Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
9925
View
83
Reply

Myvi 1.3 MT tukar ke Inokom Matrix 1.6 MT

[Copy link]

Author: meow_tompok       Show all posts   Read mode

Author
Post time 31-3-2008 06:04 PM | Show all posts |Read mode
Aritu meow pegi Carrefour. Gatal pegi mengusha kereta Inokom Matrix 1.6MT.
Cun jugak dlm die. Mesti la cun kan nak compare myvi yg kecik.

Details kereta :

Myvi 1.3 MT Oct 2005. Spec biasa no abs, airbag.
Beli RM45,300. 3.9% interest.
Up to date loan dgn CIMB balance tinggal RM32,500. Loan 9 years.


Inokom Matrix 1.6MT CKD 07 (Clearance stock 2007)
OTR RM64,082.92. Loan RM58k @ 2.5%.

Deals:

Salesman Hyundai tu ckp, meow kalau nak trade in kereta (dah jumpa dgn used car dealer), derang cuma boleh amik kereta meow RM31k.
Calculate punye calculate, kalau meow nak Matrix tu kena extra RM1200++.

Curious jugak tanya kat die, kalau dealer to amik myvi meow, adakah nama meow kat bank & jpj akan clear. Die jawab "Yes"
How about summon. Die jawab "saman selepas hand-over kereta, under die"
Meow tanya lagik, ade issue Bill of Sale tak? Die jawab "yes".

1) Inokom Matrix nie ok ker? Sbb ada yg kata kuat telan minyak.
2) Skrang meow bayar RM510 sebulan kang amik Matrix kena RM660.
3) Penggunaan kereta 90% utk pegi balik kerja. 12km distance.
4) Kakak meow kata kena check betul2. Sbb ada kes jadik kat member die, kancil lama die bayar, myvi baru die pun kena bayar. So apekah lagik soalan2 dan perkara2 yg meow kena check or tanya utk pastikan yg meow tidak tertipu dan tidak menanggung beban 2 kereta dlm waktu yg sama.

5) Your all rasa Inokom Matrix nie worth to buy tak? Ade thread kat sini, tapi tak byk reply.


Thanks.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 31-3-2008 06:49 PM | Show all posts
Kete MAtrix ni takyah la amik. Dah la minyak makan kuat pastu nak jual balik nanti sape pon tanak. Spare parts keter ni pon lg mahal kalau dibandingkan dgn kete Malaysia susah nak dapat lak tu. Kalau nak keter yg besar sket amik la Waja CPS yg baru tu (RM 64,888 - Auto, RM 61,888 - Manual). Ada leather seat, Xenon lamp, ABS, EBD, airbags, side mirror lipat, engine 125BHP, cruise control, remote boot opening dan 5 years warranty. You can never get a better deal than that.

[ Last edited by  altimi at 31-3-2008 10:39 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 31-3-2008 09:45 PM | Show all posts
hyundai kaaa?
Reply

Use magic Report

Post time 31-3-2008 10:35 PM | Show all posts

Reply #2 altimi's post

betul..betul dapat lagi ruang boot lagi besar dari matrix tu
Reply

Use magic Report

Post time 31-3-2008 10:53 PM | Show all posts
go for waja CPS...........
Reply

Use magic Report

Post time 31-3-2008 11:04 PM | Show all posts
kalau nak view keta myvi tu camna ek? cond ok? area mana nih? email to real_slazire at yahoodotcom.....zeroonetwo.ninefourzerotwo.triplefive
Reply

Use magic Report

Post time 31-3-2008 11:37 PM | Show all posts
hyundai... adeehhh.. sopan lagi myvi hang tu!
Reply

Use magic Report

Post time 1-4-2008 12:24 AM | Show all posts
vote for myVi....
Reply

Use magic Report

Post time 1-4-2008 09:13 AM | Show all posts
Matrix 1.6cc = underpower sket koz cc kecik keta ni berat
Matrix 1.8cc = ok sket....

Tapi dua2 keta ni kuat minyak...koz berat
Reply

Use magic Report

Post time 1-4-2008 09:14 AM | Show all posts
aku pun ingat nak amik MyV la...
Letih pakai 2000cc taw...
Reply

Use magic Report

Post time 1-4-2008 09:24 AM | Show all posts
Keter aku pon 2000cc. Isi RM50 boleh pegi 250km je.... sama ngan Spectra abang aku.
Reply

Use magic Report

Post time 1-4-2008 09:34 AM | Show all posts

Reply #11 altimi's post

ko pikir ok tak kalo aku tukar myv..?
tolak loan & tolak d/payment MyV- belen lagik ada 10K..ok tak..?
Reply

Use magic Report

Post time 1-4-2008 09:47 AM | Show all posts
aku dah jual 2000 cc aku .. RM 90 petrol tak sampai 400 km untuk town driving, gila betul . sekarang ni best, rm 60, 500 km town driving ..
Reply

Use magic Report

Post time 1-4-2008 09:49 AM | Show all posts
Keter per pakai skrg? Kete myvi tak sedap bawak la. Aku prefer Persona lagi harga pon lebih kurang je 1.6L lak tu.
Reply

Use magic Report

Post time 1-4-2008 10:00 AM | Show all posts

Reply #13 metalacademic's post

ko amik keta apa tu..? bole tau..?
Reply

Use magic Report

Post time 1-4-2008 10:04 AM | Show all posts

Reply #14 altimi's post

aku pakai MPV...
umah aku dekat jer dgn opis...15mins drive...no tol..
keta besar parking prob la...

pehtu kan..
Kalo long distance hiway..ok la minyak so-so

tapi lepaih keluar hiway...sure msk town gakkan..? nak jenjln..minyak cam haremmm..
Reply

Use magic Report

Post time 1-4-2008 10:22 AM | Show all posts
Kalau nak jimat minyak cari Kelisa 1.0L manual. Jimat beb.....:pompom: :pompom: :pompom:
Reply

Use magic Report

Post time 1-4-2008 02:21 PM | Show all posts

Reply #17 altimi's post

betul2 sangat jimat..

cuma sekarang dah stop production

kena cari kat kedai secondhand..tu pun bukan senang nak cari..kalau terjumpa kira2 nasib baik..atau kereta tu memang condition dah teruk sgt takda spa nak beli
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 1-4-2008 02:32 PM | Show all posts
alamak semua feedback negative.
meow bukan ape, syok bernafsu dengan rekabentuk dan ruang dlm kereta matrix tu je.

myvi ker?
ala mak terpaksa la bertahan dengan myvi ku itttewww
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 1-4-2008 02:33 PM | Show all posts

Reply #2 altimi's post

aku mmg ada cadangan nak upgrade kereta ke waja.
tapi bapak dengan kakak aku tak galakkan.
derang ckp waja problem.
lebih baik amik gen-2, takpun nak lagik cun persona.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.096264s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list