Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
246162
View
2066
Reply

Berapa Hutang Kad Kredit Korang?

  [Copy link]

Author: freekey       Show all posts   Read mode

Post time 1-11-2008 08:05 PM | Show all posts
kawan ada utang cc puluh2 ribu? aaa biasa dgr tu... diorang tu biar papa asal bergaya punya stail la tu..

i ada kawan s'porean, utang cc dlm SGD40K... idup takde utang taksah katanya..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 1-11-2008 08:21 PM | Show all posts
Originally posted by dujuan at 1-11-2008 05:50 PM



sama la mcm aku..belum guna berazam maut..aku guna pon sebab aku kerap outstation, bos aku risau dok bwak cash byk2..aku pon pernah nak short duit masa nak check out hotel ...

kad kredit mmg sgt berguna di saat-saat kecemasan.......   




iaitu time pokai tgh 'kontang'...



Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 1-11-2008 08:21 PM | Show all posts
Originally posted by philipinoe2 at 1-11-2008 06:51 PM
ahkak ade bnyk kad plastik tu, skang ade 3, nk masok 4... eh, mcm kumpol anak plak...

apsal byk sgt??

akak guna utk apa??



Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 1-11-2008 08:27 PM | Show all posts
Originally posted by Mulan at 1-11-2008 07:53 PM
dah vote... <RM500. ni monthly usage lah isi minyak keta, shopping sket beli undies & kasut heheh, beli toiletries sket.... bayar astro (online).. mmg langsaikan setiap kali bill dtg. kalau beli barang ribu riban mcm sofa 1 set atau laptop sebijik sekali-sekala tu, bayar langsai jugak (kena ada bajet dulu, baru beli pastu bayar swipe cc gak).. ni tujuannya

1- takmo bawak cash banyak2
2- kumpul points (so far dah tukar sterika wap/kuali te-fal/backpack/pastu menda lagi - lupa dah)
3- kalau o/station, bayar hotel pastu duit claim tu company bayar sesama timing dgn bill cc sampai - so cantek, tak kuar duit sendiri pun

start guna kad 1998
credit limit tak byk 10K jek tapi takde masalah sbb spend tak sampai mcm tu monthly pun... tak kumpul utang la..


TAPI masalahnya i paling sakit ati kalau cek antar ke cc tu sangkut sbb cuti raya la, banjir la... pastu cc caj late payment RM10, pastu finance charges...

takpun i marah diri sendiri sbb lupa deposit duit kat dlm current acct utk cover cek tuh... PELUPA AAAA menci menci menciiiii... cc pun best la caj RM50 for returned check arghhhhh   salah i jugak, lesson learned.. jgn kalut2... be organized!

u guna card apa eh? boleh tak ajar mcmana nak redeem points tu??

i guna maybank mastercard classic.. points setakat ni 20,294. Is that enough to redeem anything?

abt ur last statement.. i pun PELUPA gak!!! teruk sangat!!! dah baper banyak kali kena finance charges sebab lewat bayar!! padahal bukan takleh nak bayar pun.. cuma terlewat je.. lagipun awal2 dulu due payment dia betul2 masa baru dpt gaji.. aduiii... tp mmg tempoh bil sampai dengan due date tak sampai sebulan pun kan??



Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 1-11-2008 08:28 PM | Show all posts
Originally posted by Mulan at 1-11-2008 08:05 PM
kawan ada utang cc puluh2 ribu? aaa biasa dgr tu... diorang tu biar papa asal bergaya punya stail la tu..

i ada kawan s'porean, utang cc dlm SGD40K... idup takde utang taksah katanya..

kan??



Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 1-11-2008 08:30 PM | Show all posts
by the way.. aku tak penah pun bayar annual fee credit card ni..

dia automatik caj ke eh??

sebabnya aku amik kad kredit ni dulu pun sbb ada promosi utk staf.. tak payah bayar apa2 pun.. terus dapat.

so ni dah hampir 2 tahun lah aku guna.. tp rasanya yg free annual fee tu utk setahun je..



