Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
119054
View
471
Reply

POLL : Berapa Tahun Loan Kereta Korang?

[Copy link]

Author: altimi       Show all posts   Read mode

Post time 15-7-2008 05:27 PM | Show all posts
Originally posted by mukmin101 at 15-7-2008 05:24 PM



NGKO TU PUN BANGANG @ BAGHAL JUGAK........ sebab beli kereta pun berhutang jugak



ape hal ko????????????:@ :@
Reply

Use magic Report

Post time 15-7-2008 05:32 PM | Show all posts
Originally posted by melor_wangi at 15-7-2008 05:27 PM



ape hal ko????????????:@ :@


aku orang gomen !!  dan aku jugak ambik loan gomen  ............ cakap siang pandang2 maaa

[ Last edited by  mukmin101 at 15-7-2008 05:33 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 15-7-2008 05:37 PM | Show all posts

Balas #22 mukmin101\ catat

ko ape hal???? yang terasa sangat ape hal?ingat ko sorang orang gomen?  aku pun orang gomen...............
terasa tak tentu hala nape........
Reply

Use magic Report

Post time 15-7-2008 05:38 PM | Show all posts
aku jugak ambik loan gomen  ............


hahahhaha....ini kelakar????
Reply

Use magic Report

Post time 15-7-2008 05:40 PM | Show all posts
keta haku 9 thn....bulan ni..br setahun...ada lg 8 thn...
Reply

Use magic Report

Post time 15-7-2008 05:41 PM | Show all posts
Originally posted by melor_wangi at 15-7-2008 05:38 PM
aku jugak ambik loan gomen  ............


hahahhaha....ini kelakar????


so jangan le sesedap aje taip perkataan tu !!  aku kerja gomen gaji kecik terpaksa la ambik full loan
Reply

Use magic Report

Post time 15-7-2008 05:51 PM | Show all posts
Originally posted by mukmin101 at 15-7-2008 05:41 PM


so jangan le sesedap aje taip perkataan tu !!  aku kerja gomen gaji kecik terpaksa la ambik full loan



lain kali jangan emosi tak tentu hala.......mulut mau jaga walaupun ko tak kenal aku, aku tak kenal ko!!!! kalu aku kate...."woi mukmin ko ni bodoh bangang lerr sbb wat loan kete ngan gomen... lain kali jgn amik kete loan gomen....rumah takpe larrrr"........ itu contoh okay....sekali lagi di ulang itu contoh semata2....
bebalik pd td.....kalu aku kate camtu kat ko....bole la ko emosi bagai nak rak sini kate aku bangang ke hape....(ehh ko jabatan mane....aku terasa nak bagi penampor plak....)
.....tapi aku ckp general........
tak tuju kat sesape....semada miker  n kuarga meker.........
lgpun niat aku bkn ape just nak nasihatkan....cuba jgn wat loan lelame.... itu jerrr.....
Reply

Use magic Report

Post time 15-7-2008 05:51 PM | Show all posts
ko nie mukmin......owg tgh hangin kan...bwk bersabo ye...
Reply

Use magic Report

Post time 15-7-2008 05:52 PM | Show all posts

Reply #27 melor_wangi's post

Reply

Use magic Report

Post time 15-7-2008 05:52 PM | Show all posts

Balas #16 tossee\ catat

oergh tos,kalau dengan gaji ko pon 99 thn,kalu aku mesti 150 thn...
Reply

Use magic Report

Post time 15-7-2008 06:20 PM | Show all posts
aiyakkk.....jgn gado2 weh....
Reply

Use magic Report

Post time 15-7-2008 08:22 PM | Show all posts
aku lg 2 tawun abih bayor...........
Reply

Use magic Report

Post time 15-7-2008 09:22 PM | Show all posts
aku wt loan 9 thn...da pki 4 thn..ade lg 5 thn nk abih bayo....
amik kete pun psl aku kena travel g blaja....
Reply

Use magic Report

Post time 15-7-2008 09:34 PM | Show all posts
nape org buat loan 9 thn? sbb nak dpt monthly rendah..
maybe time tu duit cukup2 makan tapi kereta dah jadi keperluan..
tepaksa la beli kereta murah2 dan monthly rendah..

nape buat 5 thn? pon sama jugak.. sbb total loan bahagi 60 bulan tu dia mampu bayar..
sama jugak dgn kes kat atas..

dua dua sama.. 2 thn ke, 5 thn ke, 9 thn ke.. ukur badan sendiri..
kalo 9 thn bodoh, 2 thn pon bodoh.. kalo 9 thn cerdik, 2 thn pon cerdik..
dua dua bagi duit kat bank..

kalau camtu, paling cerdik yg beli kereta cash la.. tak yah bayar interest.. tapi tak sume org berkemampuan macamtu..
Reply

Use magic Report

Post time 15-7-2008 09:39 PM | Show all posts
ada org yg ada cash rm100k
keperluan dia at same time adalah sebijik kereta dan sebuah rumah..
tapi dia buat loan kereta 9 thn.. kenapa?
interest utk loan kereta agak rendah compared ngan loan lain spt rumah, personal etc..
so better guna 100k utk beli rumah dan buat loan kereta utk beli kereta..

kalau ada rezeki lebih, buat full settlement.. tak payah bayar lebihan interest..
Reply

Use magic Report

Post time 15-7-2008 11:28 PM | Show all posts
Originally posted by genie2522 at 15-7-2008 05:52 PM
oergh tos,kalau dengan gaji ko pon 99 thn,kalu aku mesti 150 thn...


Wah...nko lagi la lama....tp takpe...kenkurang dpt gak merasa bwk lambo...
Reply

Use magic Report

Post time 15-7-2008 11:34 PM | Show all posts
Originally posted by faizkj at 15-7-2008 09:39 PM
ada org yg ada cash rm100k
keperluan dia at same time adalah sebijik kereta dan sebuah rumah..
tapi dia buat loan kereta 9 thn.. kenapa?
interest utk loan kereta agak rendah compared ngan loa ...


Pada pendapat aku la....agak rugi kalo kite beli keta cash...sbb utk long term...ada baiknye duit tuh digunakan utk pelaburan yg lebih berfaedah...yg dpt mendatangkan pulangan kpd kite...drpd pandangan aku rega kete setiap tahun mengalami kejatuhan...tak silap aku dlm 20% setahun... ..kalo duit yg cash tuh digunakan utk membeli asset yg lagi kukuh seperti rumah..aku rase...dlm 9 tahun tuh...kite sudah boleh menikmati pulangan modal...tp kalo kite gunakan duit cash tuh utk bayar keta....apa yg kite dpt?? besi buruk jekkk...

Aku punye pendapat pada keadaan kite mempunyai duit yg cukup2 utk membayar keta secara cash...kalo korang seorg billionaire ataupun seorg yg semulajadi kayaraya...eloklah bayar secara tunaiiii.....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-7-2008 11:57 PM | Show all posts

Reply #26 mukmin101's post

Aku pun buat full loan gak. Aku markup loan high line, seposen pon takyah bayar........
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2008 12:03 AM | Show all posts
Originally posted by altimi at 15-7-2008 11:57 PM
Aku pun buat full loan gak. Aku markup loan high line, seposen pon takyah bayar........


Nko markup H-line....nko amik B-line kan...kan?? kalo M-line kena bayor sket....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-7-2008 01:09 AM | Show all posts

Reply #39 tossee's post

A'ah aku amik B line je......bulan2 dalam RM611 selama 9 tahun. Aku dah sign aggreement dah, bleh tak kalau nak tukar jadi 7 tahun je? Lama sangat la 9 tahun..........
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.097495s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list