Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
6488
View
44
Reply

mintak pandangan nak beli kerete second hand

[Copy link]

Author: JWG       Show all posts   Read mode

Post time 22-4-2008 02:31 PM | Show all posts

Reply #20 AnisSuraya's post

sungguh2 ke nak jual...
berapa agaknya erk...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 27-4-2008 01:03 PM | Show all posts
Originally posted by altimi at 21-4-2008 07:28 PM
HOnda Civic ek takyah la. Dah la mahal tak best lak tu. Macam naik wira je kete EK ni. Better ko cari wira je. Spare part murah dan senang dapat.


wira dah ramai sangat orang pakai..
Reply

Use magic Report

Post time 8-5-2008 06:13 PM | Show all posts
perdana v6.....
at least versatil gak kete tuh....
wira tuh x besh lah...
rendah lak tuh seat dier...
Reply

Use magic Report

Post time 8-5-2008 09:05 PM | Show all posts
cadangan dari aku hahaha ko beli honda accord tahun 2001 hingga 2003 harga dalam 50k hingga 60k. enjin v-tec ko nak pakai v-tec2.3 pun bleh tapi minyak menkedarah hahaa
Reply

Use magic Report

Post time 9-5-2008 11:07 AM | Show all posts
pendapat aku pulak better beli wira..pasal time sekarang ni dgn minyak naik, harga barang naik...dan macam-macam naik..better beli kereta yg part murah dan senang di cari dan dibaiki...
Reply

Use magic Report

Post time 10-11-2018 09:26 AM From the mobile phone | Show all posts
salam.up balik post ni..sekarang dah penghujung 2018,  ok ke tak kalau nak beli perdana second hand.. bajet bawah 15k.. sesiapa yg tolong jawab terima kasih
Reply

Use magic Report

Post time 12-11-2018 08:48 AM | Show all posts
widuri1281 replied at 10-11-2018 09:26 AM
salam.up balik post ni..sekarang dah penghujung 2018,  ok ke tak kalau nak beli perdana second hand. ...

perdana ye?..hmm kereta yg cantik dipandang, sedap dan selesa dibawa...
tapi sekali dia meragam rabak poket, tak cukup poket seluar, poket bini pun dia nak kebas
hari ni alternator rosak, bulan depan radiator pula rosak, bulan satu lagi gearbok dah menunggu pula...
pendek kata, kalau nak perabih duit boleh la pakai perdana ni...
saya dah merasa sekali pakai perdana, bawa family pegi padang besar perlis konon nak pegi jalan2, sampai penang aircond rosak....sehari duduk kat bengkel tggu siap...sampai padang besar, alternator pula rosak...nasib baik ada kawan seluruh setiap negeri kalau tidak nahas aku...

nasihat aku...kalau nak beli kat used car atau nak beli kat org yg tak dikenali tak usah la, cari kete lain....tapi kalau nak juga pakai perdana pastikan previous owner tu saudara atau dikenali supaya senang nak tanya history kete tersebut...
lagi satu kalau dah byk tangan tu toksah la..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-11-2018 10:26 AM From the mobile phone | Show all posts
zulka replied at 12-11-2018 08:48 AM
perdana ye?..hmm  kereta yg cantik dipandang, sedap dan selesa dibawa...
tapi sekali dia meraga ...

alhamdulillah, terima kasih sbb tolong jawab.. boleh bagi idea kereta apa yg sesuai dgn bajet 15k x lebih  utk seisi keluarga,  (5 org) ada kawan suggest nissan sentra,  ok ke tu..
Reply

Use magic Report

Post time 13-11-2018 11:11 AM | Show all posts
widuri1281 replied at 13-11-2018 10:26 AM
alhamdulillah, terima kasih sbb tolong jawab.. boleh bagi idea kereta apa yg sesuai dgn bajet 15k  ...