Reply

Use magic Report

Post time 1-11-2008 08:39 PM | Show all posts

Reply #29 freekey's post

guna 'citibank mastercard'. pastu ada backup gak hehee, 'direct access visa' & 'dir access mastercard'.... yg backup ni buat perhiasan jek dlm wallet.. wakakaa... sbb i ni gaji dibayar melalui CIMB... so dpt free la cc tu, takyah bayar annual fee.. buat ajelaa pastu tak guna... sbb citibank yg sekeping tu takde masalah apa2...

chaitt macam promote plaks... sebut2 nama bank nih....

dah byk point u tu nampaknya... 20K... i tak guna maybank so tak tau camana... tapi maybe lelebih kurang sama gak tu....

setiap tahun citibank akan poskan katalog utk tebus barang2 apa kita nak... dlm tu semua info ada... brp point utk sekian2 barang... pastu borang tebusan nak antar ke mana apa semua tu...

lps i submit redemption form tu, biasa diorang akan call balik utk konpem kan... pastu depa courier la menda2 tu semua... senang sgt... nak tgk katalog online/tebus online pun boleh...
Reply

Use magic Report

Post time 1-11-2008 08:42 PM | Show all posts

Reply #31 freekey's post

yup dia akan bill jek annual fee tu bila sampai masanya... ada cc yg takyah bayar annual fee pun... tgk cc la pulak... so kalau ada cc yg kena annual fee tu, kerat dua jek pastu apply cc yg free (selagi u ada akaun simpanan kat bank tu laaa biasanya)
Reply

Use magic Report

Post time 1-11-2008 08:49 PM | Show all posts
i tgh berkira2 nak potong cc citibank ni... takmo bayar annual fee dah... tapi kena tunggu sket lagi sbb ada T&C kata diorang bagi waiver utk 2 thn, pastu tahun berikutnya kena byr la... pastu SH1T1BANK ni pandai gak, dia kata dlm masa 2 thn tu takleh cancel kad tu, kalau cancel, diorang akan cancel jugak waiver tu (kena bayar la)...

pusing ikut mana pun bank mmg wujud utk telan duit orang   jgn marah yek orang2 bank kat cari.com... tapi tu mmg kenyataan pun dah kita gunakan service diorang kenalah bayar... kita kena bijak lah..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 1-11-2008 08:56 PM | Show all posts
Originally posted by Mulan at 1-11-2008 08:39 PM
guna 'citibank mastercard'. pastu ada backup gak hehee, 'direct access visa' & 'dir access mastercard'.... yg backup ni buat perhiasan jek dlm wallet.. wakakaa... sbb i ni gaji dibayar melalui CI ...

dah byk point u tu nampaknya... 20K... i tak guna maybank so tak tau camana... tapi maybe lelebih kurang sama gak tu....

setiap tahun citibank akan poskan katalog utk tebus barang2 apa kita nak... dlm tu semua info ada... brp point utk sekian2 barang... pastu borang tebusan nak antar ke mana apa semua tu...

lps i submit redemption form tu, biasa diorang akan call balik utk konpem kan... pastu depa courier la menda2 tu semua... senang sgt... nak tgk katalog online/tebus online pun boleh...

Thanks a lot..

Ooo.. dah banyak eh.. I ingatkan masih considered sket lagi.. hehe

Lagipun.. Selama ni I thought yang item2 tu semua, despite based on the points, still kita nak kena bayar a certain amount jugak kan? bukan mcmtu ke Mulan?

That's why yang I mcm malas nak amik pot sangat.. sbb still nak kena keluar duit..



Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 1-11-2008 08:59 PM | Show all posts
Originally posted by Mulan at 1-11-2008 08:49 PM
i tgh berkira2 nak potong cc citibank ni... takmo bayar annual fee dah... tapi kena tunggu sket lagi sbb ada T&C kata diorang bagi waiver utk 2 thn, pastu tahun berikutnya kena byr la... pastu SH ...

Errr.. I tak penah amik tahu pun pasal apa T&C my cc, bleh tak?

Yang I tahu I perlu bayar je.. Dia punya billing details pun I tak check..

Btw, is there a differences between FINANCE CHARGES & LATE CHARGES??

