Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
40661
View
364
Reply

Abu Dhabi Vs Doha

[Copy link]

Author: sarah_jane09       Show all posts   Read mode

Author
Post time 25-2-2008 10:59 PM | Show all posts |Read mode
Saya nak tanya pendapat sesiapa yg pernah tinggal diantara Abu Dhabi or Doha.

Antara kedua negara ni yg mana lebih liberal dan senang untuk mulakan kehidupan baru interm of cost of living, facilities and etc.

[ Last edited by  Sasha at 28-3-2008 10:18 AM ]
Reply

Use magic Report

Post time 25-2-2008 11:46 PM | Show all posts

Reply #1 sarah_jane09's post

Apasal tanya?.  I Do not know about Doha, but I've been in Dubai and Abu Dhabi for more than 4 yrs. Definitely Abu Dhabi is better than Dubai. Abu Dhabi is a well planned city, tak mcm Dubai, berserabut. Cost of living kat Abu Dhabi memang tinggi especially accomodation. 2 Bedroom apartment can cost you about RM8 - RM9k per month, depend on location.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 26-2-2008 12:19 AM | Show all posts
Originally posted by WakDaeng at 25-2-2008 11:46 PM
Apasal tanya?.  I Do not know about Doha, but I've been in Dubai and Abu Dhabi for more than 4 yrs. Definitely Abu Dhabi is better than Dubai. Abu Dhabi is a well planned city, tak mcm Dubai, ber ...


I pun ada baca dalam internet accomadation di Abu Dhabi slightly more expensive than Dubai cuma lately ni susah sangat foreigner nak dapat cari rumah sebab Demand lebih tinggi than supply.( Dd Vs SS ).

Mcm mana kalau location close to Airport? Masih mahal ke?
Reply

Use magic Report

Post time 26-2-2008 02:50 AM | Show all posts

Reply #1 sarah_jane09's post

Sarah,

I tinggal kat Doha since september last year. IMHO Doha ni takda la best mana pun.  They are not open as Abu Dhabi from whay I heard. though they are on their way to be more cool..you get what I mean? Some of my friends cakap, Abu Dhabi is much retter in lots of way. Kat sini cost of living agak mahal, rental are expensive, car not too bad though and minyak memanglah rah. Half tank of petrol (for normal car) could cost you only RM8. Foods (normal restaurants/fast foods) macam kat Malaysia jugak. One thing kat sini yang bagus everything is halal, for non muslim kalau nak beli arak kena ada special permit. So boleh pejam mata makan kat mana pun.

Local people don't really like asians (indons, philipines, indians, nepalese etc), that's happened to me. They treat us just like we are the labours too because for them, asians are the the third world country and so they should be treated like one too. But of courselah not all are like that, tapi so far boleh dikira dengan sebelah tangan aje. Youngster mengalahkan mat rempit dengan kereta diorang and kalau dia langgar kereta you, it will still be your fault.

Talk about facilities pulak, you could only have your phone line & internet fix once you are granted dengan permit/visa, lesen memandu Malaysia tak laku so kena ambik balik, takda alamat rumah - kalau nak terima surat kena sewa PO Box kat pos ofis cost you about 300Riyal, tak sure untuk berapa lama. Shopping wise okaylah,about the same price kat malaysia. Private hospital banyak, and so far we have found one that are really good and worth the money.

So far ni je yang I ingat..nanti kalau ada lagi, I akan tambah
Reply

Use magic Report

Post time 26-2-2008 06:23 PM | Show all posts
kawan aku keje kt Abu Dhabi..dia kena raba ngn mamat arab tp kawan aku tuh lelaki masalhnya..
Reply

Use magic Report

Post time 5-3-2008 03:51 AM | Show all posts
Saya nak sangat pergi Dubai -- orang ckp best .. so kenala pergi sekali
Reply

Use magic Report

Post time 5-3-2008 02:35 PM | Show all posts

Reply #6 D**'s post

gi la sana shopping.. macam2 ada...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-3-2008 11:36 AM | Show all posts
Originally posted by Calimro at 26-2-2008 02:50 AM
Sarah,

I tinggal kat Doha since september last year. IMHO Doha ni takda la best mana pun.  They are not open as Abu Dhabi from whay I heard. though they are on their way to be more cool..you g ...


Dear Calimero,

Thank you for advise and message above.

I pun ada dengar life di Abu Dhabi much better even compare with Dubai because quality of life.

