Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
5701
View
95
Reply

...campak saja perkataan Merdeka...

[Copy link]

Author: seribulan    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 16-8-2017 10:32 AM | Show all posts
Kemerdekaan itu sendiri membawa maksud "kebebasan" daripada penindasan penjajah, dan apa yang kita nikmati sekarang adalah pengorbanan daripada pejuang-pejuang yang terdahulu yang  berjuang untuk memberi kesenangan untuk anak cucu cicit mereka kelak.

Terima kasih pejuang negara dan terus mensyukuri nikmat keamanan yang kita nikmati sekarang.

Selamat Hari Kemerdekaan Malaysia!

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2017 11:54 PM | Show all posts
!5 more days to go....
Then its Merdeka  !!!  Merdeka !!! Merdeka !!!

Dulu2 rasanya bila laungan Merdeka bergema boleh naik bulu roma ...But now sedihhh sgt2...very few houses now yang kibarkan bendera...kalau dulu sampai atas pokok pun ikat bendera.. Now nak psg bendera kat umah rasa janggal sbb yr hse will be only few or only house yang ada bendera...  

Sad...so sad...its a sad sad situation( )...jokes aside tapi ini perasaan yang I feel..probably its just me or majority...Im not sure... Disebabkan different political ideology sampai semangat kemerdekaan makin suram...kusam.. No Im not gonna let that happen this time ..I luv my country wpun macam2 ups & downs nya.. Its all from  US... Let us be a true Malaysian...Put aside our differences..Lets really have the true Malaysian spirit again... MERDEKA ! MERDEKA ! MERDEKA !

Im so blessed to be a Malaysian...Thank You Allah

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2017 08:57 AM | Show all posts
Merdeka merdeka tapi..
KLCC kene tawan dgn warga asing..
Macam kat Indonesia, Bangladesh, Pakistan la pulak..
Huhuhu..
Dengan bau bauan yang kurang segar..
Kuang...Kuang..Kuang..
Malaysia ku terbilang..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2017 11:17 AM | Show all posts
Pada tanah merdeka ini
telah tumbuh rimba kemajuan
dan manusia kian lupa asal diri  
lalu api nasionalisme yang lantang bertiup
sejak berdekad lalu kini terpaksa
menunggu sepi mentari Ogos
untuk bernyala kembali

yang membelah relung tanah ini dahulu
kini kian lenyap ditawan arus duniawi
erti kemerdekaan kian kabur
dalam mata fikir anak-anak kini

SELAMAT MENYAMBUT HARI KEMERDEKAAN

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2017 03:07 PM | Show all posts

Pagi-pagi perut lapar nak makan.....kedai mamak/india la jawabnya. Mudah nak cari dan pantas servisnya.

Nak jalan-jalan, kereta kotor, bwk pergi cuci, Org Myanmar lah tolong cucinya.

Hari minggu, singgah ke pasar pudu....cari barang basah.....kebanyakkan penjualnya bangla. Malah peniaga cina pun x seramai mereka.

Tepi rumah, rumput panjang....cari budak nak potong. Makanya budak Rohingya la penyelamatnya.

Soal pembantu rumah/penjaga anak2 kita semasa hari berkerja......atau nak repair rumah, paip bocor atap genting tercabot....siapa lagi yg nak diharap kalu bukan rakyat indon.....

Kedai runcit, hardware, kedai baju, kedai elektrik...dan mcm2 kedai lgi lah......majoritinya geng mata sepet dah conquer......

Org bangsa kita mana yer........hilang. Ohh dah MERDEKA ke kita ni yer???!

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-8-2017 02:10 PM | Show all posts
Laungan kemerdekaan tanggal 31 Ogos masih lagi kita nikmati...syukur

Nukilan sajak dari Serunai Faqir

SUMPAH ANAK MERDEKA

Aku anak merdeka
Bangkit dari persada luka
Berdiri megah di pentas wira
Inginku tebus maruah bangsa

Aku anak merdeka
Terjaga dari ranjang kecewa
Berpaksi gagah di panggung perkasa
Ingin ku bela nasib bangsa

Aku anak merdeka
Harapan nusa dan bangsa
Akan kutentang petualang negara
Yang tegar membuat angkara

Aku anak merdeka
Di hati semangat waja
Di dada penuh satria
Ini Tuah akan membela
Untuk kubalut luka lama

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-8-2017 02:11 PM | Show all posts
PADA TANAH MERDEKA INI

Kami kenal tanah ini
selutnya pernah berbaur
hanyar darah yang tumpah
daripada liang derita para pejuang
lumpurnya pernah tersimbah
daripada batang tumbuh para pahlawan
relung tanah ini pernah bergegar
dek jerit pekik pejuang kemerdekaan
yang mencari benih kebebasan
dadanya pernah mengambus
kujuran kaku anak nusa
yang bangkit membina benteng
bersama keris dan tombahk bersahaja
menyambung nyawa C demi tanah ini
tidak diragut ganas.

