Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
41280
View
364
Reply

Abu Dhabi Vs Doha

[Copy link]

Author: sarah_jane09       Show all posts   Read mode

Post time 31-3-2008 01:51 PM | Show all posts
Originally posted by Calimro at 31-3-2008 11:23 AM
Terkujat dengar seret beg baju... Kat sini ada tukang angkat, maid 2 orang, driver sorang. senanglah diorang nak bershopping. Kalau you datang sini, famous places untuk mak pak arab ni bersh ...


Cali, I ni bukan nyer kaki shopping tapi kalau untuk window shopping I boleh straight 8hours non stop.My husband memang angkat bendera putih sebab tak larat nak ikut wife dia ni.

Sis, kat sana senang tak kalau kita nak apply maid mcm kat Kl ni?
Reply

Use magic Report

Post time 31-3-2008 01:52 PM | Show all posts
Originally posted by zentex at 31-3-2008 11:43 AM
Ha...baru dpt baca postin ko rang. Yes ade persatuan "Malaysiaan Asscociation in Qatar"  @ MAQ. Tak lama lagi ade AGM...bulan ni kot.  Macam2 aktiviti..antaranye sand dune, piknik2, familly day.. ...


You one of the member ke?
bestkan bermuafakat mcm ni.

Even kat Dubai dengar kata ada dalam 100orang +++ Malaysian pun tak boleh buat persatuan mcm kat Doha ni.
Reply

Use magic Report

Post time 31-3-2008 01:55 PM | Show all posts
Originally posted by dwone at 31-3-2008 01:02 PM
Satu benda yang saya suka kat Doha nih, Lunch break siap boleh balik rumah. Kalau malas balik rumah sempat gak lar gi Shopping since my Lunch break 2 hrs. My house is 10minutes away from office a ...


Lama nyer lunch break kat Doha yer.
Yg I tahu kat Dubai and Abu Dhabi time ramadhan boleh balik awal.Sebab tu my friend sempat buat nasi lemak tu.Kalau kat KL asyik tapau kat Pasar ramadhan saja.
Reply

Use magic Report

Post time 31-3-2008 01:57 PM | Show all posts

Reply #100 Calimro's post

Cali,

Mcm mana you all survive bila musim panas?

My friend diDubai akan balik Malaysia setiap kali musim panas sebab tak tahan dia kata.
kadang2 can reached sampai 53"deg tau.

Lucky anak2 dia masih belum sekolah
Reply

Use magic Report

Post time 31-3-2008 01:58 PM | Show all posts
mana page.................
Reply

Use magic Report

Post time 31-3-2008 10:38 PM | Show all posts

Reply #100 Calimro's post

rembat la satu. Tapi kdg susah nak cari saiz kita...beso2 ler. Tu yg tempah jek.  ooo nak balik kampung yea... Sekolah cuti ker?  

Biasa dah sini kuar cuaca panas. Dulu mula2 sampai memang kurung je dlm rumah. sekang kuar je ......... tapi pepagi2 le..kalau nak merayau kat souq tu. kalau shopping mall tak kisah le...ade ac...pi tghari pun no prob.
Reply

Use magic Report

Post time 31-3-2008 10:49 PM | Show all posts

Reply #98 dwone's post

dwone... u dok kat mane?
Reply

Use magic Report

Post time 31-3-2008 11:24 PM | Show all posts
mana posting??
Reply

Use magic Report

Post time 1-4-2008 12:25 AM | Show all posts
page mendap
Reply

Use magic Report

Post time 1-4-2008 01:28 AM | Show all posts
Originally posted by LVgirl at 22-3-2008 05:52 PM


Mcm mana accomodation price kat sana?.I dengar2 for mahal than Dubai.
It;s true?


Yup, rental in Abu Dhabi lagi mahal from Dubai... sbb Abu Dhabi tak byk housing development mcm dubai... kat dubai, apartment baru bersepah, so ade competition, landlord tak boleh laa nak letak harga mahal melampau sangat. Kat Abu Dhabi, bandar dia tertumpu... apartment byk dlm bandar... kalu villa pulak byk outskirt... rumah agak mahal, sbb tak byk pilihan.. so, landlord mmg suka2 hati je nak taruk harga, nak tak nakorg kene amik gak rumah.

Pastu kat UAE ni mmg standard, every year ade rental increament about 7%... dedulu lagi teruk... sampai 15%, tp now government dah control sikit. Then biasa laa kan, rental kene bayar annually terus... mmg leceh sikit camni.

Rate

2

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 1-4-2008 01:47 AM | Show all posts
ape kebende ni? post reply tak lepas2.. takpe laa try again...

abu dhabi punya rental mahal sikit from dubai. sebabnya kat dubai dah byk housing development siap, so byk competition, landlord tak leh nak letak price gila2 mahal. kat abu dhabi plak, tak byk apartment baru2.... yg ade baru siap, harga pun harga baru laa...

from my personal observation;

apartment bangunan LAMA (kat dlm bandar) 2 bedroom apartment range from 60-80k per year. 3 bedroom around 90k - 120k per year.

apartment bangunan BARU (kat dlm bandar) 2 bedroom apartment range from 100k -120k per year... 3 bedroom around 130k or 150k onwards.. mmg laa melampau mahal.

seelok2nya, biar company yg sediakan rumah, sbb rental rumah kat UAE every year naik around 7%, so company selalu dpt better rate & they can cover that increament. Iimagine every year, makin naik.. and kene bayar rental terus lum sum utk setahun, leh demam gak.

