Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
70838
View
141
Reply

KELULUSAN PBT (Majlis Daerah) utk renovation

[Copy link]

Author: koko2       Show all posts   Read mode

Author
Post time 6-11-2008 07:53 AM | Show all posts |Read mode
Korang yg sudah/dlm proses RENO umah ni kan..
Ade tak minta kelulusan PBT (Pihak berkuasa Tempatan) @ Majlis Daerah...?

Bayaran utk kelulusan is RM1500
Mahal la....

Aku ingat tak mo apply la..koz aku reno sikit je...luaskan dapo tapi still dalam kawasan pagar belakang lagi..
Takder la santak sampai longkang...

Then pagar dawai belakang tu aku naikkan tembok batu paras pinggang jer..(3 kaki) then letak grill besi kat atas..
Any advice..?

[ Last edited by  koko2 at 6-11-2008 12:09 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 6-11-2008 08:38 AM | Show all posts
RM1500????mahal tuh....

ok..aku bleh advice benda nih, sebab memang skop keje aku di PBT...kalo aku di MP Kuala Kangsar, takda charge semahal tuh..biasa kalao org nak ikat bata, bayar fee proses RM 18, charge permit letak barang binaan RM 100..dari segi pelan, pemohon kena prepare dengan appoint mana2 pelukis pelan berdaftar...
so, kos di MPKK biasanya lebih kurang +-RM200 (depend pada keluasan)..

rasanya MPS tuh mungkin prepare standard pelan bagi skim perumahan baru untuk mana2 renovation / extension rumah...pelan setara namanya..kalo pemohon kena pakai pelan setara tuh, mungkin logik jugak mahalnya...sebab kalau nak upah pelukis pelan pun lebih kurang camgitu la kosnya (maybe kat selangor)...

so aku advice, gie tanya betul2 kat bahagian bangunan MPS or Unit OSC MPS..tanya prosedur camana..tapi, nko kene dapat approval jugak dari MPS..kalo tak, nko dikira illegal renovation...lagi satu, lepas nih..cukai taksiran umah nko pasnih naik sebab keluasan rumah nko dah bertambah...
tq...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-11-2008 08:53 AM | Show all posts

Balas #2 dainese\ catat

umah aku ade wet & dry kicen..

yg aku nak luaskan ni ialah wet kicen...which pemaju buat tembok separuh jer..

aku cuma sambung sampai bumbung belen tembok tu...
itu la aku rasa tak baloi nak apply kelulusan dgn rega 1500...siap  suruh aku
lantik pelukis pelan lagi...lukis pelan jer plg murah aku dpt 800

gilak la depa ni...

lagik satu aku nak tanya..
Org majlis ni ader ke buat ronda2 kat area perumahan (baru)..?
@ depa dtg checking based on repot jer..? mean kalo ade org repot:@

[ Last edited by  koko2 at 6-11-2008 12:10 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 6-11-2008 09:10 AM | Show all posts
Originally posted by koko2 at 6-11-2008 08:53 AM
umah aku ade wet & dry kicen..

yg aku nak luaskan ni ialah wet kicen...which pemaju buat tembok separuh jer..

aku cuma sambung sampai bumbung belen tembok tu...
itu la aku rasa tak baloi n ...



kat Subang Bestari, boleh kata tiap2 minggu ada MBSA yang ronda2... yer la.. area baru... byk rumah baru naik... better check tu... silap2 saman lagik banyak dr kos nak apply tuh... kalo mm... huh tak sanggop..tapi ikut nasib la... kengkadang tu selamba ajer.. terlepas gak... tapi kalo jiran dh komplen, tak leh buat apa la kan..... tapi kalo sampai RM1500 tu mahai sangat la.. kalo tak silap mm utk renovation yg mm apply kat MBSA, RM1000 utk tong sampah RORO (sekali angkut diaorg caj RM250, leh claim balik kalo tak pakai RORO tuh), then utk deposit RM700 (dikembalikan kalo ikut dianyer syarat2) + plan yg diaorg dh buat siap2 RM250 (utk 1 plan)...
Reply

Use magic Report

Post time 6-11-2008 09:16 AM | Show all posts
dainese nak tanya tahu tak berapa lama proses kelulusan majlis daerah utk kerja-kerja pengubahsuaian yang akan dibuat?

kalau buat tanpa kelulusan majlis daerah kena denda ...berapa ye anggaran
Reply

Use magic Report

Post time 6-11-2008 09:35 AM | Show all posts
Kawasan perumahan baru lar orang majlis paling rajin meronda...
Dah sah, orang yg baru dapat kunci rumah nak reno umah itu ini sebelum masuk umah...

Jiran Onei salah sorang yg tak submit pelan masa buat reno..
Orang majlis datang meronda, dia kena saman RM20,000...
Padahal kalo dia buat pelan reno setingkat baru RM1,800.00 / 2 tingkat RM2,500.00...
Benda dah jadik nak nyesal pun tak bleh...
Dia buat rayuan, orang majlis kurang kan ke RM12,000... Tapi still banyak  tu..!!

[ Last edited by  OneiZa at 6-11-2008 09:37 AM ]
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-11-2008 09:43 AM | Show all posts

Balas #6 OneiZa\ catat

onei..jiran ko tu reno apa sampai denda 20K..?
Ni musti reno kaw2 nih...
Ni umah kat mana..? Bangi Lama tu ker..? under PBT mana ya..?

