CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 158213|Reply: 2528

★★NORTHERN STAR CAFE__CitaRasa Anda★★

   Close [Copy link]
Post time 24-10-2008 02:33 PM | Show all posts |Read mode
Post Last Edit by sourplum at 11-11-2010 20:28


TEMPAT KETIGA








Northern Star Cafe (masarju)


Tempat Ketiga
Thread Terbaik Board BORAK 2008

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 24-10-2008 02:34 PM | Show all posts




Why FOOD??Why Masak2 Why Makan2
======================================
Sebab apa  pilih topik "MAKANAN"??:re:
Sb ada bnyk yg blh diperkatakan tentangnya:pompom:!!
- Makanan menyatukan kemesraan kita,antara ahli keluarga.
- Makanan juga buatkan kita dpt melancung.
- Makanan sbg sumber pendapatan
-Makanan mewarna-warnikan kehidupan kita.
Do we EAT TO LIVE or LIVE TO EAT?
*Jenis Makanan
*Makanan Utk Perayaan
*Nutrien dlm Makanan
*Food Carving
*Food Around de World
*Petua2 & Tips dlm masakan..melilih makanan
*Resipi..kampung..Western Style..Chinese Style...mcm2 ada :pompom:

Semua  suka makan tp tak semua suka masak .Memasak tu remeh kata dorang yg xsuka masak.
Hujung minggu gi JJCMkt gerai..Cafe..REstoran Mamak..warong..& mcm2 lagi:pompom:
Tapi BERhati-hati..ada tpmt makan yg xBERsih!!Bukan semua..ada yg 1st class.tip top

Makanan juga mengeratkan ikatan kekeluargaan...dpt BERjumpa kawan2...blh menjadi good carreer >
dpt jadi Chef xkiralah ktner pun..Hotel..Restoran....dpt jadi Penasihat ttg makanan..pensyarah bidang makanan.
Tapi kebanyakan Chef adalah lelaki...naper?:2cool::re:
Pompuan hanya jadi chef kt umah.:2cool:

So...let's enjoy my 'reading my post








[ Last edited by  masarju at 15-1-2009 08:12 AM ]
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 24-10-2008 02:34 PM | Show all posts
:flower: J E N I S - J E N I S    M A K A N A N:flower:

*Makanan Segera :: *Ayam grg *Burger *Mee Maggie *Karipap Frozen *Roti Canai
*Makanan Bekal:: *Mihun Grg *Sandwic *Karipap *Kuih2 kering
*Makanan Laut:: *Udang *Sotong *Segala jenis siput *Ikan
*Makanan utk bayi..kanak2..remaja..org dewasa..org tua..Pesakit..Vegetarian.
*Makanan utk Perayaan:: *Ketupat *Lemang *Rendang *Kuih Bakul *Muruku *Vadai
*Makanan Kering:: *Rempeyek *Kacang
*Makanan Separa Proses:*siap dipek*dingin beku.
*Makanan Halal
*Makanan Ringan:: *Keropok *Popcorn *Biskut
*Exorctic Food:: *makanan pelik2..
*Manisan:: *Puding *IceCream *Molasses *Madu
*Kuih Tempatan:: *Buah Melaka *Bingka Ubi *Tpg Gomak *Pulut Inti *Kuih Seri Muka
*Kek:: *Black Forest Cake *Orange Cake *Marble Cake *Fruit Cake
*Biskut:: *London Almond *Kuih Bangkit *Biskut Sarang Semut *Kuih Sepit *Biskut Kacang
*Pasta:: *Makaroni Bakar *Spagetti Oleo *Fried Macaroni
*Noodles:: *Laksa *Mee Grg Mamak *Mee Hailam *Mee Siam *Mihun Sup *Kueteow Grg
*Hidangan Utama:: *Kari Ayam *Ikan Masam Manis *Asam Pedas *Masak Lemak Ketam *Sotong Grg Kunyit
*Telur Bungkus *Tom Yam Campur *Kurma Daging *Dalca *Ayam Masak MERah *Sup Tulang
*Pastry:: *Karipap pusing *Tart Apple *Apple Pie *Tart Nanas *

