|
ada sesiapa tahu tak resepi "buah bom". (panggilan org terengganu)...Kat KL tak tahu org panggil apa...Ianya berbentuk bulat, kat dalam ada inti. Kat KL biasa inti kelapa, tp kat Terengganu biasanya letak inti sambal ikan...ianya dibuat dari tepung pulut, dibentuk bulat dan digolek ke dalam bijan sebelum digoreng. Kalau ada sesiapa tahu resepinya harap perturunkan lah yer...terasa sgt nak makan tapi tak tahu kan beli kat mana...lagi pun nak makan yg ada sambal ikan.... |
|
|
|
|
|
|
|
ada org panggil onde2 goreng kan dik?
yg akak tau..
tepung pulut, sedikit tepung sago, garam dan air (ada org pakai santan). gaul hingga jadi adunan.
isi inti di tengah then bulat2kan.. salut ngan bijan, biarkan sebentar baru di goreng.
masa nak mengoreng, api tak leh terlalu besar dan minyak jgn terlalu panas, kalau tak nanti dia melotup!
tu pasai dia panggil kuih bom.. heheheheheee
[ Last edited by cranko21 at 21-7-2008 05:21 PM ] |
|
|
|
|
|
|
|
ar..arr yg ni arr cranko21...lissa terjumpa dlm thread MENU SARAPAN PAGI kolum ke 16. ada gambar sekali yg dikirim oleh ixora. tp tak reti nak copy gambar nya utk tempek sini...Terima kasih cranko....nanti ku try membuatnya....dsah lama teringin... |
|
|
|
|
|
|
|
sifu2 yg biasa buat tak der ker sukatan yg sebenar....maklum ler org tak biasa masak ni...risau gak nak pakai agak2 jer....Lagi pun bimbang meletup masa goreng...kot ada petua-petua sepaya tak meletup dan bijan tak lekat masa menggoreng...Harap sifu yg arif dapat bgtahu... |
|
|
|
|
|
|
|
Balas #1 alissa_sofea\ catat
kuih bom... klu yg mcm tuh... senang jek wat.
ada yg guna tepung beras pulut. tp yg oja penah wat guna ubi kayu yg diparut. tus sket air nye .campo tepung sket. di uli bulat2. masukan inti kelapa + gula merah (gula apong). di goreng. dan di uli ngan bijan yg dah digoreng tanpa minyak.owh letak la garam sket. lupa lak. hehe.. |
|
|
|
|
|
|
|
Saya pernah wat kuih bom aka kuih paung ni. My hubby and opis mate suke. Buat Lisa, ni resepinya saya ambik dr thread Kuih Tradisi, resepi nHuda.
Kuih Bom/Kuih Paung
Bahan kulit:
4 cawan tepung pulut
4 cawan kelapa parut
1 1/2 cawan air
Gula secukup rasa (jika suka)
Bahan Inti:
4 ekor ikan selayang (direbus dahulu dan diambil isinya)
1/2 cawan santan
2 ulas bawang merah (diracik halus)
1 sudu kecil halba
Halia (diracik halus)
Garam secukup rasa
Cili merah untuk hiasan
Cara buat inti:
Masak ikan yang dikisar halus bersama santan dan garam hingga kering, tambah bawang merah dan halia serta halba. Kacau hingga kering.
Cara-cara membuatnya:
Gaul tepung pulut dan kelapa parut dan garam, kemudian tuang air sikit-sikit sambil diuli menjadi doh lembut. Bulatkan dan masukkan inti. Goreng dalam minyak penuh, siap untuk dimakan. Makan panas-panas sedap
[ Last edited by ida29 at 31-7-2008 12:43 PM ] |
Rate
-
1
View Rating Log
-
|
|
|
|
|
|
|
Reply #3 alissa_sofea's post
lissa..resepi boleh tgk kat fotopages zira..ada tu |
|
|
|
|
|
|
|
kat kl org pangil kueh bom,tpi ader inti kelapa atau inti kacang merah. |
|
|
|
|
|
|
|
orang Trg panggil PAUNG
ni resepi nya
Bahan Kulit
4 cawan tepung pulut
4 cawan kelapa parut
1 1/2 cawan air
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa (jika suka)
Minyak untuk menggoreng
Bahan Inti
4 ekor ikan selayang
1/2 cawan santan
2 ulas bawang merah
1 cm halia
1 sudu kecil halba
Garam secukup rasa
Cili merah untuk hiasan
CARA MENYEDIAKAN KULIT
Gaul tepung pulut dengan kelapa parut dan garam kemudian tuangkan
air sedikit demi sedikit sambil diuli hingga menjadi doh yang lembut
Buat bulat dan isikan ini. goreng dalam minyak yang panas.
CARA MENYEDIAKAN INTI
Sediakan kuali, satukan ikan yang telah dikisar halus dicampur
dengan santan dan sedikit garam. Masak hingga kering sambil dikacau.
tambahkan bawang merah dan halia yang telah dimayang serta halba
dan kacau lagi sehinga betul |
Rate
-
1
View Rating Log
-
|
|
|
|
|
|
| |
|