Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
61578
View
176
Reply

Bisnis KEDAI JAHIT

[Copy link]

Author: woh_getoh       Show all posts   Read mode

Post time 19-3-2009 02:29 PM | Show all posts
liza mmg belajar jahit under skm..semua dia ajar..
mula2 mmg amik upah jahit bj..tp tension ngan customer..kalau tak puas hati letih kita nak alter..upah pulak tak berbaloi..

sbb tu liza amik jahit langsir aje...tak pening kepala..
amik tender sekolah lg senang..amik yg jahit lurus je..
kalau jahit kat sekolah tu bukannya utk kelas..sebab kat kelas murid2 yg byr..
tp liza amik jahit langsir pejabat,bilik guru,dewan n semua bilik2 yg ada kat sekolah.
plg kurang 2thn semua langsir nak bertukar baru.
dah alang2 jahit langsir,liza suh hb pulak pasang railing..dapat keje tambahan lg
kalau sedara mara je baru amik hat beropol2 sikit..itupun terpaksa..
Reply

Use magic Report

Post time 19-3-2009 04:36 PM | Show all posts

Reply #101 saliza1979's post

skm tu aper liza...?
Reply

Use magic Report

Post time 19-3-2009 04:59 PM | Show all posts
xd yg nak jwb soklan kita ke
Reply

Use magic Report

Post time 19-3-2009 05:20 PM | Show all posts

Reply #103 dini_alieyah's post

dini tanya aper...?post nomot berapa ekkk...?
Reply

Use magic Report

Post time 19-3-2009 09:13 PM | Show all posts
Originally posted by soda at 19-3-2009 16:36
skm tu aper liza...?


sijil kemahiran m'sia kan?
under KSM
ann dulu keje ngan IPS yg buat SKM gak,....ada offer SKM hingga tahap 3
tp ann just wat bahagian intake student..huhu
rugi laks tak belajo sekali
Reply

Use magic Report

Post time 20-3-2009 09:40 AM | Show all posts
ni soklan nye, skang ni dini tgh blajar menjahit kebaya modern plak,,,

Don,

emailkan RP kat dini
dinifah@yahoo.com

dini baru belajar menjahit
bj kurung dah lps
skang blajar kebaya moden
then kurung kedah

plan nak blajar pattern lain from time to time
but klu ade 3 basic kat atas, pattern ape yg x payah kita blajar lg
my teacher said, if dah tau buat kebaya, x payah blajar buat blouse

lagi satu, mane nak beli mesin jenama JUKI?

now dini cuma ade portable sewing machine SINGER
jahit tepi SINGER ok tak (portable nye)
ingat nak jahit skit2 dulu dr rumah
Reply

Use magic Report

Post time 20-3-2009 11:49 AM | Show all posts

Reply #105 ann_9027's post

ic...kat kuantan ada dak SKM ni...?
kot ada sesape yg tau leh kasi tau kite...sbb kite nak belajar kat situ gak InsyaAllah...
Reply

Use magic Report

Post time 20-3-2009 11:52 AM | Show all posts

Reply #106 dini_alieyah's post

kite tak sure nak jawab sbb kite nak bukak kedai tu semer dah disediakan..kite tinggal jalankan jer dah...huhuhu

nnt kite try tanya yg supply mesin tu kat kite ekkk....
Reply

Use magic Report

Post time 20-3-2009 02:14 PM | Show all posts

Reply #105 ann_9027's post

yup..sijil kemahiran malaysia..liza amik part time diploma tahun 2003..tp kena tipu ngan tpt belajar tu..so..tak dapat la sijil..sib baik dah dapat sume ilmu..
sekarang tak tau ada buat lg ke tak skm ni.
kat umah ni byk la nota2 belajar semua..
kalau nak buat copy ke..leh je datang umah liza kat shah alam..
Reply

Use magic Report

Post time 20-3-2009 02:21 PM | Show all posts
sekarang duduk kat kawasan uitm ni,duk terpikir gak nak bukak kedai jahit...
main target utk student ..

amik hat simple2 tempahan pun ok..kalau alter seluar,tukar zip semua tu pun boleh wat duit jugak..amik kedai setgh aje..
liza ni kalau dtg idea mcm2,pastu langkah panjang je..cari itu ini..
tp tulah.tak sangka..pindah umah baru..dapat bb baru pulak..
so,simpan dulu angan2 ni..
Reply

Use magic Report

Post time 20-3-2009 04:36 PM | Show all posts

Balas #110 saliza1979\ catat

target yg bagus tu....mesti menjadinyer bisnes
Reply

Use magic Report

Post time 20-3-2009 04:52 PM | Show all posts

Reply #110 saliza1979's post

takper la liza...tunggu sikit ari lg baby dah besar leh start bisnis...market dah bagus tu...
Reply

