Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
82391
View
66
Reply

Modal buka restoran

[Copy link]

Author: ganymede       Show all posts   Read mode

Post time 16-1-2010 11:28 PM | Show all posts
Kedai makan ini ada 2 jenis laaa (at least):

1) Restoran
2) Kantin

Ramai orang yang lingkup sebab 'restoran'.

Malahan banyak restoran yang dimalukan oleh gerai atap zink bawah pokok jika dikira segi hasil kutipan jualan harian.

Macam mana tak lingkup restoran sebab nak bukak tu kena invest antara RM50K - 200K. Sales bulak belum tentu bagus. Orang ramai nih kalo mamak nasi kandar jual mahal, korang beli. Restoran Melayu mahal sket, terus kena boikot.

Buat apa korang spend RM100K dan jualan sehari cuma RM2500 sedangkan orang yang ala kadar sederhana tetapi laris giler pon boleh dapat RM3000-5000 sales sehari?
Reply

Use magic Report

Post time 16-1-2010 11:36 PM | Show all posts
tak perlu kita nak invest byk2 utk kedai makan..
kedai makan atap zink pun kalau makanan kita sedap..
insyallah ramai yang datang..

ingat lagi tak cerita nasi lemak cikgu?
yang hanya berniaga di bawah pohon besar di kaki lima jalan..
org beratur untuk menikmati nasi lemak tu...
tapi, setelah tempat nya di ubah suai.. dari atap zink ke restaurant mewah..
hilang ong... terus tak de org mai makan..

lagi satu cth seperti di ss15 subang..
rojak and cendol mamak di kaki lima jalan..
org berduyun duyun beratur tak kira tgh hari atau petang..
tak pernah putus org...

nasi lemak antarabangsa pula...
dulunya asal hanya sebuah kedai hidup segan mati tak mau..
atap zink dan tepi kiri kanan papan..
sekarang?? dah meletop.. byk cawangan sana sini..
restaurant lama masih dikekalkan di kampung bahru..
Reply

Use magic Report

Post time 16-1-2010 11:43 PM | Show all posts
tak perlu kita nak invest byk2 utk kedai makan..
kedai makan atap zink pun kalau makanan kita sedap..
insyallah ramai yang datang..

ingat lagi tak cerita nasi lemak cikgu?
yang hanya berniaga di ...
elle_gogo Post at 16-1-2010 11:36 PM



emmmmm ...... mcm slalu dengar aja semua cerita ini tapi di mana dan bila yaaa? :re:
Reply

Use magic Report

Post time 16-1-2010 11:44 PM | Show all posts
emmmmm ...... mcm slalu dengar aja semua cerita ini tapi di mana dan bila yaaa? :re:
cmf_WonBin Post at 16-1-2010 23:43


semalam lerrrrrrrrr....
tapi elle lebih suka bukak kantin..
mmg comfirm org datang..
cuma bayaran tu murah sikit la...
Reply

Use magic Report

Post time 16-1-2010 11:48 PM | Show all posts
semalam lerrrrrrrrr....
tapi elle lebih suka bukak kantin..
mmg comfirm org datang..
cuma bayaran tu murah sikit la...
elle_gogo Post at 16-1-2010 11:44 PM


semalam? Takda pon dalam forum ni semalam
Reply

Use magic Report

Post time 17-1-2010 12:51 AM | Show all posts
Post Last Edit by elle_gogo at 17-1-2010 00:52

proposal and segala2 tentang kantin elle ada...
cuma kena carik lubang je kat kilang mana mau masuk..
untung sikit pun.. sape nak bagi...

mula2.. untuk start operation kantin memang penat...
dah pernah rasa.. tak larat badan nanti..
cuma benda tu mula2 je.. kepenatan tu akan berakhir apabila semuanya ok
dan kita dah trust pada pekerja untuk menjalankan business tu tanpa perlu diperhatikan oleh kita 24 hours...
Reply

Use magic Report

Post time 17-1-2010 12:58 AM | Show all posts
Post Last Edit by elle_gogo at 17-1-2010 00:52

proposal and segala2 tentang kantin elle ada...
cuma kena carik lubang je kat kilang mana mau masuk..
untung sikit pun.. sape nak bagi...

mula2.. ...
elle_gogo Post at 17-1-2010 12:51 AM


Bulan puasa mcm mana?
Reply

Use magic Report

Post time 17-1-2010 01:03 AM | Show all posts
27# cmf_WonBin

bulan puasa kan bazar ramadhan ada..
berniaga kuih raya kat jalan tar..
alaaaa byk benda laa boleh..
ape yang dirisaukan? kita kan ada cabang2 business lain...
bukan bergantung 100%...
kalau fikir negatif sampai bila tak jalan...:@
Reply

Use magic Report

Post time 17-1-2010 01:04 AM | Show all posts
kalau takut dilambung ombak.. jangan berumah ditepi pantai...
Reply