-------------------------------

makan sayur pucuk kayu
masak rebus ubi kayu
makan buah belimbing besi
goreng ikan selar papan
masak gulai ikan parang
cuci mulut lepas makan
kita kunyah jambu batu

makanan pelik-pelik
taik minyak taik itik
putri mandi badak berendam
mata kucing mangga siam
buah keras buat lauk
pisang emas pisang tanduk
batang buruk cucur kodok

====================
AYAM~ Jalil Hamid
Makanan yg buatkan kita jadi 'kuat'
*Belimbing Besi *Ubi Kayu *Pucuk Paku  *Buah Keras *Ikan Parang  *Jambu Batu  *Ikan Kayu *Buah Rotan
*Ikan Kayu/Tongkol *Kacang Kuda
          
     








[ Last edited by  masarju at 9-1-2009 08:18 AM ]
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 24-10-2008 02:35 PM | Show all posts
M I N U M A N
:pompom:*Mcm2 minuman yg ada
> Minuman PANAS
>Minuman SEJUK
>Jus Buah-buahan
> Minuman BERgas
> Minuman BERkhasiat
> Soft Drinks
> Mineral Water
>Drinking Water

Setiap hari perlu minum 8 gelas air.
((Apa beza Mineral  n Drinking Water??))
Minuman Kesihatan Capuchinno Jus Jambu MERah

Chocolate Drinks....Cocktail...Coffee...Tea...Lemonade...Punch...Shakes & Floats...Smoothie...Mocktail
Which one do u prefer?:2cool:

Minuman tin mengandungi 9 camt gula.Boleh diminum tapi jgn selalu,nanti dpt "sweet pee"





[ Last edited by  masarju at 15-1-2009 11:25 PM ]
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 24-10-2008 02:35 PM | Show all posts

B U A H - B U A H A N


Bnyk nutrien yg didapati dlm buah.Elok ia dimakan setiap hari
Ada buah tempatan yg BERmusim dan buah yg diimport.
Kdg2 buah tempatan yg BERmusim murah sgt sampai x jadi harga kalau kt kampung.Mcm buah rambutan,dijual 1 kilo RM1.00 aje.
Begitu juga dgn langsat.

Buah juga boleh dibuat mcm2 juadah:: *Lepat pisang *Grg cempedak *Pengat pisang *Serawa nangka *Serawa durian dll.

Pernah dngr Buah Jentik? Buah Rotan?

Buah2an juga sedap dibuat jus. *Jus belimbing &Jus Apple * Jus Ciku *Jus mangga *Jus Stroberry *Jus Tembikai dll.

Buah2an juga blh dibuat utk hantaran..digubah dlm bentuk yg cantik.

  A L L     A B O U T     B A N A N A S
Pisang eMAS...Tanduk..BERangan...Awak...Raja....Nangka....Kapas.
Blh digoreng..direbus..dibuat bingka/pengat...dibuat kerepek...disalai... dibuat kek.
Pisang goreng...Pengat Pisang...Bingka Pisang...Serawa Pisang...Cekodok...Pulut Dakap


Nutrien dlm pisang >otassium
Build Better Bones with Bananas


Build better bones by eating bananas? Yes, enjoying bananasfrequently as part of your healthy way of eating can help improve yourbody's ability to absorb calcium via several mechanisms.

Bananas are an exceptionally rich source of fructooligosaccharide, a compound called a prebiotic because it nourishes probiotic(friendly) bacteria in the colon. These beneficial bacteria producevitamins and digestive enzymes that improve our ability to absorbnutrients, plus compounds that protect us against unfriendlymicroorganisms. When fructooligosaccharides are fermented by thesefriendly bacteria, not only do numbers of probiotic bacteria increase,but so does the body's ability to absorb calcium. In addition,gastrointestinal transit time is lessened, decreasing the risk of coloncancer.






[ Last edited by  masarju at 15-1-2009 11:32 PM ]
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 24-10-2008 02:35 PM | Show all posts

S A Y U R - S A Y U R A N

Sayur amat penting dlm hidangan harian.Tapi ada org yg xsuka mkn sayur,kata MEReka >pahit >xsedap..pada hal dorang belom
lagi cuba rasa/mkn..kalau dh rasa pasti nk lagi dan lagi.