Kalau I bayar above minimum payment every month (tak baya penuh), ada kena caj ke eh? Takda kan?? Sorry, I tak pernah perasan pasal benda ni..



Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 1-11-2008 09:00 PM | Show all posts
Originally posted by Mulan at 1-11-2008 08:42 PM
yup dia akan bill jek annual fee tu bila sampai masanya... ada cc yg takyah bayar annual fee pun... tgk cc la pulak... so kalau ada cc yg kena annual fee tu, kerat dua jek pastu apply cc yg free  ...

A'ah I mmg guna akaun Maybank pun.. Senang nak bayar guna maybank2u.



Reply

Use magic Report

Post time 1-11-2008 09:23 PM | Show all posts

Reply #1 freekey's post

rm0.00  tak pernah lagi sign up tuk CC nie...walaupun dpt offer  bertubi2...
rasa mcm terbeban je ada CC nie....

pada amoi ada duit beli de duit dok dendiam aje    
Reply

Use magic Report

Post time 1-11-2008 09:40 PM | Show all posts
Originally posted by freekey at 1-11-2008 08:56 PM

Lagipun..Selama ni I thought yang item2 tu semua, despite based on the points,still kita nak kena bayar a certain amount jugak kan? bukan mcmtu keMulan? ..


kalau citibank, ada certain amount kita kena bayar kalau point tu tak cukup utk tebus hadiah... mcm nak 'fast-track' gitu...kena la top-up... u tgk balik redemption catalog tu.... bak kata celcom 'it is in your hands'... terpulang la camana...

sama je konsep cc points dgn bonuslink ni... suruh orang ngabihkan duit sebanyak mungkin... coz stgh orang shopping benda2 yg tak perlu semata2 nakkan points & nak tebus hadiah ... bijak bank nih... psychology pengguna semua dia tau... heheh
Reply

Use magic Report

Post time 1-11-2008 09:46 PM | Show all posts

Reply #36 freekey's post

finance charges tu kena atas baki utang cc tu.... jumlah ni ikut berapa baki utang laaa

late charges ni (citibank amik RM10 - tak kira baki utang berapa2 pun) tu kena kalau payment yg kita buat (minimum ka, maximum ka) tu SAMPAI KAT BANK SELEPAS DUE DATE...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 1-11-2008 09:52 PM | Show all posts
Originally posted by Mulan at 1-11-2008 09:46 PM
finance charges tu kena atas baki utang cc tu.... jumlah ni ikut berapa baki utang laaa

late charges ni (citibank amik RM10 - tak kira baki utang berapa2 pun) tu kena kalau payment yg kita bua ...

aisehh ye ke??

Thanks for the info..

So maksudnya yang selama ni item FINANCE CHARGES tu bukanlah LATE CHARGES.. sabo jelah..   

Tp pelik gak.. Sbb mmg aku terlewat bayar beberapa hari selepas due date.. Takda pun LATE CHARGES? Hihih..

So now, bila aku dah tahu pasal FINANCE CHARGES tu lagilah aku tak paham kenapa still ada org yg suka2 guna credit card sampai hutang berpuluh ribu tu...   Maybe diorang suka sedekah kat bank kot.. Amal jariah katanya..



Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 1-11-2008 09:58 PM | Show all posts
Originally posted by Mulan at 1-11-2008 09:40 PM


kalau citibank, ada certain amount kita kena bayar kalau point tu tak cukup utk tebus hadiah... mcm nak 'fast-track' gitu...kena la top-up... u tgk balik redemption catalog tu.... bak kata ce ...

Thanks for the explanation..

Yep.. Kalau I based on the latest catalog yg dtg dgn bill cc i ni.. Within the 20,000 points alone.. I tak dpt redeem apa2.. Tp kalau I guna 19, 000 points + RM70.. I dah blh dapat sebijik handphone Samsung SGH-B110..





Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 1-11-2008 09:59 PM | Show all posts

sapa 2 orang yang vote 10,000++ tu??

Betul2 ke main2?