Use magic Report

Post time 17-1-2010 01:06 AM | Show all posts
kalau takut dilambung ombak.. jangan berumah ditepi pantai...
elle_gogo Post at 17-1-2010 01:04 AM


Ini untuk bisnes atau untuk orang bercinta??
Reply

Use magic Report

Post time 20-1-2010 06:17 PM | Show all posts
Salam. i org baru kat thread ni. elle nak mtk contoh proposal blh x?pm ya!bkn apa dah byk cuba kantin2 kita yang byk pengalaman f&b derang bagi kat suku sakat depa jer!x caya kat kita yang muda-muda ni kut!selalu makcik 50 thn keatas jerk dapat!pas tu lepas kat pekerja n x blh nk manage kantin tuh!
Reply

Use magic Report

Post time 20-1-2010 06:33 PM | Show all posts
Errrr.... sebelum membuka restoran, adakah anda yakin masakan anda sedap sehingga ramai pelanggan tetap? Restoran tak cantik pon takpa sebab jika sedap dan harga berpatutan, orang akan sentiasa datang makan walaupon mereka memandu 10km untuk pi makan kat restoran anda
Reply

Use magic Report

Post time 22-1-2010 01:26 AM | Show all posts
salam
selalu sy jd silent reader jer kat board ni...tp kali ni nk tanya pendapat u all pasal nk bukak bisness restaurant...ada sorang owner restaurant dia offer sy beli restaurant dia yg baru beroperasi dlm 2 weeks sebabnyer restaurant tu dia bg wife dia tp wife dia refuse nk handle sebab x larat...and dia mls nk pening2 kepala..so dia nk jual jer...lgpun dia ada bussnisee lain yg dia nk concertrate...so dia offer sy kedai tu fully furnished..termasuk peralatan and pekerja RM100k...sewa kedai tu monthly dekat 9k...byr gaji pekerja 10k...dlm masa 2 weeks ni katanyer sale dia rm1500-2k sehari and base on projection Pn L...kalau amibil kira expected sale dlm rm1500 daily...so bulan pertama leh untuk dlm 5-6 ribu...so nk tanya u all rasa berbaloi x dgn capital yg aku kuar rm150k( 100k beli kedai pluss 50k utk deposit and belanja runcit) tp daily sales dlm 1500-2000...risau jugak ni sebabnyer we all x de experince bukak restaurant...nk tanya pendapat u all semua pasal ni...esok sambung  lg...mata ku dh x leh buka ni...heheheh
Reply

Use magic Report

Post time 22-1-2010 01:23 PM | Show all posts
Menarik  bab nih....yg penting biar business kecil asalkan berhasil...
Reply

Use magic Report

Post time 22-1-2010 03:26 PM | Show all posts
Post Last Edit by pnut at 22-1-2010 15:46

saya ingat dulu, penyanyi Tok'Ki buka gerai tepi jalan kat bandar tun hussein onn, cheras. Dekat tapak McD skrng. masa bukak gerai ramai giler orang... sesak je dari sarapan pagi sampai makan tengahari..

pastu bukak restoran..tapi cam hidup segan mati tak mau je... tok ki pun mula hidup susah lps tu, dari menyewa rumah teres, pindah dok atas kedai.. pastu terus bercerai.. sayangggg..

bukak restoran perniagaan berisiko (semua perniagaan pun berisiko), terutama kalau tanpa pengalaman,
kalau tokei kedai harap tukang masak je, mmg payah pengalaman mak sedara saya bukak kedai makan, dia bukak bawah pokok ketapang je

mula-mula, mula jual nasi lemak je..org dtg bungkus-balik
dekat setahun berniaga camni, anak dia abeh SPM, suruh anak dia buat air, beli meja lipat dalam 2
pagi penuh org dtg sarapan, tak sampai seminggu, tmabah lagi 3 meja
pagi mmg full sebab laluan tu laluan bas kilang pegi dan ambik pekerja kilang, jd driver bas kilang memang selalu lepak situ pagi-pagi..
kemudian up sikit.. berniaga nasi campur, dari 3-4 jenis lauk sehari, naik sampai 10 jenis lauk sehari...
pastu dari gerai buat sendiri, upah orang buat gerai better, ada bumbung, bersimen.. dah mula jual berpuluh jenis lauk sehari, dari dia dengan anak dia saja berniaga, sudah ada 2 org lagi bantu dia..
bila dah ada pelanggan tetap, ada pulak mula tempah makanan-buat katering
renovate belakang rumah dia, jadi tempat masak luas. (renovate guna duit berniaga je, sesen pun tak hutang bank)

gerai bawah pokok ketapang maju dan laris dia tak tutup... dan dia pun dah beli tanah tapak tu dari tuan punya tanah..
katering beroperasi dari rumah, kalau hari ada katering dia fokus katering, dan lauk di gerai, anak-anak dia masak...

