Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
156187
View
2180
Reply

Prince Court Medical Centre

[Copy link]

Author: kikilalat       Show all posts   Read mode

Post time 29-10-2008 12:08 PM | Show all posts

Reply #96 aeonchix's post

I pun tak covered by insurance. But PCMC ni were so good to me....I masuk nearly 10pm, beranak tgh2 mlm but they all tak sibuk pun nak mintak2 deposit. Bila my husband tanye, they all kata takpe, they want to prep me up for surgery first etc etc....The next day, around 11am baru they all dtg bilik for the deposit.
Reply

Use magic Report

Post time 29-10-2008 12:11 PM | Show all posts

Balas #98 datinmarissa\ catat

skrg stick to 1 gynae lah kat naluri tuh
tapi hubby kata nak bersalin kat hospital
naluri is small maternity home kan
nantilah, still long way to go
Reply

Use magic Report

Post time 29-10-2008 12:16 PM | Show all posts
saya semalam pegi PCMC utk chek up , first time suspen pegi tempat org kaya nih

first impression memang kagum, ...so far alhamdulillah layanan OK, saya pegi jumpa Dr Seri Suniza, sbb tu je gynae perempuan, dr nye peramah, nurse nya baik baik...bila cek list harga ubat suami cakap lagi berpatutan dari hospital yg kita selalu pergi
yg paling best sebab tak ramai org, saya ambik masa dlm sejam saja utk semua, lepas tu boleh masuk opis, tak banyak buang masa mcm hospital saya dulu
satu benda yg tak bestnya pasal parking rate, kalau multiple entrance kena caj rm10 flat rate
Reply

Use magic Report

Post time 29-10-2008 07:39 PM | Show all posts

Reply #100 datinmarissa's post

mase nak deliver kat pusrawi i ade buat lawak kat husband - kalau dokter suh ceaser, cari ambulance bawak i gi GH kat depan tu tau... tp last2 i ceaser jugak kat pusrawi tu, saja la melawak kan. tp kalau ade complication yg lebih dr tu, i will definitely ask to be transfered ke government hospital

mmg ada case camni..esp very2 serious cases .. kalau ditunggu kat private tu kang mau cecah puluh2 ribu. kalau byk duit takpe kan, tp kalau setakat prepare 10k or less macamana

ada kes gynae kat private hospital tak sanggup handle terus tolak ke government pon ada gak... i baca someone's experience kat thread hospital yg panjang puluh2 page tu

ada byk men de pelik2 boleh jadi mase nak bersalin ni..nauzubillah.. contoh nya amniotic fluid embolism - Amniotic fluid embolism (AFE) is a rare and incompletely understood obstetric emergency in which amniotic fluid, fetal cells, hair or other debris enters the mother's blood stream via the placental bed of the uterus and triggers an allergic reaction. This reaction then results in cardiorespiratory (heart and lung) collapse and coagulopathy. (wikipedia). ini yg dokter suspect berlaku kat kawan i yg coma bersalin kat sepital private in pe nang.

[ Last edited by  Delifrance at 29-10-2008 07:42 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 30-10-2008 03:50 PM | Show all posts

Balas #99 datinmarissa\ catat

Hmm looks like i kena up lagi my budget bersalin ni. We've waited for 7 yrs. It's worth it...
Reply

Use magic Report

Post time 31-10-2008 08:58 AM | Show all posts

Reply #105 aeonchix's post

yes, u should my dear...budget biar lebih..in case ader complication kan (nauzubillah)...my case dulu..masa awal2 pregnancy, i suh my hubby check with his company, coverage utk delivery ada capping atau tak..ntah dah dpt instinct kot tak bleh deliver normal masa tu..hehe..sudahnya...hospital bill dlm 11k++...bbrp ratus lg nak cecah 12k..
Reply

Use magic Report

Post time 31-10-2008 11:06 AM | Show all posts

Balas #106 storm\ catat

U r right storm. I'm 35 weeks minggu ni. Blm apa2 I dah ada instinct penakut & tak tahan sakit. Insyallah everything will go smoothly but we never know la kan.

Anyway, next Friday I ada appt dgn Dr Paul ni. If anybody ada apa2 queries, I'm more than happy to raise them to him.
Reply

Use magic Report

Post time 31-10-2008 05:57 PM | Show all posts

Reply #107 aeonchix's post

it's a precious pregnancy yeah (anyway all pregnancies all precious! ) . all the best to you.

are u gonna go and try normal? my two friends who have had precious pregnancies like you all opted for c-section..
Reply

Use magic Report

Post time 31-10-2008 08:20 PM | Show all posts

Balas #108 Delifrance\ catat

Thanks Delifrance.

i WILL TRY to go for normal. Err boleh ke saja2 pilih for c-sect? I thot elective c-sect ni kalu kita dah tahu awal2 baby ni tak engage or breech ke. I mmg tak reti pun sebab this is my 1st. And then masa jumpa dr Paul, dia takde pun suggest go for c-sect.