[ Last edited by  koko2 at 6-11-2008 09:45 AM ]
Reply

Use magic Report

Post time 6-11-2008 10:00 AM | Show all posts

Reply #7 koko2's post

Dia sambung belakang umah kalo tak silap...
Under PBT Majlis Perbandaran Kajang...
Reply

Use magic Report

Post time 6-11-2008 11:48 AM | Show all posts
Originally posted by kantan at 6-11-2008 09:16 AM
dainese nak tanya tahu tak berapa lama proses kelulusan majlis daerah utk kerja-kerja pengubahsuaian yang akan dibuat?

kalau buat tanpa kelulusan majlis daerah kena denda ...berapa ye anggaran



depend pada tempoh piagam PBT memasing..lazimnya 14 hari....kalo buat binaan tanpa kelulusan PBT, biasanya akan kene denda sebanyak 20x kali ganda bayaran proses pelan...
pasai rondaan enforcement nih, depend jugak pada PBT..kalo ramai staff kuat le derang meronda...kalo ada aduan, lagi laju depa sampai...
Reply

Use magic Report

Post time 6-11-2008 11:52 AM | Show all posts
kalau pasang awning je kena ada kelulusan tak?
Reply

Use magic Report

Post time 6-11-2008 11:56 AM | Show all posts
Baru2 ni saya buat renovation - tapi saya tak minta kebenaran PBT.. sebab mahal la... tapi saya duduk dah lama dah... perumahan dah 5 tahun ...kawan saya akitek kata biasanya rumah lama ni kalau jiran komplen, siaplah.. so kami beritau jiran awal2 supaya mereka tak komplen ... apek yang renovate rumah kat sekitar kawasan rumah bagitau sebenarnya byk dia buat rumah kat situ tak ada PBT permit. Saya buat belakang je, jiran aku  buat depan belakang, terserlah rumah macam mahligai.. pun tak minta permit. Saya cuma doa jer semoga dijauhkan dari saman PBT...

Kat mana rumah saya... hehehe, better tak payah cakap  lah kan ada orang PBT pulak dalam forum ni.._
Reply

Use magic Report

Post time 6-11-2008 12:46 PM | Show all posts
Originally posted by dainese at 6-11-2008 11:48 AM



depend pada tempoh piagam PBT memasing..lazimnya 14 hari....kalo buat binaan tanpa kelulusan PBT, biasanya akan kene denda sebanyak 20x kali ganda bayaran proses pelan...
pasai rondaan enf ...


i pun x sure sgt term renovation nie....kalu nk psg awning kt porch/balcony & patio, tile kt porch, buat fencing & fencing kt balcony.
mcm nie kena mtk permission gak ke?
Reply

Use magic Report

Post time 6-11-2008 12:52 PM | Show all posts
Originally posted by aleesa1940 at 6-11-2008 11:56 AM
Baru2 ni saya buat renovation - tapi saya tak minta kebenaran PBT.. sebab mahal la... tapi saya duduk dah lama dah... perumahan dah 5 tahun ...kawan saya akitek kata biasanya rumah lama ni kalau  ...



aleesa...  harap2 cenggitu la....  tapi ikut nasib gak...

kawan mm penah kena.... dh spuloh tahun duduk.. aman damai... tup tup dapat surat cinta... sian dia... 2 cara ajer.. roboh ato bayar compund + roboh...   

utk dapat approval ni tak silap kejap ajer... MBSA, apply pagi, petang dh dapat... diaorg kan bg sticker utk tampal kat rumah, so kalo diaorg lalu and nmpk sticker tu... diaorg tak la kaco....
Reply

Use magic Report

Post time 6-11-2008 01:10 PM | Show all posts
Kalau kat Klang RM 1000..
Reply

Use magic Report

Post time 6-11-2008 02:07 PM | Show all posts
Originally posted by neotoxin at 6-11-2008 11:52 AM
kalau pasang awning je kena ada kelulusan tak?


dier under klasifikasi pembaikan keci so kena dapat kelulusan..l...kalo awning tuh tak ikat bata takpayah pelan..kalo ada bata, kena submitt pelan...
Reply

Use magic Report

Post time 6-11-2008 02:13 PM | Show all posts
Originally posted by akira1000 at 6-11-2008 12:46 PM


i pun x sure sgt term renovation nie....kalu nk psg awning kt porch/balcony & patio, tile kt porch, buat fencing & fencing kt balcony.
mcm nie kena mtk permission gak ke?



dier camgini...kalo ada satu2 perubahan yang kita nak buat dekat rumah kediaman yang berkemungkinan akan dijadikan sebagai ruang tambahan kediaman,cth:awning..kene dpt permission..kalo stakat buat tile x payah...camana tuh, buat fencing kat balcony??tak paham...:hug:
Reply

Use magic Report

Post time 6-11-2008 02:59 PM | Show all posts
Saya dengar kawasan tg malim proses kelulusan pelan tu lama ... harap2 macam dainese cakap ok lah dalam masa 14 hari yee. kalau buat dulu kena denda parah juga nak bayar balik.. duit pun cukup nak reno dapur ckit jee.
Reply

Use magic Report

Post time 6-11-2008 03:10 PM | Show all posts

Balas #17 kantan\ catat

tg malim lamer....nak kono kawan den nih...
Reply

Use magic Report

Post time 6-11-2008 03:53 PM | Show all posts
saya dengar pun dari orang yang akan buat pelan lantai untuk saya dgr2 dia memang dok ambil upah buat pelan lantai dan tolong berurusan dengan majlis daerah sekali. katanya proses kelulusan tg malim lama... harap-harap cepat la kelulusan tu dpt je kunci umah terus hantaq pelan lantai .. leh reno dapur sebelum masuk umah . tapi saya lum g majlis daerah tanya lagi
kalau macam dainese cakap 14 hari kira ok la tu... tq ye dainese
Reply

Use magic Report

Post time 6-11-2008 10:17 PM | Show all posts
ada sesapa pernah renovate area selayang tak? or batu caves? lama tak nak dapat approval?
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
2.603684s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list