Sayur mengandungi nutrien *Vitamin *Karbohiderat *Garam Mineral ...
<KLASIFIKASI SAYUR-SAYURAN>

>BERdaun<   
Cara Memilih SAYUR BERDAUN
*tidak dimkn ulat..tp kalau ada lubang sket2 tu ok la
*tidak layu,nmpk segar.
*daun tidak BERwarna kuning

>Sayuran Jenis Kacang <   
Cara Memilih SAYUR JENIS KACANG
*keras/rangup
*warna hijau..segar

>Sayuran Jenis Pucuk<   
Cara Memilih SAYUR JENIS PUCUK
*warna hijau muda

>Sayuran Jenis Bunga<

>Sayuran Jenis Buah<
Cara Memilih SAYUR JENIS BUAH
*tidak lembik
*tidak ada tanda2 lebam
*agak keras bila ditekan

>Sayuran Jenis Akar/BERubi<   
Cara Memilih SAYUR JENIS AKAR/BERUBI
*tanah  masih ada pd kulit
*tidak lembik

Segala Hidangan SAYUR-SAYURAN
kangkung grg belacan,kcg panjang grg,KERAbu mangga,Sambal TERung





[ Last edited by  masarju at 15-1-2009 11:41 PM ]
Reply

Use magic Report

Follow Us
 Author| Post time 24-10-2008 02:36 PM | Show all posts



M A K A N A N  &   N A M A    K U I H    Yg    P E L I K2
  
ni badak tgh buat kuih dia      ?   atau  yg ni??  
Nama kuih yg pelik.."Badak BERendam"Cucoq Badak pun ada
    
Taik Itik Buah Rotan B.Btg Buruk
Emping Manis Emping KerabuKek Srg Semut





[ Last edited by  masarju at 26-12-2008 08:33 AM ]
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 24-10-2008 02:38 PM | Show all posts

M A C A M-M A C A M    ttg   M A K A N A N


Arigato Kuzaimazz haittt :flower:  
Makan sushi____dorayaki___wasabi___??

**AYAM**[Jalil Hamid]
Ayam bermacam ayam,
Ada ayam kampung, ayam hutan, ayam siam, ayam turki, ayam belanda
Macam-macam perihal ayam
Angan - angan taik ayam, sabung ayam, nasi ayam, telur ayam

Ayam hutan boleh terebang, ayam kampung dalam lah reban
Ayam bandar di dalam pasar,
Kadang2 ada harga, naik harga turun harga

Ibu, si ibu ayam telur sebiji riuh sekampung
Oh oh ibu, oh ibu ayam, telur dieram anak sereban
Kata bidalan, berkaki ayam, kalau makan
Ajak-ajak ayam

Kalau nak tidur, tidur2 ayam
Kalau tak nampak, itu rabun ayam

Makan leher ayam nanti bersanding kepala teleng yum
Makan tongkeng ayam nanti mulut nak reti diam

Makan kaki ayam, kais pagi makan malam
Makan cakar ayam sakit gigi siang malam

Ibu, si ibu ayam telur sebiji riuh sekampung
Oh oh ibu, oh ibu ayam, telur dieram anak sereban
Kata bidalan, berkaki ayam,
kalau makan ajak-ajak ayam

Kalau nak tidur, tidur2 ayam
Kalau tak nampak itu rabun ayam

Makan leher ayam nanti bersanding kepala teleng yum,
Makan tongkeng ayam nanti mulut tak reti diam.

Makan kepak ayam, peha ayam, dada ayam
Satu tak boleh makan, jgn makan bulu ayam

Makan leher ayam nanti bersanding kepala teleng yum
Makan tongkeng ayam nanti mulut nak reti diam

Makan kepak ayam, peha ayam, dada ayam,
Satu tak boleh makan, jgn makan taik ayam.



P E T U A
*Nak bg sayur tahan lama*
Bungkus dlm kertas suratkabar..baru simpan dlm petisejuk

*Mengelak BERas dr dimakan bubuk/BERulat*
Masukkan beBERapa tangkai cili kering..dan kulit kayu manis dlm bekas BERas

*Tauhu tahan lama*
Rendam dlm air ..simpan dlm petisejuk

*Wangikan Teh:tea:*
Masukkan beBERapa helai daun pudina dlm bekas ..biarkan

*Serbuk Nescafe & Milo tahan lama*
Simpan aje dlm peti sejuk

*Cili MERah & Cili Padi tahan lama*
Buangkan tangkainya,bungkus dlm suratkabar & simpan dlm peti sejuk

*Cili Mesin tahan lama*
Semasa nak blend,masukkan sket minyak masak,simpan dlm fridge,kt freezer







[ Last edited by  masarju at 9-1-2009 08:29 AM ]
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 24-10-2008 02:38 PM | Show all posts

T H A I    F O O D  &   W E S T E R N    F O O D
& F O O D   A R O U N D   T H E    W O R L D
Mengkiam TomYam Goong
  
Somtam
Ramai suka Thai food sb ianya xmuak..bnyk penggunaan buah limau,daun limau..sos ikan.
Masakannya mudah disediakan..enak !!
Masakan Thai dh memonopoli Msia..mana2 kita pegi,senang nk CARI tomyam kan?

