Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
240852
View
2047
Reply

Berapa Hutang Kad Kredit Korang?

  [Copy link]

Author: freekey       Show all posts   Read mode

Post time 1-11-2008 11:57 PM | Show all posts
dah vote..guna utk byr insuran bulan2...
Reply

Use magic Report

Post time 2-11-2008 12:37 AM | Show all posts

Balas #49 freekey\ catat

Laser ke?... Salesman slalu degil. Org dah jwb xnak tp xreti bahasa...pujuk pulak mcm bagus nk tlg konon. Tlg ajak buat utang hehee.. Dgn i nak kejar masa lg masa tu. Dia approach masa i tgh bayar tu sbb x sabo tgu i lalu kat meja dia masa nak kluar. Org x ramai masa tu.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 2-11-2008 01:14 AM | Show all posts
Originally posted by muffins at 1-11-2008 11:53 PM
mmm....

aku kredit kad takde....tapi debit kad ada la...

org yang suka perabih duit mcm aku ni takleh ade cc ni....

karang aku di istihar bangkrup dalam masa 2 hari je kang....hahahahha. ...

Eh a'ah.. ko cakap pasal debit card tu.. baru aku teringat..

Aritu aku takda duit.. Nak kuarkan duit pun semua ATM kong..

Masa tu aku nak beli pakaian kat BINTANG FASHION..

Soalan aku.. Banyak ke kedai yang bleh bayar guna kad ATM direct?



Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 2-11-2008 01:15 AM | Show all posts
Originally posted by ttdy at 1-11-2008 11:57 PM
dah vote..guna utk byr insuran bulan2...

vote yang mana satu??



Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 2-11-2008 01:17 AM | Show all posts
Originally posted by Mulan at 2-11-2008 12:37 AM
Laser ke?... Salesman slalu degil. Org dah jwb xnak tp xreti bahasa...pujuk pulak mcm bagus nk tlg konon. Tlg ajak buat utang hehee.. Dgn i nak kejar masa lg masa tu. Dia approach masa i tgh baya ...

Yelah.. Sebab mengenangkan salesman tu pun human being gak yang punyai hati & perasaan macam kita..

That's why I choose not to look at them at all.. So that kuranglah sket rasa bersalah tu..



Reply

Use magic Report

Post time 2-11-2008 11:44 AM | Show all posts

Reply #53 freekey's post

ko nyer atm tu ade VISA atau MASTERCARD ke?

kalo ade....maner2 kedai yang boleh terima kad kredit...semua bole....

hatta kedai runcit mamak kat umah aku ni pun buleh.....

mana-mana kedai tuk perabihkan duit org ramai ni...buleh aje guna....

well..aku nyer kad tu kad atm version baru maybank....ada VISA skali....

so aku pun senang perabih duit dalam akaun aku......
Reply

Use magic Report

Post time 2-11-2008 11:51 AM | Show all posts

Reply #55 freekey's post

mmg diorang punya hati & p'saan... tapi depa tak regard kita ni punya p'saan & poket pun, janji barang derang promote tu laku

at least i jawab jugak kat ckp2 dia... kalau dia promote kat abg i, lagi teruk cc salesman tu kena buli

eh kalau sesapa kat sini keja salesman, sorilah yek...

*dari saya yg selalu jadi mangsa salesman/girl yg tak faham maksud NO
Reply

Use magic Report

Post time 2-11-2008 07:42 PM | Show all posts
Originally posted by freekey at 1-11-2008 10:50 PM

uish.. bayar RM1K hanya utk cc tiap2 bulan considered tinggi gak lah tu..

baper gaji ko ni?


http://forum.cari.com.my/images/common/sigline.gif
http://img29.picoodle.com ...


ler. aku salah vote le friki...
kalo guna kad plastic tu, aku byr semua bil, beli brg2... jd aku boleh laa trace kalo aku ter over spend
1000 tu ok laa.. gaji 3500 .. boleh laa tu..
Reply

Use magic Report

Post time 2-11-2008 07:53 PM | Show all posts
aku nye kad, hubby aku bayo...sapo soh aku benti keje kan...tp sejak2 tak keje nih aku lebih berhati2 berbelanje...walaupon kengkadang ter over jugak...bulan lepas pakai 80 hengget jer mkn kt secret receipe....lg pon hubby aku nih jenih baya abeh utang CC nih...sbb takmo tanggung interest..kalu pakai 1 k...baya la 1k

skrg nih aku pakai cimb je, sbb kalau baya abis tiap2 bulan..die tak cas interest...yg len2 th standby jerk...maklumle, hubby aku nih keje sendiri...so kene beringat la
Reply

Use magic Report

Post time 2-11-2008 08:10 PM | Show all posts
aku x pernah ada kad kredit

sbb aku nie selalu lambat bayar bil ...so x berani pakai

n tengok kawan2 yg menderita sbb kad kredit ..kengkonon mcm ada banyak duit

so aku pakai kat debit ...atm lerr

aper2 aku plan kompol duit baru beliiii ....
Reply

Use magic Report

Post time 2-11-2008 08:48 PM | Show all posts
wah..ada juga yang hutang smpi 10 000...apa korang beli aaa...
Reply

Use magic Report

Post time 3-11-2008 08:18 AM | Show all posts
credit card pon xde
lg prefer pakai cash.. xde cash dok senyap2 kt umah
Reply