The only thing dia tanya I (for now ni la) is whether I nak epidural ke tidak. I was about to give a firm 'No' for an answer but bila ingat sakit buat HSG dulu, I cakap kat dia that i'll keep that option open & will take his advice if he thinks I need it. Dr Paul pun ok je, dia takde push for anything. Easy going lah.

TAPI kan, kalau lah ada labor package yg combine elective c-sect + tummy tuck, mmg I takkan hesitate amik option tu
Reply

Use magic Report

Post time 1-11-2008 11:53 AM | Show all posts

Reply #109 aeonchix's post

In my case dulu...during pregnancy mmg all smooth sailing...aktip pi sana sini..just after my gynae bitau, "tomorrow u admit utk induce"...i call my hubby dia cam terkejut..dia kata i sounded like nothing happen tho nak kena induce kan...i plak masa tu dah lepas ke great eastern mall..having my last yummie lunch sblm confinement...hehe..tapi kuasa Tuhan kan..during delivery tu, progress very slow...induced kul 9..kul 1am start sakit, kul 8am, dr pecahkan air, kul 6.30pm first push, 7.00pm vacuum,7.15pm forceps,7.30 emergency ceaser n 7.45pm tarraraaa..baby kuar...Alhamdulillah...

Bukan nak takutkan u...nothing to be afraid of...really...your gynae will do anything just to ensure it was a smooth one...this is for sure..Biasanya...gynae akan bg u chance to deliver normal dulu..they won't simply potong perut u...betul ler as suggested by your gynae tu..

masa i deliver dulu..prince court tak ujud lagi...i went to see Datuk Dr. Aziz @ Glen..same goes as the 2nd one ni...sbb record suma dah ada dgn dia...

my pray for you...dah tak lama lg dah tu...sabar yar???
Reply

Use magic Report

Post time 3-11-2008 09:34 AM | Show all posts

Reply #103 esVanilla's post

berapa average cost utk setiap visit?
Reply

Use magic Report

Post time 3-11-2008 09:36 AM | Show all posts
i berminat nak try pegi ke prince court utk checkup monthly sbb ade bad experience di hospital kerajaan. selalunya i pegi ke annur bangi, tapi....monthlynya boleh cecah rm250 per visit...kopak jugakla. ade any comments on checkup cost kat sini? average berapa and how it varies between gynae ke gynae? sbb sendiri bayar lorr...kena budget.
Reply

Use magic Report

Post time 3-11-2008 09:46 AM | Show all posts
Originally posted by alya_maisarah at 17-7-2008 02:50 PM
salam....

tahniah kerana anda bakal menjadi ibu....

tentang hospital prince court tu....tu apa yang saya tahu ....hospital masih baru ...segala kelengkapan pun baru....

rasanya bersalin  ...


kalau dr paul tay tu okay tak? tgh pk sama ada antara dr paul atau dr seri suniza...  ade ape2 opinion?
Reply

Use magic Report

Post time 3-11-2008 09:51 AM | Show all posts

Reply #112 eddina_14's post

mak ai....RM250? lai mahal dr hospital besar2... baru ku tahu..
Reply

Use magic Report

Post time 3-11-2008 10:12 AM | Show all posts

Reply #114 Delifrance's post

itula pasal delifrance...tgh cari option lain sementara kandungan awal lg...and probnyer...rasa cam tak berbaloi rm250 dgn consultationnya. masuk kejap aje, tunggu dekat 3-4 jam. pastu bila daku menanya soklan2 buduh...mcm dr tu malas nak layanla...huhu...
Reply

Use magic Report

Post time 4-11-2008 07:28 PM | Show all posts

Balas #110 storm\ catat

thanks for the well wish storm. ada my friend baru ni deliver kat hukm, induced 3x tapi tak menjadi gaks. last2 kena emergency c-sect. berbelas ribu gak bill, the sakit goes without saying la. i'm sure there are plenty of scary stories tapi byk gak yg deliver dgn jayanya
Reply

Use magic Report

Post time 4-11-2008 07:45 PM | Show all posts

Balas #113 eddina_14\ catat

eddina, i cant say for dr seri, but for dr paul... the waiting time is reasonable, tak pernah kena tunggu more that 30mins. so far i've been happy dgn his service. bleh nampak that he makes the effort to remember his patients mcm hubby keje kat mana etc... ala takat bedside manners ni most drs are ok.

