Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
71978
View
325
Reply

Apa MASALAH KANCIL Yang Akan Dihadapi Lepas 3 Tahun Guna??

[Copy link]

Author: selipar_hijau       Show all posts   Read mode

Author
Post time 18-5-2008 01:54 PM | Show all posts |Read mode
Aku just nak tanya pasal Kancil ni. Aku br pakai awal tahun aritu. Amik baru la.
Tapi nak tau gak cemana mentenen dia. Aku zero bab2 keta ni.
Yg aku tau, gi hantar je kat Perodua bila cukup masa serbis.


Kalau pasal moto tu x pe la, senang handle.


Ramai cakap, pakai Kancil ni nanti masalah, lepas 3 tahun guna, nanti lembap la, apa la.
Gearbox prob la. Aku dok ''' iye ke, iye ke '''  je.

So, nak tnya la pendapat korang pasal ni. Aku pakai kancil pun sbb aku minat. Tu pun dh last stok kaler tu.
Tolong wei..


Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2008 02:12 PM | Show all posts
akan jadi buruk....tu jek........
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-5-2008 02:18 PM | Show all posts

Reply #2 cikguranggi's post

hampeh ko.   
Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2008 03:35 PM | Show all posts
1.bunyi enjin yg semakin kasar n bising.
2.pintu berkriuk2 hehe.
3.cermin yg cpt kelabu.
4.stereng sll kena buat algment.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-5-2008 04:01 PM | Show all posts
Originally posted by keigo at 18-5-2008 03:35 PM
1.bunyi enjin yg semakin kasar n bising.
2.pintu berkriuk2 hehe.
3.cermin yg cpt kelabu.
4.stereng sll kena buat algment.

-------


yg tu aku dh perasan. skrg pun sama. skit hari lg maunya bunyi cam teksi kt kampung.
Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2008 06:52 PM | Show all posts
aku ader beli kancil, aku letak kat kampung jadi kereta reserve. walaupun kereta tu dah umur 5 tahun, mileage dia tak sampai 700km pun. still walaupun jarang hidup. tapi bila hidup, pulas kunci sekali jer dah hidup, takpernah le tak mau hidup.

pada aku kancil tahan lama, maintanence pun senang.

-pasal pintu bunyi tu, ko buka kover pintu pastu, bersih "engsell" dia ngan WD40, lepas betul cuci, ko beliMinyak GREASE (bukan lubrication oil tau). lumur kan GREASE setebal yg boleh kat bahagian engsel dan gigi pintu. Cuma ingat, make sure GREASE ko pakai pertoleum based, bukan LEMAK BABI based . nanti tak sah kete ko nak bawak gi masjid

- enjing bunyi cam teksi tu, aku rasa setting  skrew air mixture kat karburator tu dah lari kot. try retuned balik.

kalo ko nak try diy kereta, kancil la palig senang. ko try slow-slow lama2 semua benda ko buat sendiri. jimat duit.
Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2008 06:54 PM | Show all posts
kene jaga elok laa kot.. servis on time.. parent aku pakai kancil beli thn 1999... sampai skrg tak penah masuk bengkel sbb enjin rosak ke aper ker... cumer skali aircond dah haus,,,,

tp last mac masuk bengkel gak.. sbb eksiden ngan teksi..
Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2008 06:59 PM | Show all posts
aku pun baru beli kancil awal bulan ni
kancil ni jarang sangat aku guna
coz aku belum ade lesen lagi
jadi aku simpan bawah rumah aku je la...tunggu dapat lesen akhir bulan ni kalau lulu jpj

aku nak tanya

a)macam mana nak bagi warna kereta tak cepat pudar...simpan dalam tempat gelap ke atau nak kena selimut dan jangan selalu basuh


aku ade soalan lagi nanti ade ape2 aku tanya kat sini eh
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-5-2008 06:59 PM | Show all posts
gitu ke. aku ni x reti. jap lg kalu buat2 reti sangat, punah trus.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-5-2008 07:01 PM | Show all posts

Reply #8 mfr892005's post

betul tu. aku lak dok apartment. paking mana de bumbung. ujan panas kat situ la jwabnya.
harap sapa yg ada tips, bgtau.
Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2008 08:49 PM | Show all posts

