Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
25299
View
84
Reply

Spring Eibach vs Tanabe

[Copy link]

Author: XkostonX       Show all posts   Read mode

Author
Post time 12-4-2008 07:59 PM | Show all posts |Read mode
Nk tanye skit...petang tadi aku pegi Sunway..cari spring utk kete 'new vios' aku tu.
Aku da pegi survey harga spring tu.
Eibach= rm1050 siap pasang.
Tanabe = rm940 siap pasang gak.
Skg ni aku nk mintak pandangan dari taiko2 kt forum ni..
Soalan aku:

1. Antara eibach or Tanabe yg mana lg bagus?
2. Murah ke? standart ke? mahal?  harga yg aku survey kt sunway ni?
(Aku pegi tanya kt kedai 'KAKIMOTOR" tadi.) --spring ni maybe mhl skit dr Vios 06 n 03 sbb kene pakai spring Yaris.

3. Kat mana blh dpt spring brand Eibach/Tanabe murah? kt kedai papan ade ke dua2 brand ni?  

Itu aje soalan dr gue. Harap2 taiko2 blh tlg aku yg tgh kepeningan ni. Thanx

[ Last edited by  XkostonX at 12-4-2008 08:00 PM ]

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-4-2008 10:21 PM | Show all posts
setahu aku la.. eibach is gud for conti cars.. geng2 bmw ramai pakai eibach.. kalo tanabe..byk keto jepun..

aku pon tunggu eibach utk lancer aku kuar.. eibach ni bagus utk comfort+performance.. tapi tgk la camne dgn damper.. kekadang nak mix n match gak.. antara spring+damper...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-4-2008 10:57 PM | Show all posts

Reply #2 woh_getoh's post

aku nye kete ni pakai absorber standart je..tapi klu aku masuk spring eibach + absorber standart...aku risau tak sedap je. nk beli memahal tak sedap. mmg frust la nanti. tu yg aku nk mintak pandangan kepada sesape yg penah pakai kedua2 brand nih.
Reply

Use magic Report

Post time 12-4-2008 11:23 PM | Show all posts
kenapa ko nak tukar spring...???

keta baru tuh jgn usik la.......terlalu tinggi ke atau nak buat sliding drift........
Reply

Use magic Report

Post time 12-4-2008 11:50 PM | Show all posts

Reply #1 XkostonX's post

baik ko masuk TVCM, bersepah diorang bagi review pasal sport spring ni bro..
tapi sebab ko vios baru... no komen laa..
kalau vios06 FL tuh, taiko sana rekemen spring TEIN..

pada aku, baik ambik testimonial org b4 decide nak tangkap spring brand apa ni.. kangg.. menyesal bebb!
Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2008 12:31 AM | Show all posts
yup..seconded.. cek kat club vios tuh.. tgk combination apa yg baekk.. kalo nak stock damper.. tgk la spring ape.. tp tein pon not bad..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-4-2008 06:23 AM | Show all posts
ok ke Tien ni? kalau tak silap aku la..harga dia dlm rm7rat lebih kot. Adoi...makin pening da aku skg ni nk pasang yg mana.   haha.. Sape ade pengalaman paka eibach prokit? blh cite skt tak? Tq
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-4-2008 06:29 AM | Show all posts
Originally posted by cikguranggi at 12-4-2008 11:23 PM
kenapa ko nak tukar spring...???

keta baru tuh jgn usik la.......terlalu tinggi ke atau nak buat sliding drift........


kete aku skg da macam zirafah ko tau tak...sport rim besar..tapi tinggi semacam. hahaha... ..
tu pasal nk kena bg lowed skiit. baru la nmpak ayu..hehe
Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2008 11:07 AM | Show all posts
amik eibach la..
pasla member aku tak abis2 cakap pasal
ke poweran eibach..
biasanya mender lagi mahal lagi bagus..
tapi tatau la,biasanya drang mahal
pasal harga dia..
go for eibach je lah.. kalau tak GAB
lagi murah.. dalam 6rat dah dapat
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-4-2008 11:26 AM | Show all posts
Originally posted by stfunewbiez at 13-4-2008 11:07 AM
amik eibach la..
pasla member aku tak abis2 cakap pasal
ke poweran eibach..
biasanya mender lagi mahal lagi bagus..
tapi tatau la,biasanya drang mahal
pasal harga dia..
go for eibach je l ...