Use magic Report

Post time 3-11-2008 08:55 AM | Show all posts
smlm baru jek bayar utang cc...
950 ajek....
ada belen 3.++

sbb tadek duit kecik

biasanya..... aku guna cc time emergency shj....
cth hal2 emergency adalah yg berkaitan kereta....hat ni aku biasa guna cc la...

shopping.... if aku shopping dlm amount yg besar2 ajek aku guna cc.....
baru lately shj aku guna tuk bershopping...

minyak kete... x penah guna. cash only (padahal x reti nk guna tu slmt la aku)

biasanya... aku tunggu statement cc sampai dulu.....
dlm tempoh 20hari tu..... aku akan byr habis amount yg aku guna tu.....
so mmg x tertunggak. InsyaAllah....

nota kaki : aku ada 1 shj. cimb..... ingat nk tukar yg islamik la lps ni. bank islam punya ke
Reply

Use magic Report

Post time 3-11-2008 09:13 AM | Show all posts
x pernah tertunggak..........

x gemar berhutang kecuali terdesak.
Reply

Use magic Report

Post time 3-11-2008 10:23 AM | Show all posts
akak tahun 2003 guna 2 kad kredit, sebabnya nak beli brg 0% interest.. kemuadian akak batalkan satu kad, bagi akak satu dah cukup..
abis setahun utang beli brg tu, akak rasa tak nak lagi guna kad kredit akak batalkan yg kedua tu... sekarang tak ada sebarang kad..
beli semua cash...akak rasa lebih mudah dan jimat...
Reply

Use magic Report

Post time 3-11-2008 10:23 AM | Show all posts
cc ni mmg hantu ler.... ada je nk beli pakai cc...
dulu ada la pakai, tp skg nih dah stop...huhuhuhu memang melampau2 plak berbelanja kalo ada kad plastik nih...rasa cam semua benda boleh dibeli...susah gak aku ni boros orgnya...so lebih baik xyah guna...
Reply

Use magic Report

Post time 3-11-2008 12:32 PM | Show all posts
bapak aku dalam sebulan paling kurang dier guna kad kredit ade arrr 2000 isi minyak patu beli brang dapur

minyak jer lebih kurang 1000 sebulan tuh belum lagih kalo dier tengah giler handphone kew camera kew

nih tengah dok umah baru nih bergeser-geser arrr kad kredit dier
Reply

Use magic Report

Post time 3-11-2008 12:35 PM | Show all posts

Balas #61 ninja9\ catat

alaaa... standard arrr owang2 yang kerja enginer, dr, atau sewaktu dengannya
Reply

Use magic Report

Post time 3-11-2008 02:31 PM | Show all posts
aku lak hutang 3000 lebih wakaka.. tgh planning nak byr habis dlm minggu ni (br dapat duit claim )

awal2 mohon niat utk travel ja,

sekarang dah selalu guna utk beli barang online la plak...tu yg ribu2 tu
Reply

Use magic Report

Post time 3-11-2008 04:20 PM | Show all posts
aku nye utang ade la lam 8000++..
huhu..tekanan pulak aku tengokknye..

aku start pakai kedit kad ni dua tahun lepas kot..
masa tu baru2 keje..kiranya gaji pun baru2 layak nak pakai kedit kad
memang apply saje2 je la sebenarnya..
sebab mmg bajet tak dapat..
sekali dapat...teruja la pulak kan...

pastu kebetulan pulak ade member agen kedit kad ni..
huh, mmg aku je la yang jadi mangsa dia soh apply..
dia kate tolong dia..
aku pun isi je la, sebab bajet tak dapat..
sekali amek ko, semua yang aku apply, sume dapat..

skrg ni ade 4 ke 5 kedit kad aku..
cam taik je aku rasa..
dah le aku jenis suka sopin....

pastu kan, minggu lepas aku ade la bayo abes kad aku..
kira satu kad tu dah takde utang la..
then dapat statement, aku kena charge 80 hengget annual fee..

hangin la aku..
then, aku g bank aku ckp aku nak terminate kad aku..
pastu dia tanya aku terminate sebab ape..
aku ckp la sebb annual fees..

terus dia kata dia akan tolak balik annual fee tu, janji aku tak terminate..
huhu..tak jadi aku nak terminate masa tu..
tapi, dua tiga bulan lagi aku terminate kot..
hehehe
Reply

Use magic Report

Post time 3-11-2008 04:51 PM | Show all posts
taak guna kad kredit pun...
Reply

Use magic Report

Post time 3-11-2008 07:55 PM | Show all posts
Originally posted by freekey at 1-11-2008 02:59 PM
Saja nak wat survey sket..

Sebab ada member aku kata abang dia punya hutang kad kredit dah cecah puluh2 ribu..

Korang tak risau ke hutang kad kredit ni banyak2?

Aku masa awal2 dulu.. ...


kite tak guna kad kedit....bank dok call suh apply ada yg kasi borang
amik jer la borang tu tp tak isi...hehehe...ada yg isi tp tak anta...
Reply

Use magic Report

Post time 3-11-2008 08:11 PM | Show all posts
sblm ni ade cc tap sb husband punye.. since aku tk keje time tu.. aku tk la pakai sbb tau takde duit mau byr.. pakai time nk beli tiket flight je.. pastu terminate .. thn dpn cdg mau apply nk wat beli henpon nokia N series..
Reply

Use magic Report

Post time 4-11-2008 12:43 PM | Show all posts
kad kredit pown xada
Reply

Use magic Report

Post time 4-11-2008 12:49 PM | Show all posts
byk beb..sib baik ada ansuran bulanan.......
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.070949s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list