Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
9958
View
83
Reply

Myvi 1.3 MT tukar ke Inokom Matrix 1.6 MT

[Copy link]

Author: meow_tompok       Show all posts   Read mode

Post time 4-4-2008 12:14 PM | Show all posts
aku pengguna matrix kepunyaan mak aku dari tahun 2005 sampai sekarang...
secara keseluruhan memang puas hatila walaupun kuat mentekedarah minyak untuk pemanduan dalam bandar..
untuk pemanduan antara bandar menggunakan haiwey memang agak menjimatkan walaupun membawa lima orang penumpang yang turut kuat mentekdedarah (termasuk dreba)

selama lebeyh kurang 3 tahun mendrive kereta ini memang tiada masalah major kecuali masalah kecil-kecilan seperti rebes senser rosak (ganti sebiji yg baru), auto cruise mengong (pergi betulkan kat shamelin).
tu jek problem yg aku hadapi selama mane mendrive kereta ini.

serbis kereta ni boleh dihantar kat bengkel berdaftar yg ada dalam buku serbis tu. aku masa mula-mula hantar kat eon jek. tapi mahal giler la..sekarang aku hantar kat bengkel melayu jek..guna minyak semi sintetik..

harga semasa mak aku beli ialah 72000. daun peymen 22 000 (mentrade in kereta wira 1.3 yg besh jugak pemanduannya)
loan 50000 ikat 7 tahun dengan sebulan 710 di bank cap harimau cawangan kluang.
insya allah, parent dah beri hint untuk aku mengambil tanggungjawab menyambung bayaran selepas abes belajar bulan 5 ni..   (Kopak 700 sebualan )

walaupun dalam hati ade rasa menyesal sikit oleh sebab kereta ni macam kete org tua (aku muda belia lagik), disamping kekuatan beliau makan minyak serta harga jualan semula yg amat rendah serta tidak berbaloi untuk dijual semla,aku masih senang dan suke menggunakan kereta ini untuk mengusha aweks kat u

kereta ini amat sesuai untuk dinaiki oleh 5 orang yg bebertubuh sederhana atau 4 orang bertubuh besar.
banyak kompartmen tambahan terutama tempat letak cawan ada 6 lokasi, tempat cucuh rokok 1, power adapter  3, air bag 2, dulang penghidang makanan ala dalam kapal terbang 2,

pastu kerusi drebar ngan penduduk depan boleh dibaringkan kebelakang menyerupai katil (kene adjust la), ruang bonet yang besar,dan ruang2 tersembunyi yg banyak( setiap bawah kerusi ada ruang tersembunyi yg tak visible).

kereta ini yang paling spoil lialah ogo inokom yg berbentuk separa lucah
sapelah agaknye pendesign logo yg tak semenggah tu ek..:@
dan terbaru gabungan warna kereta yang merapu (warna hijau muda campur kelabu) gila ape

nak lagi jimat minyat ikuti tips2 pemanduan berhemah seperti:
- tak mengaccelerate paddle minyak down to the floor bila baru memulakan perjalanan,
- tidak menggunakan ekon bila pagi hari (waktu tengah udara nyaman la)
- jangan merayap tak tentu hala
- kurangkan penggunaan ekon bagi pemaduan jarak kurang 5 kilometer.

sekian..renung-renungkan dan selamat beramal.
Reply

Use magic Report

Post time 4-4-2008 12:15 PM | Show all posts

keter ni ker??

ko da beli blom??giler x lawa....cmne ko leh terpikir nak beli keter ne??

kalo nak beli keta smart..ko angkat la.....
















































































































honda jazz...
Reply

Use magic Report

Post time 4-4-2008 12:19 PM | Show all posts
dari segi penggunaan minyak:
aku pemandu berhemah yang memandu dengan ciri-ciri diatas, hasilnya:

dari lokasi rumah aku (cheras) ke unibersiti tempat aku blajo 23km sehala.
pergi balik roughly 50 km sehari.
kalau isi minyak petrol petronas sebanyak rm 10 akan wujud lebihan penggunaan.(maknanya rm10 boleh lajak dalam 55-60 km, penanda minyak dah sampai E la ni )

kalau pemanduan tak berhemah iaitu gaya rempit dan mencilok (tapi bukan drift sebab aku tak gheti buat) rm 10 nilai minyak tu boleh la lajak sampai 50 km dengan sedikit lebihan.

sekian
Reply

Use magic Report

Post time 4-4-2008 12:35 PM | Show all posts
kalau meow nak matrix tu juga, gue boleh rekomen baik punya trade sbb ada sedara salesman hyundai....boleh citer pasal discount or goodies...hehehehe
Reply

