Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
61451
View
176
Reply

Bisnis KEDAI JAHIT

[Copy link]

Author: woh_getoh       Show all posts   Read mode

Author
Post time 15-6-2008 12:58 AM | Show all posts |Read mode
lepas aku selak2 kat blakang rasanya blom ada diskusi detail pasal bisnis Kedai Jahit baju ni..esp baju pompuan lar.. since aku ada plan nak bukak kedai jahit ni in future... so beberapa isu perlukan bantuan rakan2 yg ada pengalaman..

1. mana nak dapatkan paperwork cashflow biz ni? termasuk basic setup utk sebuah kedai jahit..jenis mesin..brg2 lain..etc..
2. cara operasi yg baik.. maksudnya letak semua tailor kat kedai atau sub kan kat tailor yg home base..
3. nak jaga kualiti jahitan dan tempoh masa yg pendek
4. cabaran2 yg bakal ditempuhi...cthnya..kain kastemer rosak, jahitan x elok..kena bayar gantirugi?
5. lain2 info yg rakan2 boleh share..

time kasih...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 15-6-2008 01:48 AM | Show all posts
salam,

  bagus bisnes ni...bole wat duit...
Reply

Use magic Report

Post time 15-6-2008 03:11 AM | Show all posts
aku pong ade fikir gak nak bukak kedai jahit nie...

1... nie aku tak tau lgsg
2... rasenya sub lagi bagus (maybe leh jimat kos n cepat siap) tapi kene make sure ade quality control la
3... y ni tak tau sgt. tapi aku dok pikir2 nak setkan awal2 ape y aku ... kualiti kene baeekk... bab masa tuh, pastikan cukup org utk wat keje... klu tak leh, pastikan tempahan yang diamek tu setakat y mampu je... jangan tamak nak amek sumer
4... takdak lagii hehe
Reply

Use magic Report

Post time 15-6-2008 11:34 PM | Show all posts

Reply #1 woh_getoh's post

Ini aku tolong jawab.....

1. mana nak dapatkan paperwork cashflow biz ni? termasuk basic setup utk sebuah kedai jahit..jenis mesin..brg2 lain..etc.. - paperwork aku boleh beri...kena adjust sikit.- Sila beri emel. Buka kedai dan beli 1 mesin jahit tepi jenis Sin... harga dlm RM2100 dan mesin jahit Sin....harga dlm RM1500. Satu meja besar untuk menggunting. Seterusnya buat loan dengan MARA yg kenakan 4% saja selama 5 tahun. Untuk loan RM50,000 tiada perlukan penjamin.

2. cara operasi yg baik.. maksudnya letak semua tailor kat kedai atau sub kan kat tailor yg home base. Letak tailor dan subkan. Ini lebih jimat kos. Kalau boleh mulakan seorang atau 2 tailor dulu.

3. nak jaga kualiti jahitan dan tempoh masa yg pendek. - Ini kena cari tailor yg berpengalaman.

4. cabaran2 yg bakal ditempuhi...cthnya..kain kastemer rosak, jahitan x elok..kena bayar gantirugi? - Kalau boleh tanya kat pelanggan kat mana dia beli kain itu, just in case klu rosak senang nak ganti. No question ask, kalau rosak harus diganti dengan kain yg sama. Kalau boleh cuba juga sediakan kain sendiri supaya cust beli dan terus tempah. Ini boleh menambahkan keuntungan.

5. lain2 info yg rakan2 boleh share..- Wife aku buat untungnya tak boleh mengatasi butik. Pekerja pun tak berapa laju. Upah kpd pekerja kena kompetitif. Cuba tanya tailor yg nak diambil tu berapa pasang baju boleh siap sebulan dan buat kira2 berapa modal, sewa, kos utiliti dan upah.

Semoga berjaya.....

[ Last edited by  don_quixote at 15-6-2008 11:36 PM ]
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-6-2008 12:24 AM | Show all posts
don.. tqvm 4 reply..alhmdlh.. ada hamba allah nak kongsi pengalaman...ilmu... really appreciate that..

mod... tlg bg credit lebih utk bro don..sbb very gud reply...
Reply

Use magic Report

Post time 16-6-2008 02:09 PM | Show all posts

Reply #5 woh_getoh's post

thanks.....tak seberapa sgt sebenarnya...

untuk kedai jahit, u tak perlu modal besar sebenarnya.....loan MARA RM 50,000 sudah cukup. Untuk loan bawah RM 50,000 tak perlu Rancangan Peniagaan. Cukup isi borang dan sediakan salinan dokumen spt kad pengenalan, perjanjian sewa premis, Pendaftaran Syarikat, Lesen Perniagaan, penyata akaun bank syarikat (kalau baru mula tak tahu brp bulan penyata), pelan premis, dll.....juga perlu buat unjuran selama 3 tahun (ini nanti saya antar format), perbelanjaan dan modal.....etc..
Reply

Use magic Report

Post time 16-6-2008 03:29 PM | Show all posts

Reply #6 don_quixote's post

kau dont dont mind..leh bagi sample..ingat nak bagi somi tengok..dia ader palan nak buat bisness gak : tiniqdip@yahoo.com..tq
Reply