Hidangan dr Brunei ..di Sabah pun ada
Ambuyat
Ambuyat, is a gluey "porridge" with sago starch. It'susing a pair of chopsticks cut from the rib of the sago palm totwirl it up into a sticky mass for dunking in a tasty







[ Last edited by  masarju at 15-1-2009 11:45 PM ]
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 24-10-2008 02:39 PM | Show all posts

M 'S I A N    F O O D
>Masakan utara
>Masakan Selatan
>Masakan Pantai Timur..Kelante.Gannu kite
<Masakan utara>
Masakan utara ni jenis mcm Kari tu,esp kt Penang..de best kari is Kari Kepala Ikan dan kari kt Kedai Mamak.Kalau mkn kari kt
Rest Nasi Kandaq,bau kari dia melekat kt jari..w/pun dh sabun.
Kt negeri lain pun ada juga kari tp xsama dgn kari utara(mengikut 'kajian' sendiri)
Negeri yg plg BEST kalau nk makan2 ialah Penang..mcm2 ada!!
Kalau kt Perlis plak ada pulut n pelam,emping kerabu,laksa Perlis & mcm2 lagi..Thai food pun byk
Kt negeri lain pun bnyk..TAPI 4 me >penang is de BEST place 2 eat(Lain org lain citarasanya:

<Masakan Selatan>
Kebanyakannya BERlemak,tp xjuga..mcm kt Melaka ada ASAM PEDAS MELAKA,perghh.Tak lupa cincalok!
Kalau kt N9,MASAK LEMAK CILI API,pernah mkn Masak Lemak Cili Api (Pucuk Ubi),walahhh..mmg sodap!!
Kt Johor plak..mcm ada,soto,lontong,nasi ambeng,laksa johor,smbl tempe,mee muar.
Kat negeri lain pun mmg ada..tp setakat ni,mmg sedap betul mkn MEE BANDUNG kt Johor
Ada 1 lagi yg mmg susah nk jumpa kt negeri lain..AIR KHATIRAH

<Masakan Pantai Timur>
Sedap juga,ikut citarasa masing2..tp yg selalu dok makan tu kebanyakannya rasa manis (lauk,bkn kuih,kuih2 dia mmg konfem sgt manis!)
Nasi Kerabu,keropok lekor Losong,jala mas,taik itik(awat tak tau,pi pilih nama tu),lompat tikam,kuih akok dll.Tak lupa budu!.
  




[ Last edited by  masarju at 26-12-2008 08:54 AM ]
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 24-10-2008 02:39 PM | Show all posts

:flower:B A H A N - B A H A N     D L M     M A S A K A N :flower:
Ada BERbagai jenis bhn yg digunakan dlm masakan..Bhn Kering & Bhn Basah..
Bahan kering TERmasuk rempah ratus cthnya  > lada hitam,kulit kayu manis,bunga lawang,bunga cengkih,buah keras,
jintan putih,jintan manis,ketumbar,buah pelaga & xlupa segala spesis bawang,bwg besar,bwg MERah n bwg putih dll.
   

Bahan-bahan lain TERmasuklah minyak,gula,garam,bahan perisa,sos tomato,sos cili,sos tiram,kicap,cuka dll.
Tanpa garam & gula,tiada rasa pd masakan!!


Bagi yg 'malas' @ tak pandai nk buat perencah,blh aje guna perencah segera yg bnyk dijual spt sup siam,perencah
nasi grg,nasi tomato dll.
Ada tips utk cepat masak...Bawang MERah dan bawang putih  boleh diblend & disimpan dlm "freezer",jadi
bila nk masak hanya keluarkan dan tumis,lebih senang,cepat & menjimatkan masa.
Utk memudahkan kupas bawang,simpannya dlm peti sejuk,pasti senang nk kupas kulitnya.