Reply #10 selipar_hijau's post

Tak salah aku, Kalo kereta ko parking kat open parking yang takde bumbung (jenis terdedah hujan dan matahari) lebih baik jangan selimutkan dia, sebab bila selimut, bila matahari naik, wap air dan embun terperangkap dalam cover dia, lama-lama cat kereta rosak.

kallo, ko parking bawah kawasan berbumbung yang terlindung drpd Matahari dan hujan, nak pakai selimut takpe rasenyer sebab kurang terdedah ngan haba.

ini pendapat aku jercuba tunggu pendapat yg lain, confirmkan betul tak tips yg aku bagi.

pada aku, aku tak suka pakai selimut keta tu sbb, malas nak bukak tutup selimut, lepas tu aku takut dalam proses nak menyelimut kan kereta tu kalo adelah batu kecik yg melekat kat selimut tu, mau dia calar kan cat kereta tu.

[ Last edited by  batu_bergolek at 18-5-2008 08:52 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 19-5-2008 01:06 AM | Show all posts
kancil aku dah dekat lima tahun...
okey je lagi...

senang citer....servis jgn duk miss...tukar barang berkualiti....gerenti can tahan a lot more longer...


[ Last edited by  puteri7 at 19-5-2008 01:07 AM ]
Reply

Use magic Report

Post time 19-5-2008 09:10 AM | Show all posts

Lagi...

1. Handle pintu mudah patah -- tapi murah saja beli dan DIY

2. Ada klip kecil dalam pintu yg lama2 akan haus. Harga mahal jugak tak padan dgn saiz. Nylon agaknye. Kalau klip ni pecah, pintu tak boleh buka.

3. Saluran ekzos lama-lama boleh jadi 'tersekat" -- menyebabkan "pickup" kurang atau rasa lembab sikit. Kena tukar satu set panjang  RM300 kut rasanya.

Secara keseluruhan, kancil ni mudah & murah untuk disenggara. Tetapi oleh kerana itu juga, komponen2nya tak tahan lama.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-5-2008 09:52 AM | Show all posts
hmmmm.. tu la. aku pn cukup time je pi hntar serbis. dh x reti pnya pasal.
Reply

Use magic Report

Post time 19-5-2008 12:04 PM | Show all posts
Kancil selepas 3 tahun guna selalunya tak bayak masalah, yang banyak masalah ialah pemiliknya yang mana selepas 3 tahun mula menggatal nak upgrade kepada kete yg lebih power, besar, and cun
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-5-2008 01:03 PM | Show all posts

Reply #15 zzcbr's post

Reply

Use magic Report

Post time 19-5-2008 08:41 PM | Show all posts
Kancil ni binatang yg paling senang nak maintain..
Enjin dia simple, kalau tak lenjan teruk2..should be OK..walaupun dah pakai >5 years.
Mcm kereta Datsun120Y la..simple engine..

Tapi. problem yg paling glamer dihadapi oleh pemilik2 Kancil (based on personal experience, aku pernah ade menatang ni dulu, based on experiences kaum kerabat dan juga kata-kata pemilik bengkel kereta), ialah problem dgn DRIVE SHAFT nya.

Bila dah start kong, ia mula menghasilkan bunyi tek tek tek tek bila nak membelok..
Dan bila dah tukar new drive shaft, ia bukan gerenti masalah tu tak berulang..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-5-2008 12:03 AM | Show all posts
hmmmmmmm..
Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2008 12:16 AM | Show all posts
Originally posted by selipar_hijau at 18-5-2008 07:01 PM
betul tu. aku lak dok apartment. paking mana de bumbung. ujan panas kat situ la jwabnya.
harap sapa yg ada tips, bgtau.


tipss seposenn aku....
2minggu sekalik kasi wax laa..
2 bulansekalikasikpolish..
setiap pagi bawak sebotol air kasik buang air embun..
Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2008 09:25 AM | Show all posts
kancil aku dulu problem dengan bunyi klac padahal dah tukar clutch plate..lepas tu enjin mounting cepat sangat rosak..kancil ni yang bestnya kalau kat selekoh..rasa senang je nak terbalik heheheh..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.093183s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list