Kalau villa plak, yg baru2 siap tuh, outskirt sikit.. dlm 20-30mins from the city, not that bad... villa selalu minimum 4 or 5 bedroom... harga rental setahun around 250k per year kot paling murah....

tapi u ade option lain, duduk outskirt sikit, maybe 45mins (without traffic) from the city.. situ sewa rumah murah sikit.. cuma kawasan padang pasiaq je laa sekeliling... ade gak buat camtu, especially yg bujang2....for example kawasan shahama or mafraq or mussafah (still part of abu dhabi, tp jauh sket from bandar)

emm apa2 pun, kat UAE ni, gaji u byk kene bayar rumah laa... lelain tu still reasonable.. yg best kereta laa murah.

kalu sesapa yg nak keje sini & ade family and plan nak bawak family ke abu dhabi, my personal opinion, rasa2 total package (termasuk allowance rumah etc) at least 20k-25k per month tu just nice (depending berapa kids & wife hantu shopping ke tak hehehe)... if less than that, struggle jugak... sekolah pun mahal... tp ade jugak laa org2 mcm filipino / pakistan tu semua tak kisah gaji less than 10k... depa duduk rumah sharing... lagi pun, for them better dpt gaji kat UAE, drpd takde kerja kat negara derang sendiri.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 1-4-2008 10:01 AM | Show all posts
Originally posted by silmarwene at 1-4-2008 01:47 AM
ape kebende ni? post reply tak lepas2.. takpe laa try again...

abu dhabi punya rental mahal sikit from dubai. sebabnya kat dubai dah byk housing development siap, so byk competition, landlord  ...


Hi Silmarwene,

Thanks for your info.So complete and detail.
Actually my hubby tengah tunggu offer either 3country Abu Dhabi,Doha and Bahrain.
I more prefer Doha or Abu Dhabi tapi ini semua terpulang kepada rezeki Allah nak berikan.

I more prefer Apartment in new buinding instead of Villa sebab atleast my husband pergi kerja dapat la I pergi melepak kat Marina Mall or Villago ke
Kalau di Abu Dhabi Apartment dia semuanyer ada swimming pool,gym etc ke? or just for stay only?

So far my hubby dapat package salary+ Accomodation and Education provided.
Do you think is good deal for us survive kat Abu Dhabi?

[ Last edited by  LVgirl at 1-4-2008 10:03 AM ]
Reply

Use magic Report

Post time 1-4-2008 11:44 AM | Show all posts

Reply #101 LVgirl's post

I pun angkat bendera kalau macam tu tak larat nak heret kaki nanti. Pasal maid tu tak sure sebab I takda...tanya kat Zentex, dia ada maid.

[ Last edited by  Calimro at 1-4-2008 11:46 AM ]
Reply

Use magic Report

Post time 1-4-2008 11:48 AM | Show all posts
rental Doha pun lebih kurang la macam abu dhabi. Rasenye (according kawan2 ku kat sini) apartment 3 bilik, lebih 10K per month tu selalunye fully furnish. Bawah 10k tu selalu nye semi furnish. Setahu sy sewa apartment yg rendah tak furninsh... 7.5K - 3 bedroom. Tapi rasenye susah le nak dpt rege camni lagi. Kalau ade pun macam kata Silmarwene, bangunan lama. Maybe tak de ac, kena pasang sendiri.

Then location, kalau area yg popular tu, apartment mahal ler...kalau ade gym swimming pool lagi ler...above 16K rasenye.

Villa ...tengok location gak...min 20=25K per month 4 bedroom. Ade gak 30K per month kalau bilik more than 4 bedroom.  

Gov sini baru announce rental increament every two years, brp % tak sure.

Maaf yea tak dpt bg detail sgt sebab sy tak de experience cari apartment or villa, so tak alert sgt housing rental kat sini. Ni pun dpt info bila join kawan2 cari viila or aprtment...nyibuk la jugak.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 1-4-2008 11:53 AM | Show all posts

Reply #101 LVgirl's post

senang apply maid, sediakan duit jek...semua agent buat. sekrang tak silap 7K bayar agent. Gaji Indonesian 700 sebulan. U boleh bawa maid dr Malaysia tapi semua u kena uruskan sendiri la..all the documents bla...bla... Ni i tak tau tapi ade la kawan2 yg bawa maid dr Malaysia. ..ok jek nampaknye.
Reply

Use magic Report

Post time 1-4-2008 01:11 PM | Show all posts
Zentex,

Saya tinggal dekat TV Roundabout, sewa villa lama (refurbished) kat situ.