Bagi yg tak BERapa masak,jgn risau,ada BERmcm-mcm prencah segera dipasaran.
*Perencah Sup *Perencah Sup *Perencah TomYam *Perencah Sup Siam






[ Last edited by  masarju at 9-1-2009 08:36 AM ]
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 24-10-2008 02:40 PM | Show all posts

T E L U R
  
Jenis Telur


Ada bnyk jenis telur dr haiwan,tp ada yg xblh dimkn ,bahaya!!Telur yg blh dimakan ialah::
> telur ayam > telur itik >telur puyuh(tp kolestrolnya sgt tinggi!!) > telur penyu (jgn mkn..nanti penyu pupus!)
> telur ostrich (1 biji dpt dimkn oleh 10 org)


Nutrien dlm telur

                        Eggs make a valuable                         contribution to a healthy, balanced diet.                                                                                                                                            Eggs provide protein,                         vitamin A, riboflavin, and other vitamins and minerals. The yolk                         contains all the fat, saturated fat, and cholesterol in an egg.

Cara-cara Memasak Telur:
Ia blh di >rebus keras >direbus 1/2 masak > digoreng dadar >digoreng mata kerbau.
Ia juga sebagai ::
>Hidangan Utama
>Sebagai hiasan
>pemekat adunan
> Bhn utama dlm kek
>Bhn penaik...dlm baulu & kek
    
**TELUR IKAN**

Ada 1 story tth TELUR IKAN ni
Pernah TERmakan "cacing" dlm telur ikan.
Mula2 mmg rasa sedap..pas tu kali kedua ambik 1 lagi,pas gigit/kunyah,rasa dia lain sgt!tp dh telan pun!
so ambik pisau..potong telur dia,tgk3 ada segumpal cacing BERsarang kt ctu
Apa lagi..TERus jolok kerongkong,nk muntahkan balik apa yg dimkn td.


Cara Menyimpan Telur
*dirikan bhg yg runcing ke bwh dlm peti sejuk


Cara Memilih Telur yg Segar
*ianya BERat
*kulit agak kesat
*kalau digoncang,tidak BERkocak


Hidangan-hidangan yg ada TELUR
Pernah makan TELUR PINDANG?
Ianya femes di selatan tanah air.
  
The Making of "TELUR PINDANG"
*Banyak bumbu-bunbu yg digunakan..daun senduduk,kulit bwg..dll
*Ambil masa yg lama utk MERebusnya..5-7 jam


Tips ttg TELUR
*telur putih blh digunakan utk mengilatkan permukaan biskut.
*utk menguningkan biskut,sapu kuning telur saja yg dicampur dgn sket pewarna kuning.
*utk merangupkan biskut..ambil cuma kuning telur.





[ Last edited by  masarju at 9-1-2009 08:41 AM ]
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 24-10-2008 02:40 PM | Show all posts


D E S S E R T
  
Dessert @ Pencuci mulut..mesti rasa manis @ manis2 buah.Kalau rajin blh buat puding dan agarr-agar..TAPI kalau malas
potong aje buah-buahan atau beli icecream.
Kalau makan kt Hotel,ada BERmacam-mcm dessert..xtau nk ambik yg mana satu TAPI kalau mkn kt rumah,jarang ada
dessert..yg plaing senang blh hidangkan pisang,betik atau tembikai.
Ada juga disetengah tmpt,nanas dihidangkan sbg pencuci mulut





[ Last edited by  masarju at 25-12-2008 07:36 AM ]
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 24-10-2008 02:41 PM | Show all posts


:time:  S A R A P A N :tea:
  
*SARAPAN --- hidangan pertama yg perlu ambil setiap hari,setelah perut kosong utk beberapa jam..membekalkan tenaga utk hari
BERkenaan.BERmcm-mcm hidangan utk sarapan boleh dimabil..dr yg ringan hinggalah yg BERat. Tapi AWAS!!,kalau mkn yg BERat,
nanti ngantuk!.Ada yg suka minum JUS OREN waktu sarapan.
Kalau kt utagha..suka makan pulut kukus BERsama kelapa parut & ikan masin goreng.
Kalau kt selatan pula,makan soto atau lotong utk sarapan.
Hidangan2 utk sarapan..Mcm2 ada