Reply

Use magic Report

Post time 1-11-2008 10:47 PM | Show all posts
ntah... bukan i tu... hehehee serammmm
Reply

Use magic Report

Post time 1-11-2008 10:48 PM | Show all posts
sbb kad kredit tu aku yg bayar sendiri, aku limitkan guna jgn lebih RM1000 sbb aku boley bayar byk tu jek dari gaji tiap-tiap bulan.. aku mmg clearkan balance dlm bil.. jgn overlap laa..  kalau jumpa benda yg aku tak mampu nak beli, aku kumpul duit dulu sesikit..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 1-11-2008 10:49 PM | Show all posts

aiseh.. tersilap vote plak..


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 1-11-2008 10:50 PM | Show all posts
Originally posted by zehra2 at 1-11-2008 10:48 PM
sbb kad kredit tu aku yg bayar sendiri, aku limitkan guna jgn lebih RM1000 sbb aku boley bayar byk tu jek dari gaji tiap-tiap bulan.. aku mmg clearkan balance dlm bil.. jgn overlap laa..  kalau j ...

uish.. bayar RM1K hanya utk cc tiap2 bulan considered tinggi gak lah tu..

baper gaji ko ni?



Reply

Use magic Report

Post time 1-11-2008 11:11 PM | Show all posts

Reply #41 freekey's post

takde late charges tu tgk nasib la kot... i pun pernah gak lewat sehari dua, tak kena late charges...

Finance charges? entahlaa... stgh orang mmg tak kisah baki utang byk agaknya... atas citarasa memasing. Bank mmg buat duit atas orang yg suka hidup beyond their means... tu yg sebok offer macam2 cc... dah ada 1 pun dok calling2 nak kasi lagi....

mcm aritu kat giant ada 1 mamat ni nak offer cc kat i, i ckp tanak.. dia offer tu masa i nak bayar kat kaunter... i ckp, takmo la cc, byk utang laaa.... pastu dia konon nak pujuk: saya nak tolong akak ni... hehehhhh ... i jawab, kalau u nak tlg sgt, u bayarkan i punya barang2 ni boleh? budak tu ckp, bukan tlg macam tu kak.... pastu i tune out dah... malas dgr & blah... cashier tu senyum jek masa i ckp suruh bayarkan barang i beli..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 1-11-2008 11:20 PM | Show all posts
Originally posted by Mulan at 1-11-2008 11:11 PM
takde late charges tu tgk nasib la kot... i pun pernah gak lewat sehari dua, tak kena late charges...

Finance charges? entahlaa... stgh orang mmg tak kisah baki utang byk agaknya... atas citar ...

mcm aritu kat giant ada 1 mamat ni nak offer cc kat i, i ckp tanak.. dia offer tu masa i nak bayar kat kaunter... i ckp, takmo la cc, byk utang laaa.... pastu dia konon nak pujuk: saya nak tolong akak ni... hehehhhh ... i jawab, kalau u nak tlg sgt, u bayarkan i punya barang2 ni boleh? budak tu ckp, bukan tlg macam tu kak.... pastu i tune out dah... malas dgr & blah... cashier tu senyum jek masa i ckp suruh bayarkan barang i beli.

wahhh... leh tahan laser eh??

kalau i.. in the 1st place terus angkat tangan tanpa pandang pun muka org tu..dan terus berlalu pergi.. kejam tak??

tp tulah in your case very der pelik.. motif dia approach customer kat kaunter bayaran lak??



Reply

Use magic Report

Post time 1-11-2008 11:53 PM | Show all posts
mmm....

aku kredit kad takde....tapi debit kad ada la...

org yang suka perabih duit mcm aku ni takleh ade cc ni....

karang aku di istihar bangkrup dalam masa 2 hari je kang....hahahahha.....

debit kad ni pon...bagus gak... kalo ada duit leh la guna...kalo tak takde...and tak yah beratur kat atm lagi....

bagi kad je....pastu takde alasan terlupa amik duit lagi....wkakakakaka.....

bos aku ada 4 kredit kad semua jenis platinum..... semua hutang exceed 100k.... tapi dier tak bayar pon....

at last dier kater dier kene saman naik makamah pasal tak bayar hutang.....

respon aku....aper2 je la LABU....janji ko bayar gaji aku...sudah....
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.061862s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list