Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
71907
View
325
Reply

Apa MASALAH KANCIL Yang Akan Dihadapi Lepas 3 Tahun Guna??

[Copy link]

Author: selipar_hijau       Show all posts   Read mode

Post time 22-7-2008 05:28 PM | Show all posts
AKU NAK TYA ni... nape kancil aku bile enjin idup  dan keta tak jln bunyi enjin kasar ek.... tapi bile aku tekan clutch bunyi enjin die slow sket.
Reply

Use magic Report

Post time 22-7-2008 10:44 PM | Show all posts

Reply #181 tasha's post

prob ko same dgn aku....
bunyi kasar gle mcm enjin lori..
aku ingat aku sorg je yg kena....
Reply

Use magic Report

Post time 23-7-2008 10:54 AM | Show all posts

Reply #182 naedia's post

sama mcm aku jgk...
bila tekan clutch...ok plak..
tp bila xtekan...
kalah bunyi teksi...
Reply

Use magic Report

Post time 23-7-2008 11:57 AM | Show all posts
tu la.... nape ye... aritu huby g check kat pomen .... die kate kena angkat enjin .. dalam 200 lebih nak repair benda alah ape ntah... lupa lak aku....
Reply

Use magic Report

Post time 23-7-2008 12:23 PM | Show all posts

Reply #184 tasha's post

betul ke pomen tu?..
kang silap2 bende lain plak yg rosak pas dia angkat kuar engin tu.....
dr kete xbermasalah..terus jadi byk masalah plak...
saya pernah tnye dgn sorang pomen ni ms tukar timing belt..
dia kata normal la engin kancil...
takde plak dia kata nak tukar itu ini...

[ Last edited by  tomatogirl at 23-7-2008 12:24 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 23-7-2008 12:52 PM | Show all posts
Originally posted by widuri at 15-7-2008 11:24 AM
nie nak tanya skit.....rpm kancil klu tak gerak brapa sebenarnya...
pastu kan...kenapa tempreture (tul ke aku eja nie...ah lantak laa...) tinggi walaupun air kat tangki penuh......sapa leh jawab....


temperature kancil aku pun sama....
bila jalan jem...naik sikit tapi tak sampai half. bila jalan laju, turun tapi tak sampai bawah sekali.
Reply

Use magic Report

Post time 23-7-2008 12:56 PM | Show all posts
Originally posted by tasha at 22-7-2008 05:28 PM
AKU NAK TYA ni... nape kancil aku bile enjin idup  dan keta tak jln bunyi enjin kasar ek.... tapi bile aku tekan clutch bunyi enjin die slow sket.


sama la....
masa aku servis tu hari, mekanik cakap masalah enjin mounting. dia kata kena modified sikit letak bracket ke hapa ntah... supaya mounting enjin tu tak gegar. dlm RM100 lebih...
Reply

Use magic Report

Post time 23-7-2008 01:04 PM | Show all posts
Originally posted by viper_2803 at 23-7-2008 12:56 PM
sama la....
masa aku servis tu hari, mekanik cakap masalah enjin mounting. dia kata kena modified sikit letak bracket ke hapa ntah... supaya mounting enjin tu tak gegar. dlm RM100 lebih...:s ...


oo ye ke?..
sabtu ni nak g servis..
nak tanyela kat pomen tu...
tp..kalau kena tukar lambat sikitla kot..
sbbnye budget sabtu ni nak servis + nak tukar brake pad ...
Reply

Use magic Report

Post time 23-7-2008 04:43 PM | Show all posts
o k... nnti cite la kalu ade perkembangan....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 24-7-2008 03:02 PM | Show all posts
kancil aku yg x smpai sthun ni pn bunyi cam lori. bising.
Reply

Use magic Report

Post time 30-7-2008 11:09 AM | Show all posts
wehhh nak tanya la...

ekzos keta mmg ggegar ek?

tiba2 pagi tadi, masa aku panaskan enjin, ada pakcik tpt aku ni dia tegur.
eh kenapa ekzos gegar???

aku pon ha??? sepatutnya tak gegar ke?
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2008 12:07 AM | Show all posts
aku br g sebis kete jumaat lps...cek brek...tuka tyr...
psl brek....die cek n buka tyr aku...die tgk brake pad aku licin...so die gosok atas lantai bg kasar....bg cengkam sket la...brek tyr blkg lak longgar so die ketatkan balik...sume skli 30 je.....
pomen yg repair kete aku ni penah keje kt pero2 so tau gak la common prob kancil....aku ckp la kete aku pepg kalu pns enjin, bunyi kasar gle mcm lori.....kalu tekan clutch br syp...die kate bese la tu....bearing dlm kotak gear longgar...so dont woli die ckp....pastu aku ckp la...minyak enjin aku slalu kurang...bile cek bwh xde la minyak itam kua....die cek pastu die ckp oil seal bocor....antara enjin dgn gear....nk ganti kena turun enjin...upah turun je 100 lebey....oil seal tu x silap aku 150 kot...betul ke rege oil seal dlm 150 ek?aku penat la nak topup minyak je....bkn elok pung cmpr minyak br n lame.....

tyr lak...mmg tyr blkg aku dua2 botak n hampir nk koyak....aku tuka...rege 210....tyr falken...
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2008 10:37 AM | Show all posts

Reply #192 naedia's post

tempat aku turun enjin je dah kat 200... tapi oil seal sume tak sampai 100... oil sume ade byk.. aku ingat kurang2 pon 3 jenis oil seal... ntah ape name die.... tapi bile ko dah turun enjin mesti tukar minyak.... campur hape sume.... jadi la 4 rat lebih...
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2008 10:40 AM | Show all posts

Reply #186 viper_2803's post

kalo temperature naik walaupon air penuh... makne its time to servis the radiator la.... g la cuci kena la tak sampai 50 upah cuci... pastu isi coolant baru dlm15 hennget...
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2008 10:43 AM | Show all posts

Reply #154 Leo_gadek's post

tu maksudnye chamber dah lari... tak bahaya... tapi tayar nnt makan senget.... kalo rase sanggup nak bayar tayar selalu... bleh la x tukar skru chamber...
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2008 10:45 AM | Show all posts
kancil aku blm pun 2 tahun...tiba2 ahad lepas xleh idup terus...rp2nye bateri kong
kene tkar bateri time tu
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2008 10:51 AM | Show all posts

Reply #150 selipar_hijau's post

ada byk sbb gegar.... tayar bengkak bleh gegar... drive shaft prob pon leh gegar... ko tak mintak pomen tuh test drive ke?....
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2008 10:54 AM | Show all posts

Reply #133 naedia's post

pasal chamber tuh... mmg skru tuh tak murah... better mmg tukar drpd tak tukar... kalo ejas pon mmg kena cas punye.... sbb die pakai mesin nak ngejas tuh....

tapi kalo camber belakang yg lari... mmg tak leh ejas... sebab die chamebr mati bukan chamber skru... same ade nak press chamber tuh atau tukar je set yg baru.... press chamber rm55 sebiji tayar!...

tapi ade otai btau aku... kalo chamber belakang yg lari.. biar je... sbb die tak efek sgt.... no komen... tapi aku amalkan la...
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2008 10:55 AM | Show all posts

Reply #196 ziela81's post

tuh namanya malas nak isi air bateri...
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2008 10:57 AM | Show all posts

Reply #199 QAX's post

klu bateri baru beli nk kene isi air bateri ke x
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.080618s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list