[ Last edited by  masarju at 26-12-2008 08:57 AM ]
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 24-10-2008 02:42 PM | Show all posts


P E R A L A T A N      M E M A S A K
Boleh mempercepatkan masa...mudah dan senang digunakan.
Macam-macam peralatan yg ada..dari A hingga ke Z
Suri rumah xperlu susah-susah,penat-penat nk buat itu dan ini.
*blender *Food proccessor *pemerah jus *pengadun *Pembakar roti *Coffee mixer
*periuk nasi elektrik * cerek letrik  *pressure cooker  *slow cooker  *deep fryer *n0n-stick pots n pans
*Grater *peeleramamamamam
Ada non-stick pots & pans mahal harganya tp BERbaloi,tahan lama.Kena ikut cara penggunaan dan pembersihannya.

KITCHEN UTENSILS
Spoon > dessert spoon,teaspoon
Fork > dessert fork
Spatula








[ Last edited by  masarju at 16-1-2009 12:02 AM ]
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 24-10-2008 02:43 PM | Show all posts


:flower: H I D A N G A N     U T A M A  :flower:


H I D A N G A N  utk P E R A Y A A N
:flower:HARI RAYA AidilFitri:flower:
BERmcm-mcm hidangan yg disediakan ..wajib tu! Ketupat..lemang..rendang..serunding..soto...lontong..nasi minyak.
Kuih2 pulak :: baulu..kuih bangkit..biskut kacang..kuih semperit & kuih/biskut moden,mcm2 nama ..rasanya lebih krg sama,
cuma divariasikan dgn campuran bhn spt badam,coklat chips dll.
Dendang mari berdendang
Berdendang mari berdendang
Dendang mari berdendang
Berdendang dendang den dang dang
Budak sibuk bersorak
Halaman terang benderang
Dapur api semarak
Orang masak ketupat rendang
Gebuk di pusing undur
Hai beras dalam jelapang
Emak sibuk di dapur
Tak sedar menantu pulang
Dendang berdendang ria
Gembira di hari raya
Wajah cantik berseri
Saudara berkumpul lagi
Ayah mengacau dodol
Hai abang mengunggun api
Nenek terlanggar bendul
Hai ayam terlepas lari
Lenggang melenggang lengok
Mak Utih menghidung kuih-muih
Aduh sayang Pak Usu
Tak hirau penat dan letih
Gebuk di pusing undur
Hai beras dalam jelapang
Atuk yang sudah uzur
Tersengih gusinya lapang

-------------------------------------
:flower:TAHUN BARU CINA:flower:
Utk CNY pula ada mcm2 juadah istimewa.Di antaranya ialah:: kuih bakul,kuih sepit..noodles
& buah limau.


:flower:DEEPAVALI:flower:
Utk perayaan Deepavali bg org India pula ada makanan yg BERempah:: vadai..rasam..roti nan dll.

H I D A N G A N     U T A M A
Hidangan utama ..dr daging,ikan,udang,ayam dan telur







[ Last edited by  masarju at 31-12-2008 08:17 AM ]
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 24-10-2008 02:44 PM | Show all posts


M A K A N A N     S E G E R A/R I N G A N
AdaBERmcm-mcm jenis makanan segera.
*Makanan siap dimasak
*Makanan dingin beku
*Makanan ringan
*Makanan siap @  separa proses

Mengapa "m a k a n a n     s e g e r a"??
Ianya mudah...cepat dimasak...ringkas...senang disediakan/dimasak...dpt dibeli dimana-mana.
Tapi bila disebut makanan segera..yg TERlintas di kepala ialah > MEE MAGGIE
Tapi awas!! ada setengah makanan segera mcm kopok eg.twisties tak elok dimkn bnyk2..tentu anda tahu
sebabnya kan?