we met him 4-5 yrs ago for some fertility issues. he was very helpful entertaining my questions, and mmg rajin follow-up on our progress even though kitorang jumpa dia 3-4 kali bila balik m'sia. else, dia mmg tak pernah hesitate writing referrals letters for us.

i will update u later as to how he is bila tiba masa nak deliver nanti.

one more thing, u may want to consider dr seri for the obvious reason (dia lady gynea) but also sebab dia strongly support breastfeeding. that's as much as i know.
Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2008 08:48 AM | Show all posts

Reply #115 eddina_14's post

dah brp kali pegi check up kat situ? itu 1st time ke mmg tiap2 kali pegi harga macam tu....

hmm... kalau mahal alang2 baik check up kat princecourt

princecourt ni kene kasik aku commission la camni!!

(anyway you all you all yg preggy ni kalau nak simpan baby nye stemcell do let me know ok!)
Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2008 10:02 AM | Show all posts
Originally posted by Delifrance at 5-11-2008 08:48 AM
dah brp kali pegi check up kat situ? itu 1st time ke mmg tiap2 kali pegi harga macam tu....

hmm... kalau mahal alang2 baik check up kat princecourt

princecourt ni kene kasik aku commi ...


Dah 3  kali pegi kat situ...the first time was 150, pastu 180 then the last time was 250 sebab ade amik darah...
The first and second time was just scan and consultation. so masuk kali ke-4 ni nak try tempat lainlah kalau mahal tiap kali camtu...kopak oo...
Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2008 10:04 AM | Show all posts
Originally posted by aeonchix at 4-11-2008 07:45 PM
eddina, i cant say for dr seri, but for dr paul... the waiting time is reasonable, tak pernah kena tunggu more that 30mins. so far i've been happy dgn his service. bleh nampak that he makes the e ...


Thanks aeonchix... sounds good to me dr paul ni. Dr seri pun ok yer? What about the charges for dr seri, anybody ade experience dgn dia? so far good reviews ttg dr paul, dr seri mcmmana yer...?
Reply

Use magic Report

Post time 14-11-2008 07:46 PM | Show all posts

Balas #119 eddina_14\ catat

mahal nye c-up sampai 250...i rase better u cari tempat lain....byk lagi nak guna duit tue...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-11-2008 09:00 AM | Show all posts
Originally posted by eddina_14 at 5-11-2008 10:02 AM


Dah 3  kali pegi kat situ...the first time was 150, pastu 180 then the last time was 250 sebab ade amik darah...
The first and second time was just scan and consultation. so masuk kali ke-4  ...


i think it was expensive sebab the clinic had to pay for your blood to be sent off for testing kat independent lab, mcm gribbles etc.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-11-2008 09:03 AM | Show all posts
Originally posted by aeonchix at 31-10-2008 08:20 PM
Thanks Delifrance.

i WILL TRY to go for normal. Err boleh ke saja2 pilih for c-sect? I thot elective c-sect ni kalu kita dah tahu awal2 baby ni tak engage or breech ke. I mmg tak reti pun seba ...



boleh kot... sebab in my last visit, my gynae did ask whether nak opt for normal delivery or c-sect...

ikutkan hati of course ler nak c-sect   but husband insist on normal delivery, if possible... i told hubby, make sure biler i dah start nak sakit tuh, u pegi hunt down the anaesthetist utk my epi!!!
Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2008 09:18 AM | Show all posts

Reply #122 kikilalat's post

kikilalat...mmg betul sbb ade test darah sbb itu mahal sikit. but that time it was just normal scan, bukan mcm the first 2 times where dia buat vaginal scan which was more expensive.
* written on the receipt blood test rm 60, lg 190 for checkup saje...still too expensive to me...maybe saye rasa the service was not up to par with the price sbb terlalu ramai. no doubt the dr is good but kalau ramai sgt patient and waiting time is about 3 hours...err...i think it's overrated...
anyway, that's my two cents...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-11-2008 10:25 AM | Show all posts

Reply #124 eddina_14's post

ooo... RM190 untuk check up sajer ek... baik pi cari klinik lain ... i think the normal rate is RM120-RM150 jer... mebbe mahal sebab kat an-nur tuh banyak sangat peralatan canggih kot... sampai ader 4D scan pun kat situ...

check up dgn saper? dr fatimah or dr kamsiah? klinik an-nur tuh memang ramai sangat orang menunggu tahap melampau
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.067064s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list