Pada tanah merdeka ini
telah tumbuh rimba kemajuan
dan manusia kian lupa asal diri C lalu
api nasionalisme yang lantang bertiup
sejak berdekad lalu kini terpaksa
menunggu sepi mentari Ogos
untuk bernyala kembali
yang membelah relung tanah ini dahulu
kini kian lenyap ditawan arus duniawi
erti kemerdekaan kian kabur
dalam mata fikir anak-anak kini.

Namun kami tetap bersyukur
kerana dengan korban suci

Nukilan:
Wan Muhamad Shukri Wan Abd Rahman

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-8-2017 02:15 PM | Show all posts
Mana mungkin kita campak saja perkataan Merdeka...mari kita hayati sajak ini...

INI TANAH AIR, TEMPAT BERMULA DAN BERAKHIR

Ini tanah air, tempat bermula dan berakhir,
Di sini setia terukir, cinta pertama dan terakhir!

Kita telusuri batas sejarah ke musim suram terjajah,
Menguak hitam belenggu dalam murup durja yang gundah,
Saat melangkah runduk di bawah serakah telunjuk,
Suara pun hilang terpanar di tengah sorak petualang.

Di denai waktu membiak tunas insaf seluruh warga,
Musibah lalu jangan lagi meragut sejahtera wangsa,
Bumi ini tanah air pesaka warisan pejuang,
Dari darah, dari keringat dan semangat menjulang.

Ini tanah air, tempat bermula dan berakhir,
Di sini setia terukir, cinta pertama dan terakhir!

Malaysiaku, bumi mewangi seribu restu,
Melimpah sejuta anugerah dari rahmat teguh bersatu,
Menjulang wawasan gemilang ke puncak persada mercu biru,
Membias bayu kecundang jelmaan cemburu sejuta seteru.

Anak-anak bumiku tercinta,
Hulurkan tangan memalu genta kelangsungan merdeka,
Rapatkan barisan keramat berbekal azimat muafakat,
Segera cantaskan pucuk angkuh rusuh dengan minda yang ampuh.

Ini tanah air, tempat bermula dan berakhir,
Di sini setia terukir, cinta pertama dan terakhir!

Alaf ini tempoh memacu asmara cinta berahi bumi pertiwi,
Membilas noda hitam dari kemelut sengketa selisih semalam,
Muhibah rimbun, mesra anggun, menghijau santun,
Ini negeri terbaik, bumi tercantik, rakyat terdidik,
Mengorak langkah, berkongsi arah menancap monumen terindah.

Sahutlah gemersik suara nafiri seruan perjuangan,
Cokmar kebebasan biar lestari kukuh dalam genggaman,
Tanah ini milik hakiki zaman berzaman,
Jangan sampai berulang lagi diulet kehinaan.

Ini tanah kita, padang permainan seluruh anak bangsa,
Ini darah kita, nafas kita, roh dan jiwa generasi merdeka,
Nusa ini maruah kita, citra kita, martabat daulat perkasa,
Wilayah ini wadah wacana hitam putih pemangkin wibawa.

Ini tanah air, tempat bermula dan berakhir,
Biar luluh jiwa raga, darah setiaku tetap mengalir,
Di sini setia terukir, cinta pertama dan terakhir,
Biar nyawa luluh tercicir, janji ini tiada mungkir.

Ghazali Lateh
Banting,
September 2000

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 19-8-2017 12:10 AM | Show all posts
Hijrah dari air mata kepada sukacita. Hijrah dari masa lalu dengan menutupnya rapat-rapat, memberi tanda selesai hingga tidak menjadi beban ketika melangkah menuju masa depan. Hijrah dari kenangan kepada kenyataan. Bersiap mengganti memori yang usang dengan serangkaian kejadian baru. Hijrah dari kekecewaan dengan memaafkan.

Hijrah itu kunci dalam segala kebebasan. Jika kau mengerti diksi hijrah yang sebenar-benarnya, kau pasti akan menemukan erti MERDEKA yang sejati!

-Assalamualaikum, Beijing

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 19-8-2017 12:30 AM | Show all posts
merdeka pada nama,
terjajah pada minda..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 19-8-2017 11:53 AM From the mobile phone | Show all posts
Part of me rasa bangga dgn malaysia. bersyukur sbb malaysia masih aman damai tiada perang seperti di syria.
Tp bila tgk korupsi kiri kanan,rasa malu nak mengaku rakyat Malaysia. Lebih-lebih lagi bila masuk bab politik dan skandal menteri kita.
Sekarang ni jadi malas nak amik tau pasal negara. At one point pernah terfikir nak migrate ke luar. Tapi rezeki dan family kat sini.in the end, makin hari rasa patriotik tu macam pudar.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 19-8-2017 04:33 PM From the mobile phone | Show all posts
merdeka itu bila mampu bertoleransi dan saling menghormati dengan sesama kita....

