JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
61774
View
310
Reply

Belajar Bahasa Cina

[Copy link]

Author: haihaiwowo       Show all posts   Read mode

Post time 8-2-2010 09:10 AM | Show all posts
Genot! Ko ambil course Pengajian Bahasa ke? <-- motip : sebab i can see u di semua thread bahasa! kalo x banyak sikit pun awak masih ada pengetahuan!

tapi apa itu Hanyu Pinyin! = Tulisan Rumi Cina!

Nak tanya beza Mandarin , Kantonis, Hainan, TiongChua(minta maaf kalo eja salah)! itu semua kalo dalam bahasa melayu ! Macam dialek ke! Contoh = Dialek Kelantan, Dialek Utara, Sabah, Sarawak.!! antara dialek2 cina tuh! mana satu paling popular kt Malaysia dan dunia nih!
Reply

Use magic Report

Post time 8-2-2010 11:29 AM | Show all posts
lebeh kurang lar, tapi aku bukan amik kos basa Cina ms pengajian. basa Cina aku mmg belajar sniri ajah masa aku skolah rendah dolu2 sb curious sm macam aku curious dalam thrid Tamil tu. aku tiru2 orang cakap pastu lama2 reti ler, x de g skolah Cina pon.

mandarin kalo kat skolah2 sni mcm bahasa standard. tapi asal mandarin yg sebutan ikot tulisan rumi china tu sbenarnya dari loghat utara.

kantonis tu loghat selatan China, aku rs ko maybe dh biasa dengar dalam drama2 n movie2 hk. dialek Cina popular di malaysia ni adalah dialek Hokkien (Fujian) tp di KL pon banyak org cakap dialek Kwongtong (Kantonis).  

boleh cakap mandarin tinggi, paham ler basa kantonis atau dialek cina lain kalo belajar sekejap je. aku biasa cakap mandarin je dengan org Hong Kong ms aku keje dolo2, tp die balas balik basa kantonis, x de masalah boleh paham.
Reply

Use magic Report

Post time 8-2-2010 11:39 AM | Show all posts
Aku sbenarnye dh lama tinggalkan base Cina, tp kalo ade org nak belajar, aku tetap bantu macam kengkawan sekuliah aku yang amik minor base Mandarin waktu pengajian dolu2. Aku cuma tolong dorang untuk luluskan periksa.

kalo minat nak belajar pon ko bleh start secara serius lar sama ada amik kelas, beli kamus, beli buku latihan tulisan tadika, atau menonton drama2 berbahasa mandarin atau dengar radio dan CD. lepas dh boleh dua tiga patah perkataan ko cakap aje ngan kawan2 yg rapat smbil suruh dorg betulkan sebutan.

Hanyu Pinyin tu sistem bunyi dengan ejaan rumi. benda ni memudahkan ko nak belajar tulisan2 coret2 Cina yang kompleks tu.



tulisan rumi kat atas ideogram Cina tu adalah Hanyu Pinyin, macam bahasa Vietnam lak sebab banyak tanda.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 8-2-2010 11:45 AM | Show all posts
ish2x fening saya

Jd maksudnya pengguna bahasa hokkien, kantonis, mandarin boleh memahami bahasa org lain juga lh! yg hokkien faham kantonis+mandarin dan juga sebaliknya! macam itu??? urmmmm kalo gitu nk belajar mana satu nih ar!!

1)awak hebat!
2)nama saya john
3)boleh berkenalan

hah translate kan dlm mandarin? huhu

.: bro genot! kalo awak ada masa! balas lah! saya saja2 je nk tahu! Mengisi Masa lapang!
Reply

Use magic Report

Post time 8-2-2010 12:31 PM | Show all posts
yup, biasanya org yg bahasa kantonis yang ada pernah berhubung dengan org2 yg cakap loghat utara faham, begitu jugak sebaliknya. kalo x paham, masih ada tulisan Cina jadi penghubung. sama jugak kalo ko g Korea, Vietnam atau Jepon, tulisan Cina yang coret2 tu boleh bantu ko untuk komunikasi walopon x reti bercakap.

hahaha, jangan risau, aku lapang aku balas. kalo ko minat nanti leh gunakan lah sesama kengkawan Cina. dorang mesti suka dengar ko cakap mandarin.

