempur Feb 08..JF17 akan dibangunkan dalam versi stealth. It's good option too tapi made-in-china products ni reliable ke?
Reply

Use magic Report

Post time 22-2-2008 09:02 AM | Show all posts

Reply #64 areguard's post

Itu ler masalah yer..nampak macam J10 dan j17 serta FC1 ni ada potensi..tapi kita masih belum yakin dgn capability dan workmanship dr China ni..J10 boleh dipertimbangkan, memandang ianya pun pakai teknologi Lavi
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 22-2-2008 09:52 AM | Show all posts
tapi apa tujuannya TUDM mahukan 2 kategori MRCA berbeza iaitu heavy n medium, why not maintain heavy for all 4 sqdns? Ada nilai2 strategik di sebalik pemilihan tersebut? Apa peranan yg akan dimainkan oleh medium MRCA? Sama spt pesawat2 light fighter yg ada sekarang spt F5 dan Hawk? Mungkin kematangan TUDM dlm pengoperasian pesawat pejuang selama ini telah menyedarkan mereka agar memiliki less type with more numbers utk meningkatkan produktiviti dan tahap kesiapsiagaan mereka. Mungkin juga setelah dilabel sbg efos zoo oleh kebanyakan orang luar lantas menjatuhkan maruah negara di mata dunia membuatkan kita sedar betapa pentingnya utk mencontohi negara2 maju dan membangun lain dlm erti sebenar sebuah efos sejati, sekali beli 60-100 buah satu jenis pesawat pejuang.

4 buah sqdn akan memiliki sekurang2nya 72 buah pesawat sekiranya model 18 pesawat sebuah sqdn spt SU30 diguna pakai. Ini menyamai jumlh asal pegangan pesawat F18 Australia. Mmg boleh dibanggakan, even kalau TUDM merealisasikan 4 sqdn pejuang ini kpd 2 type, maka kita boleh melihat 36 heavy + 36 medium MRCA dlm pegangan negara. Tetap suatu aset yg boleh dibanggakan.

Apa2 pun, semoga TUDM berjaya mencapai hasrat utk memiliki apa yg ia idamkan selama ini.
Reply

Use magic Report

Post time 22-2-2008 09:59 AM | Show all posts

Reply #60 areguard's post

you r welkam
Reply

Use magic Report

Post time 22-2-2008 10:00 AM | Show all posts

Reply #61 RainbowSix's post

you r welkam
Reply

Use magic Report

Post time 22-2-2008 10:01 AM | Show all posts

Reply #62 superhornet's post

errr... sori, wa tak paham soklan lu laaa...

boleh terangkan lagi?
Reply

Use magic Report

Post time 22-2-2008 10:44 AM | Show all posts

Reply #66 windof's post

Takut ianya bukan hasrat TUDM, tapi hasrat org2 tertentu yg mempunyai kepentingan sendiri..rasa yer ada org kuat GW yg mempertikaikan kewujudan 2nd-tier fighter
Reply

Use magic Report

Post time 22-2-2008 10:53 AM | Show all posts

Reply #70 IceMallet's post

well, suka tak suka, memamg wujud 2nd tier fighter nih.

sekarang nih 2nd tier fighter yang utama TUDM adalah hawk 208 dan mungkin juga F-5E.
Reply

Use magic Report

Post time 22-2-2008 11:22 AM | Show all posts
yg penting more number plz.....at laest 100 fighter la in TUDM...
x kesah la apa pon......
Reply

Use magic Report

Post time 22-2-2008 11:30 AM | Show all posts

Reply #72 far-eiq's post

errr... kalo pakai supermarine spitfire boleh tak

jangan mare, gurau je
Reply

Use magic Report

Post time 22-2-2008 11:44 AM | Show all posts

Reply #71 tin's post

Ingatkan Mig-29 n F-18 jd 2nd tier, Su-30 jd 1st tier...
Reply

Use magic Report

Post time 22-2-2008 11:56 AM | Show all posts

Reply #74 yaminz's post

kena faham, 2nd tier fighter bermakna ia menyokong 1st tier fighter.

setiap 1st tier fighter nih ada fungsi utama dia.

Su-30 MKM - Multi role
MiG-29N     - Air Superiority and Interceptor
F/A-18D     - Precision Strike/ Maritime Attack

2nd tier fighter ni boleh buat tugas 1st tier fighter, tapi on a lesser degree la.

Hawk 208 - Multi Role
F-5E         - Interceptor
Hawk 108 - Trainer/ Close air support
MB- 339   -  Trainer/ Close air support
Reply

Use magic Report

Post time 22-2-2008 12:57 PM | Show all posts

Reply #73 tin's post

kenapa x nak minta sopwith camel dgn albatross
Reply

Use magic Report

Post time 22-2-2008 04:11 PM | Show all posts
Originally posted by IceMallet at 22-2-2008 09:02 AM
Itu ler masalah yer..nampak macam J10 dan j17 serta FC1 ni ada potensi..tapi kita masih belum yakin dgn capability dan workmanship dr China ni..J10 boleh dipertimbangkan, memandang ianya pun paka ...


Kalau dari Tempur 2008, nampak seperti China telah membangunkan keupayaan sensor dan avionik utk pesawat AEWC dan glass cockpit untuk J10 & JF17...
Reply

Use magic Report

Post time 22-2-2008 04:54 PM | Show all posts

Reply #76 far-eiq's post

Albatross tri-wings lawa tue...
Reply

Use magic Report

Post time 22-2-2008 04:59 PM | Show all posts

Reply #77 areguard's post

But stilll inferior with Western and Russia right...
Reply

Use magic Report

Post time 22-2-2008 05:33 PM | Show all posts
Originally posted by yaminz at 22-2-2008 04:59 PM
But stilll inferior with Western and Russia right...


At least the Chinese development without their assistance...i think coz no country want to share the software devp stuff...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.163715s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list