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 20-8-2017 10:35 PM From the mobile phone | Show all posts
Harapan di hari kemerdekaan
Moga Malaysia Merdeka dari pendatang asing..
Merdeka dari pemimpin yg korupsi

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 20-8-2017 11:38 PM From the mobile phone | Show all posts
merdeka... merdeka... merdeka....
yg dhulu nya laungan keramat ini dilaungkan dgn rasa cintakan negara..
tapi laungan nya kini hanya semata mata laungan yg tiada makna..
tiad deretan kereta, rumah atau kedai yg memasang bendera untk smbutan kemerdekaan... bukan tiada tapi payah untk dilihat bendera itu berdiri gagah..
situasi sekrg menunjukkan bagaimana keadaan di Malaysia yg sebenarnya...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 21-8-2017 11:48 AM | Show all posts
PADA anak kecil, bebas bermain hingga senja, itu merdeka. Pada seorang ibu, melihat keluarganya nyenyak tidur, itu merdeka.

Pada seorang guru, lahirnya seorang graduan pintar, itu merdeka.

Pada seorang nelayan, beroleh sesuap rezeki dari dasar laut untuk dibawa pulang ke pangkuan keluarga, itu merdeka.

Setiap daripada kita akan mempunyai maksud yang berbeza, tafsiran yang berbeza. Namun, akhirnya kita akan faham jua. Dan kita akan kembali kepada satu perkara. Betapa merdeka itu bukan pada zahir dan luaran. Tetapi pada rasa, pada jiwa, pada minda.

Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein,
Menteri Pertahanan Malaysia-sinar harian

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 21-8-2017 12:25 PM | Show all posts
meremang tgk opening ceremony sukan sea..tetibe rasa semangat patriotik kuat da nak merdeka ni..bangga sgt..putting aside political difference..kudos

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 22-8-2017 12:41 AM From the mobile phone | Show all posts
Kita sebenarnya masih dijajah. Sadisnya yang menjajah kita adalah orang yang kita percaya boleh memerdeka kan kita. Percaya lah.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 23-8-2017 10:02 AM | Show all posts
Tanggal 31
Bulan lapan lima puluh tujuh
Merdeka ! Merdeka !
Tetaplah merdeka
Ia pasti menjadi sejarah

Tanggal 31
Bulan lapan lima puluh tujuh
Hari yang mulia
Hari bahagia
Sambut dengan jiwa yang merdeka

Mari kita seluruh warga negara
Ramai-ramai menyambut hari merdeka
Merdeka !
Tiga satu bulan lapan lima puluh tujuh
Hari mulia negaraku merdeka

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 23-8-2017 02:25 PM | Show all posts
Remaja skrg taw maksud MERDEKA adalah bebas.
Maka banyak la sekarang aktiviti aktiviti BEBAS.
Maka MINDA rakyat MALAYSIA masih lagi di JAJAHHHH

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 24-8-2017 09:21 AM | Show all posts
saya anak merdeka....

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 24-8-2017 10:29 AM | Show all posts
merdeka membawa erti tiada penjajahan

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 24-8-2017 02:47 PM | Show all posts
merdeka zaman sekarang hanya sebagai satu acara rasmi negara..sekadar tidak dijajah...ramai lagi rakyat yang miskin seperti di zaman penjajah.pemerintah yang tidak mengambil berat hal rakyatnya..rasuah di sana sini...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 24-8-2017 04:51 PM | Show all posts
Dulu setiap kali menjelang tarikh keramat 31 Ogos beria aku pasang bendera, rumah aku antara yg terawal kibarkan jalur gemilang. Semangat MERDEKA bangun pagi tengok dan pernah join perbarisan. Semangat perpaduan berbilang kaum. Itu dulu, kini semacam rasa itu kian pudar. Aku bangga jadi anak Malaysia, aku sayang Malaysia tapi tidak korupsinya, karenah birokrasinya.

MERDEKA bukan sekadar laungan kata-kata, bebas dari penjajah tapi jiwa belum bebas MERDEKA.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 25-8-2017 09:35 AM | Show all posts
walaupun kita tidak merasa sepenuhnya kemerdekaan disebabkan oleh pemerintahan yang tidak merdeka,marilah kita bersama-sama memasang bendera merdeka di kereta, rumah dan di mana yang sesuai bagi menyemarakkan semangat merdeka di dalam diri kite..semoga anak-anak kita faham apa itu merdeka...tau sejarah nenek moyang mereka yang bertarung nyawa untuk mendapatkan kemerdekaan untuk negara..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 25-8-2017 09:39 AM From the mobile phone | Show all posts
Merdekakan hati
merdekakan minda
merdeka kan diri

Ikut acuan sendiri berlandaskan quran dan sunnah

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.062484s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list