haha...aku sudah mula tertarik dgn eibach...
Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2008 11:50 AM | Show all posts
Aku ader xperience pakai eibach. Comfort tapi cuma turun beberapa inci jer. tapi kalau nak nampak more lowered go for tanabe.
Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2008 12:01 PM | Show all posts
Originally posted by XkostonX at 13-4-2008 06:29 AM


kete aku skg da macam zirafah ko tau tak...sport rim besar..tapi tinggi semacam. hahaha... ..
tu pasal nk kena bg lowed skiit. baru la nmpak ayu..hehe



bukan skrg nih trend keta2 pakai rim besar lps tuh jinjang ke...???

baru ralliart beb.......
Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2008 01:12 PM | Show all posts
Originally posted by XkostonX at 13-4-2008 06:29 AM


kete aku skg da macam zirafah ko tau tak...sport rim besar..tapi tinggi semacam. hahaha... ..
tu pasal nk kena bg lowed skiit. baru la nmpak ayu..hehe


utk memeriah kan tred ni, apa kata ko tepek gambo keter ko yg cam zirafah tu satuppp...
Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2008 02:59 PM | Show all posts
haa.. dah ckp dah eibach ni comfort..tapi x lowered sgt la.. tapi ingat bro..kalo lowered sgt.. nanti stended damper/absorber ko akan sakit..tak lama bocor la damper tu.. so bagi aku kalo limited bajet.. amik eibach aje matchkan ngan stended damper ko.. dah cun dah..xdo la mcm zirafah sgt.. ala2 kuda belang ajer..

kalo nak yg sport.. mcm geng2 ckp la..boley amik tanabe..tapi maybe xlama pas tu ko akan rasa bumping kete ko.. mula2 ok lagi sbb damper tu x sakit..dah lama2.. sakit la kena hentak.. then.. akan kena pegi ATM lagi la cucuk duit.. beli damper baru..amik GAB punya damper ker..

[ Last edited by  woh_getoh at 13-4-2008 03:01 PM ]

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-4-2008 03:08 PM | Show all posts

Reply #13 takumi86's post

nah amik....zirafah hitam ku..hahaha...boleh masuk 5 jari ni..







Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-4-2008 03:11 PM | Show all posts

Reply #14 woh_getoh's post

ok geng...tq di atas segala nasihat yg telah ko berikan..hehe..
klu gitu la...aku rs mmg aku pakai eibach gk ni. hehe...

tapi korg rasa tak mahal ke rm1050 tu?
klu mahal aku hold dlu la n g cari kt tpt lain...klu ok...aku sebat je.

[ Last edited by  XkostonX at 13-4-2008 03:28 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2008 04:56 PM | Show all posts
bro.. xkostonx... x aci weii ko main tipu..hehhe.. mana x jadi zirafah..dah kete ko parking camtu huhuh.. tu bkn 5 jari ngan betis peha pun muat tuh hehhehe.. gurau beb..

tapi better ko join vios club la beb.. kat situ lagi detail citer.. siap ada kedai2 yg patut ko pegi..nak best lagi ada discount utk member vios.. huhu..cuba baca diorang byk pakai spring ape..

http://www.viosclub.com/index.ph ... a5c2b51e748c2751365
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-4-2008 09:57 PM | Show all posts
Originally posted by woh_getoh at 13-4-2008 04:56 PM
bro.. xkostonx... x aci weii ko main tipu..hehhe.. mana x jadi zirafah..dah kete ko parking camtu huhuh.. tu bkn 5 jari ngan betis peha pun muat tuh hehhehe.. gurau beb..

tapi better ko join v ...


haha...tgk la ble2 aku free aku letak gmba btol2. hehe..
ko pakai kete ape woh_getoh?
Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2008 11:46 PM | Show all posts

Reply #15 XkostonX's post

tu laa... keter park tempat tak even memang laa boley masuk 5 jari... hihihiihi

ko tak register kat porrum TVCM tu ker??    banyak gak info kat sanaaa.

btw,teringat dedulu aku pakai wira, tukau spring kimex, dlm rm400 jer kawtiimmm...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-4-2008 12:29 AM | Show all posts
korg tgk la gamba ni...aku amik kt parking ofis aku tadi. hehe....tapi makin hensem la kete aku ni ble da masuk spring eibach. haha...




[ Last edited by  XkostonX at 14-4-2008 12:32 AM ]
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
3.305239s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list