Ada one of my friend from Malaysia dapat offer kerja di Qatar Airways but after one year balik malaysia  sebab his wife tak tahan life disana.
Dia kata even they paid him with very handsome price tapi no point tengok muka wife masam and tension everyday duduk kat rumah.Wife dia sebelum ni carreer woman and resigned follow husband dia ke Doha.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-3-2008 11:45 AM | Show all posts
Originally posted by D** at 5-3-2008 03:51 AM
Saya nak sangat pergi Dubai -- orang ckp best .. so kenala pergi sekali


Dar, Dubai memang happening tapi bila tinggal lama-lama kat sana merimaskan sebab so hectic.
Reply

Use magic Report

Post time 7-3-2008 11:50 PM | Show all posts
Originally posted by sarah_jane09 at 7-3-2008 11:36 AM


Dear Calimero,

Thank you for advise and message above.

I pun ada dengar life di Abu Dhabi much better even compare with Dubai because quality of life.

Ada one of my friend from Mala ...


One of my officemates pun baru saja balik from Doha.Sebelum ni dia kerja sama compony dengan I than after that dapat offer from Qatar Airways also dengan gaji 3kali ganda dari tempat lama tu tapi tak sampai setahun dia balik and join compony lama sebab sebab wife dia tak tahan dengan life di Doha dan campur tangan in-law terpaksa la dia pulang ke Malaysia balik.

Tapi accoding to him besides gaji dia memang enjoy diDoha.Dia kata life disana best.

Abu Dhabi pula kawan I cakap more relax compare with Dubai tapi sekarang ni Abu Dhabi pun dah tengah rancak membangun.
Reply

Use magic Report

Post time 7-3-2008 11:53 PM | Show all posts
Originally posted by Calimro at 26-2-2008 02:50 AM
Sarah,

I tinggal kat Doha since september last year. IMHO Doha ni takda la best mana pun.  They are not open as Abu Dhabi from whay I heard. though they are on their way to be more cool..you g ...


Cali,

Macam mana dengan white people? they still layan mcm labour juga yer?
Reply

Use magic Report

Post time 8-3-2008 12:13 AM | Show all posts

Reply #11 LVgirl's post

White people okay lagi sebab kat sini, orang Qatarfirst in the rank, mat saleh 2nd, yang lain-lain tu lowest rank...
Reply

Use magic Report

Post time 8-3-2008 02:54 PM | Show all posts
Originally posted by Calimro at 8-3-2008 12:13 AM
White people okay lagi sebab kat sini, orang Qatarfirst in the rank, mat saleh 2nd, yang lain-lain tu lowest rank...


One thing I respect fasal arabian people diaorang memang jaga kepentingan orang2 dia dulu sebelum orang2 luar ataupun foreigneir.

Mcm kawan I yg berkerja di Emirates,dia kata even kita kerja kuat mcm mana pun tak akan kita dpt sampai tahap management level because management level kuota only for local people but only for certain2 case only foreigners boleh pegang jawatan tinggi disana.
Even sometime local people tak tahu buat kerja pun every year mesti ada promotion.

This scenario berbeza diMalaysia.
Reply

Use magic Report

Post time 8-3-2008 03:12 PM | Show all posts
Betul tu LV, kat sini, most of the highest position, dipegang oleh local. Some of them memang tak kerja pun sebab tetiap bulan duit masuk as a sponsors untuk foreigners yang bukak business kat sini.
Reply

Use magic Report

Post time 11-3-2008 03:24 PM | Show all posts
My Husband baru balik from Abu Dhabi semalam.
Dia kata Abu Dhabi more clean and relax kalau nak compare with Dubai.He said can consider kalau dapat good offer kat sana.

Kalau makan kat luar agak mahal nak compare di Malaysia.Dia makan nasi bryani with ice tea already cost him 27.00 Dirham.
Tapi kalau nak shopping grocery mcm kat carrefour tu price slightly sama mcm di Malaysia.

Kesimpulannyer he prefer Abu Dhabi punya life style compare di Dubai.
Reply

Use magic Report

Post time 11-3-2008 03:27 PM | Show all posts
Originally posted by WakDaeng at 25-2-2008 11:46 PM
Apasal tanya?.  I Do not know about Doha, but I've been in Dubai and Abu Dhabi for more than 4 yrs. Definitely Abu Dhabi is better than Dubai. Abu Dhabi is a well planned city, tak mcm Dubai, ber ...


Wak Daeng,

Nak tanya pendapat kalau company offer accomadation antara villa and apartment,yang mana lebih baik untuk tinggal di Abu Dhabi yer?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-3-2008 09:35 AM | Show all posts

Reply #4 Calimro's post

Sis Cali,

Mcm mana weather di Doha? it's extreamely hot?
Reply

Use magic Report

Post time 12-3-2008 10:59 AM | Show all posts

Reply #17 sarah_jane09's post

Ya panas, even sekarang ni pagi pun dah panas dan still winter. Menjelang may to august tu memang tak boleh keluar rumah le...last september masa baru sampai still  panas lagi. Pukul 7 pagi dah berpeluh jantan keluar, tak payah tunggu tengah hari , thermometer touch up to 39 C...(ni kiranya okay lagi)
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-3-2008 12:35 PM | Show all posts
Originally posted by Calimro at 12-3-2008 10:59 AM
Ya panas, even sekarang ni pagi pun dah panas dan still winter. Menjelang may to august tu memang tak boleh keluar rumah le...last september masa baru sampai still  panas lagi. Pukul 7 pagi dah b ...