Use magic Report

Post time 4-4-2008 03:33 PM | Show all posts
salam,
korang yg pakai myvi sebulan baper ek duit minyak?
aku igt nak pakai kete,penat da nek moto..nak budget ar ni..
Reply

Use magic Report

Post time 5-4-2008 09:29 AM | Show all posts

Reply #59 meow_tompok's post

Aku dulu pon tak minat sangat ngan waja tapi bila test waja cps ari tu minat la pulak..... . Papepun test drive dua2 kete pastu baru decide kalau tak nyesal nanti
Reply

Use magic Report

Post time 5-4-2008 10:24 AM | Show all posts
salesman tu suruh ko beli sbb dia nak amik komisen.....

satu keta mau 3-4K wooo..........
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-4-2008 11:58 AM | Show all posts

Reply #63 emkay's post

kalau RM10 =  plus minus 50km

same jer la dengan myvi manual 1.3 aku.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-4-2008 12:00 PM | Show all posts

Reply #61 emkay's post

logo inokom tu bleh mintak salesman tukar ke logo hyundai for FREE. aku dah tanya. nak aku beli mesti kasik free.

logo depan belakang la, but rim dengan stereng still logo inokom

kalau ko boleh la ada extra RM90 boleh tukar.
Reply

Use magic Report

Post time 7-4-2008 02:10 PM | Show all posts

Reply #69 meow_tompok's post

stering matrix aku logo hyundai
logo bentuk inokom tu cume kat depan, belakang dengan kat rim..
tp kat belakang aku dh cabut, sbb buruk sangat..
Reply

Use magic Report

Post time 7-4-2008 02:11 PM | Show all posts

Reply #69 meow_tompok's post

stering matrix aku logo hyundai
logo bentuk inokom tu cume kat depan, belakang dengan kat rim..
tp kat belakang aku dh cabut, sbb buruk sangat..
Reply

Use magic Report

Post time 7-4-2008 02:15 PM | Show all posts
Originally posted by meow_tompok at 7-4-2008 11:58 AM
kalau RM10 =  plus minus 50km

same jer la dengan myvi manual 1.3 aku.


betul ke? aku selalu ngutuk tak puas ati pasal matrix ni kuat makan minyak...
myvi supposed to have better fuel consumption kan?
Reply

Use magic Report

Post time 7-4-2008 02:15 PM | Show all posts
Originally posted by meow_tompok at 7-4-2008 11:58 AM
kalau RM10 =  plus minus 50km

same jer la dengan myvi manual 1.3 aku.


betul ke? aku selalu ngutuk tak puas ati pasal matrix ni kuat makan minyak...
myvi supposed to have better fuel consumption kan?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-4-2008 10:49 AM | Show all posts
Originally posted by emkay at 7-4-2008 02:15 PM


betul ke? aku selalu ngutuk tak puas ati pasal matrix ni kuat makan minyak...
myvi supposed to have better fuel consumption kan?


tak lah. semalam aku dah completed RM30.
die bole pegi dlm 125-130km aje. Ini fully jalan bandar.
Reply

Use magic Report

Post time 8-4-2008 12:12 PM | Show all posts

Reply #74 meow_tompok's post

Mungkin engne kete ko dah out of tune kot... dengar dari budak2 MyVi RM10 boleh pegi 70-80KM. Kete 2000cc auto aku pun RM10 boleh dapat dlm 50-60KM
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-4-2008 11:18 AM | Show all posts

Reply #75 altimi's post

aku pakai kete tu since Oct 2005. Pakai pun 85% kat jalan bandar. Pegi balik kerja aje.
Takkan dah out of tune.

mcm mana nak fix? tahu tak?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-4-2008 11:32 AM | Show all posts
up....................













.........................................
Reply

Use magic Report

Post time 9-4-2008 12:02 PM | Show all posts
up.............
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-4-2008 12:04 PM | Show all posts
Originally posted by altimi at 8-4-2008 12:12 PM
Mungkin engne kete ko dah out of tune kot... dengar dari budak2 MyVi RM10 boleh pegi 70-80KM. Kete 2000cc auto aku pun RM10 boleh dapat dlm 50-60KM


mcm mana aku punye myvi bole out of tune?
aku pakai mostly 85% jalan bandar. pegi ballik kerja.
start pakai in oct 2005.

ada ke cara nak fix? tahu ker?
Reply

Use magic Report

Post time 9-4-2008 12:04 PM | Show all posts
up...........
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.082557s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list