LVgirl,

Saya kerja construction line so lunch break 2 jam 12 ~ 2pm. Tp letih gak sbb kerja 6 days/week.

Kat Dubai & Abu Dhabi sewa bayar 1 year in advance so make sure company provide financial assistance utk bayar sewa tu. Kalau x kena amik bank loan utk bayar sewa, so interest pun kena amik kira gak. Di Doha ni sewa boleh bayar pakai post-dated chq.

Basically cost of living for family with 2 children.

Housing (3 bedrooms) 9k  (varies depends on luck!)
Car                              2k
Kids Education 2x2k    4k
Groceries                    2k
                            ---------
Total                         17k
                           =====

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 1-4-2008 02:47 PM | Show all posts
mahal gak yer... tapi aku mmg teringin ke doha nak berjiran ngan zentex...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 1-4-2008 05:10 PM | Show all posts
Originally posted by silmarwene at 1-4-2008 01:47 AM
ape kebende ni? post reply tak lepas2.. takpe laa try again...

abu dhabi punya rental mahal sikit from dubai. sebabnya kat dubai dah byk housing development siap, so byk competition, landlord  ...


From your opinion kalau dapat offer dalam 20kDhs + accomodation provide ok tak?

macam mana dengan medical cost kat Abu Dhabi?

It's exp?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 1-4-2008 05:11 PM | Show all posts
Originally posted by silmarwene at 1-4-2008 01:28 AM


Yup, rental in Abu Dhabi lagi mahal from Dubai... sbb Abu Dhabi tak byk housing development mcm dubai... kat dubai, apartment baru bersepah, so ade competition, landlord tak boleh laa nak let ...


How many years you kat Abu Dhabi?
Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2008 02:46 PM | Show all posts

Reply #114 zentex's post

Zentex,

I rasa kat Doha punya rental still murah than Abu Dhabi.

Mcm you mentioned 10k for fully furnished apartment  di Doha tapi di Abu Dhabi 10k only for 2bed room apartment without furnished.

I rasa Doha cost of living tak semahal kat Abu Dhabi ni kan.
Plus kat Doha quality of life much better than AUH ni.
Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2008 07:05 PM | Show all posts

Reply #120 LVgirl's post

Yes LV..tengok location gak. memang ade my fren bayar 11K fully furnished 3 bedroom besar plak tu, tak de gym n s. pool....airport area. Ni depends ler. Selalunye location ni problem nak hantar anak2 sekolah...  Ade member 1-2 jam atas jalan pergi dan balik. Bukan jauh tapi traffic jam. Ade kawan plak bayar 10k semi furnished 2 bilik jek, tak de facilities....location tgh bandar.

Yg i cakap 16K tu apt fully furnished (tak sure brp bedroom)  location bagus ade gym, swimming pool. Area pun tgh2 Doha...very strategic location.

Kalau anak lum sekolah baby lagi, senang dok le mane2 kan. sini mostly wife yg hantar anak2 ke sekolah drive sendiri. Bus sekolah dia rang kata mahal.

dlm pemerhatian i, kalau company bg elaun utk sewa , transport elaun bagai..memang ramai le try save. kalau sewa 10K cuba cari apt bawah 10K...macam tu la.

So kalau company sediakan rumah bagai...senang tak yah fening2 pikir.

[ Last edited by  zentex at 2-4-2008 07:08 PM ]

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2008 09:58 PM | Show all posts
srah_jane09,

20k basic, transportation, accomodation + annual return ticket provided should be ok lar tu. Advantage offer macam tu senang nak cabut kalau dapat better offer sebab kita xder commitment dgn landlord & bank loan.

Tp bila dapat housing allowance sampai 15k rasa rugi kalau spend the whole sum for housing. So sewa lar apt. ~ 7.5k dapat simpan lebih2 duit tu. Sedekah kat mak-ayah, saudara mara terdekat dan org2 lain yg memerlukan. Insya Allah berkat..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2008 03:32 PM | Show all posts

Reply #121 zentex's post

Zantex ,

My friend hari tu compony provide kan dia  Villa.
Villa yg dia dapat tu ada 4bedroom + swimming pool lagi.

Mula2 best la dengar dapat villa and swimming pool tapi lama2 boring juga dibuat nyer sebab villa tu damn big and one thing jauh ke padang pasir.Kalau husband dia fly risau juga dia tinggal sorang2 kat rumah with one kid pula tu but so far alhamdullilah tak ada apa.
Dia pun dah happy tinggal nun kat Doha tu.
Happy for her....
Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2008 03:59 PM | Show all posts

Reply #123 LVgirl's post

Betul LV kalau dpt villa memang besar. Kalau tak de maid........   Dah le kat sini kan...cepat berabuk. Kalau musim sandstorm tu..jenuh le hari2 kena sapu lantai berabuk berpasir...

Tapi ok je dok sini. I am happy...ramai kawan. Ade je aktiviti.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 3-4-2008 05:02 PM | Show all posts

Reply #124 zentex's post

Dah lama ke Sis Zentex di Doha?
Vila di Doha tu besar sangat ke?
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.842131s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list