Use magic Report

Post time 16-6-2008 07:22 PM | Show all posts
Kepada yg meminta contoh RP tu, saya dah emel kesemuanya. Kalau ada apa2 pertanyaan sila beritahu.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-6-2008 11:37 PM | Show all posts
don..tqvm... sesapa ada pengalaman boley kongsi2 lagik...
Reply

Use magic Report

Post time 17-6-2008 01:33 AM | Show all posts
kalau nak upah pekerja rasanya cuba cari budak2 lepasan ikbn ataupun giat mara ataupun budak lepasan sekolah teknik yg mmg belajar dlm bidang jahitan..

pendapat saya jer..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-6-2008 01:36 AM | Show all posts
btol tu hanna..aku ada terpikir gak.. bdk2 ni xde demand tinggi2 sgt.. cuma.. kena make sure hasil kerja diorang tu satisfied la kan.. since bisnis jahit baju ni kena impress kastemer dgn mutu jahitan kan.. kalo bdk2 tu bantai belasah ajer jahit aiii..boleh lingkup hehehe.. tapi aku rasa boleh mix la kan... yg senior dan junior.. dan boleh kurangkan overhead upah..

gud idea hanna..
Reply

Use magic Report

Post time 17-6-2008 02:01 AM | Show all posts

Reply #11 woh_getoh's post

hehehe...thanks woh..

betul jugak apa yg u ckpkan tu..mix n match la kiranya..

actually my fren ada jugak bukak bisnes kedai jahit tapi tu la i tak pernah pun pegi kedai dia sbb jauh....

yg i dgr dia upah org indon..tak tau la plak upah dan hasil kerja dorang ni mcmanakan..
Reply

Use magic Report

Post time 17-6-2008 02:41 AM | Show all posts
buka kedai jahit ok juga
Reply

Use magic Report

Post time 17-6-2008 09:10 AM | Show all posts

Reply #10 hanna1905's post

saya ada pegi giat mara nak dptkan pekerja tapi susah dapat. Ada tinggalkan contact numbar tapi tak ada yg kol. Akhirnya saya dpt tahu ada pelajar yg hanya nak isi masa lapang tanpa fikir nak jadi tukang jahit atau buka kedai sendiri. Sebab tu tak ramai yg berminat nak kerja tukang jahit.
Reply

Use magic Report

Post time 17-6-2008 01:57 PM | Show all posts
Originally posted by don_quixote at 17-6-2008 09:10 AM
saya ada pegi giat mara nak dptkan pekerja tapi susah dapat. Ada tinggalkan contact numbar tapi tak ada yg kol. Akhirnya saya dpt tahu ada pelajar yg hanya nak isi masa lapang tanpa fikir nak jad ...


betul tu... saya setuju dgn Don...

walaupun budak2 ni belajar bidang jahitan.. tapi cukup susah nak dptkan diorg bekerja.. sbb most of them.. end up. . habis belajar keja lain... saya dulu pun puas telefon giat mara, ikbn, jabatan buruh.. pi sana n tinggal phone no.. tak de pun contact...

Last2.. saya iklankan dkt Harian Metro.. bayar utk 3 hari dpt 2 hari iklan percuma.. tak silap.. tak sampai RM200.. lepas tu banyak betul org telefon... 2 minggu saya set for interview sambil test skill menjahit diorg.. last2 baru dpt pekerja..
Reply

Use magic Report

Post time 17-6-2008 02:16 PM | Show all posts
Originally posted by don_quixote at 16-6-2008 07:22 PM
Kepada yg meminta contoh RP tu, saya dah emel kesemuanya. Kalau ada apa2 pertanyaan sila beritahu.


Don,

saya dah dpt.. tq very much.. sekarang ni tengah dok baca n study... mmg dah lama plan nak buat pinjaman.. sbb rasa mcm tak cukup modal nak memperkembangan lagi business.. ingat nak upgrade kedai yg 1/2 lot ni ke 1 lot... tapi itulah.. bila fikir tang RP ni.. selalu sangkut..

with your help, insyaAllah saya cuba modified..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-6-2008 03:05 PM | Show all posts
gudluck iman.. ic.. nampaknya ikut paper pon ok gak..

tapi ingat nak apply ngan ikbn/mara nak bagi motivation talk la utk bebudak nih.. since aku pon mmg part time lecturer..ingat boleh la kembangkan minda.. buat paradigm shift skek bebudak nih.. diorang yg dah ada kemahiran patut kembangkan ajer la...
Reply

Use magic Report

Post time 17-6-2008 03:48 PM | Show all posts
Originally posted by woh_getoh at 17-6-2008 03:05 PM

.since aku pon mmg part time lecturer...


kt mana woh...???
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-6-2008 05:25 PM | Show all posts
aku ngajar budak2 diploma telecommunication engineering kat multimedia college marang hehehe.. mung nok joing ker? huhhuh..
Reply

Use magic Report

Post time 17-6-2008 09:59 PM | Show all posts

buku bagus

http://books.google.com/books/p/ ... eMZFHL_IFm_0y0A50WE

buku ni perlu dibeli jika hendak buka kedai jahit..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.090720s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list