1)awak hebat! - ni zhen bang!
2)nama saya john - wo qiao john
3)boleh berkenalan - wo ke yi ren shi ni ma?
Reply

Use magic Report

Post time 8-2-2010 01:01 PM | Show all posts
wahhh best! best ckp yg "boleh berkenalan"! bila ckp laju sket dh rasa mcm saya nih org cina lh! hu3x

"wo ke yi ren shi ni ma?"

.:saya dh print (table tuh- gambar x sharp) - sy xlh nk blajar serius! cuma teringin nk tahu...

mmm...  
sy try translate kan frasa nih dr table pict tuh
"Hello, saya sedang belajar bahasa cina"
kenapa jd mcm nih,
"He yo, ku so dang bel a ji ri ba ha sa cina "

.: sya translate setiap "suku kata" saya refer table tuh! jd lh mcm tuh! tapi macam x logik je! Perasan x huruf Y xder dlm table tuh.. huh! susah3
Reply

Use magic Report

Post time 8-2-2010 01:06 PM | Show all posts
hahahaah.... bunyi mcm BM jer, tp yg bunyi basa Cina.

"Hello, saya sedang belajar bahasa cina"

"ni hao, wo zheng zai xue han yu."
Reply

Use magic Report

Post time 8-2-2010 01:54 PM | Show all posts
bole ke blaja bahasa mandarin tp tanak blaja tulisan dia tu? heeheheh
Reply

Use magic Report

Post time 8-2-2010 02:02 PM | Show all posts
boleh aje.... tiru aje lar dorang cakap.
Reply

Use magic Report

Post time 8-2-2010 02:09 PM | Show all posts
Post Last Edit by naikAntena at 8-2-2010 14:12

hihihi...

maksimvirca!wo ke yi ren shi ni ma?
ni hao, wo zheng zai xue han yu."
wo qiao john!
apa nama awak? --> bro genot boleh translate kan?
bro genot!ni zhen bang han yu
marilah kita sama2 belajar --> ini lagi bro genot!
terima kasih kerana sudi! --> ini juga!

huhu! saya sekadar ingin tahu sahaja!
"Rakyat Malaysia berbilang kaum! Marilah kita menjadi rakyat yang Saling Mesra Mengenali"
Reply

Use magic Report

Post time 8-2-2010 07:07 PM | Show all posts
apa nama awak? --> ni jiao shen me ming?
marilah kita sama2 belajar --> wo men yi qi xue ba
terima kasih kerana sudi! --> xie xie ni yuan yi jiao wo
Reply

Use magic Report

Post time 8-2-2010 08:24 PM | Show all posts
cikkedis!wo ke yi ren shi ni ma?
ni hao, wo zheng zai xue han yu."
wo qiao john!
ni jiao shen me ming?owhh i see cikedis_mango
ni zhen, bro qenot! ni zhen bro cikedis bang han yu
wo men yi qi xue ba
xie xie ni yuan yi jiao wo
xie xie jiao wo xue ba wo --> (terimakasih (xie xie)sudi(jiao wo) ajar(xue ba) saya (wo) ))

waahhh wahhhh! coolll ! mcm saya dh terer bahasa cina lh! kalau korang dengar! sebijik macam drama cina! mcm sengal pla saya! tapi best!

xie xie ! xie xie! ajar lagi
Reply

Use magic Report

Post time 8-2-2010 08:27 PM | Show all posts
wo qiao john! ....


the correct one is wo jiao john...
Reply

Use magic Report

Post time 8-2-2010 08:31 PM | Show all posts
cikkedis!wo ke yi ren shi ni ma?
ni hao, wo zheng zai xue han yu."
wo qiao john!
ni jiao shen me ming?owhh i see cikedis_mango
ni zhen, bro qenot! ni zhen bro cikedis bang han yu
wo men yi qi xu ...
naikAntena Post at 8-2-2010 20:24




hai... ni hao..
hen gao xing neng ren shi ni...> i m glad to know u..
Reply

Use magic Report

Post time 8-2-2010 08:36 PM | Show all posts
Post Last Edit by naikAntena at 8-2-2010 20:38

63# cikedis_mango

owh! xi xi! ni yuan yi xue ba! --> terima kasih kerana ajar
so, cikedis
ni jiao han yu? <-- are you chinesse ?
can u speak well in mandarin, hokkien , kantonis?
wo jiao john
.: thanks for spend your time!
Reply