Income bulanan??? huhhu 4 kali gandi kita makan gaji. Anak-anak dia tader rezeki nak masuk universiti, kurang dari segi akademik, tp bab cari lobang berniaga cekap sungguh,

terbaru family ni beli innova-cash beb...

betul macam otai-otai bisnes ni kata, jangan pandang lekeh orang berniaga gerai, kalau sedap orang datang, income kalah restoran make up lawa-lawa abeh ribu riban... tapi org tak marrriiiii

yg penting kecik-kecik, biar ada pelanggan tetap...
Reply

Use magic Report

Post time 21-3-2010 11:19 PM | Show all posts
assalamualaikum...

First Post Kt Forum nie..
Sekadar Nak kongsi cerita pasal perniagaan kedai makan / restoran. parent saya mula berniaga restoren pada tahun 1984,masa tu umur saya 2 tahun. lokasinya di kawasan felda. kedai tu sewa beli dengan felda kalau tak silap rm 200 sebulan. depan tempat meniaga belakang tempat tidor. (saya dibesarkan di dalam kedai makan).masa tu orang felda susah lagi. ibu saya cerita.. selama 6 bulan paling tinggi income sehari dapat la dalam  rm 15 ringgit, 1 tin susu tahan 2 hr.  (Itu makna Kesabaran). kemudian bila orang felda mula dapat hasil, purata income meningkat antara 150-200 sehari.   
Than pada tahun 1998 beli pulak kedai baru. sebab lokasi lama dah tak strategi. bila pindah kedai baru.. (masih lagi Dalam Kawasan Felda yang sama)income meningkat hingga cecah rm 1000 sehari.. Menunye bertambah sikit.. kalau dulu just jual air,roti canai , nasi lemak dan mee goreng lambak..  sekarang dah ade jual lauk2..  Last Year 2009 pindah lagi ke lokasi baru... lebih strategi... sewa pulak kedai, 2 unit jadikan satu... Customer bertambah... sebab kedai pun dah besar.. income pun double

Antara tips kejayaan perniagaan parent saya
DISIPLIN :
- Kedai tak pernah tutup kecuali hari raya / emergency kes.
- Waktu operasi tetap 7 pagi hingga 7 petang (walaupun malam td tidor lewat sbb anak demam)
- Peti cash jaga sendiri. tak pernah nak percaya sesiapa walaupun anak sendiri (Saya La Tu)
- Biz is Biz... fren is fren.. tak pernah nak bg makan free... sedara pun bayar.
- KUALITI makanan nak kene jaga,Cara sukatan bahan mentah tetap sama dari dulu sampai sekarang. sampai ke hari ni pun kalau bab buat air.. customer masih mintak bapa saya yg buat.   
- Pelaris Dan Pendinding kedai hanya dengan berdoa sewaktu sujud terakhir dalam tiap-tiap kali sembahyang termasuk sembahyang sunat.
- KESABARAN... meniaga kedai makan mcm roda gak ade mase ramai ade mase tidak...berfikiran positif.. jangan asyik pikir kedai kene santau je.
- Mesra dengan pelanggan. Pelanggan ade lah raja. seingat saya dah berbelas2 staff yg kene pecat sebab marah pelanggan.  sampai ketahap pernah melempang anak sendiri hanya kerana ayat "NAK CEPAT...AMBIK LA SENDIRI"
- kebersihan kedai paling utama. Tandas di cuci 4-5 kali sehari.
- pembelian bahan mentah secara tunai.

Antara  kelemahannye yang paling ketara...
- TAK PERNAH ADA AKAUN PERNIAGAAN... meniaga dah berpuluh tahun tapi masih lagi kais pagi makan pagi.... kalau x kais susah hati...  

...  
Skang ni sya pulak takeover...  masih lagi terkial2 buat akaun kedai... alhamdulillah kedai pun makin stabil sejak ade akaun keluar masuk ni,

To en iftitah.. ade kontek tak?
Reply

Use magic Report

Post time 22-3-2010 12:26 AM | Show all posts
kalau pasang wall paper di restoren .. cantik betul laaa
Reply

Use magic Report

Post time 22-3-2010 06:57 AM | Show all posts
Restaurant business ada lah antara yang paling susah sekali yang nak di kendali kan. Kita tengok banyak restoran baru yang tumbuh di merata tempat. Tapi 70% closed down selepas 2 tahun di buka.
Reply

Use magic Report

Post time 7-5-2010 05:24 PM | Show all posts
sewa ja kedai yg siap peralatan...modal ko kurang dari 10k
Reply

Use magic Report

Post time 9-5-2010 10:28 AM | Show all posts
Tapi 70% closed down selepas 2 tahun di buka.

star_karat Post at 22-3-2010 06:57

tokei berkira sangat kot...

aku paling tak suka kalau makanan yang aku order tu sikit...tak datang dah restoran tu lagi...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.078850s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list