1. Nissan Sentra taun 2004 keatas2. Nissan Cefiro taun 2004 keatas
3. Nissan Xtrail taun 2004
4. Toyota Corolla atau Vios taun 2003 keatas..


utk family 5 org, sy cadangankan amik Nissan Xtrail.. terbaik kete ni, minyak save, enjin pun tak byk kerenah, lasak, selesa dan selamat
Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2018 03:57 PM | Show all posts
Note: Thread has been banned by manager
Reply

Use magic Report

Post time 8-2-2019 01:20 PM | Show all posts
salam mohon pendapat dan suggestion...

mencari 2nd car budget around 26k-30k, low maintenance, fuel economic/fuel saver...
untuk guna hantar/amik anak2 sekolah dan in town use je...

in mind tgh tengok2
1) ford focus
2) honda - terpandang insight - ok kaaa sbb hybrid kan
3) prius

pro and con....

thanks in advance...
Reply

Use magic Report

Post time 8-2-2019 04:22 PM | Show all posts
naqies replied at 8-2-2019 01:20 PM
salam mohon pendapat dan suggestion...

mencari 2nd car budget around 26k-30k, low maintenance, fu ...

1) ford focus - utk range price mcmtu..boleh dapat yg Sport TDCi DIESEL VERSION sahaja...so baik jangan beli, sebabnya engine diesel ni setiap 6 bulan kena buat valve clearance (wajib buat) kalau tak buat nti mcm2 problem dtg...dan nak buat valve clearance tu cost bleh tahan gak mahai..  

2) honda insight - yg ni boleh dapat with that range...2012/2013 boleh dapat harga below 30k, kete ni OK, jarang dengar ada problem, but jgn expect performance ye..sebab kete ni 1.3cc sahaja, more to penjimatan minyak.. cuma 1 je nk pesan, sebelum beli tengok milage, kalau milage dah lebih 100,000km tanya previous owner, dah tuka bateri ke belum? sebab bateri hybrid ni mahal giler... kalau tak silap bateri saja dekat RM6K..
3) prius - toyota prius mahal dik...setakat ni sy belum jumpa lg yg harga below 30K.. , btw kete ni pun sama mcm honda insight..hybrid system, cuma cc lagi besar 1.8cc...dan lagi best dari insight

*so tepuk dada tanya poket..kalau bajet below 30k, angkat insight pun ok, tapi kalau nak sedap sket angkat prius..
dua2 pun ok..  


Reply

Use magic Report

Post time 8-2-2019 04:44 PM | Show all posts
zulka replied at 8-2-2019 04:22 PM
1) ford focus - utk range price mcmtu..boleh dapat yg Sport TDCi DIESEL VERSION sahaja...so baik j ...

ooo ye ke...

x berapa pandai sangat nak compare2...
cuma intai2 je baru kat carlist tu, tgk ada fiesta yg agak2 menarik within that range price with 40-50k km baru...
service rekod pun ada..

prius kalo kena tambah sikit pun dont mind sbb maybe nak letak down payment dlm rm10k so tak de laa byk sgt monthly...
memang fokus untuk guna short distance je...

tp selain dari brand yg qies sebut tu, ada tak yg lain yang u bole suggest...
then bole tak bg tips mcm mana nak pilih 2nd hand car ni, ye laa tgk body n interior maybe lawa, tapi sat lagi beli2 tak sampai a few months byk lak nak merepairnya


Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2019 12:10 PM | Show all posts
naqies replied at 8-2-2019 04:44 PM
ooo ye ke...

x berapa pandai sangat nak compare2...

PEMERIKSAAN DALAMAN
Pastikan pintu dan bonet boleh dibuka dan ditutup dengan mudah
Pastikan semua cermin berada dalam keadaan baik
Pastikan karpet kereta berada dalam keadaan baik
Pastikan lantai tidak berkarat
Pastikan dashboard tidak retak
Pusingkan setering ke kiri dan ke kanan
Tiada masalah dengan pedal brek dan clutch
Pastikan penghawa dingin berfungsi dengan baik
Pastikan tali pinggang boleh dipakai
Pastikan jeck clan tayar simpanan berada dalam keadaan baik