Use magic Report

Post time 20-3-2009 09:08 PM | Show all posts
Originally posted by saliza1979 at 20-3-2009 14:21
sekarang duduk kat kawasan uitm ni,duk terpikir gak nak bukak kedai jahit...
main target utk student ..

amik hat simple2 tempahan pun ok..kalau alter seluar,tukar zip semua tu pun boleh wat d ...


ehmm liza dah pindah shah alam ker..nasib baik tak singgah ari tu..rasa lama dah tak berborak dalam ni..cuma ari tu ada la lalu kot rumah lama liza masa nak ke sri kembangan..ingat nak singgah nengokkan barang2 baru..shah alam kat sek 7 kan..

liza, ok la kalu amik tempahan alter..serious..buat la..tempek kat pintu pagar tu..alteration services..pendekkan suar, kecilkan, kecikkan baju, jubah apa2 la sume..palig best kalau satu hari leh dapat kat 10 helai pun takpe dah pendekkan suar ke, kain ke..

kalau kat perak ni, nora caj rm6 untuk jenis2 pendekkan ni..kat sana mungkin lelbih..sapa nak bagi 60 henggetsehari tu..tu baru 10 tak masuk lg benda2 kecil..tambah dat/lisu ke....
Reply

Use magic Report

Post time 23-3-2009 02:01 PM | Show all posts

Reply #113 jutawanNora's post

ha ha..ni dia tokey kedai jahit dah jawab..
mmg liza dapat idea nak bukak kedai jahit ni dari pengalaman nora ni..
dah kebetulan pindah dekat ngan tpt student,tu yg lg bersemangat tu...
Reply

Use magic Report

Post time 23-3-2009 02:17 PM | Show all posts

Balas #114 saliza1979\ catat

bestnyer.......
peluang dh terbuka, cuma tggu utk dijlnkan je, hopefully berjaya la ek...
Reply

Use magic Report

Post time 28-7-2009 06:15 PM | Show all posts
Hi semua... Saya orang baru kat sini. Baru je berjinak2 nak berforum nih... :)

Nampak thread ni sangat menarik minat saya sebab saya memang ada plan nak bukak kedai jahit. Sekarang ni tengah merancang apa yang perlu and apa yang tak perlu...

err.. untuk Don,
Available lagi ke rp tu? :) boleh tak tolong emailkan rp tu kat saya..email saya ninikhairul@gmail.com ..mekasih yer..   :)
Reply

Use magic Report

Post time 29-7-2009 11:04 PM | Show all posts
8# don_quixote
sy nk gak contoh RP tu....shariff74@ymail.com
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2009 12:11 AM | Show all posts
baca you all punya pengalaman mcm terasa pula nak buka kedai textile sendiri. masalahnya laku ke kedai textile kat malaysia nie? dun worry about price, me bukan jenis cekik darah punya , itu kalau bukak kedai berangan btol

saya tak tau sangat about menjahit tapi i have passion in textile.. dunno mcmana pattern n style textile kat malaysia tp kat sini berbagai2 jenis textile, dr timur hingga ke barat. semua ada.

kalau pergi kedai2 kat UK nie textile la my fave shops. mostly yg jd tukang jual kain nie local dan org dr india dan pakistan. my fave sections dr lace dan button yg kecil2 tu hingga benda2 benda2 art . there are some art stuffs yg takder kat malaysia.. kat kedai buku kat sini buku jahitan tak pernah kena jual under sale. dorang selalu in hot demand.

so, bagi pendapat senior-senior kat sini, ok tak kalau buka kedai textile? kalau eva buat kedai textile, i start off kecil-kecilan dulu..
Reply

Use magic Report

Post time 21-8-2009 02:04 PM | Show all posts
Alhamdulillah, dini dah beli mesin jahit tepi industri jename Singer
skang ni buat biz menjual selendang berawning secara kecil2an dr umh..

tp nak tanye otai2 yg ade kedai jahit sendiri
kat mane u all buat label cloth ya?
brape min? and brape RM?
Reply

Use magic Report

Post time 21-8-2009 02:40 PM | Show all posts
so far kat company ni murah...cubalah tanya...

BDSM Labelworks Marketing,
No 22G-1-2-3, Jalan 6/89B, Trisegi Industrial Complex,
3 1/2 Miles, Off Jalan Sg Besi,
57000 Kuala Lumpur
Tel: 03-7983 4782/7982 7424
Fax: 03-7982 9632
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.091766s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list