[ Last edited by  masarju at 26-12-2008 09:02 AM ]
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 24-10-2008 02:44 PM | Show all posts


R E S I P I     sendiri
((Ayam Goreng Spore))   
Bahan-bahan:
4 ketul dada ayam(potong ikut suka)
8 ulas bwg putih (tumbuk halus)
halia ,sebesar ibu jari (tumbuk halus)
sedikit kunyit hidup (tumbuk halus)
3 camb tepung ubi
garam secukup rasa
Cara:
1.Potong,BERsih & toskan ayam.
2. Satukan bahan-bahan tumbuk tadi.
3. Gaulkan garam & bahan tumbuk pd ayam.
4.Perap lebih krg 30 minit.
5. Panaskan minyak,golek ayam dlm tepung & grg sampai garing.
6.Angkat..sedap dimakan saja @ dimakan dgn nasi...@ mihun grg


((Stew Nanas))
Bahan-bahan:
3 potong nanas (potong dadu)
3 @ 4 camb gula pasir
4 gelas air
Cara:
1. Masukkan gula dlm air,buat sirap.
2. Masukkan nanas yg dipotong,didihkan sebentar.
3. Angkat,sejukkan,masukkan ice cube.
4.Blh dihiaskan dgn daun pudina



((Sherbert Buah))
Bahan-bahan:
2 biji pisang
4 hirisan apple
5..6 hirisan mangga manis
1 biji perahan limau nipis
sedikit madu
Ais Kiub
Cara:
Blend semua bahan..hidangkan








[ Last edited by  masarju at 15-1-2009 09:07 AM ]
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 24-10-2008 02:45 PM | Show all posts


R E S I P I
KERAbu Nanas
Bahan-bahan:
1/2 biji nanas(cincang)
1 labu bwg besar (cincang/hiris nipis)
3 biji cili MERah
3 biji cili padi
sket belacan
garam & gula secukup rasa
1 camb udang kering
Cara:
1. Tumbuk cili,belacan & udang kering.
2.Gaul dgn nanas & bwg tadi.
--------------------------------------
KERAbu pelam
Bahan-bahan:
1 biji pelam yg masam(jgnlah yg TERlalu masam) -parut
3 camb kacang tanah yg ditumbuk
2 camb udang kering/ikan bilis (grg tanpa minyak)
1 labu bwg besar
Cara:
1. Gaulkan semua bahan2 dan hidangkan
---------------------------------
Jus PiMAS
Bahan-bahan:
3 biji pisang eMAS
2 ptg mangga masam2 manis
1/2 biji perahan limau nipis
4 camca besar susu pekat manis
beBERapa ketulan ais kiub
Cara:
Blendkan semua sekali
((Mudah kan?))





[ Last edited by  masarju at 15-1-2009 08:51 AM ]
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 24-10-2008 02:45 PM | Show all posts


C H E F  on  A I R ((1))
  
Assalamualaikum tuan2..puan2..cik adik..kakak sekelian..
Hari ni Chef Mas((BERangan la konon2) kembali lagi dgn satu hidangan yg istimewa utk anda sume
Jgn bimbang..anak2 kecik pun blh masak..as easy as ABC
Hidangan utk arini ialah Karipap Pusing2...susah dibuat tp sedap dimakan
     
- Mula2,sediakan bhn2..tepung,lemak(majerin/mentega),telur,air sejuk,sket garam dan jgn lupa INTI.
- INTI penting sb kalau inti tak sedap,karipap pun hampess!!
- Jgn lupa ya,bahan2 tu kena ikut sukatan,tp kalau da terrer tu,blh main cekup2 aje mcm mak2 kita,masak
bkn sukat pun..tp main jemput2 aje bahan tu TAPI masakannya enak bangat!!
- Langkah pertama,ayak tepung & garam dlm mangkuk adunan,kemudian bahagi 2.
-Adunan pertama ..bancuh dgn putih telur..uli.
-Adunan kedua..dgn majerin..uli sampai lembut.
-Setelah doh lembut,bulat-bulatkan sebesar bola golf.
-Kemudian canai..ada TEKNIK dia((rujuk foto)) tp kalau demo di alam nyata,kena tgk betul2..nanti TERsalah teknik
mencanai,tak menjadi plak lapis dia.
-Masukkan inti((yg telah disediakan awal2 tadi..sejukkan dulu))
-Grg dlm minyak sederhana panas sampai perang,
-Angkat & sedia utk dihidangkan.
-Sedap dimakan panas-panas.

*Sesuai utk sarapan,minum ptg,sbg makanan bekal & utk jamuan.
Haa..tunggu apa lagi..dh tau resipi & cara memasak..butlah utk hidangan femili...
kalau x nanti kena pelankung!!



[ Last edited by  masarju at 15-1-2009 09:00 AM ]
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: Lawak & Santai


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

28-3-2024 08:24 PM GMT+8 , Processed in 0.093287 second(s), 45 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list