PEMERIKSAAN LUARAN
Sila periksa pemegang pintu
Pastikan pintu dan bonet boleh dibuka dan ditutup dengan senang
Pastikan bumper belakang tidak calar dan karat
Pastikan sistem ekzos tidak berkarat
Pastikan rim tidak bengkok dan berkarat
Pastikan semua lampu berfungsi dengan baik


PEMERIKSAAN ENJIN
Pastikan keadaan enjin mestilah bersih
Pastikan enjin tidak diubahsuai
Pastikan keadaan enjin dan pastikan tiada bocoran. Bagi menunjukkan
ada kebocoran pada enjin, anda boleh meletakkan sekeping kotak putih
di bawah enjin selepas menguji pandu kenderaan tersebut.
Tiada kebocoran pada radiator dan sistem penyejuk
Pastikan semua belt berada dalam keadaan baik


* kalau tuan stay kat lembah klang dan perlukan bantuan sila pm sy, jgn segan2...alhamdulillah ramai dah forumer yg sy bantu pegi tengok kete, baik kt used car atau personal seller....pasal bayaran insyaallah sy masih amalkan bayaran seikhlas hati... mcmana pun, yg baik dtg dari Nya, yg buruk dtg dari saya...


Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2019 12:26 PM | Show all posts
naqies replied at 8-2-2019 04:44 PM
ooo ye ke...

x berapa pandai sangat nak compare2...

Fiesta sy tak berapa galakkan sgt, sebab ada common problem - gearbok problem, so ramai yg jual balik..

tt boleh tengok juga kete2 ni...
- Vios 2013/2014
- Jazz Hybrid 2013
- Volkswagen Polo 2014
- Volkswagen Golf 2012

Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2019 03:49 PM | Show all posts
zulka replied at 11-2-2019 12:26 PM
Fiesta sy tak berapa galakkan sgt, sebab ada common problem - gearbok problem, so ramai yg jual ba ...

tq..sgt2..for your checklist ..
saya kat kontan..tp g reiki2 harga 2nd kontan ni agak tinggi sikit compare ngan rega area kl/selangor..
asben macam cadangkan angkut kat kl je...

tt dealer 2nd car ke...or kerja kat situ...
nanti diskus ngan asben..kalo jadi insyallah bole gak guna khidmat tt...
nak amik pun maybe dlm march or april gitu...
bulan ni tak dan schedulu pack sgt..next week dah travelling week lak..
Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2019 03:51 PM | Show all posts
zulka replied at 11-2-2019 12:26 PM
Fiesta sy tak berapa galakkan sgt, sebab ada common problem - gearbok problem, so ramai yg jual ba ...

polo ada dengar kata problem gak kan...gearbox ke apa..sbb ada member pakai polo gti tu..
dia laa kabo..lama gak tersadai dlm service center tu..seminggu lebih gak...
Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2019 05:42 PM | Show all posts
naqies replied at 11-2-2019 03:51 PM
polo ada dengar kata problem gak kan...gearbox ke apa..sbb ada member pakai polo gti tu..
dia laa ...

yg problem tu DSG..polo yg 1.6 tu takde masalah sgt..pasal gearbox 6 speed..mpi enjin
Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2019 05:45 PM | Show all posts
Edited by naqies at 11-2-2019 05:48 PM
palmolive replied at 11-2-2019 05:42 PM
yg problem tu DSG..polo yg 1.6 tu takde masalah sgt..pasal gearbox 6 speed..mpi enjin

oooo walau tak berapa nak paham sgt pasal keta2 nie haha....

tq
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2019 10:57 AM | Show all posts
naqies replied at 11-2-2019 03:49 PM
tq..sgt2..for your checklist ..
saya kat kontan..tp g reiki2 harga 2nd kontan ni agak ...

sy bukan dealer, sy tolong kawan2 tengok2 kete yg nak beli sekenhen car....sajer suka2 sebab kesian ramai kawan2 yg terkena...
dulu pernah ada bengkel...skang dah bagi kat kawan jaga  
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.084427s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list