Sis Cali...

Takut nyer tengok temp sampai 39 deg tu.
Mesti kena sentiasa on air-cond la mcm ni kan.

Tapi kalau tak silap saya certain arab county bila malam temp akan drop kan.
Mcm mana dengan Doha?

Sis...tak ada gambar ke scenery kat Doha?
Reply

Use magic Report

Post time 13-3-2008 05:55 PM | Show all posts

Reply #19 sarah_jane09's post

Sarah, 39 C tu very mild kiranya untuk summer tau. According orang yang dah lama kat sini peak summer almost touch 50C tau. Memang sekarang pun aircond dah start pasang. Kalau malam tu still terasa bahangnya cuma tak seteruk macam day time..nantilah lagi dua tiga minggu ni I akan report kat you macam mana bahangnya.

Scenery ada tapi tak banyak. I letak kat my blog (on my siggy kat bawah tu), kalau rajin pergilah ke sana I letak under Album Photo.
Reply

Use magic Report

Post time 14-3-2008 12:08 PM | Show all posts

Reply #20 Calimro's post

Cali....I pun teringin nak tengok gambar kat Doha.
Tapi tak nampak pula siggy kat bawah tu.

Anyway,if you remember I pernah cakap kat sini kawan I yg baru balik dari Doha tu. Dia kata life kat sana more relax and city pun bersih nak compare with Malaysia ni.

Kalau ada rezeki dia nak pergi sana lagi.

Nanti bila2 free I will upload gambar Abu Dhabi kat sini.
Reply

Use magic Report

Post time 15-3-2008 08:51 PM | Show all posts

Reply #21 LVgirl's post

Eh siggy dah takda ya..kejap I letak. Kena carilah, plus sejak kat sini tak berjalan sangat tau so very limited photos

http://famillebenziane.noosblog.fr/kuala_lumpur_sur_seine/

Memang life kat sini boring jugak unless you suka bershopping or sand duning, tapi takkanlah nak buat hari-hari kot..Tambah pulak sekarang ni dah bertambah pasan, memang berhibernate kat rumah je lah..

You kat Abu Dhabi ya? Nanti sharelah some photos kat sini ya..

[ Last edited by  Calimro at 15-3-2008 09:00 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 16-3-2008 03:41 PM | Show all posts
Originally posted by Calimro at 15-3-2008 08:51 PM
Eh siggy dah takda ya..kejap I letak. Kena carilah, plus sejak kat sini tak berjalan sangat tau so very limited photos

http://famillebenziane.noosblog.fr/kuala_lumpur_sur_seine/

Memang life ...


Cali,

Thanks for the links.Cantik nyer anak dara you.

I sekarang ni bukan di Abu Dhabi tapi Insya Allah kalau suami dapat offer disana,berpindah la I kesana.
Currently my husband kerja di Charles De Gaulle Airport ( sure you tahu dimana kan ) so dia kata nak ubah angin kerja kat negara arab pula.Tapi itu pun terpulang pada rezeki yg Allah berikan.Kalau tak dapat di Abu Dhabi ni pun tak kisah.Mungkin ada hikmah nyer.
Reply

Use magic Report

Post time 16-3-2008 05:45 PM | Show all posts

Reply #23 LVgirl's post

Terima kasih...

Your hb kerja with airlines ke? Apasal tak ikut ke sana?

Memang betul, kekadang bertukar angin best jugak, macam kitorang ni..lepas 8 tahun kat paris, bertukar angin ke KL lepas tu Doha. Memang banyak perbezaannya...
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2008 10:52 AM | Show all posts
Originally posted by Calimro at 16-3-2008 05:45 PM
Terima kasih...

Your hb kerja with airlines ke? Apasal tak ikut ke sana?

Memang betul, kekadang bertukar angin best jugak, macam kitorang ni..lepas 8 tahun kat paris, bertukar angin ke KL  ...


My husband kerja dengan Air France-KLM. Dulu ada juga ikut dia tinggal di Norwich dan Amsterdam.Tapi bila dia dapat transfer ke Paris kebetulan pula I conceive 2nd baby sebab tu tak ikut dia.Kali ni Insya Allah dengan izin Allah kalau dapat offer di Abu Dhabi or mana2 I akan ikut dia.
I sudah penat la Cali duduk berjauhan mcm ni.Kesian kat anak2 .

Berapa lama lagi you kat Doha?
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.060412s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list