Use magic Report

Post time 8-2-2010 08:42 PM | Show all posts
Post Last Edit by naikAntena at 8-2-2010 20:38

63# cikedis_mango

owh! xi xi! ni yuan yi xue ba! --> terima kasih kerana ajar
so, cikedis
ni jiao han yu?
naikAntena Post at 8-2-2010 20:36



xue = learn
jiao = teach
Reply

Use magic Report

Post time 8-2-2010 08:45 PM | Show all posts
Post Last Edit by naikAntena at 8-2-2010 20:38

63# cikedis_mango

owh! xi xi! ni yuan yi xue ba! --> terima kasih kerana ajar
so, cikedis
ni jiao han yu?
naikAntena Post at 8-2-2010 20:36



not xi xi..
xie xie = thank you...
wo bu shi hua ren.. = saya bukan chinese

hua ren = chinese
ni yuan yi jiao wo = u willing to teach me..
Reply

Use magic Report

Post time 8-2-2010 08:49 PM | Show all posts
ni hao! ni hao
hen gao xing neng ren shi ni! xie xie!  --> im glad to know u ( too )
bu yong ke qi! xie xie --> sama - sama ! Terima Kasih
nin hao!  --> apa khabar
wan an, bro cikedis! --> selamat malam

hohoho!
rasanya dh boleh "tunjuk kt bos saya esok!bos saya chinesse! tp xsure kantonis, mandarin, or hokkien"

hohoho! xie xie
Reply

Use magic Report

Post time 8-2-2010 08:53 PM | Show all posts
ni hao! ni hao
hen gao xing neng ren shi ni! xie xie!  --> im glad to know u ( too )
bu yong ke qi! xie xie --> sama - sama ! Terima Kasih
nin hao!  --> apa khabar
wan an, bro cikedis! ...
naikAntena Post at 8-2-2010 20:49



hahaha...
dont be shy...
lama2 sok pandai la tu kalau slalu practise..
wo ye hen gao xing neng ren shi ni...  --> im glad to know u ( too )

xin nian kuai le =  happy chinese new year
Reply

Use magic Report

Post time 8-2-2010 09:00 PM | Show all posts
cikedis!

ni bu shi hua ren! waahh!
ni zhen bang han yu!
xie xie ni yuan yi jiao wo!

.: alamak2 ! saya pening! saya pening! banyak sgt masuk! saya kene note down!
xie xie! esok2 kalo ada reply-translate lagi awak balas ar! nk tgk apa bos saya komen! hohoho....

xie xie!jiao wo!
Reply

Use magic Report

Post time 8-2-2010 09:03 PM | Show all posts
Post Last Edit by naikAntena at 8-2-2010 21:06

xin nian kuai le! uik! x sama dengan Qong Xi fat Cai!

awak boleh cakap/tulis bahasa melayu! oooo... ni zhen bang han yu
xie xie! jiao wo! xie xie
hen gao xing neng ren shi ni! Cikedis
Reply

Use magic Report

Post time 8-2-2010 10:08 PM | Show all posts
cikedis!

ni bu shi hua ren! waahh!
ni zhen bang han yu!
xie xie ni yuan yi jiao wo!

.: alamak2 ! saya pening! saya pening! banyak sgt masuk! saya kene note down!
xie xie! esok2 kalo ada rep ...
naikAntena Post at 8-2-2010 21:00



mei wen ti = no problem..
man man lai = slow2
Reply

Use magic Report

Post time 8-2-2010 10:12 PM | Show all posts
Post Last Edit by naikAntena at 8-2-2010 21:06

xin nian kuai le! uik! x sama dengan Qong Xi fat Cai!

awak boleh cakap/tulis bahasa melayu! oooo... ni zhen bang han yu
xie xie! jiao wo! xie xie
...
naikAntena Post at 8-2-2010 21:03


bu yong ke qi = u r welcome
zao an = morning
da jia zao shang hao = gud morning everbody
ying yu = english
dui bu qi = sorry
Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2010 09:38 AM | Show all posts
da jia zao shang hao!
zao an ! Cekedis!
Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2010 10:53 AM | Show all posts
da jia zao shang hao!
zao an ! Cekedis!
naikAntena Post at 9-2-2010 09:38



zao an...
ni jin tian hao ma..
ni jin tian xin qing hen hao er.. today mood u nampak baik..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.047366s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list